Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία έφθασαν πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή

Οι καπνοί από τις γιγα­ντιαί­ες πυρ­κα­γιές που μαί­νο­νται επί μήνες σε δάση και περιο­χές με χαμη­λή βλά­στη­ση στην Αυστρα­λία, αφού διέ­νυ­σαν πάνω από 12.000 χιλιό­με­τρα στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, βρί­σκο­νται πλέ­ον πάνω από τη Χιλή και την Αργε­ντι­νή, ανα­κοί­νω­σαν χθες Δευ­τέ­ρα οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κές υπη­ρε­σί­ες των δύο λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κων κρα­τών. Στην αρχή της ημέ­ρας, φαι­νό­ταν σαν «ο ήλιος να έχει πιο κόκ­κι­νο (χρω­μα­τι­κό) τόνο», λόγω «του νέφους καπνού που προ­έρ­χε­ται από τις πυρ­κα­γιές» στην Αυστρα­λία, εξή­γη­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Πατρί­σιο Ούρα, ανώ­τε­ρο στέ­λε­χος του μετε­ω­ρο­λο­γι­κού ινστι­τού­του της Χιλής.

Το νέφος καπνού βρί­σκε­ται σε υψό­με­τρο 6.000 μέτρων και δεν ανα­μέ­νε­ται κάποιο μετε­ω­ρο­λο­γι­κό φαι­νό­με­νο να το κάνει να χάσει ύψος και να πλη­σιά­σει την επι­φά­νεια της Γης, σημεί­ω­σε ο ίδιος. Παράλ­λη­λα, η Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (SMN) της Αργε­ντι­νής έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα δορυ­φο­ρι­κές φωτο­γρα­φί­ες που εικο­νί­ζουν το νέος καπνού που «μετα­φέ­ρε­ται από μετω­πι­κά συστή­μα­τα που κινού­νται από δυσμάς προς ανατολάς».

Πάντως η SMN δεν ανα­μέ­νει «καμία αλη­θι­νά σημα­ντι­κή» συνέ­πεια από το νέφος καπνών αυτό, πέραν του ότι «ο ήλιος θα είναι λίγο πιο κοκκινωπός».

Η εται­ρεία METSUL, η οποία που­λά­ει υπη­ρε­σί­ες πρό­γνω­σης και­ρού σε όλη την περιο­χή, εκτί­μη­σε πως οι καπνοί μπο­ρεί να φθά­σουν μέχρι τη νότια Βραζιλία.

Η Αυστρα­λία πλήτ­τε­ται μετά τον Σεπτέμ­βριο από γιγα­ντιαί­ας έκτα­σης πυρ­κα­γιές, οι οποί­ες έχουν στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 24 ανθρώ­πους, μισό δισε­κα­τομ­μύ­ριο ζώα και έχουν μετα­τρέ­ψει σε στά­χτες μια έκτα­ση χον­δρι­κά ίση με αυτή του νησιού της Ιρλανδίας.

australia2 australia3
australia4 australia5
australia6 australia7
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο