Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές στην Εύβοια: Εφιαλτική νύχτα σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά – Στις φλόγες το παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας

Εφιαλ­τι­κή ήταν η νύχτα για τους κατοί­κους σε Νέα Αρτά­κη και Ψαχνά Ευβοί­ας. Οι ισχυ­ροί άνε­μοι που εξα­κο­λου­θούν να πνέ­ουν δεν επέ­τρε­ψαν ουσια­στι­κές παρεμ­βά­σεις στις επί­γειες δυνά­μεις της πυρο­σβε­στι­κής να περιο­ρί­σουν την πυρ­κα­γιά που κατα­καί­ει την περιο­χή, με απο­τέ­λε­σμα όλο το βου­νό πάνω από τη Νέα Αρτά­κη να έχει παρα­δο­θεί στις φλόγες.

Οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, οι εθε­λο­ντές αλλά και τα μηχα­νή­μα­τα των δήμων και της περι­φέ­ρειας, προ­σπά­θη­σαν να συγκρα­τή­σουν περι­φε­ρεια­κά κάποια μέτω­πα φωτιάς, ώστε να προ­φυ­λά­ξουν κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Νωρί­τε­ρα είχε δια­τα­χθεί η εκκέ­νω­ση και της βιο­μη­χα­νι­κής περιο­χής στη Νέα Αρτάκη.

Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευ­κο­δά­σος και έχει επε­κτα­θεί σε ελαιο­πε­ρί­βο­λα, αλλά και εγκα­τα­στά­σεις πτη­νο­τρο­φεί­ων και χοι­ρο­τρο­φεί­ων χωρίς όμως μέχρι στιγ­μής να έχει γίνει μία απο­τί­μη­ση των ζημιών.

Πολ­λές περιο­χές, που ήταν κυκλω­μέ­νες από τα μέτω­πα της φωτιάς, βρέ­θη­καν χωρίς ρεύ­μα και νερό, καθώς ένα μεγά­λο μέρος του δικτύ­ου της ΔΕΗ έχει υπο­στεί ζημιές. Σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις απο­κα­τα­στά­θη­καν οι βλά­βες από τα συνερ­γεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλ­λη­λα τοπο­θε­τή­θη­καν και γεν­νή­τριες, για να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι ανά­γκες των κατοίκων.

Οι άνε­μοι αυτή την ώρα είναι ιδιαί­τε­ρα ισχυ­ροί και σε κάποιες περι­πτώ­σεις ξεπερ­νούν και τα 7 ή 8 μπο­φόρ, ενώ σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και σήμε­ρα η περιο­χή βρί­σκε­ται σε κόκ­κι­νο συνα­γερ­μό μαζί με την Βοιω­τία και τμή­μα της Φθιώτιδας.

Δεκά­δες οχή­μα­τα της πυρο­σβε­στι­κής αλλά και περισ­σό­τε­ροι από 100 πυρο­σβέ­στες με πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα της πυρο­σβε­στι­κής συμ­με­τέ­χουν στη μάχη της κατά­σβε­σης, ενώ μαζί τους βρί­σκο­νται και Γάλ­λοι πυρο­σβέ­στες. Συγ­χρό­νως από χθες το μεση­μέ­ρι βαριά μηχα­νή­μα­τα των δήμων και της περι­φέ­ρειας μαζί με υδρο­φό­ρα οχή­μα­τα βρί­σκο­νται στην περιο­χή για να βοη­θή­σουν στον περιο­ρι­σμό των πύρι­νων μετώπων.

Στις φλόγες το παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας

Δύσκο­λη ήταν η νύχτα για τους κατοί­κους στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του παρα­λια­κού μετώ­που της Βοιω­τί­ας στον Κορινθιακό.

Η παρα­λια­κή ζώνη έχει καλυ­φθεί πλέ­ον από τα μέτω­πα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με απο­τέ­λε­σμα οι κάτοι­κοι να εγκα­τα­λεί­πουν τα χωριά τους. Όλη τη νύχτα σημειώ­νο­νταν ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, ακό­μα και μέσα σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, καθώς τα μπο­φόρ ούτε μία στιγ­μή δεν στα­μά­τη­σαν να τρο­φο­δο­τούν τη φωτιά.

Οι πυρο­σβέ­στες μαζί με τους εθε­λο­ντές έδω­σαν μάχη να σώσουν ότι μπο­ρού­σαν, προ­σπα­θώ­ντας να αντι­με­τω­πί­σουν τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις που απει­λού­σαν σπί­τια. Δασι­κές εκτά­σεις, ελαιώ­νες, αλλά και γεωρ­γι­κές εγκα­τα­στά­σεις έχουν παρα­δο­θεί στις φλό­γες. Οι άνε­μοι στην περιο­χή έφτα­ναν έως και τα 9 μποφόρ.

Από πολύ νωρίς οι επί­γειες και ενα­έ­ριες δυνά­μεις έδω­σαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαρά­ντη, ωστό­σο το μέτω­πό της φωτιάς άρχι­σε να κινεί­ται με κατεύ­θυν­ση προς την Ζάλ­τσα. Λίγες ώρες πριν από τις 7 το από­γευ­μα άλλη φωτιά στον Ταρ­σό της Βοιω­τί­ας κοντά στα Άσπρα Σπί­τια ξεκί­νη­σε να κινεί­ται και αυτή προς την Ζάλ­τσα και μέχρι τα μεσά­νυ­χτα υπήρ­ξαν 4 εκκε­νώ­σεις οικι­σμών. Οι φόβοι των Αρχών είναι να μην οδη­γη­θούν οι φλό­γες προς το δάσος της Αρβα­νί­τσας, οπό­τε οι ζημιές θα είναι τεράστιες.

Η πρώ­τη φωτιά ξεκί­νη­σε από τη Χώστια χθες το πρωί και κινή­θη­κε απει­λη­τι­κά προς την παρα­λία Σαράντη.

Με μηνύ­μα­τα από το 112 ειδο­ποι­ή­θη­καν οι κάτοι­κοι από την παρα­λία να φύγουν προς διά­φο­ρες κατευ­θύν­σεις ενώ το μεση­μέ­ρι 60 περί­που άνθρω­ποι απο­μα­κρύν­θη­καν από το λιμε­νι­κό με πλω­τά μέσα.

Επί­γεια και ενα­έ­ρια πυρο­σβε­στι­κά μέσα, δίνουν πραγ­μα­τι­κή μάχη για να περιο­ρί­σουν την κατα­στρο­φι­κή πορεία της φωτιάς αλλά τα πολ­λά μπο­φόρ και οι ισχυ­ροί άνε­μοι δεν επι­τρέ­πουν αισιοδοξία.

Ένας 80χρονος κτη­νο­τρό­φος αγνο­εί τα μηνύ­μα­τα από το 112 και τρέ­χει να σώσει το στά­βλο του και τα ζώα του αλλά λίγο αργό­τε­ρα οι πυρο­σβέ­στες τον βρί­σκουν νεκρό, καθώς έχα­σε τις αισθή­σεις του στην προ­σπά­θειά του, μέσα στους καπνούς.

Οι ζημιές στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή είναι τερά­στιες ωστό­σο όμως δεν έχει γίνει ακό­μη κάποια κατα­γρα­φή και απο­τί­μη­ση. Πολ­λές περιο­χές πέρα­σαν τη νύχτα χωρίς ρεύ­μα, παρά τις προ­σπά­θειες της ΔΕΗ να τρο­φο­δο­τή­σει με γεν­νή­τριες στην περιοχή.

Η δεύ­τε­ρη φωτιά ξεκί­νη­σε λίγο πριν τις 7 το από­γευ­μα από την από τον οικι­σμό Λαζα­ρέϊ­κα πίσω από το εργο­στά­σιο Αλου­μί­νιον της Ελλά­δος στα Άσπρα Σπί­τια και οι ισχυ­ροί άνε­μοι δημιούρ­γη­σαν ένα τερά­στιο μέτω­πο σε πλα­γιές με πολύ χαμη­λή βλά­στη­ση, ενώ οι φλό­γες απει­λού­σαν κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Η μάχη που έδω­σαν επί­γειες και ενα­έ­ριες δυνά­μεις που βρέ­θη­καν εκεί δεν απέ­δω­σε και μέσα στη νύχτα τα μπο­φόρ που σε κάποιες περι­πτώ­σεις έφτα­ναν έως και 9 τρο­φο­δο­τού­σαν συνε­χώς την κατα­στρο­φι­κή πορεία της φωτιάς.

Τα μηνύ­μα­τα του 112 έφτα­ναν στους κατοί­κους της περιο­χής που τους καλού­σαν να εκκε­νώ­σουν αρχι­κά δύο χωριά Ταρ­σός και Καρυώ­τη και στη συνέ­χεια άλλα 2 ‘Αγιος Αθα­νά­σιος και Πανα­γιά Καλαμιώτισσα.

Οι ολο­νύ­κτιες προ­σπά­θειες που γίνο­νταν από τις επί­γειες δυνά­μεις τους εθε­λο­ντές αλλά και τα μηχα­νή­μα­τα της αυτο­διοί­κη­σης δεν μπό­ρε­σαν να περιο­ρί­σουν το μέτω­πο που ανα­πτύ­χθη­κε μέχρι το ξημέ­ρω­μα σε έκτα­ση πολ­λών χιλιομέτρων.

Ολό­κλη­ρη η περιο­χή έχει χαμη­λή βλά­στη­ση αλλά οι φλό­γες τρέ­χουν με μεγά­λη ταχύ­τη­τα βοη­θού­με­νες από τους ισχυ­ρούς ανέ­μους ενώ ένα μεγά­λο μέρος της περιο­χής είναι ορει­νό και δεν έχει πρόσβαση.

Οι ελπί­δες για ύφε­ση των ισχυ­ρών ανέ­μων μέσα στη νύχτα δεν επι­βε­βαιώ­θη­καν και έτσι ανα­μέ­νε­ται να ριφθούν στη μάχη τα ενα­έ­ρια μέσα για να περιο­ρί­σουν τα μέτω­πα της φωτιάς.

Σημειώ­νε­ται πως τη χθε­σι­νή μέρα σε πολ­λές περι­πτώ­σεις οι ισχυ­ροί άνε­μοι δεν επέ­τρε­ψαν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν όλα τα ενα­έ­ρια μέσα, αλλά περιο­ρί­στη­καν στη συνε­χή παρου­σία ελικοπτέρων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο