Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγρότες: Μήνυμα αποφασιστικότητας και νίκης από όλα τα μπλόκα της χώρας

Tην ύνθε­ση της δεκα­πε­ντα­με­λούς επι­τρο­πής αγρο­τών που θα μετα­βεί στο Μαξί­μου την ερχό­με­νη Τρί­τη, στις 12 το μεση­μέ­ρι, για συνά­ντη­ση με τον πρω­θυ­πουρ­γό απο­φά­σι­σε σήμε­ρα η σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στη Σίν­δο με τη συμ­με­το­χή εκπρο­σώ­πων από του­λά­χι­στον 50 αγρο­τι­κά μπλό­κα που έχουν στη­θεί σε όλη τη χώρα.

«Από την κυβέρ­νη­ση μας διε­μή­νυ­σαν για 10 άτο­μα στη συνά­ντη­ση με τον πρω­θυ­πουρ­γό και εμείς πιέ­σα­με για 15, εκ των οποί­ων οι έξι θα είναι από Βόρεια Ελλά­δα», είπε μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­πρό­ε­δρος του Αγρο­κτη­νο­τρο­φι­κού Συνε­ται­ρι­σμού Κιλ­κίς, Δημή­τρης Βαφειά­δης, προ­σθέ­το­ντας ότι η σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση των εκπρο­σώ­πων από τα αγρο­τι­κά μπλό­κα της χώρας, έγι­νε σε πολύ καλό κλί­μα, ενώ στη διάρ­κειά της τέθη­καν επί τάπη­τος και ζητή­μα­τα που αφο­ρούν τις κινητοποιήσεις.

Σύμ­φω­να με την ΕΡΤ, τα μέλη της επι­τρο­πής θα είναι έξι από τη Μακε­δο­νία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσ­σα­λία, δύο από τη Στε­ρεά Ελλά­δα και ένα από την Πελοπόννησο.

Οι αγρό­τες πάντως συνε­χί­ζουν τις κινη­το­ποι­ή­σεις και παρα­μέ­νουν στα μπλό­κα, αν και με συμ­βο­λι­κούς αποκλεισμούς.

Από τις απα­ντή­σεις επί των συγκε­κρι­μέ­νων αιτη­μά­των που θα πάρουν και τις δεσμεύ­σεις που θα ανα­λά­βει η κυβέρ­νη­ση θα εξαρ­τη­θεί η πορεία της κινη­το­ποί­η­σης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζη­τη­θεί και θα απο­φα­σι­στεί από τους ίδιους τους αγρό­τες που βρί­σκο­νται στα μπλόκα.

Τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας

- Μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής με μέτρα όπως: Θεσμο­θέ­τη­ση αγρο­τι­κού αφο­ρο­λό­γη­του πετρε­λαί­ου, πλα­φόν 7 λεπτά/KWh στο αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κό ρεύ­μα, επι­δό­τη­ση μέσων, εφο­δί­ων και ζωο­τρο­φών και κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ.

- Να μην εφαρ­μο­στεί και να επα­να­δια­πραγ­μα­τευ­τεί η Νέα ΚΑΠ.

- Ανα­πλή­ρω­ση του χαμέ­νου εισο­δή­μα­τος σε καλ­λιέρ­γειες που έχουν απώ­λεια παρα­γω­γής η οποία δεν καλύ­πτε­ται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προ­ϊ­ό­ντα φυτι­κής και ζωι­κής παρα­γω­γής που που­λή­θη­καν κάτω από το κόστος παρα­γω­γής. Απο­ζη­μιώ­σεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγ­μα­τι­κής ζημιάς και όχι της ασφα­λι­ζό­με­νης αξίας.

- Να παρ­θούν μέτρα και να γίνο­νται έλεγ­χοι από την κυβέρ­νη­ση για να στα­μα­τή­σουν οι “ελλη­νο­ποι­ή­σεις” προ­ϊ­ό­ντων φυτι­κής, ζωι­κής και μελισ­σο­κο­μι­κής παραγωγής.

- Τιμές που να καλύ­πτουν το κόστος παρα­γω­γής ώστε να έχου­με εισό­δη­μα για τις βιο­πο­ρι­στι­κές και καλ­λιερ­γη­τι­κές ανά­γκες μας.

- Εργα υπο­δο­μής για την αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση της χώρας.

Μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα από τη Λάρισα

Μήνυ­μα συνέ­χι­σης και κλι­μά­κω­σης του αγώ­να έστει­λε το συλ­λα­λη­τή­ριο που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής 9 Φλε­βά­ρη στη κεντρι­κή πλα­τεία της Λάρισας.

Γύρω στις 6 το από­γευ­μα, δεκά­δες τρα­κτέρ ξεκί­νη­σαν από το Μπλό­κο του Πλα­τυ­κά­μπου με κατεύ­θυν­ση την κεντρι­κή πλα­τεία. Αφού διέ­σχι­σαν την πόλη, με κορ­να­ρί­σμα­τα και τις σει­ρή­νες αναμ­μέ­νες, παρα­τά­χθη­καν στην κεντρι­κή πλα­τεία, όπου θα παρα­μεί­νουν και όλο το βρά­δυ. Εκεί τους υπο­δέ­χθη­καν με δυνα­τά χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και συν­θή­μα­τα, όπως «εργα­τιά — αγρο­τιά μια φωνή και μια γρο­θιά» οι συγκε­ντρω­μέ­νοι αγρό­τες, εργα­ζό­με­νοι, φοι­τη­τές, και συντα­ξιού­χοι που βρί­σκο­νταν ήδη εκεί, εκφρά­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη και την συμπα­ρά­στα­ση στον δίκαιο αγώ­να και τα αιτή­μα­τα επι­βί­ω­σης των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και κτηνοτρόφων.

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο δεν εκφρά­στη­κε μόνο η αλλη­λεγ­γύη στο δίκαιο αγώ­να της αγρο­τιάς. Στάλ­θη­κε το μήνυ­μα του κοι­νού αγώ­να απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που ακο­λου­θούν δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις για τη θωρά­κι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Άλλω­στε την ίδια ώρα που ο αγρο­το­κτη­νο­τρό­φος ανα­γκά­ζε­ται να δώσει την παρα­γω­γή του για ψίχου­λα, ο εργα­ζό­με­νος και ο αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νος έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με πανά­κρι­βες τιμές στα ράφια των σού­περ μάρ­κετ, ενώ όλοι τους πλη­ρώ­νουν τις συνέ­πειες της λεγό­με­νης πρά­σι­νης μετά­βα­σης και της απε­λευ­θέ­ρω­σης της αγο­ράς Ενέργειας.

Εκ μέρους του μπλό­κου Πλα­τύ­κα­μπου, ο Βαγ­γέ­λης Παπα­γιαν­νού­λης, ευχα­ρί­στη­σε τα σωμα­τεία και τους φορείς της πόλης για την έμπρα­κτη συμπα­ρά­στα­ση στον αγώ­να επι­βί­ω­σης που δίνει η αγρο­τιά μέσα από τα μπλό­κα. Ανα­φέρ­θη­κε στα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι αγρό­τες και οι κτη­νο­τρό­φοι και τόνι­σε ότι στην επερ­χό­με­νη συνά­ντη­ση των εκπρο­σώ­πων των μπλό­κων της χώρας με τον πρω­θυ­πουρ­γό την Τρί­τη, οι αγρό­τες θα απαι­τή­σουν συγκε­κρι­μέ­νες δεσμεύ­σεις για τα αιτή­μα­τα που προβάλλουν.

Ο Γιάν­νης Σκό­κας, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Λάρι­σας, μετέ­φε­ρε αγω­νι­στι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς εκ μέρους του Εργα­τι­κού Κέντρου και των σωμα­τεί­ων του στην αγω­νι­ζό­με­νη αγρο­τιά που όπως είπε, πάει κόντρα στη μοι­ρο­λα­τρία, που δεν λέει τίπο­τα δεν γίνε­ται, τίπο­τα δεν αλλά­ζει, αλλά οργα­νώ­νε­ται, αντι­πα­λεύ­ει με αξιο­πρέ­πεια τη βάρ­βα­ρη πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζουν σε βάρος της, κυβερ­νή­σεις, ΕΕ, οι οποί­ες οδη­γούν σε εξα­θλί­ω­ση τόσο τους αγρό­τες όσο και τους εργαζόμενους.

Κλεί­νο­ντας στά­θη­κε στην προ­σπά­θεια οργά­νω­σης και συντο­νι­σμού της λαϊ­κής πάλης, με σταθ­μό την απερ­γία στις 28 Φλεβάρη

Στον χαι­ρε­τι­σμό του, ο Άγης Τρι­γά­ζης, εκ μέρους του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Λάρι­σας, τόνι­σε μετα­ξύ άλλων: «Τώρα είναι η ώρα να δυνα­μώ­σει η προ­σπά­θεια διεκ­δί­κη­σης και συντο­νι­σμού για ουσια­στι­κά μέτρα στή­ρι­ξης και απο­κα­τά­στα­σης, ώστε να μπο­ρέ­σου­με να ζήσου­με στον τόπο μας, με αξιο­πρε­πές εισό­δη­μα και συν­θή­κες ζωής».

Εκ μέρους των Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων της Λάρι­σας, ο Γιάν­νης Βελιώ­της, μετα­ξυ άλλων στον χαι­ρε­τι­σμό του ανέ­φε­ρε πως οι φοι­τη­τές, που βρί­σκο­νται αυτό το διά­στη­μα στους δρό­μους ενά­ντια στην ίδρυ­ση Ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων στέ­κο­νται αλλη­λέγ­γυοι και στη­ρί­ζουν την αγρο­τιά. «Απα­ντά­με με τους αγώ­νες μας, την οργά­νω­ση και την συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση που είναι αυτά που τρο­μά­ζουν την κυριαρ­χία πολι­τι­κή», είπε και πρό­σθε­σε, «κοι­νά τα προ­βλή­μα­τα μας κοι­νός ο υπαί­τιος και κοι­νός και συντο­νι­σμέ­νος θα είναι και ο αγώ­νας μας. Καλή δύνα­μη στους αγώ­νες σας. Φοι­τη­τές αγρο­τιά μια φωνή και μια γροθιά!»

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

«Σήμε­ρα με τα τρα­κτέρ μέσα στην Καρ­δί­τσα, τις επό­με­νες μέρες και στην Αθή­να», το απο­φα­σι­στι­κό μήνυ­μα που εξέ­πεμ­ψε προς την κυβέρ­νη­ση το μαζι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο των αγρο­τών του μπλό­κου του Ε65 με συμ­με­το­χή σωμα­τεί­ων εργα­ζο­μέ­νων και συλ­λό­γων επαγ­γελ­μα­τιών της περιοχής.

Δεκά­δες τρα­κτέρ ξεκί­νη­σαν περί­που στις 6 μ.μ. από το μπλό­κο στον Ε65 και έφτα­σαν στην κεντρι­κή πλα­τεία της Καρ­δί­τσας όπου για μία ακό­μα φορά τους υπο­δέ­χθη­κε πλή­θος κόσμου για να εκφρά­σει την στή­ρι­ξη και την αλληλεγγύη.

Τα τρα­κτέρ κατέ­κλυ­σαν την Καρ­δί­τσα. Από την είσο­δο της πόλης έως την κεντρι­κή πλα­τεία παντού τρα­κτέρ με σει­ρή­νες να δονούν την πόλη που στέ­κε­ται, χαι­ρε­τά και χειροκροτά.

Συνα­ντή­θη­καν εκεί αγρό­τες, εργα­ζό­με­νοι, κατα­στη­μα­τάρ­χες που τις μέρες της πλημ­μύ­ρας βοή­θη­σαν ο ένας τον άλλον, έπι­ναν από το ίδιο μπου­κά­λι νερό για ώρες, μοι­ρά­στη­καν το ίδιο φαγη­τό, ξελά­σπω­σαν μαζί τα σπί­τια και σήμε­ρα μαζί μοι­ρά­ζο­νται τις ίδιες αγω­νί­ες και τα ίδια πρό­βλη­μα με το εισό­δη­μα που δεν φτά­νει, την ακρί­βεια που σαρώνει.

«Θέλου­με λύσεις και όχι κοροϊ­δία, τώρα η κυβέρ­νη­ση να δεχτεί τα αιτή­μα­τα μας για αφο­ρο­λό­γη­το αγρο­τι­κό πετρέ­λαιο, για φτη­νό ρεύ­μα με 7 ευρώ την κιλο­βα­τώ­ρα», λένε οι αγρό­τες ενό­ψει και της συνά­ντη­σης με τον πρω­θυ­πουρ­γό την Τρί­τη στις 12 το μεσημέρι.

Οι ολο­κλη­ρω­τι­κές κατα­στρο­φές στην παρα­γω­γή από τις πλημ­μύ­ρες, τους έχουν αφή­σει χωρίς εισό­δη­μα, αλλά και πολ­λούς χωρίς σπίτι!

«Να δώσουν λύσεις με βάση τις ανά­γκες μας και όχι με βάση το δημο­σιο­νο­μι­κό περι­θώ­ριο που σημαί­νει χρή­μα για εφο­πλι­στές και βιο­μη­χά­νους και όχι στους αγρό­τες», τόνι­σε ο Κ. Τζελ­λας. «Πάμε στη συνά­ντη­ση όχι για τσάι και συμπά­θεια αλλά για ικα­νο­ποί­η­ση των αιτη­μά­των, για αφο­ρο­λό­γη­το αγρο­τι­κό πετρέ­λαιο που καμιά κυβέρ­νη­ση δεν θεσμο­θέ­τη­σε. Για μεί­ω­ση ρεύ­μα­τος που σημαί­νει να μειω­θούν τα κέρ­δη των ομί­λων της ενέρ­γειας, να δού­με με ποιον είναι με τους αγρό­τες το λαό ή με τις εται­ρεί­ες της ενέρ­γειας. Θέλου­με να μην ισχύ­σει η ΚΑΠ που μας παίρ­νει χρή­μα­τα από την τσέ­πη μας», υπογράμμισε.

Στη­ρί­ζου­με τον αγώ­να των αγρο­τών διό­τι είναι και δικός μας αγώ­νας ανέ­φε­ραν οι εκπρό­σω­ποι των σωμα­τεί­ων των εργα­ζο­μέ­νων, των συλ­λό­γων επαγ­γελ­μα­τιών, υγειο­νο­μι­κών, εκπαι­δευ­τι­κών και γυναι­κών που χαι­ρέ­τη­σαν το συλ­λα­λη­τή­ριο. Πρέ­πει να πέσει το κόστος παρα­γω­γής, να έχου­με φτη­νά εφό­δια και ζωο­τρο­φές για να στα­θού­με με αξιο­πρέ­πεια στα χωριά για μας και τα παι­διά, εξη­γούν και ξεκα­θα­ρί­ζουν ότι αλλιώς δεν θα κάνουν πίσω.

«Δεν μας φοβί­ζει ο αγώ­νας, είμα­στε ήδη 16 μέρες στο κρύο, η κυβέρ­νη­ση να φοβά­ται», μας λέει ο Δημή­τρης, ενώ ο Θανά­σης αφο­πλι­στι­κά δηλώ­νει πως «για μας ο αγώ­νας είναι καθη­με­ρι­νός. Αγω­νί­ζο­μαι από το πρωί που ξυπνάω έως ότου κοι­μη­θώ για να τα φέρω βόλ­τα. Το ίδιο γίνε­ται εδώ, το ίδιο στη Λάρι­σα, στο ίδιο και στην Αθή­να για αυτό ο κόσμος είναι μαζί μας».

Στο μπλό­κο του Ε65 χτυ­πά­ει η καρ­διά των αγρο­τών της Καρ­δί­τσας, σε κάθε κιό­σκι χωριών που έχει στη­θεί και ποτί­ζει με δύνα­μη κάθε αγρό­τη που όταν τον ρωτάς σου λέει πως είναι έτοι­μος να οδη­γή­σει 13 και 14 ώρες το τρα­κτέρ του μέχρι τη Βου­λή, στο Σύνταγ­μα όπως έγι­νε και το 2016. Σίγου­ροι και απο­φα­σι­σμέ­νοι πως θα νική­σουν και θα ζήσουν.

Πηγή: karditsanews.gr

Βόρεια Ελλάδα: Με αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων κλιμάκωσαν τη δράση τους

Με απο­κλει­σμούς εθνι­κών οδών και τελω­νεί­ων κλι­μά­κω­σαν τη δρά­ση τους οι αγρό­τες της Μακε­δο­νί­ας, την Παρασκευή.

Στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, οι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι προ­χώ­ρη­σαν σε τετρά­ω­ρο απο­κλει­σμό του Τελω­νεί­ου της Νίκης στη Φλώ­ρι­να. Ο απο­κλει­σμός του Τελω­νεί­ου, αφο­ρού­σε μόνο την κίνη­ση των φορ­τη­γών αυτο­κι­νή­των που κινού­νται από και προς την Βόρεια Μακε­δο­νία ενώ για τα υπό­λοι­πα Ι.Χ η κυκλο­φο­ρία διε­ξά­γο­νταν κανονικά.

Ήδη από το βρά­δυ της Πέμ­πτης ενί­σχυ­σαν το μπλό­κο στο Τελω­νείο, αγρό­τες από τη ευρύ­τε­ρη περιο­χή, ενώ παράλ­λη­λα συνέ­χι­σαν να δια­τη­ρούν τα μπλό­κα σε Γρε­βε­νά στον κόμ­βο Μυρ­σί­νας, στη Φλώ­ρι­να σε Αμύ­νταιο και Φιλώ­τα, στην Κοζά­νη σε Νεά­πο­λη και Κοίλα.

Στο πλευ­ρό των αγρο­τών, βρέ­θη­κε κλι­μά­κιο της ΚΟ Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον Νόντα Στολ­τί­δη, Περι­φε­ρεια­κό Σύμ­βου­λο με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Στην Κεντρι­κή Μακε­δο­νία, οι αγρό­τες του Κιλ­κίς πραγ­μα­το­ποί­η­σαν δίω­ρο απο­κλει­σμό του τελω­νεί­ου Κιλ­κίς που εδρεύ­ει στο Σιδη­ρο­δρο­μι­κό Σταθ­μό Μεταλ­λι­κού, βάζο­ντας φρέ­νο στη διέ­λευ­ση φορ­τη­γών οχη­μά­των και τον εκτε­λω­νι­σμό εμπορευμάτων.

Στην Ημα­θία, σε συμ­βο­λι­κό απο­κλει­σμό του δρό­μου Βέροιας — Έδεσ­σας, προ­χώ­ρη­σαν οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες που συσπει­ρώ­νο­νται στον αγρο­τι­κό σύλ­λο­γο «Μαρί­νος Αντύ­πας». Στην κινη­το­ποί­η­ση παρα­βρέ­θη­καν η περι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Κατε­ρί­να Μπό­σκου, ο επι­κε­φα­λής της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στο Δήμο Βέροιας, Πανα­γιώ­της Χατζη­σάβ­βας και ο πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Ημα­θί­ας «Γεώρ­γιος Βου­τυ­ράς», Νίκος Νατζμέ.

Παρα­μέ­νουν επί­σης και ενι­σχύ­ο­νται τα μπλό­κα σε Κου­λού­ρα και Μακρο­χώ­ρι. Το μπλό­κο στον κόμ­βο Νησ­σε­λί­ου που είχαν παρα­τά­ξει τα τρα­κτέρ τους οι αγρό­τες από την Αλε­ξάν­δρεια, ενι­σχύ­θη­κε από αγρό­τες του Αιγι­νί­ου Πιερίας.

Σε απο­κλει­σμό της Εθνι­κής Οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης — Πολυ­γύ­ρου στο ύψος της δια­σταύ­ρω­σης της Γαλά­τι­στας προ­χώ­ρη­σαν το πρωί αγρό­τες της Χαλ­κι­δι­κής, ενώ οι συνά­δελ­φοί τους στον κόμ­βο Μου­δα­νιών, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν απο­κλει­σμό το απόγευμα.

Οι αγρό­τες των Σερ­ρών απέ­κλει­σαν τον κόμ­βο Στρυ­μο­νι­κού. Στην Πέλ­λα, παρα­μέ­νουν και ενι­σχύ­ο­νται τα μπλό­κα σε Αρι­δαία, Γυψο­χώ­ρι, Παρα­λί­μνη, όπου επί­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν απο­κλει­σμοί δρόμων.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη οι αγρό­τες απέ­κλει­σαν την εθνι­κή οδό Θεσ­σα­λο­νί­κης — Αθη­νών στο ύψος των Μαλ­γά­ρων, αλλά και τους δρό­μους στη Χαλ­κη­δό­να και στα Κου­φά­λια. Σε απο­κλει­σμό της εθνι­κής οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης — Καβά­λας, στο Δερ­βέ­νι, προ­χώ­ρη­σαν οι αγρό­τες της περιο­χής του Λαγκα­δά. Δυνα­μι­κά συμ­με­τεί­χαν οι κτη­νο­τρό­φοι, οι οποί­οι και μοί­ρα­σαν 200 μπου­κα­λά­κια γάλα στους οδη­γούς των διερ­χό­με­νων οχη­μά­των στην παρά­πλευ­ρη οδό.

Το Σάβ­βα­το ετοι­μά­ζο­νται να βγά­λουν τα τρα­κτέρ οι αγρό­τες του Έβρου. Σχε­διά­ζουν να στή­σουν μπλό­κο στη γέφυ­ρα της Καστα­νιάς και να βγά­λουν τα τρα­κτέρ στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και στα χωριά Τυχε­ρό, Πέπλο, Φέρες, Λουτρά.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο