Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΕΚ-ΕΛΛΑΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Έχουν περά­σει 56 χρό­νια από τις 4 Απρι­λί­ου 1968, όταν, σε εκεί­νον τον… μαγι­κό τελι­κό με τη Σλά­βια Πρά­γας στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο, η ΑΕΚ χάρι­σε στην Ελλά­δα τον πρώ­το ευρω­παϊ­κό τίτλο σε ομα­δι­κό άθλη­μα στην Ιστο­ρία, το Κύπελ­λο Κυπελ­λού­χων Ευρώ­πης.
Απέ­να­ντι στη Σλά­βια Πρά­γας της Τσε­χο­σλο­βα­κί­ας, στον τελι­κό, η Ένω­ση επι­κρά­τη­σε με 89–82 στο κατά­με­στο Πανα­θη­ναϊ­κό Στά­διο, από περισ­σό­τε­ρους από 80.000 θεα­τές
. Αριθ­μός ρεκόρ για τα παγκό­σμια αθλη­τι­κά δεδο­μέ­να εκεί­νης της εποχής!
Το ρεκόρ Γκί­νες για τη μεγα­λύ­τε­ρη προ­σέ­λευ­ση θεα­τών σε αγώ­να μπά­σκετ δια­τη­ρεί­ται μέχρι και σήμερα!
Άλλα 30.00 περί­που άτο­μα βρί­σκο­νταν έξω από Καλ­λι­μάρ­μα­ρο Στά­διο, ενώ από τις 18:00 (σ.σ. ο τελι­κός ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νος για τις 20:30) δεν… έπε­φτε καρ­φί­τσα. Η Ελλά­δα βρι­σκό­ταν σχε­δόν έναν χρό­νο υπό το καθε­στώς της δικτα­το­ρί­ας των συνταγ­μα­ταρ­χών, όταν η ΑΕΚ, έχο­ντας μόνο Έλλη­νες παί­κτες στη σύν­θε­σή της, χάρι­σε στους Έλλη­νες φιλά­θλους αυτή τη μεγά­λη αθλη­τι­κή επιτυχία.

Προ­πο­νη­τής της Ένω­σης ήταν ο Νίκος Μήλας, ενώ αρχη­γός των «κιτρι­νό­μαυ­ρων» ήταν ο Γιώρ­γος Αμε­ρι­κά­νος. Μαζί με τους Τρόν­τζο, Λαρεν­τζά­κη, Χρη­στέα, Ζού­πα, Βασι­λειά­δη, Τσά­βα, Νεσιά­δη, Πετρά­κη, Δημη­τριά­δη και χωρίς τον Γιώρ­γο Μόσχο, ο οποί­ος έφυ­γε από τη ζωή χάνο­ντας τη μάχη με τον καρ­κί­νο, η ΑΕΚ κατά­φε­ρε να νική­σει στον τελι­κό μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες ομά­δες της επο­χής. Ο Αμε­ρι­κά­νος τέλειω­σε τον αγώ­να με 29 πόντους, ο Τρόν­τζος με 24 και ο Ζού­πας με 12 (σ.σ. λίγο πριν από το τέλος απο­βλή­θη­κε με 5 φάουλ). Πριν από τη λήξη του αγώ­να, χιλιά­δες κερά­κια άνα­ψαν στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο. Και με τη λήξη του χρό­νου και το τελι­κό 89–82 υπέρ της ΑΕΚ, ακο­λού­θη­σε η απο­νο­μή του τρο­παί­ου από τον Ραϊ­μού­ντο Σαπόρ­τα. Αμέ­σως μετά, ο αρχη­γός της ελλη­νι­κής ομά­δας Γιώρ­γος Αμε­ρι­κά­νος σήκω­σε το τρό­παιο της νίκης και έκα­νε τον γύρο του θριάμ­βου, ενώ οι θεα­τές χειροκροτούσαν.

Η κατά­κτη­ση του πρώ­του ευρω­παϊ­κού τρο­παί­ου της Ελλά­δας συν­δέ­θη­κε με την ιστο­ρι­κή μετά­δο­ση του αγώ­να από τον ραδιο­φω­νι­κό σχο­λια­στή Βασί­λη Γεωρ­γί­ου, στον Ραδιο­φω­νι­κό Σταθ­μό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων — ο πρώ­τος σχο­λια­στής που μετέ­δω­σε έναν χρό­νο μετά (1969), απευ­θεί­ας αγώ­να μπά­σκετ για την ελλη­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση. Η συγκλο­νι­στι­κή ραδιο­φω­νι­κή περι­γρα­φή του αγώ­να από τον Β. Γεωρ­γί­ου είχε, επί­σης, κυκλο­φο­ρή­σει σε δίσκο βινυ­λί­ου. Την άνοι­ξη του 1968 δεν υπήρ­χαν ακό­μη ζωντα­νές μετα­δό­σεις στην ελλη­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση. Ο Βασί­λης Γεωρ­γί­ου συγκι­νη­μέ­νος παρα­λη­ρεί και κλεί­νει τη μετά­δο­ση με το τρί­πτυ­χο: «ΑΕΚ-ΕΛΛΑΣ-ΕΥΡΩΠΗ», ενώ ο τελι­κός έχει ολο­κλη­ρω­θεί.  Οι πανη­γυ­ρι­σμοί που ακο­λού­θη­σαν δεν είχαν προηγούμενο.

Σε… ισχυ­ρι­σμούς πως η ΑΕΚ πλή­ρω­σε για να πάρει το Κύπελ­λο, είχε απα­ντή­σει ένας εκ των πρω­τα­γω­νι­στών, ο Χρή­στος Ζού­πας, ο οποί­ος είχε δηλώ­σει: «Αυτό που έλε­γαν οι κακο­θε­λη­τές ήταν πως η ΑΕΚ πλή­ρω­σε για να πάρει το κύπελ­λο. Ποτέ δε συνέ­βη κάτι τέτοιο. Η αλή­θεια όμως είναι ότι την επο­χή εκεί­νη έπρε­πε και εμείς και η Σλά­βια Πρά­γας να πάμε στη ΦΙΜΠΑ πριν από τον τελι­κό, να ρίξου­με κορώ­να γράμ­μα­τα και να βγει ο νικη­τής. Δεν έγι­νε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν καθο­ρι­σμέ­νος από τη ΦΙΜΠΑ ο τελι­κός. Αυτό που έκα­νε η ΑΕΚ ήταν να προ­σφέ­ρει στη Σλά­βια τις εισπρά­ξεις ενός αγώ­να, σε περί­πτω­ση που διε­ξα­γό­ταν στο γήπε­δό της, και τους υπο­σχε­θή­κα­με μία εβδο­μά­δα φιλο­ξε­νία στην Αθή­να, με όλα τα έξο­δα πλη­ρω­μέ­να. Το απο­τέ­λε­σμα του τελι­κού δεν ήταν προ­α­πο­φα­σι­σμέ­νο. Ήμα­σταν καλύ­τε­ροι και κερ­δί­σα­με δίκαια. Ο αγώ­νας ήταν καθα­ρός 100%. Στο τέλος, αγκα­λια­στή­κα­με με τους παί­κτες της Σλά­βια Πρά­γας και κάνα­με μαζί το γύρο του θριάμ­βου».

Κάποιες κακές γλώσ­σες έκα­ναν λόγο πως οι Τσέ­χοι είχαν να αντι­με­τω­πί­σουν συν τοις άλλοις τον κακό αγω­νι­στι­κό χώρο του Καλ­λι­μάρ­μα­ρου (σ.σ. τσι­μέ­ντο), αλλά και τα δυνα­τά φλας των φωτο­ρε­πόρ­τερ, που επί­τη­δες τούς τύφλω­ναν σε κάποιες κρί­σι­μες επι­θέ­σεις στα τελευ­ταία λεπτά.

Για την AEK αγω­νί­στη­καν στον τελι­κό οι: Γιώρ­γος Aμε­ρι­κά­νος (αρχη­γός της ομά­δας), Γιώρ­γος Tρόν­τζος, Χρή­στος Zού­πας, Στέ­λιος Bασι­λειά­δης, Αία­ντας Λαρεν­τζά­κης, Αντώ­νης Xρη­στέ­ας, Από­στο­λος Tσά­βας, Πέτρος Πετρά­κης, Πανα­γιώ­της Οικονόμου.
Η σύν­θε­ση της ομά­δας της Σλά­βια Πρά­γας απο­τε­λού­νταν από τους: Zίντεκ, Pου­ζί­τσκα, Mπά­ροχ, Tομά­σεκ, Άμερ.

ΑΕΚ ‑ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ 89–82 (ημ. 47–38)
AEK: Aμε­ρι­κά­νος 29, Tρόν­τζος 24, Zού­πας 12, Bασι­λειά­δης 11, Λαρεν­τζά­κης 6, Xρη­στέ­ας 4, Tσά­βας 3, Πετρά­κης, Νεσιά­δης, Δημητριάδης
Σλά­βια Πρά­γας: Zίντεκ 27, Pου­ζί­τσκα 25, Mπά­ροχ 12, Mίφ­κα 14, Tόμα­σεκ 4, Αμέρ, Kονοπάτσκο

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο