Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή έναν χρόνο μετά: Μειώσεις μισθών, στοίχιση με το ΝΑΤΟ και καταστολή

Του Άρη ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ

Ενας χρό­νος έχει περά­σει απ’ όταν ο Γκα­μπριέλ Μπό­ριτς δια­δέ­χθη­κε στην προ­ε­δρία τον Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα στη Χιλή, γεγο­νός που χαι­ρέ­τι­σαν στην Ελλά­δα οι δυνά­μεις της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ο οπορ­του­νι­στι­κός χώρος, ανα­πα­ρά­γο­ντας αυτα­πά­τες στον λαό για την υπο­τι­θέ­με­νη «φιλο­λαϊ­κή» δια­χεί­ρι­ση του καπι­τα­λι­σμού. Ο Μπό­ριτς σχη­μά­τι­σε κυβέρ­νη­ση με τις σοσιαλδημοκρατικές/οπορτουνιστικές δυνά­μεις του εκλο­γι­κού συνα­σπι­σμού «Apruevo Dignidad» (Εγκρί­νω Αξιο­πρέ­πεια), υπουρ­γο­ποί­η­σε πρώ­ην στε­λέ­χη ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών, όπως του Οργα­νι­σμού Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών, ενώ τρία υπουρ­γεία ανέ­λα­βε και το ΚΚ Χιλής.

Το πόσο «κερ­δι­σμέ­νος» έχει βγει ο λαός της Χιλής, φανε­ρώ­νε­ται από το στοι­χείο που δημο­σί­ευ­σε πριν λίγες μέρες το Εθνι­κό Στα­τι­στι­κό Ινστι­τού­το της χώρας, που ανα­φέ­ρει πως οι πραγ­μα­τι­κοί μισθοί των εργα­ζο­μέ­νων μειώ­νο­νται για 17 συνε­χό­με­νους μήνες, ως απο­τέ­λε­σμα του υψη­λού πλη­θω­ρι­σμού (12%), που κατα­τρώ­ει τα λαϊ­κά εισο­δή­μα­τα και εντεί­νει παρα­πέ­ρα την ήδη μεγά­λη φτώ­χεια για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Απο­δει­κνύ­ε­ται δηλα­δή με ένα ακό­μα παρά­δειγ­μα πως δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει καμία συντα­γή φιλο­λαϊ­κής δια­χεί­ρι­σης του σάπιου καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος και ότι παντού, είτε με φιλε­λεύ­θε­ρες, είτε με σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυβερ­νή­σεις, ο λαός πλη­ρώ­νει τα σπα­σμέ­να για να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι ανά­γκες των μονο­πω­λια­κών ομίλων.

Βεβαί­ως, στο διά­στη­μα αυτό η κυβέρ­νη­ση του Μπό­ριτς κατα­θέ­τει δια­πι­στευ­τή­ρια στοί­χι­σης με το στρα­τό­πε­δο των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία. Στις 21/2/2023 ο Μπό­ριτς είχε διμε­ρή τηλε­διά­σκε­ψη με τον Ζελέν­σκι, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως «η Ουκρα­νία έχει έναν φίλο στη Νότια Αμε­ρι­κή». Λίγες μέρες πριν, στις 4 Απρί­λη, η κυβέρ­νη­σή του διορ­γά­νω­σε ειδι­κή συνε­δρί­α­ση του χιλιά­νι­κου κοι­νο­βου­λί­ου, στο οποίο απευ­θύν­θη­κε ο Ζελέν­σκι, αντί­στοι­χη με την ντρο­πια­στι­κή φιέ­στα που στή­θη­κε πριν από έναν χρό­νο στο ελλη­νι­κό Κοινοβούλιο.

Το ΚΚ Χιλής, μετά από παλι­νω­δί­ες και αμφι­λε­γό­με­νες δηλώ­σεις στε­λε­χών του, απο­φά­σι­σε να μην πάρει μέρος με το σκε­πτι­κό πως δεν προ­ά­γει την ειρή­νη. Η στά­ση του όμως δεν μπο­ρεί παρά να θυμί­ζει το ευρω­κομ­μου­νι­στι­κό ΚΚ Ισπα­νί­ας, το οποίο συμ­με­τέ­χει σε μια κυβέρ­νη­ση που στη­ρί­ζει «με τα μπού­νια» το ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κό στρα­τό­πε­δο και στέλ­νει όπλα στην Ουκρα­νία, ενώ το ίδιο δια­τεί­νε­ται πως …αγω­νί­ζε­ται για την ειρήνη.

«Κερα­σά­κι στην τούρ­τα» είναι η υπερ­ψή­φι­ση την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα από τον κυβερ­νη­τι­κό συνα­σπι­σμό στη Χιλή του νομο­σχε­δί­ου που νομι­μο­ποιεί τη χρή­ση πραγ­μα­τι­κών πυρών από τις δυνά­μεις κατα­στο­λής. Ο νόμος που εγκρί­θη­κε, προ­βλέ­πει πως για κάθε στρα­τιω­τι­κό ή αστυ­νο­μι­κό που κάνει χρή­ση του υπη­ρε­σια­κού του όπλου, θα έχει ισχύ το τεκ­μή­ριο της «νόμι­μης άμυ­νας» και θα αίρε­ται μόνο αν έρευ­να δεί­ξει πως έδρα­σε κακόβουλα.

Αυτά γίνο­νται όταν τα σώμα­τα κατα­στο­λής είναι υπεύ­θυ­να για δεκά­δες νεκρούς και χιλιά­δες τραυ­μα­τί­ες στις μεγά­λες λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις που ξέσπα­σαν τον Οκτώ­βρη του 2019, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες κατέ­στει­λαν με ωμή βία δια­δη­λώ­σεις μαθη­τών και φοι­τη­τών στο Σαντιά­γκο, που ζητού­σαν δωρε­άν και ποιο­τι­κή Εκπαί­δευ­ση, με σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές και καθο­λι­κή πρό­σβα­ση των νέων σε όλες τις βαθμίδες.

Η περί­πτω­ση του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Μπό­ριτς στη Χιλή δεν διεκ­δι­κεί καμιά απο­κλει­στι­κό­τη­τα. Στην ίδια χώρα, η πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νη προ­ε­δρία της εκπρο­σώ­που της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας Μισέλ Μπα­τσε­λέτ κατέ­λη­ξε στην εφαρ­μο­γή σκλη­ρού αντι­λαϊ­κού προ­γράμ­μα­τος και προ­κά­λε­σε μεγά­λες λαϊ­κές αντι­δρά­σεις, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας το έδα­φος για την προ­ε­δρία του συντη­ρη­τι­κού σχη­μα­τι­σμού υπό τον Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα, προ­κα­τό­χου του σημε­ρι­νού Προ­έ­δρου Μπό­ριτς. Πρό­κει­ται για αντι­λαϊ­κές εναλ­λα­γές εκπρο­σώ­πων της καπι­τα­λι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης που επα­να­λαμ­βά­νο­νται στη Χιλή, στη Βρα­ζι­λία, στην Αργε­ντι­νή και σε άλλες χώρες.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι και η καπι­τα­λι­στι­κή δια­χεί­ρι­ση επί προ­ε­δρί­ας Μαδού­ρο στη Βενε­ζου­έ­λα, που έχει οδη­γή­σει σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση της θέσης και αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, αλλά σε δει­νή κατά­στα­ση την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, όπως γίνε­ται σε όλη τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, καταρ­ρί­πτο­ντας τους μύθους των λεγό­με­νων «αρι­στε­ρών κυβερνήσεων».

Τα παρα­πά­νω δεν απο­τε­λούν κάποια έκπλη­ξη. Απο­δει­κνύ­ουν όμως και στη χώρα μας ότι το παρα­μύ­θι που που­λά­νε δυνά­μεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 κ.ά., περί προ­ο­δευ­τι­κών — αρι­στε­ρών κυβερ­νή­σε­ων στο έδα­φος του καπι­τα­λι­σμού και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, έχει «δρά­κο»… Η διε­θνής πεί­ρα επι­βε­βαιώ­νει τις θέσεις και τις εκτι­μή­σεις του ΚΚΕ.

Τεκ­μη­ριώ­νει παρα­πέ­ρα πως η ελπί­δα για τον ελλη­νι­κό λαό βρί­σκε­ται σε ένα ισχυ­ρό ΚΚΕ και ένα πανί­σχυ­ρο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, που χαράσ­σουν γραμ­μή σύγκρου­σης με τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις, το κρά­τος και τα κόμ­μα­τά τους, με πάσης φύσης ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, οι οποί­οι προ­ω­θούν μια πολι­τι­κή που ματώ­νει τον λαό. Για να εμπο­δί­ζο­νται αντι­λαϊ­κά μέτρα, να δυνα­μώ­σουν η διεκ­δί­κη­ση και η πάλη για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες, να ανοί­γει δρό­μος ανατροπής.

* Μέλος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο