Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση κλιμακώνει την πρόκληση διορίζοντας δοτή ηγεσία στο ΚΚ Βενεζουέλας

Το κυβερ­νών σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα Ενιαίο Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Βενε­ζου­έ­λας (PSUV), κλι­μα­κώ­νο­ντας την επί­θε­ση στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας (PCV), μέσω του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου προ­χώ­ρη­σε στην ανοι­χτή επέμ­βα­ση στα εσω­τε­ρι­κά του κόμ­μα­τος. Η κατά­πτυ­στη από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου την Παρα­σκευή το βρά­δυ, κατ’ εντο­λή της κυβέρ­νη­σης του Νικο­λάς Μαδού­ρο, οδη­γεί στον διο­ρι­σμό νέας, δοτής ηγε­σί­ας, από στε­λέ­χη του PSUV και κάποια δια­γραμ­μέ­να μέλη του ΚΚ Βενεζουέλας.

Το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας είχε προει­δο­ποι­ή­σει γι’ αυτό το ενδε­χό­με­νο, ενώ 56 Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα από όλο τον κόσμο, ανά­με­σά τους και το ΚΚΕ, είχαν καταγ­γεί­λει τους σχε­δια­σμούς της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο και είχαν απαι­τή­σει να στα­μα­τή­σουν. Οπως είχε σημειώ­σει το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, η επί­θε­ση αυτή κλι­μα­κώ­θη­κε όταν το κόμ­μα «προ­χώ­ρη­σε στη γραμ­μή αντι­πα­ρά­θε­σης με τις αντερ­γα­τι­κές, αντι­λαϊ­κές και αντε­θνι­κές πολι­τι­κές της κυβέρ­νη­σης Μαδούρο».

Μετά την από­φα­ση της Παρα­σκευ­ής, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση με τον οποίο ενη­με­ρώ­νει την εγχώ­ρια και διε­θνή κοι­νή γνώ­μη για τα εξής:

«Οι δικα­στές του Συνταγ­μα­τι­κού Τμή­μα­τος του Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου υπέ­πε­σαν σε ασυγ­χώ­ρη­τη νομι­κή πλά­νη, κατά την απο­δο­χή προ­σφυ­γής που προ­ω­θεί­ται από ομά­δα πολι­τών οι οποί­οι δεν είναι στις τάξεις του Κόμ­μα­τός μας και, ως εκ τού­του, δεν έχουν καμία νομι­κή υπόσταση.

Αυτή η από­φα­ση είναι το επι­στέ­γα­σμα της αντι­κομ­μου­νι­στι­κής επί­θε­σης που ανέ­λα­βε στα τέλη του 2021 ο αντι­πρό­ε­δρος του PSUV, Ντιοσ­δά­δο Καμπέ­γιο, ο οποί­ος μέσω του τηλε­ο­πτι­κού του προ­γράμ­μα­τος προ­ώ­θη­σε ένα σενά­ριο μιας υπο­τι­θέ­με­νης διαί­ρε­σης στις τάξεις του PCV».

Και τονί­ζει: «Με δεδο­μέ­νες τη συνο­χή και την εσω­τε­ρι­κή ενό­τη­τα του PCV, από τον Φεβρουά­ριο του τρέ­χο­ντος έτους η ηγε­σία του PSUV επέ­λε­ξε να συγκα­λύ­ψει τη μαχη­τι­κό­τη­τά του και ανέ­θε­σε σε άτο­μα με ρού­χα και σύμ­βο­λα του Κόκ­κι­νου Πετει­νού (σ.σ ένα από τα σύμ­βο­λα του PCV) να κάνει την κοι­νή γνώ­μη να πιστέ­ψει ότι υπήρ­χε δυσα­ρέ­σκεια σε αυτό που ονο­μα­ζό­ταν “βάσεις του PCV”.

Οι συντε­λε­στές αυτής της παρά­στα­σης περιό­δευ­σαν στη χώρα για να ανα­πτύ­ξουν “συνε­λεύ­σεις”, χρη­μα­το­δο­τού­με­νες με κρα­τι­κούς πόρους, και να ανοί­ξουν τον δρό­μο για την παρέμ­βα­ση στο παλαιό­τε­ρο πολι­τι­κό κόμ­μα της χώρας.

Τον Μάιο αυτά τα πολι­τι­κά υπο­χεί­ρια της ηγε­σί­ας της κυβέρ­νη­σης πραγ­μα­το­ποί­η­σαν ένα ψεύ­τι­κο συνέ­δριο, για να καλύ­ψουν με υπο­τι­θέ­με­νη νομι­μό­τη­τα την απο­στο­λή τους και να κατα­λά­βουν με διοι­κη­τι­κή επέμ­βα­ση το πρώ­το κόμ­μα που ιδρύ­θη­κε στη σύγ­χρο­νη επο­χή. Τελι­κά, στις 10 Ιου­λί­ου κατέ­θε­σαν την προ­σφυ­γή τους στο Ανώ­τα­το Δικαστήριο».

Και κατα­λή­γει: «Αυτή η δια­δι­κα­στι­κή απά­τη, η οποία παρα­βιά­ζει τα πολι­τι­κά δικαιώ­μα­τα του PCV και των εργα­ζο­μέ­νων της Βενε­ζου­έ­λας, όχι μόνο δημιουρ­γεί ένα σοβα­ρό προη­γού­με­νο στην πολι­τι­κή και νομι­κή Ιστο­ρία της χώρας, αλλά επι­πλέ­ον εκθέ­τει τον αυταρ­χι­κό, αντι­δη­μο­κρα­τι­κό και αντι­δρα­στι­κό χαρα­κτή­ρα της κυβέρ­νη­σης του PSUV, το οποίο λαν­θα­σμέ­να πιστεύ­ει ότι με αυτόν τον ελιγ­μό θα υπο­τά­ξει τους κομ­μου­νι­στές της Βενεζουέλας».

Την Κυρια­κή 13 Αυγού­στου, σε εκδή­λω­ση του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας που έγι­νε για τα 86 χρό­νια από την πρώ­τη Πανε­θνι­κή του Συν­διά­σκε­ψη, υπο­γραμ­μί­στη­κε πως ό,τι και να επι­χει­ρή­σει η κυβέρ­νη­ση, δεν θα κατα­φέ­ρει να το ξερι­ζώ­σει από τον λαό. Στην ίδια εκδή­λω­ση, πάνω από 300 εκπρό­σω­ποι δεκά­δων λαϊ­κών οργα­νώ­σε­ων της χώρας και πολι­τι­κών κομ­μά­των εξέ­φρα­σαν την αλλη­λεγ­γύη τους στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και κατήγ­γει­λαν την αυταρ­χι­κή κυβέρ­νη­ση Μαδού­ρο. Δεκά­δες είναι επί­σης τα μηνύ­μα­τα στή­ρι­ξης από Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα και Νεο­λαί­ες από όλο τον κόσμο.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο