Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Kοροναϊός: Στους 213 οι νεκροί στην Κίνα — Παγκόσμιος συναγερμός

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Κίνας γνω­στο­ποί­η­σε σήμε­ρα ότι ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών της επι­δη­μί­ας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός αυξή­θη­κε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσά­νυ­χτα της Πέμ­πτης 30ής Ιανουα­ρί­ου 2020, προ­σθέ­το­ντας ότι επι­βε­βαιώ­θη­καν 1.982 νέα κρού­σμα­τα του 2019-nCoV. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των σε όλη την κινε­ζι­κή επι­κρά­τεια έφθα­σε τα 9.692, διευ­κρί­νι­σε η Επι­τρο­πή σε ανα­κοί­νω­ση που έδω­σε στη δημοσιότητα.

Αργά την Πέμ­πτη, ο ΠΟΥ απο­φά­σι­σε ότι η επι­δη­μία του νέου κορο­ναϊ­ού συνι­στά έκτα­κτη ανά­γκη δημό­σιας υγεί­ας διε­θνούς ανη­συ­χί­ας. Πολυά­ριθ­μες αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες σε όλο τον κόσμο έχουν ανα­κοι­νώ­σει την ανα­στο­λή πτή­σε­ων προς και από την Κίνα λόγω της επι­δη­μί­ας του κινε­ζι­κού ιού, που έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 170 ανθρώπους.

Παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό κήρυξε ο ΠΟΥ

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας απο­φά­σι­σε χτες ότι η επι­δη­μία του νέου κορο­ναϊ­ού στην Κίνα συνι­στά έκτα­κτη ανά­γκη δημό­σιας υγεί­ας διε­θνούς ανη­συ­χί­ας, κηρύσ­σο­ντας παγκό­σμιο συναγερμό.

Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντά­νομ Γκε­μπρε­γέ­σους ανα­κοί­νω­σε την από­φα­ση έπει­τα από τη συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής Εκτά­κτων Ανα­γκών, ενός ανε­ξάρ­τη­του πάνελ ειδι­κών, την ώρα που έχουν κατα­γρα­φεί κρού­σμα­τα του νέου κορο­ναϊ­ού σε του­λά­χι­στον 18 χώρες.

«Η μεγα­λύ­τε­ρη ανη­συ­χία μας είναι το ενδε­χό­με­νο ο ιός να εξα­πλω­θεί σε χώρες τα σύστη­μα­τα υγεί­ας των οποί­ων είναι πιο αδύ­να­μα (…). Δεν πρό­κει­ται για μια ψήφο περι­φρό­νη­σης προς την Κίνα», υπο­γράμ­μι­σε ο ίδιος.

Πάντως, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας εκτι­μά ότι δεν υπάρ­χει λόγος να περιο­ρι­στούν τα ταξί­δια και οι εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές με την Κίνα.

«Ο ΠΟΥ δεν συνι­στά να περιο­ρι­στούν τα ταξί­δια, οι εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές και η μετα­κί­νη­ση (του πλη­θυ­σμού) και αντι­τί­θε­ται σε κάθε περιο­ρι­σμό των ταξι­διών», ανέ­φε­ρε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Οργα­νι­σμού, Τέντρος Αντά­νομ Γκε­μπρε­γιέ­σους, στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε απόψε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στα μέτρα που λαμ­βά­νει η Κίνα ο Γκε­μπρε­γιέ­σους δήλω­σε ότι «πιστεύ­ει πως θα ανα­κό­ψουν τη διά­δο­ση του ιού». 

«Έχω δει τις δυνα­τό­τη­τες (σ.σ. των Κινέ­ζων) και πιστεύω ότι θα ελέγ­ξουν το ξέσπα­σμα το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επαναπατριστούν κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό

Η κυβέρ­νη­ση της Κίνας θα στεί­λει πολι­τι­κά αερο­σκά­φη σε άλλα κρά­τη για να παρα­λά­βουν κατοί­κους της πόλης Ουχάν ώστε να επι­στρέ­ψουν «όσο πιο γρή­γο­ρα είναι δυνα­τόν» αυτό, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών. Το Πεκί­νο πήρε την από­φα­ση να παρέμ­βει στο ζήτη­μα εξαι­τί­ας «των πρα­κτι­κών δυσκο­λιών που αντι­με­τω­πί­ζουν στο εξω­τε­ρι­κό κάτοι­κοι της επαρ­χί­ας Χου­μπέι και ειδι­κά αυτοί της Ουχάν», της μεγα­λού­πο­λης των 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων που μετα­τρά­πη­κε σε επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός, ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή της η εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ Χουά Τσουν­γίνγκ. Η Ουχάν και η επαρ­χία Χου­μπέι έχουν πρα­κτι­κά απο­κο­πεί από τον υπό­λοι­πο κόσμο, με την επι­βο­λή αυστη­ρών περιο­ρι­σμών στις μετα­κι­νή­σεις εδώ και μία εβδο­μά­δα, στο πλαί­σιο των δρα­στι­κών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανα­κό­ψουν την εξά­πλω­ση της επιδημίας.

Πέμπτο κρούσμα κοροναϊού στη Γερμανία

Οι γερ­μα­νι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι εντό­πι­σαν ένα πέμ­πτο κρού­σμα του κορο­ναϊ­ού στη χώρα. Πρό­κει­ται για έναν εργα­ζό­με­νο που απα­σχο­λεί­ται στην ίδια εται­ρεία όπου εντο­πί­στη­καν οι τέσ­σε­ρις άλλοι άνθρω­ποι που νόση­σαν από τον κινε­ζι­κό ιό, στο κρα­τί­διο της Βαυα­ρί­ας. «Αυτό αφο­ρά έναν εργα­ζό­με­νο στην εται­ρεία Στάρν­μπεργκ, στην οποία εργά­ζο­νται οι τέσ­σε­ρις άλλοι νοσού­ντες», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Υγεί­ας του γερ­μα­νι­κού κρα­τι­δί­ου, προ­σθέ­το­ντας πως επι­πλέ­ον πλη­ρο­φο­ρί­ες θα είναι δια­θέ­σι­μες αργό­τε­ρα την Παρασκευή.

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι», λέει ο Τζ. Κόντε μετά τα 2 κρούσματα κοροναϊού στη Ρώμη

Σε συνέ­ντευ­ξή Tύπου που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο κυβερ­νη­τι­κό μέγα­ρο Παλά­τσο Κίτζι, ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε ανα­φέρ­θη­κε στα δυο κρού­σμα­τα κορο­ναϊ­ού τα οποία μόλις επι­βε­βαιώ­θη­καν στην ιτα­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα και υπο­γράμ­μι­σε: «Δεν είμα­στε απρο­ε­τοί­μα­στοι. Το νοσο­κο­μείο λοι­μω­δών νόσων Σπα­λαν­τσά­νι της Ρώμης στο οποίο μετα­φέρ­θη­καν οι δυο Κινέ­ζοι του­ρί­στες, στον τομέα του απο­τε­λεί πραγ­μα­τι­κή Βίβλο. Δεν υπάρ­χει κανέ­νας απο­λύ­τως λόγος να δημιουρ­γη­θεί πανι­κός και τερά­στια κοι­νω­νι­κή ανη­συ­χία». Ο Κόντε πρό­σθε­σε ότι κατα­βάλ­λε­ται κάθε δυνα­τή προ­σπά­θεια για να δια­πι­στω­θεί με ποιά άτο­μα μπο­ρεί να ήρθαν σε επα­φή, κατά την παρα­μο­νή τους στην Ιτα­λία, οι δυο του­ρί­στες που νοσούν, ώστε να μην υπάρ­ξει περαι­τέ­ρω κίν­δυ­νος μετάδοσης.

«Είμαι αισιό­δο­ξος ότι τα περι­στα­τι­κά αυτά θα είναι μεμο­νω­μέ­να», τόνι­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο επι­κε­φα­λής της ιτα­λι­κής κυβέρ­νη­σης. «Η κατά­στα­ση είναι υπό πλή­ρη έλεγ­χο. Το ότι δια­γνώ­σθη­καν τα δυο αυτά περι­στα­τι­κά είναι αρκε­τά φυσι­κό, από την στιγ­μή που στην Ευρώ­πη, συνο­λι­κά, έχου­με ήδη δέκα κρού­σμα­τα» δήλω­σε, από την μεριά του, ο Ιτα­λός υπουρ­γός Υγεί­ας Ρομπέρ­το Σπε­ράν­τσα. Ο διευ­θυ­ντής, τέλος, του νοσο­κο­μεί­ου Σπα­λαν­τσά­νι, Τζου­ζέ­πε Ιπό­λι­το, πρό­σθε­σε ότι «οι δυο Κινέ­ζοι του­ρί­στες στους οποί­ους δια­γνώ­στη­κε ο κορο­ναϊ­ός έχουν τεθεί σε απο­μό­νω­ση και η γενι­κό­τε­ρη κατά­στα­ση της υγεί­ας τους είναι καλή».

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της από και προς Κίνα

Η Turkish Airlines ανα­στέλ­λει έως τις 9 Φεβρουα­ρί­ου τις πτή­σεις της στην Κίνα, λόγω της επι­δη­μί­ας του κορο­ναϊ­ού, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα Παρα­σκευή ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της τουρ­κι­κής αερο­πο­ρι­κής εται­ρεί­ας. Ο Μπι­λάλ Εκσί, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Turkish Airlines με ανάρ­τη­ση στο twitter, τόνι­σε πως οι πτή­σεις προς τέσ­σε­ρις προ­ο­ρι­σμούς στην Κίνα — Πεκί­νο, Γκουανγ­κ­τσό­ου, Σαν­γκάη και Σιάν — ανα­στέλ­λο­νται έως τις 9 Φεβρουα­ρί­ου, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την τελευ­ταία από­φα­ση του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας.

Το Πακιστάν αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς και από κινεζικές πόλεις

Aνα­στέλ­λο­νται άμε­σα οι πτή­σεις προς και από την Κίνα, δήλω­σε αξιω­μα­τού­χος της υπη­ρε­σί­ας πολι­τι­κής αερο­πο­ρί­ας του Πακι­στάν, καθώς ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών της επι­δη­μί­ας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός έχει πλέ­ον φθά­σει τους 213 και ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας κήρυ­ξε κατά­στα­ση έκτα­κτης για τη δημό­σια υγεία παγκό­σμιου ενδιαφέροντος.

«Ανα­στέλ­λου­με τις πτή­σεις προς την Κίνα ως τη 2α Φεβρουα­ρί­ου», δήλω­σε ο Άμπ­ντουλ Σάταρ Χοχάρ τηλε­φω­νι­κά στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς, προ­σθέ­το­ντας ότι η κατά­στα­ση θα εξε­τα­στεί εκ νέου την Κυρια­κή. Απέ­φυ­γε να δώσει διευ­κρι­νί­σεις. Αρκε­τές αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, όπως η British Airways, ανέ­στει­λαν τις πτή­σεις προς την Κίνα λόγω της επιδημίας.

ΔΝΤ για κοροναϊό: Θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία

Ο νέος κορο­ναϊ­ός που προ­κα­λεί επι­δη­μία ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας στην Κίνα θα έχει αρνη­τι­κές συνέ­πειες για την παγκό­σμια οικο­νο­μία του­λά­χι­στον το πρώ­το τρί­μη­νο του 2020, αν και είναι ακό­μη πολύ νωρίς για να μετρη­θούν αυτές, δήλω­σε χθες Πέμ­πτη η γενι­κή διευ­θύ­ντρια του Διε­θνούς Νομι­σμα­τι­κού Ταμεί­ου (ΔΝΤ) Κρι­στα­λί­να Γκε­ορ­γκί­ε­βα. «Αυτό το τρί­μη­νο, θα υπάρ­ξουν πιθα­νό­τα­τα αρνη­τι­κές συνέ­πειες», προ­ε­ξό­φλη­σε ο Γκε­ορ­γκί­ε­βα κατά τη διάρ­κεια ομι­λί­ας της στη σύνο­δο του Κέντρου για την Παγκό­σμια Ανά­πτυ­ξη. «Θα ήταν ανεύ­θυ­νο να κάνου­με υπο­θέ­σεις για τη συνέ­χεια. Μπο­ρώ απλού­στα­τα να ανα­φερ­θώ σε μια παρό­μοια συγκυ­ρία, την επι­δη­μία του ΣΟΑΣ», του Σοβα­ρού Οξέ­ος Ανα­πνευ­στι­κού Συν­δρό­μου, που προ­κά­λε­σε επί­σης κορο­ναϊ­ός, είχε μολύ­νει 8.000 ανθρώ­πους και είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε 774 ανθρώ­πους την περί­ο­δο 2002–2003, συνέ­χι­σε η επι­κε­φα­λής του ΔΝΤ.

«Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ήταν μια βρα­χυ­πρό­θε­σμη επι­βρά­δυν­ση, κατό­πιν μια επα­νε­ξι­σορ­ρό­πη­ση της οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης», υπεν­θύ­μι­σε η Γκε­ορ­γκί­ε­βα, διε­ρω­τώ­με­νη: «θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκο­λο να προ­βλε­φθεί». Για τη γενι­κή διευ­θύ­ντρια του ΔΝΤ, «οι άμε­σες συνέ­πειες είναι προ­φα­νείς. Έχου­με τα ταξί­δια, τον του­ρι­σμό, τη βιο­μη­χα­νία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήτ­τε­ται λίγο».

Για την Κρι­στα­λί­να Γκε­ορ­γκί­ε­βα, «η προ­ε­τοι­μα­σία, η πρό­λη­ψη, η έγκαι­ρη δρά­ση» είναι τα στοι­χεία που «πρέ­πει να ρέουν στις φλέ­βες των πολι­τι­κών» αν βρε­θούν μπρο­στά σε «μια παν­δη­μία, ένα κλι­μα­τι­κό σοκ ή γεω­πο­λι­τι­κές εντά­σεις». Νωρί­τε­ρα χθες, ο εκπρό­σω­πος του ΔΝΤ Τζέ­ρι Ράις δια­βε­βαί­ω­σε ότι ο θεσμός παρα­κο­λου­θεί «σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο» τις εξε­λί­ξεις όσον αφο­ρά τον νέο κορο­ναϊό στην Κίνα και υπο­γράμ­μι­σε πως οι συνέ­πειες για την παγκό­σμια οικο­νο­μία θα εξαρ­τη­θούν από τη διάρ­κεια της επιδημίας.

«Στο ΔΝΤ παρα­κο­λου­θού­με από πολύ κοντά την κατά­στα­ση. Εξε­τά­ζου­με τους οικο­νο­μι­κούς δεί­κτες σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο», είπε ο Ράις κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε σημειώ­νο­ντας ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκεί­νη που υφί­στα­ται τις άμε­σες επι­πτώ­σεις, λόγω των περιο­ρι­στι­κών μέτρων και της προ­σω­ρι­νής ανα­στο­λής της λει­τουρ­γί­ας επι­χει­ρή­σε­ων. Καθώς και ότι στην Κίνα η τρέ­χου­σα εβδο­μά­δα είναι αυτή την εορ­τών για το κινε­ζι­κό νέο σελη­νια­κό έτος. «Αν επη­ρε­ά­ζο­νταν συστη­μα­τι­κά οι παγκό­σμιες αλυ­σί­δες εφο­δια­σμού ή αν πλήτ­το­νταν σημα­ντι­κά από την εντει­νό­με­νη αβε­βαιό­τη­τα οι παγκό­σμιες χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κές αγο­ρές, τότε προ­φα­νώς οι συνέ­πειες θα ήταν μεγα­λύ­τε­ρες», πρό­σθε­σε, ανα­φε­ρό­με­νος σε μια ενδε­χό­με­νη διά­χυ­ση των οικο­νο­μι­κών συνε­πειών σε όλη την Ασία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο