Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βασιλόπιτα πολίτικη με αυθεντική συνταγή Τσελεμεντέ

Βασι­λό­πι­τα: Η Βασι­λό­πι­τα που αλλού είναι πίτα — με χορ­τα­ρι­κά ή με κρε­α­τι­κά — κι αλλού είναι ψωμί γλυ­κό με μπα­χα­ρι­κά και ξερά φρού­τα, (και κέικ ή τσου­ρέ­κι), κατα­στό­λι­στο με ζυμα­ρέ­νια κεντί­δια, με μύγδα­λα και ζαχα­ρω­τά, συν­δέ­ε­ται με το έθι­μο του φλυ­ρού που όποιος το βρί­σκει φέρ­νει τύχη, και τις ευχές για καλή χρονιά.

Πάμπολ­λες οι συντα­γές για Βασι­λό­πι­τα που απορ­ρέ­ουν από την παρά­δο­ση και αυτές που προ­στέ­θη­καν και προ­στί­θε­νται από τους μάγει­ρες κάθε καιρού.

Εμείς επι­λέ­ξα­με την πολί­τι­κη βασι­λό­πι­τα σε αυθε­ντι­κή συντα­γή του Τσελεμεντε.

Βασιλόπιτα πολίτικη

Υλι­κά

• 1 κιλό αλεύρι
• 4 κου­τα­λιές μαγιά της μπίρας
• 2 φλι­τζά­νια του τσα­γιού βού­τυ­ρο φρέ­σκο ή βιτάμ
• 2 φλι­τζά­νια τσα­γιού ζάχαρη
• 7 φλι­τζά­νι τσα­γιού γάλα
• 5–6 αυγά
• λίγο μαχλέπι
• λίγο αλάτι
• λίγο σουσάμι

Εκτέλεση

Ανα­κα­τεύ­ου­με καλά, τη μαγιά με το γάλα χλια­ρό και λίγο αλεύ­ρι, να γίνουν σαν κουρ­κού­τι, που αφή­νου­με σε ζεστό μέρος για ν’ ανέβει.

Βρά­ζου­με το μαχλέ­πι με λίγο νερό, να πάρει τ γεύ­ση του, στραγ­γί­ζου­με και κρα­τά­με το νερό.

Κάνου­με ένα λάκ­κο στο αλεύ­ρι και ρίχνου­με μέσ το βού­τυ­ρο, λιω­μέ­νο, τα αυγά, τη ζάχα­ρη, το κουρ­κού­τι της μαγιάς, το νερό από το μαχλέ­πι και, τέλος λίγο αλά­τι. Αρχί­ζου­με το ζύμω­μα, παίρ­νο­ντας μέσ και το αλεύ­ρι, λίγο λίγο, ώστε να σχη­μα­τι­στεί μια ζύμη σφι­χτή. Τη βάζου­με σε αλευ­ρω­μέ­νο μέρος, τ σκε­πά­ζου­με και την αφή­νου­με να ανέβει.

Τη ζυμώ­νου­με πάλι λίγο και πλά­θου­με την πίτα. Την τοπο­θε­τού­με σε βου­τυ­ρω­μέ­νο ταψί ή φόρ­μα και την αφή­νου­με πάλι σε μέρος ζεστό, να ανέ­βει. Την ψαλι­δί­ζου­με λίγο από πάνω, να σχη­μα­τι­στούν σχέ­δια σαν γιρ­λά­ντες, την αλεί­φου­με με λίγο αυγα την πασπα­λί­ζου­με με σου­σά­μι και την ψήνουμε.

Σημεί­ω­ση 1η: Παλιό­τε­ρα, η πίτα αυτή γινό­ταν με ξινό προ­ζύ­μι. Σήμε­ρα δεν είναι εύκο­λο να βρε­θεί και έχει αντι­κα­τα­στα­θεί από τη μαγιά της μπίρας.

Σημεί­ω­ση 2η: Το μαχλέ­πι είναι είδος αρω­μα­τι­κών σπό­ρων και που­λιέ­ται στα κατα­στή­μα­τα μπαχαρικών.

 

Ονο­ρέ Μπαλ­ζάκ: «Διπλή οικο­γέ­νεια» (Νου­βέ­λα)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο