Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έγκριση στη βουλή των νέων αντεργατικών ΠΝΠ (Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου)

Στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής ανα­με­νό­ταν να ψηφι­στούν αργά χτες Παρα­σκευή 29-Μαΐ­ου, οι ΠΝΠ που εκδό­θη­καν στις 13 Απρί­λη και 1η Μάη, και με τις οποί­ες η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με τη συναί­νε­ση των άλλων αστι­κών κομ­μά­των και με πρό­σχη­μα την παν­δη­μία, συνε­χί­ζει την αντερ­γα­τι­κή της επέ­λα­ση, ικα­νο­ποιώ­ντας με δια­δι­κα­σί­ες εξπρές κάθε αξί­ω­ση των μεγα­λο­ξε­νο­δό­χων, του ΣΕΒ, των εφο­πλι­στι­κών Ενώ­σε­ων, συνο­λι­κά των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, για την έντα­ση της άγριας εκμε­τάλ­λευ­σης της εργα­τι­κής τάξης.

Και αυτές οι ΠΝΠ, όπως και οι προη­γού­με­νες, κατα­τέ­θη­καν με απα­ρά­δε­κτες δια­δι­κα­σί­ες εξπρές, με μορ­φή νομο­σχε­δί­ου του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας το οποίο περιέ­χει συνο­λι­κά 205 άρθρα!
Ενδει­κτι­κά, προ­βλέ­πουν το πάγω­μα του κατώ­τα­του μισθού στα σημε­ρι­νά εξευ­τε­λι­στι­κά επί­πε­δα και την απο­θέ­ω­ση των «ευέ­λι­κτων» μορ­φών εργα­σί­ας με σει­ρά συν­δυα­σμέ­νων μέτρων που οδη­γούν στη δια­μόρ­φω­ση ενός ακό­μα πιο εφιαλ­τι­κού εργα­σια­κού τοπί­ου, με ένα εργα­τι­κό δυνα­μι­κό «πολ­λών ταχυ­τή­των», απρο­στά­τευ­το, φτη­νό, για τη θωρά­κι­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κερδοφορίας.
Οσο για τα μέτρα που περιέ­χο­νται στο νομο­σχέ­διο για τη δήθεν ενί­σχυ­ση του εθνι­κού συστή­μα­τος Υγεί­ας, πέρα από τα διά­φο­ρα μπα­λώ­μα­τα, που ανοί­γουν άλλες τρύ­πες, το στίγ­μα δίνει και η διά­τα­ξη για την πρό­σλη­ψη για­τρών στα νοσο­κο­μεία με «μπλο­κά­κι»…

Τον εργα­σια­κό αυτό Αρμα­γεδ­δώ­να προ­σπά­θη­σαν να παρου­σιά­σουν ως «προ­στα­σία» των εργα­ζο­μέ­νων οι υπουρ­γοί και βου­λευ­τές της ΝΔ, κάνο­ντας το μαύ­ρο άσπρο, ενώ επι­βε­βαί­ω­σαν ότι τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν είναι «έκτα­κτα», αλλά θα επε­κτα­θούν και θα συνε­χι­στούν, για την «πυρο­δό­τη­ση της δυνα­μι­κής εκκί­νη­σης της οικονομίας».

Οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ «κατέ­κρι­ναν» την κυβέρ­νη­ση ότι …και λίγα δίνει στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, προ­βάλ­λο­ντας το δικό τους αντι­δρα­στι­κό δια­χει­ρι­στι­κό πακέ­το για την ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων απέ­να­ντι στη νέα κρί­ση, όπως αντί­στοι­χα έκα­ναν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί.

Μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ τοποθετήθηκαν από την πλευρά των εργατικών — λαϊκών συμφερόντων, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο.

«Οι ΠΝΠ περιέ­χουν μακρο­χρό­νιους σχε­δια­σμούς του κεφα­λαί­ου που θέτουν τους όρους να πλη­ρώ­σουν και τη νέα κρί­ση η εργα­τι­κή τάξη, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα», ανέ­φε­ρε ο ειση­γη­τής του Κόμ­μα­τος, Χρή­στος Κατσώ­της, προ­σθέ­το­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση «μαζί με την καρα­ντί­να έβα­λε μπρο­στά τη γκι­λο­τί­να για να σφα­γιά­σει μισθούς, δικαιώ­μα­τα, γενι­κεύ­ο­ντας την ελα­στι­κή εργα­σία, τις νέες μορ­φές εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων».
«Τη συντα­γή την έδω­σαν» οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, και η κυβέρ­νη­ση, έχο­ντας τη στή­ρι­ξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομ­μά­των, «τους δίνει στο πιά­το όλα όσα θα δια­σφα­λί­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντά τους», πρό­σθε­σε ο Χρ. Κατσώ­της και έκα­νε σαφές ότι αυτά δεν μπο­ρούν να γίνουν απο­δε­κτά από την εργα­τι­κή τάξη, το λαό, καλώ­ντας τον σε απο­φα­σι­στι­κή οργά­νω­ση και ανά­πτυ­ξη των αγώ­νων για να μη πλη­ρώ­σει ξανά τη νέα κρί­ση, για να έρθουν στο προ­σκή­νιο οι δικές του ανά­γκες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο