Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

AMAZON + FACEBOOK: «Ειδυλλιακό» … εργασιακό περιβάλλον εκμετάλλευσης και παρακολούθησης

ℹ️  Σεμινάρια για την έγκαιρη αντιμετώπιση της συνδικαλιστικής δράσης ή σκέψης, ενώ οι εταιρείες ειδοποιούνται όταν οι εργαζόμενοι πληκτρολογήσουν «επικίνδυνες» λέξεις…

Μέσα στα φαντα­χτε­ρά κτί­ρια της «Amazon» — 40 υπερ­σύγ­χρο­νες εγκα­τα­στά­σεις δια­θέ­τει μόνο στην έδρα της, στο Σιάτλ — και πίσω από το «και­νο­τό­μο» και «ανθρω­πο­κε­ντρι­κό» προ­φίλ του τεχνο­λο­γι­κού κολοσ­σού, οι μορ­φές εκμε­τάλ­λευ­σης, παρα­κο­λού­θη­σης, εκφο­βι­σμού και κατα­πί­ε­σης των εργα­ζο­μέ­νων «εκσυγ­χρο­νί­ζο­νται» αντίστοιχα..png

Με «παρα­δο­σια­κούς» στό­χους: Να εμπο­δι­στούν η οργά­νω­ση των εργα­ζο­μέ­νων, η έντα­ξή τους στο σωμα­τείο, η συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση έστω και μέρους του αμύ­θη­του πλού­του που παράγουν.

Για αυτόν το σκο­πό, μάνα­τζερ και προϊ­στά­με­νοι τμη­μά­των περ­νά­νε από ειδι­κά σεμι­νά­ρια για την αντι­με­τώ­πι­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης. Μαθαί­νουν πώς να την εντο­πί­ζουν έγκαι­ρα, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τα «πρώ­ι­μα σημά­δια». Πώς να απο­τρέ­πουν τους υπαλ­λή­λους (εσκεμ­μέ­να τους απο­κα­λούν «συνερ­γά­τες») με μει­λί­χιο, πολι­τι­κά ορθό αλλά σθε­να­ρό τρό­πο, από το να δρουν ομα­δι­κά κι οργα­νω­μέ­να, από το να έρθουν σε επα­φή ή να εντα­χθούν σε ένα σωμα­τείο. Πώς να τους παρα­κο­λου­θούν …δια­κρι­τι­κά.

Τι αντι­προ­σω­πεύ­ει η «Amazon»; Ηλε­κτρο­νι­κό εμπό­ριο, και­νο­το­μία, νέες τεχνο­λο­γί­ες, με 350.000 υπαλ­λή­λους παγκο­σμί­ως και έσο­δα πάνω από 280 δισ. δολά­ρια.
Το 2019 δήλω­σε καθα­ρά κέρ­δη μόνο από το λια­νι­κό ηλε­κτρο­νι­κό εμπό­ριο 11,6 δισ. δολά­ρια, ενώ επί­σης το πρώ­το τρί­μη­νο του 2020 είχε έσο­δα 75,5 δισ. δολά­ρια την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, που το ηλε­κτρο­νι­κό εμπό­ριο σημεί­ω­σε σημα­ντι­κή αύξηση.

Από παλιό­τε­ρη κινη­το­ποί­η­ση εργα­ζο­μέ­νων στην «Amazon» στη Γερμανία

Επί­σης η υπη­ρε­σία «cloud» της «Amazon», η AWS (Amazon Web Services), με 7,3 δισ. δολά­ρια κέρ­δη το 2018, πλέ­ον αντι­προ­σω­πεύ­ει το 34% της παγκό­σμιας αγο­ράς υπη­ρε­σιών «cloud», μπρο­στά από τις αντί­στοι­χες «Microsoft Azure» και «Google Cloud». Μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες πρό­σφα­τες πρω­το­βου­λί­ες της «Amazon» είναι η επέ­κτα­σή της στην πώλη­ση δια­φη­μί­σε­ων, με βασι­κούς αντα­γω­νι­στές τη «Facebook» και την «Google».

Το 2017 αγό­ρα­σε την επι­χεί­ρη­ση λια­νι­κού εμπο­ρί­ου τρο­φί­μων «Whole Foods» για 13,7 δισ. δολά­ρια, επε­κτεί­νο­ντας το δια­δι­κτυα­κό εμπό­ριο στα τρό­φι­μα, μια από τις ταχύ­τε­ρα ανα­πτυσ­σό­με­νες τάσεις δια­δι­κτυα­κών αγο­ρών στις ΗΠΑ.

Η «Αmazon» πλα­σά­ρε­ται ως «ειδυλ­λια­κό» εργα­σια­κό περι­βάλ­λον με τα χιλιά­δες φυτά, τους άνε­τους κανα­πέ­δες, τους αμέ­τρη­τους χώρους δια­λείμ­μα­τος και τα σκυ­λά­κια που τρέ­χουν στους κήπους της, τη φιλαν­θρω­πι­κή και περι­βαλ­λο­ντι­κά υπεύ­θυ­νη δρά­ση… Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για τους εργα­ζό­με­νους είναι δια­φο­ρε­τι­κή: Πολ­λές ώρες (βαριάς σωμα­τι­κής) εργα­σί­ας, φόβος να ξεκου­ρα­στούν, μισθοί που δεν αρκούν για να ζήσουν, τραυ­μα­τι­σμοί, πίε­ση να οδη­γούν ακό­μη και με επι­κίν­δυ­νες και­ρι­κές συν­θή­κες. Π.χ. ένας εργα­ζό­με­νος που αρνεί­ται να οδη­γή­σει μέσα στο χιό­νι, είναι πιθα­νόν να πάρει «άδεια άνευ απο­δο­χών», να του κόψουν δηλα­δή το μεροκάματο.

Πολ­λές φορές έχουν ξεση­κω­θεί οι εργα­ζό­με­νοι τα τελευ­ταία χρό­νια, πιο πρό­σφα­τα την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας επει­δή υπήρ­ξαν κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό, λόγω ελλι­πών μέτρων προ­φύ­λα­ξης σε του­λά­χι­στον 74 απο­θή­κες και εγκα­τα­στά­σεις παρά­δο­σης στις ΗΠΑ, ακό­μη και ένας θάνα­τος εργα­ζό­με­νου. Τον Μάρ­τη, «Amazon» και «Whole Foods» δεν έδω­σαν στους εργα­ζό­με­νους αμει­βό­με­νη άδεια, μετά τα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού, ενώ έγι­ναν ελά­χι­στα δια­γνω­στι­κά τεστ. Πέρυ­σι τον Σεπτέμ­βρη ανα­κοί­νω­σε περι­κο­πή της υγειο­νο­μι­κής κάλυ­ψης για τους εργα­ζό­με­νους μερι­κής απα­σχό­λη­σης της «Whole Foods» σε ολό­κλη­ρη τη χώρα.

Τι …προ­σφέ­ρει ο όμι­λος στους εργα­ζό­με­νους απέ­να­ντι σε αυτήν την κατά­στα­ση; «Μια ποι­κι­λία μηχα­νι­σμών “ανοι­χτής πόρ­τας” ενθαρ­ρύ­νο­ντας τους εργα­ζό­με­νους να φέρουν τα σχό­λια και τις ανη­συ­χί­ες τους στη διοί­κη­ση», αρκεί να μη ζητή­σουν τίποτα!Amazon 3

Η …γνώμη της «Amazon» για τα σωματεία

Το σεμι­νά­ριο που κυκλο­φό­ρη­σε στο Youtube πριν από περί­που ένα χρό­νο, απο­κα­λύ­πτει τα «εργα­λεία για την επι­τυ­χή αντι­με­τώ­πι­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης». Αρχι­κά, τα στε­λέ­χη του ομί­λου καλού­νται να ξεκα­θα­ρί­ζουν συχνά ότι η «Amazon» προ­τι­μά την «άμε­ση σύν­δε­ση» με τους υπαλ­λή­λους της και «τα σωμα­τεία απο­τε­λούν απει­λή γι’ αυτή την άμε­ση σύνδεση»:

«Δεν κακο­λο­γού­με τα συν­δι­κά­τα γενι­κά, αλλά μιλά­με ανοι­χτά για τα συν­δι­κά­τα και για συγκε­κρι­μέ­νες ανη­συ­χί­ες μας για συγκε­κρι­μέ­να συν­δι­κά­τα που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην οργά­νω­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Εκφρά­ζου­με την προ­τί­μη­σή μας για άμε­ση σχέ­ση εργα­σί­ας συχνά και έντο­να, ακό­μη και όταν δεν υπάρ­χει συν­δι­κα­λι­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα», επι­ση­μαί­νε­ται στους μάνατζερ/προϊσταμένους.

Μέσα από ένα κουίζ πολ­λα­πλών επι­λο­γών, ο μάνατζερ/προϊστάμενος που παρα­κο­λου­θεί το σεμι­νά­ριο καλεί­ται να επι­λέ­ξει τη σωστή απά­ντη­ση, όταν οι υφι­στά­με­νοι κάνουν λόγο για συνδικάτο.

Αυτή είναι: «Συν­δι­κά­τα; Υπο­θέ­τω ότι αυτό εξαρ­τά­ται τελι­κά από σας. Αλλά δεν νομί­ζω ότι μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει εδώ. Ολο το επι­χει­ρη­μα­τι­κό μας μοντέ­λο βασί­ζε­ται στο να είμα­στε γρή­γο­ροι και ευέ­λι­κτοι, ώστε να κρα­τά­με τους πελά­τες μας ευχα­ρι­στη­μέ­νους. Προ­τι­μώ να συνερ­γα­στώ απευ­θεί­ας μαζί σας για να το κατα­φέ­ρου­με αυτό, ελπί­ζω να επι­θυ­μεί­τε κι εσείς το ίδιο. Αν έχε­τε οποιεσ­δή­πο­τε ερω­τή­σεις ή ανη­συ­χί­ες θα προ­σπα­θή­σω να απα­ντή­σω»…

Τυπι­κά ανα­γνω­ρί­ζε­ται το δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων να δρουν ομα­δι­κά, να γρα­φτούν σε σωμα­τείο, να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για κάτι, ωστό­σο το σεμι­νά­ριο επι­ση­μαί­νει (με ανα­κού­φι­ση) πως «πολ­λά πράγ­μα­τα που οι εργα­ζό­με­νοι ή τα συν­δι­κά­τα χαρα­κτη­ρί­ζουν άδι­κα — όπως το ύψος των μισθών, οι απο­λύ­σεις κ.ά. — είναι απο­λύ­τως νόμι­μα και επο­μέ­νως δεν είναι αθέ­μι­τες εργα­σια­κές πρα­κτι­κές».

Υπο­τί­θε­ται ότι οι εργα­ζό­με­νοι επι­τρέ­πε­ται να συζη­τούν για σωμα­τεία οποια­δή­πο­τε στιγ­μή στον εργά­σι­μο χρό­νο, αλλά απα­γο­ρεύ­ε­ται να παρα­κι­νούν συνα­δέλ­φους να γρα­φτούν στο σωμα­τείο ή να υπο­γρά­ψουν κεί­με­νο δια­μαρ­τυ­ρί­ας με στό­χο την οργά­νω­ση. Επι­τρέ­πε­ται να δια­νεί­μουν συν­δι­κα­λι­στι­κό υλι­κό μόνο σε μη εργά­σι­μους χώρους (π.χ. στο πάρ­κινγκ) σε μη εργά­σι­μο χρόνο.

twitter GMBunionAmazon

Προειδοποιητικά σημάδια

Προ­λαμ­βά­νο­ντας τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση προ­τού εκδη­λω­θεί, ο τεχνο­λο­γι­κός κολοσ­σός δίνει έμφα­ση στα «προει­δο­ποι­η­τι­κά σημά­δια που συνή­θως σχε­τί­ζο­νται με πρώ­ι­μη οργά­νω­ση συν­δι­κά­του ή που θα μπο­ρού­σαν να υπο­δη­λώ­νουν πως ένας υπάλ­λη­λος αρχί­ζει να δεί­χνει έλλει­ψη αφο­σί­ω­σης ή και αδια­φο­ρία για την εται­ρεία, και ενδε­χο­μέ­νως είναι ευά­λω­τος σε δρα­στη­ριό­τη­τα οργά­νω­σης».

«Είναι κρί­σι­μο να δια­κρί­νου­με τα πρώ­τα σημά­δια κάποιας πιθα­νής οργά­νω­σης (…) Τα σημά­δια πρέ­πει να παρα­κο­λου­θού­νται στε­νά και να ενη­με­ρώ­νε­ται άμε­σα το Τμή­μα Εργα­σια­κών Σχέ­σε­ων», προ­τεί­νει το σεμινάριο.

Πιο προ­φα­νή σημά­δια είναι π.χ. η χρή­ση λέξε­ων «που σχε­τί­ζο­νται με συν­δι­κά­τα ή κινή­μα­τα, όπως “αξιο­πρε­πής μισθός”, άλλα αιτή­μα­τα, υπό­νοια εκπρο­σώ­πη­σης συνα­δέλ­φων, φυλ­λά­δια και συν­δι­κα­λι­στές επι­σκέ­πτες μέσα ή κοντά στο χώρο του πάρ­κινγκ».

Υπο­πτες κινή­σεις θεω­ρού­νται: Συνά­δελ­φοι που δεν είχαν σχέ­σεις και ξαφ­νι­κά κάνουν παρέα, ή ενώ ήταν «κοντά» στα­μά­τη­σαν να μιλά­νε μετα­ξύ τους, ομά­δες εργα­ζο­μέ­νων δια­σκορ­πί­ζο­νται ή κόβουν τη συζή­τη­ση όταν πλη­σιά­ζουν μάνα­τζερ. Ενας υπάλ­λη­λος που κανο­νι­κά φεύ­γει μετά τη δου­λειά, αρχί­ζει να κάνει παρέα με άλλους στο διά­λειμ­μα ή μετά το σχό­λα­σμα. Εντο­νη αρνη­τι­κή στά­ση, θυμός ή αντι­πα­ρά­θε­ση, ασυ­νή­θι­στο ενδια­φέ­ρον για την πολι­τι­κή και τις λίστες εργα­ζο­μέ­νων της εται­ρεί­ας. Γενι­κό­τε­ρα κάθε αλλα­γή συμπε­ρι­φο­ράς είναι ανη­συ­χη­τι­κή, όπως και όταν οι εργα­ζό­με­νοι μιλούν για λογα­ρια­σμό όχι μόνο του εαυ­τού τους, αλλά και των συνα­δέλ­φων (π.χ. ήταν άδι­κη η από­λυ­ση, οι τεχνι­κοί αξί­ζουν μια αύξη­ση κ.λπ.).

Ενώ π.χ. το σχό­λιο ενός υπαλ­λή­λου «δεν μπο­ρώ να πιστέ­ψω ότι δεν παίρ­νου­με κάθε χρό­νο ετή­σιες αυξή­σεις, είναι άσχη­μο να έχω ανώ­τα­το όριο στο μισθό μου» δεν κρύ­βει «σημά­δια πιθα­νής οργά­νω­σης», αν ο υπάλ­λη­λος πει πως δύσκο­λα τα βγά­ζει πέρα και πως «εδώ στην “Amazon” δεν δίνε­τε αξιο­πρε­πή μισθό», μάλ­λον πρό­κει­ται για ανη­συ­χη­τι­κό «πρώ­ι­μο σημάδι».

Amazon.com Logo.svg

Διακριτική παρακολούθηση

Μάνα­τζερ και προϊ­στά­με­νοι πρέ­πει να είναι προ­σε­κτι­κοί, ώστε να μην κατη­γο­ρη­θούν για «απει­λές», «ανά­κρι­ση», «υπο­σχέ­σεις — δωρο­δο­κία» και «κατα­σκο­πεία».

«Ενώ, λοι­πόν, δεν πρέ­πει ποτέ να απει­λή­σε­τε, μπο­ρεί­τε να μιλή­σε­τε στους εργα­ζό­με­νους για τα πιθα­νά αρνη­τι­κά του συν­δι­κα­λι­σμού. Για παρά­δειγ­μα (…) θα χρεια­στεί να τους μιλή­σε­τε για το ενδε­χό­με­νο να πλη­γεί η και­νο­το­μία της εται­ρεί­ας από την ύπαρ­ξη σωμα­τεί­ου, κάτι που μπο­ρεί να πλή­ξει τον ενθου­σια­σμό του πελά­τη και τελι­κά να απει­λή­σει την ύπαρ­ξη της παρα­γω­γι­κής μονά­δας»… Εξάλ­λου, «μπο­ρεί­τε να εξη­γεί­τε για­τί η ύπαρ­ξη σωμα­τεί­ου ενδέ­χε­ται να μας κατα­στή­σει λιγό­τε­ρο αντα­γω­νι­στι­κούς».

Ενθαρ­ρύ­νε­ται η δια­κρι­τι­κή κατα­σκο­πεία. Ο μάνατζερ/προϊστάμενος καλεί­ται να είναι παρών τις περισ­σό­τε­ρες ώρες στις συζη­τή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων του τμή­μα­τος, καθιε­ρώ­νο­ντας «έναν χώρο δια­λείμ­μα­τος για τακτι­κές συζη­τή­σεις», ώστε κανείς «να μην σας κατη­γο­ρή­σει ότι βρί­σκε­στε εκεί μόνο για παρα­κο­λού­θη­ση εργα­ζο­μέ­νων που πρό­σκει­νται στο σωμα­τείο».

«Οταν ακού­σε­τε συνο­μι­λί­ες δεν χρειά­ζε­ται να φύγε­τε, δείξ­τε πως κοι­τά­τε απλά τη δου­λειά σας και δεν κρυ­φα­κού­τε. Ακό­μη, μπο­ρεί­τε να συμ­με­τέ­χε­τε κανο­νι­κά στις συζη­τή­σεις, λέγο­ντας π.χ. δεν θέλω να ανα­κα­τευ­τώ, αλλά ευχα­ρί­στως θα έλε­γα την άπο­ψή μου για τα σωμα­τεία...», ανα­φέ­ρει ο καθη­γη­τής του σεμιναρίου.

Ο «ρουφιάνος» της «Facebook»

Οι νέες τεχνο­λο­γί­ες συνο­δεύ­ο­νται και από «και­νο­τό­μες» σχέ­σεις εκμε­τάλ­λευ­σης και παρα­κο­λού­θη­σης. Για παρά­δειγ­μα, η τηλερ­γα­σία — πέρα από τα οικο­νο­μι­κά οφέ­λη — έχει και το πλε­ο­νέ­κτη­μα, για την εργο­δο­σία, της απο­μό­νω­σης των υπαλ­λή­λων. Από την άλλη, οι εργα­ζό­με­νοι που δου­λεύ­ουν από το σπί­τι τους επι­κοι­νω­νούν ανα­γκα­στι­κά μέσω «chat».

Ετσι, ένας άλλος τεχνο­λο­γι­κός κολοσ­σός, η «Facebook», που ανα­κοί­νω­σε τον Μάη ότι επι­βάλ­λει τηλερ­γα­σία σε μόνι­μη βάση και μετά την παν­δη­μία, ανέ­πτυ­ξε ένα προ­ϊ­όν συνο­μι­λί­ας και συνερ­γα­σί­ας γρα­φεί­ου εσω­τε­ρι­κού δικτύ­ου («Facebook Workplace»), ένα εργα­λείο που επι­τρέ­πει στις επι­χει­ρή­σεις να ενη­με­ρώ­νο­νται κάθε φορά που ένας εργα­ζό­με­νος πλη­κτρο­λο­γεί τη λέξη «συν­δι­κα­λι­σμός», «συν­δι­κά­το» κ.λπ.

Οπως καταγ­γέλ­λει το Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων Τρο­φί­μων και Λια­νι­κής (UFCW), με 1,3 εκατ. μέλη, το εργα­λείο αυτό επι­τρέ­πει στις εται­ρεί­ες να λογο­κρί­νουν τις επι­κοι­νω­νί­ες των εργα­ζο­μέ­νων τους σχε­τι­κά με τον συν­δι­κα­λι­σμό, δημιουρ­γώ­ντας μια «μαύ­ρη λίστα» λέξε­ων.

«Από την “Amazon” που απο­λύ­ει τους εργα­ζό­με­νους που διορ­γα­νώ­νουν δια­μαρ­τυ­ρί­ες, έως την “Whole Foods” που αξιο­ποιεί τις κάμε­ρες παρα­κο­λού­θη­σης ενά­ντια στον συν­δι­κα­λι­σμό των εργα­ζο­μέ­νων, είναι φανε­ρό πως οι γιγα­ντιαί­ες εται­ρεί­ες είναι πιο θωρα­κι­σμέ­νες από ποτέ για να στα­μα­τή­σουν κάθε προ­σπά­θεια των εργα­ζο­μέ­νων να ακου­στούν οι φωνές τους», να «διεκ­δι­κή­σουν καλύ­τε­ρες αμοι­βές και μέτρα προ­στα­σί­ας», σημειώ­νε­ται.

 

Πηγή Ριζο­σπά­στης [Ε. Μ].
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο