Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη εμβολίου

Αυστρα­λοί ερευ­νη­τές ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι παρα­κο­λού­θη­σαν τον τρό­πο που το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα μίας από τους πρώ­τους ασθε­νείς στη χώρα αντέ­δρα­σε στο νέο κορο­νο­ϊό, ευρή­μα­τα τα οποία ο Αυστρα­λός υπουρ­γός Υγεί­ας χαρα­κτή­ρι­σε σημα­ντι­κό βήμα προς την ανά­πτυ­ξη εμβο­λί­ου και την αντι­με­τώ­πι­ση της covid-19.

Ο νέος κορο­νο­ϊ­ός έχει προ­σβά­λει περισ­σό­τε­ρους από 168.000 ανθρώ­πους παγκο­σμί­ως και έχει προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το 6.610, σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Αν και οι περισ­σό­τε­ροι από όσους προ­σβάλ­λο­νται από τον ιό SARS-CoV‑2 αντι­με­τω­πί­ζουν ήπια συμ­πτώ­μα­τα, προ­κα­λεί πολύ πιο σοβα­ρές αντι­δρά­σεις περί­που στο 20% των περι­πτώ­σε­ων. Μέχρι στιγ­μής ο μέσος όρος την θνη­τό­τη­τας για όλα τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα είναι περί­που 3,4%.

Καθώς οι επι­στή­μο­νες προ­σπα­θούν να βρουν εμβό­λιο για την covid-19, ερευ­νη­τές στο Peter Doherty Institute for Infection and Immunity της Αυστρα­λί­ας ανα­κοί­νω­σαν ότι έκα­ναν ένα σημα­ντι­κό βήμα προς την κατα­νό­η­ση του ιού SARS-CoV‑2.

Εξε­τά­ζο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα των αιμα­το­λο­γι­κών εξε­τά­σε­ων από μια γυναί­κα περί­που 40 ετών, μία από τις πρώ­τες ασθε­νείς του νέου κορο­νοϊ­ού στην Αυστρα­λία, ανα­κά­λυ­ψαν ότι το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα των ανθρώ­πων αντι­με­τω­πί­ζει τον SARS-CoV‑2 με τον ίδιο τρό­πο που συνή­θως αντι­με­τω­πί­ζει τη γρίπη.

Τα ευρή­μα­τα αυτά θα βοη­θή­σουν τους επι­στή­μο­νες να κατα­νο­ή­σουν για ποιο λόγο κάποιοι ασθε­νείς αναρ­ρώ­νουν από την covid-19, ενώ άλλοι ανα­πτύσ­σουν σοβα­ρά ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, εξή­γη­σαν οι ερευνητές.

Καθώς παρα­κο­λου­θού­σαν το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα της ασθε­νούς, οι ερευ­νη­τές μπό­ρε­σαν να προ­βλέ­ψουν πότε θα αναρ­ρώ­σει, κάτι που όντως συνέβη.

Ο Αυστρα­λός υπουρ­γός Υγεί­ας Γκρεγκ Χαντ δήλω­σε ότι η έρευ­να αυτή απο­τε­λεί σημα­ντι­κή εξέλιξη.

«Στό­χος είναι να επι­τα­χυν­θεί η ανά­πτυ­ξη εμβο­λί­ου (…) αλλά και να επι­τα­χυν­θεί η δημιουρ­γία πιθα­νών θερα­πειών φαρ­μά­κων για όσους ασθε­νείς έχουν ήδη τον κορο­νο­ϊό», επε­σή­μα­νε ο Χαντ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο