Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνοιξε για λίγο η Εθνική — Κόπηκε στα δύο η χώρα — Πολλά τα προβλήματα

Ανοί­γει για έξι ώρες η εθνι­κή οδός Αθη­νών-Λαμί­ας από τη μία το μεση­μέ­ρι έως τις 7 το από­γευ­μα, όπως δήλω­σε ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Μιχά­λης Χρυ­σο­χοϊ­δης, μετά τη σύσκε­ψη στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σία, προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τη­θεί η αγο­ρά και οι ανά­γκες της βιομηχανίας.

Από τις 7 σήμε­ρα το από­γευ­μα έως τις 7 αύριο το από­γευ­μα η εθνι­κή οδός Αθη­νών – Λαμί­ας θα ξανα­κλεί­σει επει­δή προ­βλέ­πο­νται πολύ ισχυ­ρά και ακραία φαι­νό­με­να, όπως είπε ο κ. Χρυ­σο­χοι­δης. Η κατά­στα­ση θα αξιο­λο­γη­θεί πάλι αύριο στις 11 το πρωί.

Από τις 12 έχει απο­κα­τα­στα­θεί η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των στην εθνι­κή οδό από τον κόμ­βο του Αγί­ου Στε­φά­νου προς Αθήνα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η εθνι­κή οδός Αθη­νών – Λαμί­ας είχε κλεί­σει νωρίς το πρωί από τον κόμ­βο Καλυ­φτά­κη, στην Κηφι­σιά, έως τη Λαμία, λόγω της κακο­και­ρί­ας. Παρά το γεγο­νός πως η κακο­και­ρία είχε προ­βλε­φθεί εδώ και μέρες από τους επι­στή­μο­νες και είχαν προη­γη­θεί συσκέ­ψεις επί συσκέ­ψε­ων από την κυβέρ­νη­ση, έκλει­σε ο μεγα­λύ­τε­ρος αυτο­κι­νη­τό­δρο­μος, απο­κό­πτο­ντας την Αττι­κή από την υπό­λοι­πη Ελλάδα. 

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε νέα έκτα­κτη συντο­νι­στι­κή σύσκε­ψη στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σί­ας, υπό τον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Μιχά­λη Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, και τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκο Χαρ­δα­λιά, παρου­σία του ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών αρμό­διου για θέμα­τα Αυτο­διοί­κη­σης, Στέ­λιου Πέτσα, και του Υυφυ­πουρ­γού παρά τω Πρω­θυ­πουρ­γώ στον Υπουρ­γό Επι­κρα­τεί­ας, Θεό­δω­ρου Λιβάνιου.

Στη σύσκε­ψη έλα­βαν επί­σης μέρος οι περι­φε­ρειάρ­χες Θεσ­σα­λί­ας, Στε­ρε­άς Ελλά­δας, Αττι­κής και Πελο­πον­νή­σου για την απο­τί­μη­ση της μέχρι τώρα κατά­στα­σης, όπως έχει δια­μορ­φω­θεί εξαι­τί­ας της κακο­και­ρί­ας και τον περαι­τέ­ρω επι­χει­ρη­σια­κό συντο­νι­σμό όλων των συναρ­μό­διων φορέ­ων για την καλύ­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση των συνε­πειών από τα έντο­να και­ρι­κά φαινόμενα.

Κόπηκε στα δύο η χώρα

Aπό τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες έχει κάνει την εμφά­νι­σή της η κακο­και­ρία «Μήδεια» στην Αττι­κή, κινού­με­νη από αργά το βρά­δυ από τα βόρεια προς τα νότια.

Σε πολ­λές περιο­χές των βορεί­ων προ­α­στί­ων το τοπίο ήταν λευ­κό το ξημέ­ρω­μα, ενώ χιό­νια πέφτουν και στο κέντρο της Αθή­νας, αλλά και στα νότια προ­ά­στια. Γι κάποιες ώρες το πρωί η κυκλο­φο­ρία στη Λεω­φό­ρο Κηφι­σί­ας, από το Άλσος Συγ­γρού, διε­ξα­γό­ταν με τη χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυσίδων.

Από τις 11.300 κανο­νι­κά και χωρίς αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες διε­ξά­γε­ται η κυκλο­φο­ρία στη λεω­φό­ρο Κηφι­σί­ας, σε όλο το μήκος της, όπου είχε δημιουρ­γη­θεί πρό­βλη­μα το πρωί, λόγω ακι­νη­το­ποί­η­σης λεω­φο­ρεί­ου στην Κηφισιά.

Ωστό­σο, από την Τρο­χαία συνι­στά­ται στους οδη­γούς να είναι προ­σε­κτι­κοί, εφό­σον είναι απα­ραί­τη­το να κινη­θούν στην περιο­χή, ενώ είναι πιθα­νόν να χρεια­στούν αλυ­σί­δες σε κάθε­τους δρό­μους, μετά το ‘Αλσος Συγγρού.

Δια­κό­πη­κε η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των στην επαρ­χια­κή οδό Καπαν­δρι­τί­ου, από το Καπαν­δρί­τι προς Βαρ­νά­βα, λόγω της συνε­χι­ζό­με­νης χιονόπτωσης.

Δια­κό­πη­κε η κυκλο­φο­ρία λόγω χιο­νό­πτω­σης και στον Υμητ­τό. Ειδι­κό­τε­ρα, όπως έγι­νε γνω­στό από την αστυ­νο­μία, απα­γο­ρεύ­τη­κε η κίνη­ση των οχη­μά­των στην οδό Ανα­στά­σε­ως στου Παπά­γου, από το Νεκρο­τα­φείο προς Υμητ­τό και στη λεω­φό­ρο Αλί­μου- Κατε­χά­κη προς Καλο­πού­λα, από το ύψος του πυρο­φυ­λα­κί­ου Καισαριανής.

Μετ’ εμπο­δί­ων διε­ξά­γε­ται η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των σε περιο­χές της χώρας, εξαι­τί­ας της κακο­και­ρί­ας και των πυκνών χιονοπτώσεων.

Την ίδια ώρα προ­βλή­μα­τα στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση, εξαι­τί­ας της κακο­και­ρί­ας, παρου­σιά­ζο­νται σε βόρεια Αττι­κή, Σπο­ρά­δες, Εύβοια, Κεφα­λο­νιά και χωριά της Ηπείρου.

Στις 10: 30 έγι­νε άρση της απα­γό­ρευ­σης στην κυκλο­φο­ρία των φορ­τη­γών άνω των 3,5 τόνων στη λεω­φό­ρο Αθη­νών και στην εθνι­κή οδό Αθη­νών- Κορίνθου

Λίγο μετά τις 9:30 το πρωί απο­κα­τα­στά­θη­κε η κυκλο­φο­ρία των συρ­μών του ΗΣΑΠ, μετά την προ­σω­ρι­νή δια­κο­πή στο τμή­μα­τα μετα­ξύ Ειρή­νης και Κηφισιάς.

Επί­σης, στην Αττι­κή, σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση από την αστυ­νο­μία, ώρα 07.20, τα αυτο­κί­νη­τα κινού­νται μόνο με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες στην Παλαιά εθνι­κή οδό Αθή­νας- Θήβας, από τον κόμ­βο Βιλί­ων μέχρι τα Βίλια και στην οδό Ανα­στά­σε­ως στου Παπά­γου, από το Νεκρο­τα­φείο προς τον Υμηττό.

Παρα­μέ­νει κλει­στή η κυκλο­φο­ρία στους παρα­κά­τω δρό­μους: Λ. Πάρ­νη­θος, από το ύψος της αίθου­σας δεξιώ­σε­ων Ermitaz Hall, ρεύ­μα κυκλο­φο­ρί­ας προς καζί­νο, Λ. Φυλής, στο ύψος της ταβέρ­νας «το Χρυ­σό βαρέ­λι» ρεύ­μα κυκλο­φο­ρί­ας προς Δερ­βε­νο­χώ­ρια. Λ. Διο­νύ­σου από το ύψος του Γηπέ­δου Διο­νύ­σου, μέχρι το Πάρ­κο Ανατολής.

Κατά μήκος του Εθνι­κού δικτύ­ου στη Φθιώ­τι­δα όλα τα πάρ­κινγκ έχουν γεμί­σει με αυτο­κί­νη­τα που έχουν ακι­νη­το­ποι­η­θεί και ήδη η αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Φθιώ­τι­δας ανα­ζη­τά νέους χώρους ακό­μα και μέσα στην πόλη της Λαμί­ας για να οδη­γή­σει εκεί με ασφά­λεια τα αυτο­κί­νη­τα που πρέ­πει να ακι­νη­το­ποι­η­θούν καθώς όπως εκτι­μούν οι αξιω­μα­τι­κοί της ΕΛΑΣ θα υπάρ­ξει μεγά­λη παρά­τα­ση μέχρι την απο­κα­τά­στα­ση της κυκλοφορίας.

Ακό­μα και οι οδη­γοί, οι οποί­οι φτά­νουν μέχρι τα διό­δια της Τρα­γά­νας για να συνε­χί­σουν στο Μαρ­τί­νο είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να περι­μέ­νουν μέχρις ότου τα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα μπο­ρέ­σουν να απο­κα­τα­στή­σουν ρίχνο­ντας αλά­τι και απο­μα­κρύ­νο­ντας το χιό­νι. Όμως ο όγκος του χιο­νιού είναι πολύ μεγάλος.

Σε ό,τι αφο­ρά την περιο­χή του Δομο­κού, οι χιο­νο­πτώ­σεις συνε­χί­ζουν να είναι ιδιαί­τε­ρα έντο­νες και οι αλυ­σί­δες είναι απα­ραί­τη­τες όπως επί­σης αλυ­σί­δες χρειά­ζο­νται για το δρό­μο Λαμί­ας Καρπενησίου.

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός στη Β. Ελλάδα

Πολι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες και ισχυ­ρός παγε­τός συν­θέ­τουν το σκη­νι­κό του και­ρού στη βόρεια Ελλά­δα, κατά τη δεύ­τε­ρη φάση της κακο­και­ρί­ας «Μήδεια». Αρνη­τι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες κατα­γρά­φη­καν από το πρωί σε όλες της περιο­χές της Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης, όπου τα σχο­λεία λόγω των δυσμε­νών και­ρι­κών συν­θη­κών θα παρα­μεί­νουν κλει­στά και τα μαθή­μα­τα θα διε­ξα­χθούν με τηλεκπαίδευση.

Εξαι­τί­ας του παγε­τού μετά τις χιο­νο­πτώ­σεις των δύο προη­γού­με­νων 24ωρων, η κίνη­ση των οχη­μά­των σε πολ­λά σημεία των επαρ­χια­κών και εθνι­κών δρό­μων της Βόρειας Ελλά­δας διε­ξά­γε­ται με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες ή χιο­νο­λά­στι­χα, ενώ σε ισχύ παρα­μέ­νει η απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας των φορ­τη­γών (με ωφέ­λι­μο βάρος άνω των 3,5 τόνων) στον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο της Εγνα­τί­ας Οδού αλλά και σε εθνι­κούς δρό­μους με υψό­με­τρο. Κανο­νι­κά λει­τουρ­γεί το αερο­δρό­μιο «Μακε­δο­νία» της Θεσσαλονίκης.

Συν­θή­κες ολι­κού παγε­τού επι­κρα­τούν στη δυτι­κή Μακε­δο­νία, όπου ο υδράρ­γυ­ρος το πρωί έπε­σε στους ‑14 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στη Φλώ­ρι­να και στους ‑9 βαθ­μούς στην Κοζά­νη. Με θερ­μο­κρα­σί­ες υπό το μηδέν ξημέ­ρω­σε η Θεσ­σα­λο­νί­κη, με το θερ­μό­με­τρο να «δεί­χνει» ‑3 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στο κέντρο της πόλης. Στα ίδια χαμη­λά επί­πε­δα οι θερ­μο­κρα­σί­ες σε Ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και Θρά­κη, με τον υδράρ­γυ­ρο να υπο­χω­ρεί στους ‑11 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στο Νευ­ρο­κό­πι και στους ‑7 στην Ορεστιάδα.

Σύμ­φω­να με το δίκτυο αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr, οι χαμη­λό­τε­ρες τιμές από την αρχή της ημέ­ρας κατα­γρά­φη­καν στο Μεσό­βου­νο Κοζά­νης (-19 βαθ­μοί), στον Νέο Καύ­κα­σο Φλώ­ρι­νας (-17) και στα Χιο­νο­δρο­μι­κά Κέντρα Βόρας- Καϊ­μά­κτσα­λαν (-17) και Βασι­λί­τσας Γρε­βε­νών (-16).

Χωρίς ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα διε­ξά­γε­ται η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των στο πολε­ο­δο­μι­κό συγκρό­τη­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ η Τρο­χαία συνι­στά στους οδη­γούς να κινού­νται με προ­σο­χή λόγω της ολι­σθη­ρό­τη­τας του οδο­στρώ­μα­τος σε κάποια σημεία. Αντί­θε­τα, κλει­στοί παρα­μέ­νουν, λόγω του χιο­νιά και του παγε­τού, οι δρό­μοι που συν­δέ­ουν τον Χορ­τιά­τη με τον Άγιο Βασί­λειο, το Μελισ­σο­χώ­ρι με το Ωραιό­κα­στρο, το Πρό­χω­μα με τη Νέα Μεσημ­βρία, το Ξηρο­χώ­ρι με τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απα­γο­ρευ­τι­κό από­πλου από το λιμά­νι του Πει­ραιά για Κρή­τη, Δωδε­κά­νη­σα και Κυκλά­δες, λόγω των θυελ­λω­δών ανέ­μων που πνέ­ουν στο Αιγαίο και, σύμ­φω­να με την ΕΜΥ, φθά­νουν κατά τόπους τα 9 και 10 μπο­φόρ. Δεν πραγ­μα­το­ποιού­νται τα δρο­μο­λό­για από το λιμά­νι της Ραφή­νας για Μαρ­μά­ρι και Κυκλά­δες. Κλει­στό είναι, επί­σης, το λιμά­νι του Λαυ­ρί­ου και οι γραμ­μές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύ­ρα, Αρκί­τσα ‑Αιδη­ψός, Καβά­λα-Πρί­νου, Καβά­λα- Λιμέ­να Θάσου και Αλε­ξαν­δρού­πο­λη-Σαμο­θρά­κη. Οι επι­βά­τες που πρό­κει­ται σήμε­ρα να ταξι­δέ­ψουν καλό είναι πριν από την ανα­χώ­ρη­σή τους να επι­κοι­νω­νούν με τα κατά τόπους λιμε­ναρ­χεία και του­ρι­στι­κά πρα­κτο­ρεία, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θούν για τυχόν αλλα­γές και τρο­πο­πο­ποι­ή­σεις των δρομολογίων.

Χωρίς ρεύμα οι Σποράδες

Δύσκο­λες ώρες βιώ­νουν χιλιά­δες άνθρω­ποι στην Μαγνη­σία από την σφο­δρό­τη­τα της κακο­και­ρί­ας που συνε­χί­ζει να σαρώ­νει την περιο­χή, αφού δρό­μοι έχουν κλεί­σει στο Πήλιο και στην Όθρυ, στις Σπο­ρά­δες έχει δια­κο­πεί η ηλε­κτρο­δό­τη­ση των νησιών και ο Βόλος είναι βυθι­σμέ­νος σε χιό­νι που ξεπερ­νά και τα 30 εκα­το­στά ακό­μα και στο κέντρο. Το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα που έχει προ­κύ­ψει αφο­ρά στην δια­κο­πή της παρο­χής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος σε Σκιά­θο, Σκό­πε­λο και Αλόν­νη­σο από αργά χθες την νύχτα λόγω της πτώ­σης μεγά­λων δέν­δρων πάνω σε καλώ­δια υψη­λής τάσης, σε περιο­χή του Νοτί­ου Πηλί­ου, που τρο­φο­δο­τούν την ηλε­κτρο­πα­ρο­χή προς τις Σπο­ρά­δες, με απο­τέ­λε­σμα και τα τρία νησιά να έχουν μεγά­λα προ­βλή­μα­τα. Τα νησιά παρα­μέ­νουν χωρίς ρεύ­μα για πάνω από 12 ώρες. Νωρί­τε­ρα είχε προη­γη­θεί και άλλη βλά­βη στην ίδια περιοχή,που απο­κα­τα­στά­θη­κε σχε­τι­κά γρή­γο­ρα από συνερ­γεία της ΔΕΔΔΗΕ και που αφο­ρού­σε την ηλε­κτρο­δό­τη­ση της Σκιάθου.

Στην χερ­σαία Μαγνη­σία τα προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νται κυρί­ως στο Πήλιο,όπου το χιό­νι έχει ξεπε­ρά­σει σε πολ­λά σημεία και το ένα μέτρο και παρά τις συνε­χείς προ­σπά­θειες των δεκά­δων εκχιο­νι­στι­κών μηχα­νη­μά­των σε πολ­λά σημεία η βατό­τη­τα των δρό­μων είναι αδύνατη.

Μέσα στην πόλη του Βόλου,όπου η συνε­χής χιο­νό­πτω­ση ξεπερ­νά τις 30 ώρες και συνε­χί­ζε­ται έστω και με μειω­μέ­νη έντα­ση, το ύψος του χιο­νιού έχει δημιουρ­γή­σει πολ­λά προ­βλή­μα­τα στην ομα­λή ζωή της πρω­τεύ­ου­σας της Μαγνη­σί­ας,όπου όλη την νύχτα μηχα­νή­μα­τα εκχιο­νι­σμού καθά­ρι­ζαν τις κεντρι­κές οδι­κές αρτη­ρί­ες και υδρο­φό­ρες που ακο­λου­θού­σαν έρι­χναν και συνε­χί­ζουν να ρίχνουν θαλασ­σι­νό νερό για να κρα­τη­θούν οι δρό­μοι σε ανε­κτή και ασφα­λή βατό­τη­τα. Η ίδια εικό­να και στα βόρεια προ­ά­στια του Βόλου όπου οι δυσκο­λί­ες είναι μεγα­λύ­τε­ρες αφού το χιό­νι ξεπερ­νά τα 40 εκατοστά.Η θερ­μο­κρα­σία στην πόλη του Βόλου στις 6.30 το πρωί ήταν στον ‑1 βαθ­μό και έπνε­αν ισχυ­ροί άνε­μοι. Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας ο δήμαρ­χος Βόλου Αχιλ­λέ­ας Μπέος,μαζί με την υφυ­πουρ­γό Υγεί­ας Ζέτ­τα Μακρή βρί­σκο­νταν σε σημεία όπου υπήρ­χαν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα, ενώ η αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Μαγνη­σί­ας Δωρο­θέα Κολυν­δρί­νη ήταν σε περιο­χές απο­χιο­νι­σμού στο Πήλιο όπου η κατά­στα­ση είναι δύσκολη.

Τα αυτο­κί­νη­τα κινού­νται ‚παρά τους εκχιο­νι­σμούς, μόνο με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες στο οδι­κό δίκτυο του Πηλί­ου και έχει απα­γο­ρευ­θεί η κίνη­ση οχη­μά­των άνω των 3,5 τόνων στο Νότιο Πήλιο προς Πλα­τα­νιά λόγω πτώ­σης δένδρων.Αλυσίδες χρειά­ζο­νται τα αυτο­κί­νη­τα και στην περι­φέ­ρεια Αλμυ­ρού προς Ανά­βρα, Κοκ­κο­τούς, Νεράι­δα αλλά και στα πεδι­νά προς Σούρ­πη, Πτε­λεό, Αχίλ­λειο και Αγί­ους Θεοδώρους.

Ανοι­χτοί έχουν δια­τη­ρη­θεί οι εθνι­κές οδοί Βόλου-Λαρι­σας και Βόλου-Μικρο­θη­βών αλλά απαι­τεί­ται μεγά­λη προ­σο­χή λόγω του παγε­τού. Και μέσα στον Βόλο χρειά­ζο­νται αλυ­σί­δες αυτο­κί­νη­τα που κινού­νται σε δευ­τε­ρεύ­ο­ντες δρό­μους και είναι απα­ραί­τη­τες στις συνοι­κί­ες πάνω από τον Περι­φε­ρεια­κό. Τα σχο­λεία όλων των βαθ­μί­δων είναι σήμε­ρα κλει­στά στους Δήμους Βόλου, Ρήγα Φερ­ραί­ου, Ζαγο­ράς-Μου­ρε­σί­ου, Νοτί­ου Πηλί­ου και Αλμυ­ρού, καθώς και στην Σκιά­θο με απο­φά­σεις των δημάρ­χων λόγω του χιο­νιά. Στον Βόλο κλει­στοί είναι και βρε­φο­νη­πια­κοί σταθμοί.

Παράλ­λη­λα ανοι­χτά παρα­μέ­νουν στον Βόλο σε 24ωρη βάση τα ΚΑΠΗ «Θεό­φι­λος» στην πλα­τεία Ρ. Φεραί­ου και Νέας Ιωνί­ας, στην οδό Μυτι­λή­νης και το Κοι­νω­νι­κά Κέντρο Αγί­ων Αναρ­γύ­ρων, Αρα­χώ­βης 1 με Μπό­τσα­ρη, όπου εκτός από την παρα­μο­νή θα προ­σφέ­ρε­ται και σίτι­ση στους προ­σφεύ­γο­ντες που έχουν ανά­γκη λόγω της κακοκαιρίας.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας

Συνε­χί­ζε­ται η κακο­και­ρία στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του νομού Λάρι­σας, καθώς από το βρά­δυ της Κυρια­κής σημειώ­νο­νται χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες. Η χιο­νό­πτω­ση σε ορι­σμέ­νες περιο­χές στα ορει­νά του νομού συνε­χί­ζε­ται, ενώ στη πόλη της Λάρι­σας τα ξημε­ρώ­μα­τα η θερ­μο­κρα­σία έχει φτά­σει τους ‑4 βαθ­μούς. Μηχα­νή­μα­τα του δήμου Λαρι­σαί­ων επι­χει­ρούν όλη την νύχτα ρίχνο­ντας αλά­τι στους δρό­μους για την προ­στα­σία από το παγε­τό, ενώ σύμ­φω­να με τον σχε­δια­σμό η ρίψη αλα­τιού θα συνε­χι­στεί και σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα το βρά­δυ. Παράλ­λη­λα, τα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα παρα­μέ­νουν σε επι­φυ­λα­κή στη πόλη της Λάρι­σας, ώστε να επι­χει­ρή­σουν εφό­σον χρεια­στεί τις επό­με­νες ώρες. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι με από­φα­ση των δημάρ­χων του νομού Λάρι­σας, όλα τα σχο­λεία θα παρα­μεί­νουν κλει­στά σε ολό­κλη­ρη την Π.Ε Λάρι­σας σήμε­ρα λόγω κακο­και­ρί­ας που επι­κρα­τεί στην περιοχή.

Λόγω της κακο­και­ρί­ας, συνε­χί­ζε­ται και η απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας όλων των φορ­τη­γών οχη­μά­των, ωφέ­λι­μου φορ­τί­ου άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας στην εθνι­κή οδό Λάρι­σας — Κοζά­νης και στην νέα εθνι­κή οδό Λάρι­σας — Ελασ­σό­νας — Κοζάνης.

 Προβλήματα σε σημεία του ορεινού οδικoύ δικτύου Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας

Προ­βλή­μα­τα σε σημεία του ορει­νού οδι­κού δικτύ­ου των περι­φε­ρεια­κών ενο­τή­των Αχα­ΐ­ας, Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας και Κοριν­θί­ας έχουν προ­κα­λέ­σει οι χιο­νο­πτώ­σεις και ο παγε­τός, ενώ τα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα των περι­φε­ρειών και των δήμων εργά­ζο­νται συνε­χώς, προ­κει­μέ­νου να μεί­νουν ανοι­κτοί οι δρό­μοι. 

ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΌΜΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στο μετα­ξύ προ­σω­ρι­νές κυκλο­φο­ρια­κές ρυθ­μί­σεις ισχύ­ουν από τις 5:00 το πρωί σε τμή­μα­τα του αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου Κορίν­θου — Τρί­πο­λης — Καλα­μά­τας και του κλά­δου Λεύ­κτρου — Σπάρ­της, λόγω δυσμε­νών και­ρι­κών συνθηκών.

Ειδι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με την Αστυ­νο­μία, από τις 5:00 το πρωί ισχύ­ει η προ­σω­ρι­νή επι­βο­λή του μέτρου απα­γό­ρευ­σης κυκλο­φο­ρί­ας όλων των φορ­τη­γών αυτο­κι­νή­των, ωφέ­λι­μου φορ­τί­ου άνω του 1,5 τόνου και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας, από το 88ο χιλιό­με­τρο έως το 210ο χιλιό­με­τρο στον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο Κόριν­θος — Τρί­πο­λη — Καλα­μά­τα και από τον κλά­δο Λεύ­κτρο — Σπάρ­της έως το 45ο χιλιόμετρο.

Το ίδιο μέτρο ισχύ­ει και σε όλο το εθνι­κό και επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο της περι­φε­ρεια­κής ενό­τη­τας Αρκα­δί­ας, ενώ υπο­χρε­ω­τι­κή είναι η χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων για όλα τα οχήματα.

Στην κατάψυξη η Δυτική Θεσσαλία

Στην κατά­ψυ­ξη η Δυτι­κή Θεσ­σα­λία, καθώς οι πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες τόσο στα ορει­νά όσο και στα πεδι­νά απο­τε­λούν το κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό του και­ρού στις περιο­χές Καρ­δί­τσας και Τρι­κά­λων. Ειδι­κό­τε­ρα, παγε­τός, τσου­χτε­ρό κρύο με πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και χιό­νι που σε ορι­σμέ­νες ορει­νές περιο­χές φτά­νει τα 70 εκα­το­στά είναι το σκη­νι­κό του και­ρού στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Καρ­δί­τσας σύμ­φω­να με όσα δηλώ­νει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Κων­στα­ντί­νος Νού­σιος. Περισ­σό­τε­ρα από 60 μηχα­νή­μα­τα της Π.Ε. Καρ­δί­τσας ρίχνουν αλά­τι και προ­σπα­θούν να κρα­τή­σουν τους δρό­μους ανοι­κτούς, προ­κει­μέ­νου να γίνο­νται κανο­νι­κά και με ασφά­λεια οι μετα­κι­νή­σεις των πολιτών.

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Χωρίς ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα ήταν οι δύο πρώ­τες μέρες της βαρυ­χει­μω­νιάς στον δήμο Λίμνης Πλα­στή­ρα, τονί­ζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρ­χος κ. Πανα­γιώ­της Νάνος και εξηγεί:

«Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας και Δήμος κρα­τά­με τους δρό­μους ανοι­χτούς. Σημειώ­θη­καν δια­κο­πές ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, ενώ για τις επό­με­νες δύο μέρες το σχο­λείο και το νηπια­γω­γείο του Δήμου θα είναι κλει­στά». Ωστό­σο, σύμ­φω­να με τον ίδιο, για το Δήμο οι χιο­νο­πτώ­σεις δεν συνι­στούν πρό­βλη­μα, αντί­θε­τα είναι το συγκρι­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα. Για να κατα­λή­ξει τονί­ζο­ντας ο δήμαρ­χος Λίμνης Πλαστήρα:

«Η χιο­νι­σμέ­νη λίμνη είναι μονα­δι­κής ομορ­φιάς, γεγο­νός που την κατα­τάσ­σει στον καλύ­τε­ρο χει­με­ρι­νό προ­ο­ρι­σμό. Αν δεν υπήρ­χε ο covid 19, ο Δήμος μας θα ήταν ο ιδα­νι­κός για χει­με­ρι­νές δια­κο­πές. Το μεγά­λο μας πρό­βλη­μα είναι ότι χάνου­με για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη χρο­νιά τη χει­με­ρι­νή περί­ο­δο, με απο­τέ­λε­σμα να πλη­γούν σοβα­ρά οι του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις και η τοπι­κή οικονομία».

Π.Ε. Τρικάλων

Ανά­λο­γο είναι το σκη­νι­κό του και­ρού και στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Τρι­κά­λων. Συνο­λι­κά 51 μηχα­νή­μα­τα της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Τρι­κά­λων ρίχνουν τις τελευ­ταί­ες ώρες τόνους αλά­τι και προ­σπα­θούν να δια­τη­ρή­σουν το οδι­κό δίκτυο ανοι­κτό, σύμ­φω­να με όσα δηλώ­νει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Τρι­κά­λων Χρή­στος Μιχα­λά­κης, προ­κει­μέ­νου οι πολί­τες να μην αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα στις μετα­κι­νή­σεις τους. Στα ορει­νά της Π.Ε. Τρι­κά­λων, συνε­χί­ζει ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης οι θερ­μο­κρα­σί­ες που επι­κρα­τούν κυμαί­νο­νται σε διψή­φιο αριθ­μό, ενώ και στα πεδι­νά το κρύο είναι ιδιαί­τε­ρα τσου­χτε­ρό. Ο ίδιος συνι­στά να απο­φεύ­γουν τις άσκο­πες μετα­κι­νή­σεις οι πολί­τες, ενώ όταν αυτές γίνο­νται να δίνε­ται ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή στην κατά­στα­ση του οδι­κού δικτύ­ου, λόγω του παγετού.

Δήμος Τρικκαίων

Συνο­λι­κά 75 μηχα­νή­μα­τα του Δήμου Τρι­καί­ων, , της ΔΕΥΑΤ και ιδιω­τών βρί­σκο­νται επί ποδός. Με βάση την υπάρ­χου­σα κατά­στα­ση, στην πόλη και τα χωριά του Α και Β τομέα, γίνο­νται καθα­ρι­σμοί δρό­μων και ρίχνε­ται αλά­τι. Οι κεντρι­κοί δρό­μοι, οι προ­σβά­σεις σε δομές υγεί­ας και ιατρι­κές μονά­δες, σε δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες πρώ­της ανά­γκης, σε οικί­ες, σε ποι­μνιο­στά­σια, είναι πρώ­τι­στο μέλη­μα, όπως ανα­φέ­ρε­ται από τη δημο­τι­κή αρχή. Οι συνε­χείς αλλα­γές στον και­ρό, η χιο­νό­πτω­ση, ο παγε­τός, οι χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες τρο­πο­ποιούν συνε­χώς και τις παρεμ­βά­σεις ανά περιο­χή, στο­χευ­μέ­να και συντο­νι­σμέ­να. Ο Δήμος Τρικ­καί­ων και συγκε­κρι­μέ­να η Πολι­τι­κή Προ­στα­σία και οι συναρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες βρί­σκο­νται σε επι­φυ­λα­κή, για να επι­λυ­θούν όλα τα προ­βλή­μα­τα, το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν. Ο Δήμος Τρικ­καί­ων ευχα­ρι­στεί τους πολί­τες για τη μέχρι τώρα συνερ­γα­σία και υπο­μο­νή τους και συνι­στά μέγι­στη προ­σο­χή στη μετα­κί­νη­ση, είτε πεζή είτε με οχή­μα­τα. Με τη συν­δρο­μή όλων (ειδι­κά στον καθα­ρι­σμό πεζο­δρο­μί­ων και με κατα­νό­η­ση, κατα­βάλ­λε­ται κάθε προ­σπά­θεια για μεί­ω­ση των συνε­πειών της κακο­και­ρί­ας, επι­ση­μαί­νε­ται επί­σης από το δήμο Τρικκαίων.

Ζάκυνθος: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω της πυκνής χιονόπτωσης — Κλειστά όλα τα σχολεία

Η κακο­και­ρία “Μήδεια” έκα­νε το πέρα­σμα της και από τη Ζάκυν­θο με έντο­νη χιο­νό­πτω­ση στα ορει­νά του νησιού και χαμη­λές θερμοκρασίες.

Από τις πρώ­τες ώρες της Δευ­τέ­ρας, έχει χιο­νί­σει στα χωριά Κοι­λιω­μέ­νο, ‘Αγιο Λεώ­ντα, Ανα­φω­νή­τρια, Ορθο­νιές και Βολι­μές, δημιουρ­γώ­ντας προ­βλή­μα­τα στο οδι­κό δίκτυο του νησιού. Με το πρώ­το φως της ημέ­ρας, συνερ­γεία της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ζακύν­θου και του δήμου Ζακύν­θου βρί­σκο­νται στα χωριά που έχουν πρό­βλη­μα και επι­χει­ρούν να ανοί­ξουν και πάλι τους δρόμους.

Τα μεγα­λύ­τε­ρα προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νται στο χωριό του Αγί­ου Λέω­ντα όπου λόγω της πυκνής χιο­νό­πτω­σης οι κάτοι­κοι δεν μπο­ρού­σαν να βγουν από τα σπί­τια τους αλλά και στον επαρ­χια­κό δρό­μο Ορθο­νιές — Βολί­μες, όπου αυτή τη στιγ­μή μηχα­νή­μα­τα του Δήμου και της Περι­φέ­ρειας, προ­σπα­θούν να τον καθαρίσουν.

Με από­φα­ση του αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Ζακύν­θου Γιώρ­γου Στα­σι­νό­που­λου λόγω των έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων και ιδί­ως των χαμη­λών θερ­μο­κρα­σιών που επι­κρα­τούν, κλει­στές θα παρα­μεί­νουν την Δευ­τέ­ρα και την Τρί­τη, οι σχο­λι­κές μονά­δες τόσο της Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, Νηπια­γω­γεία- Δημο­τι­κά Σχο­λεία όσο και της Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, Γυμνά­σια — Λύκεια σε όλη την Επι­κρά­τειας της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ζακύνθου.

Στα λευκά η Κεφαλονιά- Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στα λευ­κά ντύ­θη­καν οι ορει­νές περιο­χές στο νησί της Κεφα­λο­νιάς, με την κακο­και­ρία “Μήδεια” να κάνει αισθη­τή την εμφά­νι­σή της, με τους κάτοι­κους των περιο­χών να απο­λαμ­βά­νουν το χιό­νι στις αυλές των σπι­τιών τους. Τα συνερ­γεία της Διεύ­θυν­σης Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της Περι­φέ­ρειας Ιονί­ων Νήσων βρί­σκο­νται σε επι­φυ­λα­κή, ώστε να μεί­νει ανοι­χτό το οδι­κό δίκτυο του νησιού.

Οι ισχυ­ροί άνε­μοι, που έπνε­αν τα ξημε­ρώ­μα­τα της Δευ­τέ­ρας στο νησί του Ιονί­ου, είχαν σαν απο­τέ­λε­σμα να κοπούν καλώ­δια από τους πυλώ­νες και να προ­κα­λέ­σουν προ­βλή­μα­τα ηλε­κτρο­δό­τη­σης σε χωριά. Συνερ­γεία της ΔΕΔΔΗΕ, από τα τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες, διορ­θώ­νουν τις βλάβες.

«Προ­σο­χή χρειά­ζε­ται σήμε­ρα από τους οδη­γούς στο δρό­μο Αργο­στό­λι-Σάμη (ιδιαί­τε­ρα στο σημείο Αγρα­πι­διές), Σάμη-Πυρ­γί-Τζα­νά­τα και Διλι­νά­τα-Διβα­ρά­τα (τον δρό­μο της Φάλα­ρης) για­τί υπάρ­χει χιό­νι στο οδό­στρω­μα. Αργό­τε­ρα που θα παγώ­σει θα υπάρ­χει μεγά­λη ολι­σθη­ρό­τη­τα. Μηχα­νή­μα­τα από την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία της ΠΕ Κεφαλ­λη­νί­ας ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν και καθα­ρί­ζουν ήδη τους δρό­μους, αλλά ενδέ­χε­ται να υπάρ­ξουν πάλι προ­βλή­μα­τα αν συνε­χί­σει η χιο­νό­πτω­ση», τονί­ζει με ανα­κοί­νω­σή του το Τμή­μα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας ΠΕ Κεφαλληνίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο