Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Χάνει η μάνα το παιδί» σε περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια

Όσο προ­χω­ρά­με προς τις τοπι­κές εκλο­γές, τα κομπρε­μί ανά­με­σα στα επι­τε­λεία των αστι­κών κομ­μά­των είναι πυρε­τώ­δη. Κι αν σε κεντρι­κό επί­πε­δο επι­βάλ­λε­ται να κρα­τιού­νται κάπως τα προ­σχή­μα­τα για να μασκα­ρεύ­ε­ται η στρα­τη­γι­κή τους σύμπλευ­ση, στον χώρο της Τοπι­κής Διοί­κη­σης οι μάσκες πέφτουν και η σύμπλευ­σή τους βγά­ζει μάτι μέσα από ανοι­χτές συμπρά­ξεις, με φερε­τζέ τα δήθεν «αυτο­διοι­κη­τι­κά κρι­τή­ρια», τις «ακομ­μά­τι­στες» τάχα υπο­ψη­φιό­τη­τες και «το καλό των τοπι­κών κοινωνιών».

Οι συμπρά­ξεις δεν αφο­ρούν μόνο τις «κορυ­φές», τους επι­κε­φα­λής δηλα­δή των συν­δυα­σμών, αλλά και την κινη­τι­κό­τη­τα υπο­ψή­φιων περι­φε­ρεια­κών και δημο­τι­κών συμ­βού­λων, όπου πραγ­μα­τι­κά «χάνει η μάνα το παι­δί και το παι­δί τη μάνα».

Επι­βε­βαιώ­νε­ται και μ’ αυτόν τον τρό­πο ότι συγκολ­λη­τι­κή τους ουσία είναι η υπε­ρά­σπι­ση της κοι­νής αντι­λαϊ­κής στρα­τη­γι­κής, που κάνει …αόρα­τα τα «σύνο­ρα» ανά­με­σα στα αστι­κά κόμ­μα­τα, με απο­τέ­λε­σμα ακό­μα και υπο­ψή­φιοι του ενός στις πρό­σφα­τες εθνι­κές εκλο­γές να εμφα­νί­ζο­νται τώρα στο ψηφο­δέλ­τιο του άλλου, ή να στη­ρί­ζουν από κοι­νού τους ίδιους επι­κε­φα­λής σε δήμο ή Περι­φέ­ρεια! Τόσο …χαο­τι­κές είναι οι μετα­ξύ τους διαφορές.

Οι εκλο­γές του Οκτώ­βρη δεν θα μπο­ρού­σαν να απο­τε­λούν εξαί­ρε­ση, και αυτό επι­βε­βαιώ­νουν τα ενδει­κτι­κά παρα­δείγ­μα­τα που ακολουθούν…

Σε Περιφέρειες…

— Στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής το «πάρε — δώσε» βγά­ζει μάτι: Ο Χρ. Καρα­μά­νος, μέχρι πρό­σφα­τα μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ παρα­μέ­νει μέλος του, θα είναι υπο­ψή­φιος με την παρά­τα­ξη του Γ. Σγου­ρού (ΠΑΣΟΚ). Ο ίδιος, επί περι­φε­ρεια­κής αρχής της Ρ. Δού­ρου, ήταν στο τιμό­νι των οικο­νο­μι­κών υπο­θέ­σε­ων. Ο Π. Χατζη­πέ­ρος, αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νήσων επί Δού­ρου, δήλω­σε επί­σης στή­ρι­ξη στον Γ. Σγου­ρό. Η Ζ. Κατω­πό­δη, εκλεγ­μέ­νη περι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος με την Δού­ρου το 2019, είχε ανα­κοι­νω­θεί ως υπο­ψή­φια από τον Γ. Πατού­λη αλλά, όπως φαί­νε­ται, δεν συμπε­ριε­λή­φθη στο ψηφο­δέλ­τιο Χαρδαλιά.

Ο Θ. Βαθιώ­της, υπο­ψή­φιος στις πρό­σφα­τες βου­λευ­τι­κές με το ΠΑΣΟΚ, είναι υπο­ψή­φιος περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος με τον Χαρα­δα­λιά της ΝΔ στον Δυτι­κό Τομέα. Είχε προ­λά­βει βέβαια να μετα­πη­δή­σει από την παρά­τα­ξη του Γ. Σγου­ρού ως περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος σε αυτή του Πατού­λη, ανα­λαμ­βά­νο­ντας μάλι­στα αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Υγεί­ας την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας. Ο Ν. Ανδρου­λα­κά­κης, κι αυτός υπο­ψή­φιος με το ΠΑΣΟΚ στον Νότιο Τομέα το 2019, συμ­με­τέ­χει στο ψηφο­δέλ­τιο Χαρ­δα­λιά, έχο­ντας παί­ξει σημα­ντι­κό ρόλο και στην παρά­τα­ξη Σγου­ρού ως περι­φε­ρεια­κός σύμβουλος.

Στα ψηφο­δέλ­τια Χαρ­δα­λιά βρί­σκο­νται επί­σης η Α. Μεθυ­μά­κη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, εκλεγ­μέ­νη στην Περι­φέ­ρεια με τον Σγου­ρό, ο υπο­ψή­φιος Επι­κρα­τεί­ας με το ΠΑΣΟΚ Ν. Σαρ­γκά­νης, ο πρώ­ην δήμαρ­χος Αγ. Παρα­σκευ­ής Β. Για­να­κό­που­λος, που από τον Σγου­ρό (ΠΑΣΟΚ) πήγε στο ψηφο­δέλ­τιο του Πατού­λη και τώρα του Χαρ­δα­λιά, και ο Δ. Μπου­ρα­ΐ­μης, πρώ­ην δήμαρ­χος Φυλής, προ­ερ­χό­με­νος από το ΠΑΣΟΚ.

— Στις Περι­φέ­ρειες Θεσ­σα­λί­ας και Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στη­ρί­ζουν κοι­νούς υπο­ψη­φί­ους. Ειδι­κό­τε­ρα, στην Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας στη­ρί­ζουν τον Δ. Κου­ρέ­τα, γνω­στό πολι­τι­κό γυρο­λό­γο, και στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία την Γεωρ­γία Ζεμπι­λιά­δου, την οποία ανα­κοί­νω­σε πρώ­το το ΠΑΣΟΚ.

— Στην Περι­φέ­ρεια Κρή­της, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη­ρί­ζουν τον ίδιο υπο­ψή­φιο, τον οποίο το 2019 είχαν στη­ρί­ξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το «χρί­σμα» που έδω­σε η ΝΔ στην υπο­ψη­φιό­τη­τα του Σταύ­ρου Αρνα­ου­τά­κη δεί­χνει ότι έχει περά­σει με «άρι­στα» τις εξε­τά­σεις στην προ­ώ­θη­ση της αντι­λαϊ­κής πολιτικής.

— Στην Περι­φέ­ρεια Δυτι­κής Ελλά­δας το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στη­ρί­ζουν δια­φο­ρε­τι­κά ψηφο­δέλ­τια. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Καρ­πέ­τα και το ΠΑΣΟΚ τον Σκια­δα­ρέ­ση. Και οι δύο όμως ήταν στον ίδιο συν­δυα­σμό των ΠΑΣΟΚ — ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με επι­κε­φα­λής τον γνω­στό Από­στο­λο Κατσι­φά­ρα (υφυ­πουρ­γός των κυβερ­νή­σε­ων ΠΑΣΟΚ). Η ΝΔ, επί­σης, «κατε­βά­ζει» αρκε­τά στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ στο ψηφο­δέλ­τιο της Περιφέρειας.

— Στην Περι­φέ­ρεια Βόρειου Αιγαί­ου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη­ρί­ζουν μαζί την Β. Χοχλά­κα. Είχε προη­γη­θεί η δημό­σια τοπο­θέ­τη­ση 10 στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ, μελών της ΝΕ Λέσβου και του Συντο­νι­στι­κού της ΟΜ Μυτι­λή­νης, που ζητού­σαν τη στή­ρι­ξη του νυν περι­φε­ρειάρ­χη, Κ. Μου­τζού­ρη, με συμ­με­το­χή στο ψηφο­δέλ­τιό του. Ο Μου­τζού­ρης είχε εκλε­γεί ως «αντάρ­της» της ΝΔ και δήλω­νε πως «είναι καλο­δε­χού­με­νη η στή­ρι­ξη της Χρυ­σής Αυγής».

…και δήμους

— Στον δήμο Πάτρας, ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ στη­ρί­ζουν από κοι­νού τον Αϊβα­λή. Ο συγκε­κρι­μέ­νος πήρε το «χρί­σμα» διά στό­μα­τος Τσί­πρα πριν τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, και πριν λίγες μέρες επι­βε­βαιώ­θη­κε η στή­ρι­ξη και από τον Ανδρου­λά­κη. Στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ «φιγου­ρά­ρουν» στο δημο­τι­κό ψηφο­δέλ­τιο Πάτρας από κοι­νού, ενώ βρί­σκο­νταν στις προ­ε­κλο­γι­κές συγκε­ντρώ­σεις των Τσί­πρα και Ανδρου­λά­κη στην πόλη. Η ΝΔ εμφα­νί­ζε­ται να δίνει στή­ρι­ξη στον εκλε­κτό της, Κ. Σβό­λη, αλλά είναι αυτή που έχει ρίξει το σύν­θη­μα να βρε­θούν όλοι μαζί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) απέ­να­ντι στη σημε­ρι­νή δημο­τι­κή αρχή στον β’ γύρο των δημο­τι­κών εκλο­γών (αν βέβαια υπάρ­ξει τέτοιος…).

— Στον δήμο Πει­ραιά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δεί­χνουν, θα στη­ρί­ξουν από κοι­νού τον νυν δήμαρ­χο Γ. Μώραλη.

— Στον δήμο Περι­στε­ρί­ου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανα­κοι­νώ­σει τη στή­ρι­ξή του στον Α. Παχα­του­ρί­δη της ΝΔ, ενώ ο μέχρι σήμε­ρα επι­κε­φα­λής της δημο­τι­κής του παρά­τα­ξης «μετα­κό­μι­σε» στην παρά­τα­ξη του Νεο­δη­μο­κρά­τη δημάρ­χου. Η σύμπλευ­ση είχε φανεί όταν οι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφι­ζαν τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και το Τεχνι­κό Πρό­γραμ­μα που πρό­τει­νε η διοί­κη­ση Παχα­του­ρί­δη, όταν υιο­θε­τού­σαν κοι­νά ψηφί­σμα­τα για το Ουκρα­νι­κό, όταν ψήφι­ζε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Παχα­του­ρί­δη για πρό­ε­δρο του ΑΣΔΑ. Σύμπλευ­ση που κρα­τά ορθά­νοι­χτα τα κανά­λια μετα­πή­δη­σης στε­λε­χών απ’ τη μια παρά­τα­ξη στην άλλη, π.χ. υπο­ψή­φιος με το ΠΑΣΟΚ έγι­νε αντι­δή­μαρ­χος της διοί­κη­σης Παχα­του­ρί­δη, παλιός αντι­δή­μαρ­χος της διοί­κη­σης Παχα­του­ρί­δη κατέ­βη­κε υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ, διά­φο­ροι δήθεν «ανε­ξάρ­τη­τοι» τώρα είναι εν ενερ­γεία αντι­δή­μαρ­χοι της διοί­κη­σης Παχατουρίδη.

— Στον δήμο Και­σα­ρια­νής οι παρα­τά­ξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ενώ­θη­καν σε μία παρά­τα­ξη προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψουν την εκλο­γή κομ­μου­νι­στή δημάρχου.

— Στον δήμο Λαρι­σαί­ων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη­ρί­ζουν ξανά τον νυν δήμαρ­χο, Απ. Καλο­γιάν­νη, στο ψηφο­δέλ­τιο του οποί­ου συμ­με­τέ­χουν επι­πλέ­ον στε­λέ­χη του ΜέΡΑ25, αλλά και άνθρω­ποι προ­ερ­χό­με­νοι από τη ΝΔ. Είναι άλλω­στε γνω­στό ότι ο Απ. Καλο­γιάν­νης απο­λαμ­βά­νει την κρυ­φή και φανε­ρή στή­ρι­ξη επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων της πόλης, αφού στη θητεία του στη­ρί­χθη­καν αναλόγως.

— Στον δήμο Βόλου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη­ρί­ζουν ως κοι­νό υπο­ψή­φιο τον Ν. Παπα­πέ­τρου. Στο δε ψηφο­δέλ­τιο του νυν δημάρ­χου, Αχ. Μπέ­ου, συμ­με­τέ­χουν στε­λέ­χη προ­ερ­χό­με­να από τη ΝΔ αλλά και από άλλα κόμ­μα­τα, όπως το ΠΑΣΟΚ. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα η Βίκυ Τσε­κού­ρα, υπο­ψή­φια βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνη­σία στις πρό­σφα­τες εθνι­κές εκλο­γές (είχε βγει 3η στους σταυρούς).

— Παρό­μοιο παρά­δειγ­μα όπου στε­λέ­χη όλων των αστι­κών κομ­μά­των συμ­με­τέ­χουν στο ίδιο ψηφο­δέλ­τιο είναι αυτό του νυν δημάρ­χου Ελασ­σό­νας και εκ νέου υπο­ψή­φιου, Νίκου Γάτσα. Το ψηφο­δέλ­τιο στη­ρί­ζε­ται επί­ση­μα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε αυτό συμ­με­τέ­χουν πλειά­δα τοπι­κών στε­λε­χών της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδει­κτι­κά, ο Γιάν­νης Καρι­πί­δης κατε­βαί­νει ξανά με αυτό το ψηφο­δέλ­τιο, όπως και την προη­γού­με­νη φορά, όταν μάλι­στα είχε εκλε­γεί και διε­τέ­λε­σε αντι­δή­μαρ­χος Υγεί­ας μέχρι τον Απρί­λη, οπό­τε και παραι­τή­θη­κε για να κατέ­βει υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά­φε­ρε μάλι­στα να εκλε­γεί στις εκλο­γές του Μάη.

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη του Σαββατοκύριακου»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο