Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για το Μάτι: Διεκόπη για τις 24 Ιουλίου για να αρθεί η ασυλία της Ρ. Δούρου

Σε δια­κο­πή της δίκης για τη φονι­κή πυρ­κα­γιά στο Μάτι τον Ιού­λιο του 2018 οδή­γη­σε η εκλο­γή της Ρένας Δού­ρου στη Βου­λή, στις πρό­σφα­τες εκλογές.

Το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο, που επί οκτώ μήνες εκδι­κά­ζει την τρα­γω­δία με την εκα­τόμ­βη νεκρών, θα δια­βι­βά­σει στη Βου­λή αίτη­μα για την άρση ασυ­λί­ας τής εκ των κατη­γο­ρου­μέ­νων Ρένας Δού­ρου, ώστε να μπο­ρέ­σει να κρι­θεί από τη Δικαιο­σύ­νη η τότε περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής. Έτσι, έδω­σε νέα δικά­σι­μο για τις 24 Ιου­λί­ου προ­κει­μέ­νου έως τότε να έχει λάβει η τακτι­κή Δικαιο­σύ­νη την έγκρι­ση του Κοι­νο­βου­λί­ου να κρί­νει ποι­νι­κά τη νέα βου­λευ­τή. Ωστό­σο, αν στις 24 Ιου­λί­ου δεν έχει ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία στη Βου­λή, το δικα­στή­ριο θα δώσει νέα δικάσιμο.

Σύμ­φω­να με δήλω­ση της κατη­γο­ρού­με­νης, που ανέ­γνω­σε στο δικα­στή­ριο ο εκ των συνη­γό­ρων της κατη­γο­ρου­μέ­νης Θεό­δω­ρος Σχοι­νάς, η κ. Δού­ρου σκο­πεύ­ει να παραι­τη­θεί από τη βου­λευ­τι­κή ασυ­λία και πρό­κει­ται να ζητή­σει από τον πρό­ε­δρο της Βου­λής να προ­χω­ρή­σει άμε­σα η σχε­τι­κή δια­δι­κα­σία ώστε να συνε­χι­στεί απρό­σκο­πτα η δίκη. Στη δήλω­σή της, η κ. Δού­ρου τονί­ζει πως ανα­μέ­νει δίκαια κρί­ση καθώς δεν έχει δια­πρά­ξει τίπο­τε ώστε να φοβά­ται την ετυ­μη­γο­ρία της Δικαιοσύνης.

Με την έναρ­ξη της σημε­ρι­νής δια­δι­κα­σί­ας, ο εισαγ­γε­λέ­ας της έδρας, Πανα­γιώ­της Μανιά­της, έθε­σε το θέμα που ανέ­κυ­ψε μετά τις εκλο­γές της 25ης Ιου­νί­ου με την εκλο­γή της κ. Δού­ρου επι­ση­μαί­νο­ντας ότι υπάρ­χει δικο­νο­μι­κό κώλυ­μα με την κατη­γο­ρού­με­νη. Ως εκ τού­του ζήτη­σε και έγι­νε δεκτό, καθώς ήταν μονό­δρο­μος για το δικα­στή­ριο που δίνει αγώ­να δρό­μου ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τον ορα­τό κίν­δυ­νο της παρα­γρα­φής σε επό­με­νους βαθ­μούς κρί­σης, να δια­κο­πεί η δίκη μέχρι να εξα­σφα­λι­στεί η άδεια της Βουλής.

Η δια­κο­πή σημα­το­δο­τεί ακό­μη μία καθυ­στέ­ρη­ση στην έκδο­ση της από­φα­σης της Δικαιο­σύ­νης σε πρώ­το βαθ­μό για τους 104 νεκρούς και τους 32 εγκαυ­μα­τί­ες και ενώ πλέ­ον συμπλη­ρώ­νο­νται πέντε χρό­νια από το από­γευ­μα της 23ης Ιου­λί­ου 2018, οπό­τε η χώρα βίω­σε τον όλε­θρο που άφη­σε πίσω της η φωτιά στο Μάτι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο