Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρηστικός οδηγός: Ερωτήσεις-απαντήσεις για το ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό τους για την covid-19

Μέσα από 13 ερω­τή­σεις και απα­ντή­σεις, στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση emvolio.gov.gr όλη η δια­δι­κα­σία, βήμα-βήμα, που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σουν οι πολί­τες για να κλεί­σουν ραντε­βού για τον εμβο­λια­σμό τους για την covid-19.

Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω;

Στα SMS που λάβα­τε ανα­φέ­ρε­ται ένας κωδι­κός εμβο­λια­σμού. Για να επι­βε­βαιώ­σε­τε το ραντε­βού πρέ­πει να στεί­λε­τε με τη σει­ρά σας ένα SMS στο 13034 γρά­φο­ντας μόνο αυτόν τον κωδι­κό. Τότε θα λάβε­τε νέο SMS που θα γρά­φει ότι η δια­δι­κα­σία ολο­κλη­ρώ­θη­κε επι­τυ­χώς. Η προ-κρά­τη­ση ραντε­βού πρέ­πει να επι­βε­βαιω­θεί μέσα σε 72 ώρες, αλλιώς παύ­ει να ισχύει.

Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο δεν με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω;

Μπο­ρεί­τε να αλλά­ξε­τε το ραντε­βού που σας προ­τεί­νε­ται είτε στο emvolio.gov.gr, είτε σε φαρ­μα­κείο ή ΚΕΠ, με την ίδια δια­δι­κα­σία που περι­γρά­φε­ται στην αμέ­σως επό­με­νη ερώ­τη­ση, δηλα­δή με τη δια­δι­κα­σία που ακο­λου­θούν όσοι δεν ήταν εγγε­γραμ­μέ­νοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Είμαι άνω των 85 ετών, δεν είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και επιθυμώ να κλείσω ραντεβού εμβολιασμού. Τι πρέπει να κάνω;

Έχε­τε δύο τρό­πους: είτε να μπεί­τε στο emvolio.gov.gr, είτε να απευ­θυν­θεί­τε σε φαρ­μα­κείο ή ΚΕΠ.

Δια­δι­κα­σία στο emvolio.gov.gr

Αρχι­κά εισέρ­χε­στε στο σύστη­μα με τους κωδι­κούς σας στο Taxisnet. Στη συνέ­χεια, θα εμφα­νι­στεί μια καρ­τέ­λα με τα στοι­χεία επι­κοι­νω­νί­ας σας τα οποία μπο­ρεί­τε – αν θέλε­τε – να τα αλλάξετε.

Αμέ­σως μετά θα κλεί­σε­τε το πρώ­το ραντε­βού, επι­λέ­γο­ντας αρχι­κά εμβο­λια­στι­κό κέντρο και την ημε­ρο­μη­νία που επι­θυ­μεί­τε. Έπει­τα, θα εμφα­νι­στούν οι προ­σφε­ρό­με­νες ζώνες ώρας μαζί με τη δια­θε­σι­μό­τη­τα που υπάρ­χει – πρά­σι­νο για πολ­λά δια­θέ­σι­μα ραντε­βού, κίτρι­νο για αρκε­τά, πορ­το­κα­λί για λίγα και γκρι για μη δια­θέ­σι­μα ραντεβού.

Αφού επι­λέ­ξε­τε ζώνη ώρας για το πρώ­το ραντε­βού, επα­να­λαμ­βά­νε­τε ακρι­βώς την ίδια δια­δι­κα­σία για το δεύ­τε­ρο: πρώ­τα εμβο­λια­στι­κό κέντρο, μετά ημε­ρο­μη­νία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφα­λώς, στο δεύ­τε­ρο ραντε­βού το σύστη­μα δεν θα επι­τρέ­πει να επι­λέ­ξε­τε ημε­ρο­μη­νί­ες πέρα από την ενδε­δειγ­μέ­νη από­στα­ση μετα­ξύ των δύο δόσεων.

Μόλις ολο­κλη­ρώ­σε­τε τη δια­δι­κα­σία και για τα δύο ραντε­βού, στην οθό­νη σας θα εμφα­νι­στούν όλα τα στοι­χεία και των δύο ραντε­βού: τόπος, ημε­ρο­μη­νία και ώρα. Τότε πρέ­πει να πατή­σε­τε «Ναι» στο αντί­στοι­χο πεδίο, ώστε να επι­βε­βαιώ­σε­τε το ραντε­βού σας.

Με την ολο­κλή­ρω­ση όλων των στα­δί­ων θα εμφα­νι­στεί στην οθό­νη η σύνο­ψη των δύο ραντε­βού σας, μαζί με τον κωδι­κό εμβο­λια­σμού και ένα QR code. Σημειώ­στε τον κωδι­κό εμβο­λια­σμού, εκτυ­πώ­στε τη σελί­δα ή κάντε ένα screenshot, ώστε να έχε­τε τα στοι­χεία αυτά πρόχειρα.

Δια­δι­κα­σία στα φαρ­μα­κεία και τα ΚΕΠ

Θα χρεια­στεί να έχε­τε μαζί σας την ταυ­τό­τη­τά σας και πρό­χει­ρο τον ΑΜΚΑ σας. Ο φαρ­μα­κο­ποιός ή ο υπάλ­λη­λος των ΚΕΠ θα κλεί­σουν τα ραντε­βού σας ανά­λο­γα με την περιο­χή, την ημε­ρο­μη­νία και την ώρα που σας εξυ­πη­ρε­τεί. Στο τέλος της δια­δι­κα­σί­ας θα σας εκτυ­πώ­νουν τα στοι­χεία των δύο ραντε­βού, μαζί με τον κωδι­κό εμβολιασμού.

Σημειώ­νε­ται ότι για το κλεί­σι­μο ραντε­βού δεν απαι­τεί­ται άλλο ραντε­βού για την προ­σέ­λευ­σή σας στα ΚΕΠ, όπως ισχύ­ει για όλες τις άλλες υπη­ρε­σί­ες που παρέχουν.

Είμαι άνω των 85 ετών, αλλά δεν είναι εύκολο να μεταβώ σε ΚΕΠ για να κλείσω ραντεβού. Μπορεί να το κάνει για εμένα κάποιος συγγενής μου;

Ναι, γίνε­ται. Μάλι­στα, μπο­ρεί να γίνει και χωρίς εξου­σιο­δό­τη­ση, αρκεί το πρό­σω­πο που θα κάνει τη δια­δι­κα­σία για εσάς να υπο­γρά­ψει υπεύ­θυ­νη δήλω­ση με το ακό­λου­θο περιεχόμενο:

«Εκπρο­σω­πώ τον/ την (ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο) με (αρ. ταυ­τό­τη­τας ή δια­βα­τη­ρί­ου) και (ΑΜΚΑ) προ­κει­μέ­νου να προ­γραμ­μα­τί­σω το ραντε­βού του / της κατά της ασθέ­νειας covid19».

Το πρό­σω­πο που θα προ­σέλ­θει πρέ­πει να έχει μαζί του την ταυ­τό­τη­τά του, ενώ καλό είναι να έχει και ένα απλό αντί­γρα­φο της ταυ­τό­τη­τάς του προ­σώ­που για το οποίο ενερ­γεί, σε περί­πτω­ση που χρεια­στεί κάποιο επι­πλέ­ον στοι­χείο για τον εντο­πι­σμό του στα μητρώα.

Είμαι άνω των 85 ετών, εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έλαβα SMS. Τι πρέπει να κάνω;

Αυτό που πρέ­πει να κάνε­τε είναι να ελέγ­ξε­τε ότι έχε­τε επι­λε­γεί για την τρέ­χου­σα φάση του εμβο­λια­σμού. Αυτό γίνε­ται με τρεις τρό­πους: είτε στο φαρ­μα­κείο ή το ΚΕΠ σας (με ταυ­τό­τη­τα και ΑΜΚΑ), είτε στο emvolio.gov.gr (με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), είτε στέλ­νο­ντας SMS στο 13034 με τον ΑΜΚΑ σας. Αν πράγ­μα­τι επρό­κει­το για ζήτη­μα αριθ­μού τηλε­φώ­νου, μπο­ρεί­τε να ακο­λου­θή­σε­τε τη δια­δι­κα­σία κλει­σί­μα­τος ραντε­βού που περι­γρά­φε­ται στην προ-προη­γού­με­νη ερώτηση.

Αν και είμαι άνω των 85 ετών, έκανα έλεγχο προτεραιότητας και με εμφανίζει μη επιλεγμένο για εμβολιασμό. Τι πρέπει να κάνω;

Θα χρεια­στεί να μπεί­τε στο emvolio.gov.gr/aitisi και να συμπλη­ρώ­σε­τε τη φόρ­μα που θα εμφα­νι­στεί – δεν θα σας ζητη­θούν κωδι­κοί Taxisnet. Η αίτη­σή σας θα εξε­τα­στεί από την αρμό­δια Επι­τρο­πή και, εφό­σον πράγ­μα­τι είχα­τε δικαί­ω­μα να εμβο­λια­στεί­τε την τρέ­χου­σα περί­ο­δο, θα ενη­με­ρω­θεί­τε για το πώς θα κλεί­σε­τε ραντε­βού. Η δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής αίτη­σης μπο­ρεί να γίνει και στα ΚΕΠ. Δώστε ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή στα στοι­χεία επι­κοι­νω­νί­ας που θα δηλώ­σε­τε, ώστε να λάβε­τε την απά­ντη­σή σας όσο το δυνα­τόν γρηγορότερα.

Είμαι άνω των 85 ετών και μέχρι σήμερα δεν είχα εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση. Αν εγγραφώ τώρα, θα λάβω SMS;

Δυστυ­χώς, η δια­δι­κα­σία της προ-κρά­τη­σης για κάθε πλη­θυ­σμια­κή ομά­δα γίνε­ται μία μόνο φορά, πριν ανοί­ξουν τα ραντε­βού για τη συγκε­κρι­μέ­νη ομά­δα. Συνε­πώς, αν είστε άνω των 85 ετών, η άυλη συντα­γο­γρά­φη­ση μπο­ρεί να σας εξυ­πη­ρε­τή­σει για τις συντα­γές και τα παρα­πεμ­πτι­κά σας, αλλά όχι για να κλεί­σε­τε ραντε­βού εμβο­λια­σμού. Ως εκ τού­του, θα πρέ­πει να ακο­λου­θή­σε­τε τη δια­δι­κα­σία για τους μη εγγεγραμμένους.

Όσοι είστε κάτω των 85 ετών μπο­ρεί­τε ακό­μα να εγγρά­φε­στε στην άυλη συντα­γο­γρά­φη­ση και, όταν κλη­θεί η δική σας πλη­θυ­σμια­κή ομά­δα, θα λάβε­τε κανο­νι­κά SMS με την προ-κρά­τη­ση ραντεβού.

Έχω κλείσει το ραντεβού μου, αλλά θέλω να το αλλάξω. Τι πρέπει να κάνω;

Τα ραντε­βού αλλά­ζουν όπως κλεί­νο­νται: είτε στο emvolio.gov.gr, είτε σε φαρ­μα­κείο ή ΚΕΠ, με τον ίδιο τρό­πο που περι­γρά­φε­ται πιο πριν. Πρέ­πει να γνω­ρί­ζε­τε ότι αλλα­γή ραντε­βού μπο­ρεί να γίνει μόνο μία φορά και μόνο εφό­σον το ζητή­σε­τε του­λά­χι­στον τρεις ημέ­ρες πριν από το αρχι­κά προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο ραντεβού.

Έχω κλείσει το ραντεβού μου, αλλά δεν θυμάμαι πότε είναι. Τι πρέπει να κάνω;

Αρχι­κά, έχει προ­γραμ­μα­τί­σει να γίνει υπεν­θύ­μι­ση του ραντε­βού σας τρεις φορές, με SMS στον αριθ­μό που μας έχε­τε δηλώ­σει: το πρώ­το τρεις ημέ­ρες πριν από το ραντε­βού, το δεύ­τε­ρο την παρα­μο­νή του ραντε­βού και το τρί­το στις 7 πμ την ημέ­ρα του ραντεβού.

Αν, παρ’ όλα αυτά, επι­θυ­μεί­τε να ανα­ζη­τή­σε­τε το ραντε­βού σας οπο­τε­δή­πο­τε, μπο­ρεί­τε είτε να στεί­λε­τε SMS στο 13034 γρά­φο­ντας τον ΑΜΚΑ και το επώ­νυ­μό σας, είτε να μπεί­τε στο emvolio.gov.gr (ανα­ζή­τη­ση με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), είτε να απευ­θυν­θεί­τε σε φαρ­μα­κείο ή ΚΕΠ.

Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου όταν προσέλθω για να εμβολιαστώ;

Πρέ­πει να έχε­τε μαζί σας την ταυ­τό­τη­τά σας και πρό­χει­ρο τον ΑΜΚΑ σας και τον κωδι­κό εμβο­λια­σμού. Η εκτύ­πω­ση των στοι­χεί­ων του εμβο­λια­σμού δεν είναι υποχρεωτική.

Για την επι­τά­χυν­ση της δια­δι­κα­σί­ας, συνι­στά­ται να έχε­τε δια­θέ­σι­μο – είτε εκτυ­πω­μέ­νο, είτε στο κινη­τό σας – τον κωδι­κό QR που εμφα­νί­ζε­ται στο emvolio.gov.gr και σε όλα τα έγγρα­φα που εκτυ­πώ­νουν τα φαρ­μα­κεία και τα ΚΕΠ.

Δεν μπόρεσα να προσέλθω στο ραντεβού που είχα κλείσει. Τι πρέπει να κάνω;

Θα μπο­ρέ­σε­τε να κλεί­σε­τε νέο ραντε­βού με οποιον­δή­πο­τε από τους τρό­πους που περι­γρά­φο­νται παρα­πά­νω, όμως θα πρέ­πει να περά­σει ένας μήνας από την ημέ­ρα του ραντε­βού που ακυρώθηκε.

Θα επιβαρυνθώ με κάποιο κόστος για κάποιο στάδιο από τη διαδικασία;

Όχι. Όλη η δια­δι­κα­σία είναι απο­λύ­τως δωρε­άν για τους πολί­τες – τόσο η επί­σκε­ψη στα φαρ­μα­κεία, όσο και η απο­στο­λή και λήψη SMS.

Υπάρχει κάποια παρουσίαση με τις διαδικασίες αυτές βήμα – βήμα;

Μπο­ρεί­τε να ανα­ζη­τή­σε­τε κάθε λεπτο­μέ­ρεια της δια­δι­κα­σί­ας στο emvolio.gov.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο