Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ: Οι ευχές για το νέο χρόνο να γίνουν αστραπές για την αλλαγή του κόσμου

Να συνα­ντη­θού­με σε μια δική μας, δια­φο­ρε­τι­κή, γιορ­τή, χωρίς χρυ­σό­σκο­νη και μάγους, για να ανταλ­λά­ξου­με τις δικές μας ευχές, αγω­νί­ες και αγώ­νες για την αλλα­γή του κόσμου.

Υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το 2022, όσο ζοφερό και αν φαίνεται πως θα είναι για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας.

H “νέα πρά­σι­νη κοι­νω­νι­κή συμ­φω­νία” (“Πρά­σι­νο New Deal”), η μεγά­λη κρα­τι­κή ενί­σχυ­ση των επεν­δύ­σε­ων στους τομείς της “πρά­σι­νης και της ψηφια­κής οικο­νο­μί­ας”, που πλα­νό­διοι πωλη­τές των αστι­κών επι­τε­λεί­ων της ΕΕ και των ΗΠΑ δια­φη­μί­ζουν ως το για­τρι­κό για τον μεγά­λο ασθε­νή, την καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, είναι, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, το “νερό του Καμα­τε­ρού” για ένα σύστη­μα που όσο πιο βαθιά νοσεί τόσο πιο αδί­στα­κτο και επι­κίν­δυ­νο γίνε­ται. Το βλέπουμε:

  • Στους 100 και πλέ­ον συναν­θρώ­πους μας που χάνο­νται καθη­με­ρι­νά επει­δή τα ανα­γκαία και ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως κόστος ή πολυ­τέ­λεια από το κρά­τος και τους μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες, που ανα­γο­ρεύ­ουν σε πανά­κεια τους εμβο­λια­σμούς, αν και απο­δε­δειγ­μέ­να πλέ­ον δεν είναι από μόνοι τους ικα­νοί να σώσουν τον λαό από την πανδημία.
  • Στους χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους που χάνουν ή κιν­δυ­νεύ­ουν να χάσουν την εργα­σία τους εξαι­τί­ας όχι του Covid-19, αλλά του ότι η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία κινεί­ται στη βάση του κέρ­δους των λίγων, που βλέ­πουν αυτά τα κέρ­δη να συρ­ρι­κνώ­νο­νται και ετοι­μά­ζο­νται να μετα­φέ­ρουν τα βάρη και πάλι στις πλά­τες των πολλών.
  • Στους μισθούς που κατρα­κυ­λούν και στην ακρί­βεια που εξα­νε­μί­ζει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, ενώ την ίδια στιγ­μή ο λαός επι­βα­ρύ­νε­ται το 94,5% της αύξη­σης, κατά 3,5 δισ. ευρώ, των φόρων για το 2022 που θα δοθούν ως “μπο­να­μάς” στους “επεν­δυ­τές”.
  • Στην αύξη­ση των κοι­νω­νι­κών ανι­σο­τή­των και την ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση στα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, όπως το 8ωρο και το δικαί­ω­μα στην απερ­γία, αλλά και στις συν­δι­κα­λι­στι­κές και λαϊ­κές ελευθερίες.
  • Στα 7,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν το 2022 για τις ανά­γκες των επι­θε­τι­κών σχε­δια­σμών των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους οποί­ους εμπλέ­κει η κυβέρ­νη­ση την χώρα μας, μετα­τρέ­πο­ντας την σε ένα τερά­στιο ορμη­τή­ριο από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη μέχρι τη Σού­δα, για να ανα­βαθ­μι­στεί ο ρόλος της άρχου­σας τάξης της.

 

Παρό­λα αυτά είμα­στε αισιό­δο­ξοι. Όχι ρομα­ντι­κά ή αθε­ρά­πευ­τα. Αλλά επει­δή ξέρου­με ότι «ο κόσμος αλλά­ζει», πραγ­μα­τι­κά, όταν η κοι­νω­νία προ­χω­ρά μπρο­στά. Χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση, φτώ­χεια, ανερ­γία, αλλά με λαϊ­κή ευη­με­ρία που προ­ϋ­πο­θέ­τει να επι­στρέ­φε­ται ο πλού­τος που παρά­γε­ται σε αυτούς που τον παρά­γουν και να μην τον κλέ­βουν οι λίγοι. Χωρίς πολέ­μους, ξερι­ζω­μούς, προ­σφυ­γιά που γεν­νά αυτό το σύστη­μα εκμετάλλευσης.

Είμα­στε αισιό­δο­ξοι επει­δή ξέρου­με ότι είναι “νόμος” το ρολόι της ιστο­ρί­ας να προ­χω­ρή­σει μπρο­στά και κουρ­δι­στής του είναι η εργα­τι­κή τάξη και η λαϊ­κή πλειο­ψη­φία. Η αμη­χα­νία και αβε­βαιό­τη­τα που εκφρά­ζουν τα  αστι­κά επι­τε­λεία μπρο­στά στη νέα χρο­νιά, για τον “κόσμο που αλλά­ζει”, οι ανα­λύ­σεις τους με αφορ­μή τον κλο­νι­σμό και τις ανα­δια­τά­ξεις ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­μα­χιών, για την όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών πρέ­πει να δια­βα­στούν με “άλλο μάτι” από πλειο­ψη­φία του λαού και της νεο­λαί­ας καθώς φανε­ρώ­νουν τις αντι­φά­σεις, τις αδυ­να­μί­ες και τα τρω­τά σημεία, που κάτω από την οργα­νω­μέ­νη λαϊ­κή παρέμ­βα­ση μπο­ρούν να ανοί­ξουν ρήγ­μα­τα στο κατά τ’ άλλα “άτρω­το” και “αιώ­νιο” σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης πηγαί­νο­ντας μπρο­στά το ρολόι της ιστορίας.

Όσο οι εργα­τι­κοί αγώ­νες δημιουρ­γούν και διευ­ρύ­νουν ρωγ­μές στο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης βάζο­ντας στο στό­χα­στρο τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης που γεν­νά πολέ­μους και προ­σφυ­γιά, φτώ­χεια και ανερ­γία και σπέρ­νει το ρατσι­στι­κό δηλη­τή­ριο, τόσο πιο κοντά θα φέρ­νει έναν κόσμο με πραγ­μα­τι­κή ειρή­νη, ευη­με­ρία, φιλία, αλλη­λεγ­γύη, σχέ­σεις αμοι­βαί­ου οφέλους.ΕΕΔΥΕ Δυναμώνουμε το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Αυτόν τον κόσμο θέλου­με να υπο­δε­χθού­με το 2022. Και καλού­με όλους τους Χανιώ­τες, τις γυναί­κες, τους νέους και ειδι­κά τους εργα­ζό­με­νους, Έλλη­νες και ξένους, που μαζί παρά­γου­με τον πλού­το της πατρί­δας μας, έχου­με τα ίδια προ­βλή­μα­τα, αντι­με­τω­πί­ζου­με τις συνέ­πειες της ίδιας αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, μοι­ρα­ζό­μα­στε τις ίδιες αγω­νί­ες και τα ίδια όνει­ρα για μια καλύ­τε­ρη ζωή και έναν κόσμο με πραγ­μα­τι­κή ειρή­νη χωρίς πολέ­μους, να συνα­ντη­θού­με σε μια δική μας, δια­φο­ρε­τι­κή, γιορ­τή, χωρίς χρυ­σό­σκο­νη και μάγους, την Τρί­τη 28 του Δεκέμ­βρη στην πλα­τεία των Νέων Κατα­στη­μά­των από ώρα 13:00 για να ανταλ­λά­ξου­με τις δικές μας ευχές, αγω­νί­ες και αγώ­νες για την αλλα­γή του κόσμου.

Γιατί ο κόσμος αυτός θα αλλάξει. 

Δεκέμ­βρης 2020
Επι­τρο­πή Ειρή­νης Χανίων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο