Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Εκκενώθηκαν έξι αεροδρόμια στη Γαλλία λόγω απειλών για βόμβα

Εξι αερο­δρό­μια εκκε­νώ­θη­καν στην Γαλ­λία έπει­τα από «απει­λές για βόμ­βα», ανα­κοί­νω­σαν αστυ­νο­μι­κές πηγές.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές, πρό­κει­ται για τα αερο­δρό­μια της Λιλ, της Λυών, της Ναντ, της Νίκαιας, της Του­λού­ζης και του Μπο­βέ. Διε­ξά­γο­νται έλεγχοι.

ΜΙ5: Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εμπνεύσει τρομοκρατικές ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η σύγκρου­ση στη Γάζα μπο­ρεί να εμπνεύ­σει τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της βρε­τα­νι­κής υπη­ρε­σί­ας αντι­κα­τα­σκο­πεί­ας MI5.

Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής της MI5 Κεν Μακά­λουμ συμ­με­τεί­χε χθες, Τρί­τη, μαζί με τους ομο­λό­γους του των υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών της συμ­μα­χί­ας Five Eyes (Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, ΗΠΑ, Κανα­δάς, Αυστρα­λία και Νέα Ζηλαν­δία) σε συνά­ντη­ση την οποία φιλο­ξέ­νη­σε το FBI.

Μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους, ο Μακά­λουμ δήλω­σε πως η MI5 παρα­κο­λου­θεί με «πολύ μεγά­λη προ­σο­χή» τα γεγο­νό­τα στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος δήλω­σε: «Υπάρ­χει σαφώς η πιθα­νό­τη­τα τα γεγο­νό­τα στη Μέση Ανα­το­λή να προ­κα­λέ­σουν μεγα­λύ­τε­ρο όγκο απει­λής για το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και/ή αλλα­γές στη μορ­φή της απει­λής σε όρους στόχων».

«Τρο­μο­κρά­τες μπο­ρεί να αντλή­σουν έμπνευ­ση όχι μόνο από πράγ­μα­τα που βλέ­πουν να συμ­βαί­νουν μέσα στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, αλλά και από πράγ­μα­τα που βλέ­πουν να συμ­βαί­νουν στη Μέση Ανα­το­λή ή στην ήπει­ρο ή αλλού».

«Θα ήταν λοι­πόν ανό­η­το να μην παρα­κο­λου­θού­με με μεγά­λη προ­σο­χή και το κάνουμε».

Ο Μακά­λουμ δήλω­σε πως η MI5 επι­κε­ντρώ­νει ιδιαί­τε­ρα στο Ιράν, καθώς εκφρά­ζο­νται ανη­συ­χί­ες ότι η χώρα αυτή μπο­ρεί ενθαρ­ρυν­θεί από τη σύγκρου­ση στη Γάζα.

«Προ­φα­νώς ανη­συ­χού­με εδώ και και­ρό για τη συμπε­ρι­φο­ρά του Ιράν στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο», δήλωσε.

«Ιδιαί­τε­ρα τους περί­που 18 τελευ­ταί­ους μήνες έχου­με δει μια ιδιαί­τε­ρα εντα­τι­κή φάση προ­κα­λού­με­νης από το Ιράν απει­λής στο έδα­φος του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου. Τα γεγο­νό­τα στη Μέση Ανα­το­λή αυξά­νουν την πιθα­νό­τη­τα το Ιράν να απο­φα­σί­σει να κινη­θεί προς νέες κατευθύνσεις».

«Δεν θα απέ­κλεια το ενδε­χό­με­νο αυτό να περι­λά­βει το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, αλλά ήδη επι­χει­ρού­με με βάση ένα υψη­λό επί­πε­δο προ­ερ­χό­με­νης από το Ιράν απειλής».

«Ως επί το πλεί­στον, η δρα­στη­ριό­τη­τα που έχου­με δει να υπο­στη­ρί­ζε­ται από το Ιράν στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο τους τελευ­ταί­ους περί­που 18 μήνες είχε στό­χο τους εσω­τε­ρι­κούς εχθρούς του ίδιου του καθε­στώ­τος, δια­φω­νού­ντες, οργα­νι­σμούς μέσων ενη­μέ­ρω­σης στα φαρ­σί. Όχι απο­κλει­στι­κά, αλλά κυρίως».

«Σαφώς ένα από τα πράγ­μα­τα που έχου­με στο μυα­λό μας είναι το αν θα μπο­ρού­σε η πρό­θε­ση στό­χευ­σης του Ιράν να αλλά­ξει, ως απά­ντη­ση σε γεγο­νό­τα που συμ­βαί­νουν αλλού».

Τα σχό­λιά του έγι­ναν αφού η αστυ­νο­μία στο Βέλ­γιο πυρο­βό­λη­σε και σκό­τω­σε έναν τυνή­σιο ύπο­πτο εξτρε­μι­στή που κατη­γο­ρεί­ται ότι σκό­τω­σε δύο σου­η­δούς ποδο­σφαι­ρό­φι­λους προ­χθές, Δευ­τέ­ρα, σε δρό­μο των Βρυξελλών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο