Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

25η Μαρ­τί­ου εθνι­κή εορ­τή, σημαί­νει θρη­σκευ­τι­κή εορ­τή, γενι­κώς εορ­τή και εορ­τή για τον Έλλη­να είναι ταυ­τι­σμέ­νο με το καλό φαγη­τό, το κρα­σί ή το ούζο
Η 25η Μαρ­τί­ου θέλει τον μπα­κα­λιά­ρο στο τρα­πέ­ζι (με σκορ­δα­λιά κατά το έθι­μο και προ­τί­μη­ση). Βέβαια για τα λαϊ­κά εισο­δή­μα­τα, με τους πενι­χρούς μισθούς και συντά­ξεις, αυτό το λαϊ­κό έδε­σμα ‑άλλο­τε φθη­νό- έχει γίνει απλησίαστο,

Πως όμως επι­κρά­τη­σε αυτό το έθι­μο, δηλα­δή να τρώ­με μπα­κα­λιά­ρο την 25η Μαρτίου;

Τα παλαιό­τε­ρα χρό­νια, που δεν υπήρ­χαν ψυγεία, το πάστω­μα των ψαριών ήταν ένας πολύ δημο­φι­λής και απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος δια­τή­ρη­σης τους αλλά και μετα­φο­ράς τους σε μέρη που δεν είχαν εύκο­λη πρό­σβα­ση στη θάλασ­σα. Κατά γενι­κή ομο­λο­γία, ο παστός μπα­κα­λιά­ρος είναι από τα πιο ”πετυ­χη­μέ­να” είδη!

Η ιστο­ρία του μπα­κα­λιά­ρου ξεκι­νά­ει με την επο­χή των Βίκινγκς, όπου πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε σαν εμπο­ρι­κό προ­ϊ­όν περί το 800 μ.χ. Μάλι­στα, λέγε­ται ότι κυνη­γώ­ντας βακα­λά­ους, οι Βίκινγκς ανα­κά­λυ­ψαν κατά λάθος τον «νέο κόσμο». Πρώ­τοι τον πάστω­σαν οι Βάσκοι, που ξεκί­νη­σαν το εμπό­ριο του μπα­κα­λιά­ρου από το Μεσαί­ω­να και τον ονό­μα­σαν «ψάρι του βου­νού». Στην Ελλά­δα εκτι­μά­ται ότι τον «γνω­ρί­σα­με» περί­που τον 15ο αιώ­να καθώς απο­τε­λού­σε μια πολύ καλή λύση για τους κατοί­κους της ελλη­νι­κής ενδο­χώ­ρας που δεν είχαν άμε­ση πρό­σβα­ση σε φρέ­σκα θαλασσινά.

Όσον αφο­ρά την 25η Μαρ­τί­ου, η Εκκλη­σία ‑ως γνω­στόν- επι­τρέ­πει την «ψαρο­φα­γία» (την κατα­νά­λω­ση ψαριού, δηλα­δή) μόνο δύο φορές κατά τη διάρ­κεια της σαρα­κο­στια­νής νηστεί­ας, την ημέ­ρα του Ευαγ­γε­λι­σμού και την Κυρια­κή των Βαΐων.

Εκτός των νησιών, λοι­πόν, η πλειο­ψη­φία των Ελλή­νων δεν είχε πρό­σβα­ση σε φρέ­σκα ψάρια και κατέ­φευ­γε στην πολύ καλή και θρε­πτι­κή λύση του παστού μπα­κα­λιά­ρου. Χρό­νια με τα χρό­νια, η συνή­θεια έγι­νε… λατρεία και φθά­σα­με στο έθι­μο που απο­λαμ­βά­νου­με είτε με τη συνο­δεία σκορ­δα­λιάς είτε και άνευ αυτής…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο