Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Βουλευτικές εκλογές σήμερα στη σκιά του Brexit

Στη σκιά της ενδο­α­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης για την παρα­μο­νή ή όχι του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου στην ΕΕ και για τους όρους που αυτή θα γίνει, διε­ξά­γο­νται σήμε­ρα, από τις 7 π.μ. τοπι­κή ώρα, βου­λευ­τι­κές εκλογές.

Το δια­κύ­βευ­μα των εκλο­γών, όπου τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα είναι εγκλω­βι­σμέ­να σε ψευ­δε­πί­γρα­φα διλήμ­μα­τα για τη δια­χεί­ρι­ση της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, εμφα­νί­ζε­ται να είναι το αν η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση θα έχει αυτο­δυ­να­μία στην 650μελή Βου­λή των Κοι­νο­τή­των, ώστε να προ­ω­θή­σει άνε­τα τα σχέ­διά της σε σχέ­ση με το μέλ­λον του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου στην ΕΕ και τις μελ­λο­ντι­κές σχέ­σεις ανά­με­σα σε Λον­δί­νο, Βρυ­ξέλ­λες, Ουά­σιγ­κτον κ.λπ.

Οι Συντη­ρη­τι­κοί του απερ­χό­με­νου πρω­θυ­πουρ­γού Μπό­ρις Τζόν­σον λαν­σά­ρο­νταν ως σχε­δόν σίγου­ροι νικη­τές, καθώς οι δημο­σκο­πή­σεις τούς έφε­ραν σε από­στα­ση του­λά­χι­στον 10 ποσο­στιαί­ων μονά­δων από τους σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες Εργα­τι­κούς του Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν. Ενα διή­με­ρο πριν από τις εκλο­γές όμως το σκη­νι­κό άρχι­σε να αλλά­ζει, με τους Εργα­τι­κούς να μειώ­νουν σημα­ντι­κά την από­στα­ση από τους Συντη­ρη­τι­κούς, όχι μόνο εξαι­τί­ας άστο­χων αντι­δρά­σε­ων του Τζόν­σον (χαρα­κτη­ρι­στι­κή ήταν η συμπε­ρι­φο­ρά του μπρο­στά στη φωτο­γρα­φία ενός παι­διού που κει­τό­ταν άρρω­στο στο πάτω­μα νοσο­κο­μεί­ου της Αγγλί­ας επει­δή δεν υπήρ­χε δια­θέ­σι­μη κλί­νη) αλλά και εξαι­τί­ας της συνερ­γα­σί­ας με άλλες δυνά­μεις της αντι­πο­λί­τευ­σης που αντι­τί­θε­νται στο Brexit, όπως το προ­ω­θεί ο πρωθυπουργός.

Εκλο­γι­κοί ανα­λυ­τές θεω­ρούν «βαρό­με­τρο» τα απο­τε­λέ­σμα­τα από τις βόρειες και κεντρι­κές εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες, που παρα­δο­σια­κά ανή­κουν στους Εργα­τι­κούς αλλά ψήφι­σαν σε μεγά­λο ποσο­στό την απο­χώ­ρη­ση από την ΕΕ στο δημο­ψή­φι­σμα του 2016. Εκτι­μούν δηλα­δή ότι αν αλλά­ξουν χέρια οι συγκε­κρι­μέ­νες περι­φέ­ρειες, θα καθο­ρί­σουν σε μεγά­λο ποσο­στό αν οι Συντη­ρη­τι­κοί θα πετύ­χουν άνε­τη πλειο­ψη­φία στο Κοι­νο­βού­λιο. Το BBC θα ανα­κοι­νώ­σει το exit poll γύρω στα μεσά­νυ­χτα ώρα Ελλά­δας, οπό­τε θα κλεί­σουν οι κάλπες.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Τα εκλο­γι­κά κέντρα ανοί­γουν στις 07:00 τοπι­κή ώρα (09:00 ώρα Ελλά­δας) και θα κλεί­σουν στις 22:00 τοπι­κή ώρα. Οι πρώ­τες εκτι­μή­σεις ανα­μέ­νο­νται αμέ­σως αφού κλεί­σουν οι κάλ­πες και τα απο­τε­λέ­σμα­τα θα ξεκι­νή­σουν να γίνο­νται γνω­στά περί­που στις 23:00.

Η τελευ­ταία δημο­σκό­πη­ση που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα την Τρί­τη το ινστι­τού­το YouGov εμφα­νί­ζει τους Συντη­ρη­τι­κούς να κερ­δί­ζουν την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία με 339 έδρες. Όμως το περι­θώ­ριο λάθους, η ψήφος τακτι­κής και η πρό­σφα­τη άνο­δος των Εργα­τι­κών ενδέ­χε­ται να έχουν ως απο­τέ­λε­σμα και πάλι ένα κοι­νο­βού­λιο στο οποίο κανέ­να κόμ­μα δεν θα έχει την πλειοψηφία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο