Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές σε εξέλιξη: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο — Λακωνία

Eνερ­γά παρα­μέ­νουν τα πύρι­να μέτω­πα τόσο στη Ρόδο όσο και στη Λακω­νία, με τους πυρο­σβέ­στες και τους εθε­λο­ντές να κάνουν υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες ώστε να τα περιο­ρί­σουν, αφού βρά­δια­σε και στα­μά­τη­σαν οι ρίψεις νερού από τα ενα­έ­ρια μέσα.

Ρόδος: Μεγάλες αναζωπυρώσεις

Σοβα­ρές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις υπάρ­χουν αυτή την ώρα στο μέτω­πο της φωτιάς. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες λόγω και των ισχυ­ρών ανέ­μων που πνέ­ουν, υπάρ­χει ανα­ζω­πύ­ρω­ση στην περιο­χή των Λαέρ­μων, ενώ γενι­κό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα υπάρ­χουν και στις υπό­λοι­πες περιο­χές που έχει ανα­πτυ­χθεί η φωτιά.

Η μάχη των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων συνε­χί­ζε­ται σε ιδιαί­τε­ρα αντί­ξο­ες συν­θή­κες και ανα­μέ­νε­ται μια ακό­μη δύσκο­λη νύχτα για το νησί.

ΕΚΤΑΚτΟ Ρόδος: Αποφασίστηκε η εκκένωση του χωριού Λάερμα

Την εκκέ­νω­ση του χωριού Λάερ­μα ανα­κοί­νω­σε λίγο πριν τις 23.00 ο δήμαρ­χος Ρόδου κ. Αντώ­νης Καμπου­ρά­κης κατό­πιν εντο­λή της Πυρο­σβε­στι­κής, όπως ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­σή του.

Η εκκέ­νω­ση απο­φα­σί­στη­κε για προ­λη­πτι­κούς λόγους λόγω του ότι στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή έχει ανα­πτυ­χθεί από τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις ισχυ­ρό και ανε­ξέ­λεγ­κτο μέτωπο.

Λακωνία

Βελ­τιω­μέ­νη είναι η κατά­στα­ση στο Δαφ­νί της Λακω­νί­ας. Λίγο πριν από τις 16:00, υπήρ­χε ανα­ζω­πύ­ρω­ση η οποία πέρα­σε από περιο­χές που δεν είχε κάψει έως σήμε­ρα και απεί­λη­σε μία εξο­χι­κή κατοι­κία. Άμε­σα, οι κάτοι­κοι μαζί με τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις κατά­φε­ραν να σώσουν το σπίτι.

Το πύρι­νο μέτω­πο εκτεί­νε­ται σε περισ­σό­τε­ρα από 5 χιλιό­με­τρα, υπάρ­χουν εστί­ες, με απο­τέ­λε­σμα να παρα­μέ­νει έντο­νος ο φόβος των αναζωπυρώσεων.

79 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια

«Μία ακό­μα δύσκο­λη μέρα με 52 νέες πυρ­κα­γιές ενώ σε όλη την επι­κρά­τεια οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις δια­χει­ρί­ζο­νται συνο­λι­κά 79 πυρ­κα­γιές» τόνι­σε πριν από λίγο κατά τη διάρ­κεια έκτα­κτης ενη­μέ­ρω­σης ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, πύραρ­χος Βασί­λης Βαθρακογιάννης.

Σύμ­φω­να με τον κ. Βαθρα­κο­γιάν­νη, στην Δυτι­κή Αττι­κή ισχυ­ρές επί­γειες και ενα­έ­ριες δυνά­μεις αντι­με­τω­πί­ζουν ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις και διά­σπαρ­τες ενερ­γές εστί­ες καύ­σης, που μέχρι στιγ­μής ελέγχονται.

Ανα­φο­ρι­κά με το πύρι­νο μέτω­πο στην Ρόδο, τόνι­σε, ότι υπάρ­χουν ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις στον ορει­νό όγκο στο κέντρο του νησιού όπου επι­χει­ρούν 125 πυρο­σβέ­στες με 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 35 οχή­μα­τα, ενώ για την αερο­πυ­ρό­σβε­ση έχουν δια­τε­θεί 4 αερο­σκά­φη και 3 ελικόπτερα.

«Στην Λακω­νία οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις είναι πολύ περισ­σό­τε­ρες και σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις δημιούρ­γη­σαν μέτω­πα πυρ­κα­γιών» σημεί­ω­σε ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος. Για την αντι­με­τώ­πι­ση τους επι­χει­ρούν 75 πυρο­σβέ­στες με 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 25 οχή­μα­τα, καθώς και 5 αερο­σκά­φη και 2 ελικόπτερα.

Στην συνέ­χεια ο κ. Βαθρα­κο­γιάν­νης τόνι­σε ότι οριο­θε­τή­θη­κε η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε σήμε­ρα το από­γευ­μα πλη­σί­ον της Εγνα­τί­ας οδού στο ύψος του οικι­σμού Προ­φή­της Ηλί­ας στην Θεσ­σα­λο­νί­κη. Εκεί, όπως είπε, επι­χει­ρούν 50 πυρο­σβέ­στες με 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 12 οχή­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 10 πυρο­σβε­στών με 2 οχή­μα­τα από την Βουλ­γα­ρία καθώς και 2 ελικόπτερα.

Στο έργο της κατά­σβε­σης των πυρ­κα­γιών συν­δρά­μουν, όπως δήλω­σε ο κ. Βαθρα­κο­γιάν­νης, μαζί με τους ευρω­παί­ους πυρο­σβέ­στες, που έχουν δια­τε­θεί μέσω του προ­γράμ­μα­τος προ­ε­γκα­τά­στα­σης του μηχα­νι­σμού πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας της Ένω­σης, επι­πρό­σθε­τες δυνά­μεις από Ρου­μα­νία, Πολω­νία, Σλο­βα­κία και Βουλ­γα­ρία, ενώ έχουν δια­τε­θεί στην αερο­πυ­ρό­σβε­ση 2 αερο­σκά­φη από Ιτα­λία, 2 από Γαλ­λία, 1 από Κρο­α­τία και 2 ακό­μα από Κύπρο.

Επί­σης συν­δρο­μή σε διμε­ρές επί­πε­δο παρέ­χουν το Ισρα­ήλ με 2 αερο­σκά­φη και η Ιορ­δα­νία με 4 ελικόπτερα.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο