Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Ο κόσμος της εκπαίδευσης καταδικάζει και καταψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Αυτή την ώρα χιλιά­δες φοι­τη­τές, μαθη­τές, σπου­δα­στές, εκπαι­δευ­τι­κοί, εργα­ζό­με­νοι και γονείς δια­δη­λώ­νουν ενά­ντια στα αντι­δρα­στι­κά σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, σημεί­ω­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής στη συζή­τη­ση για το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, για την Επαγ­γελ­μα­τι­κή Εκπαί­δευ­ση και Κατάρτιση.

Αυτή την ώρα ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα συλ­λα­λη­τή­ρια φοι­τη­τών και μαθη­τών των τελευ­ταί­ων χρόνων!

Όπως τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας, η πλειο­ψη­φία του κόσμου της εκπαί­δευ­σης έχει κατα­ψη­φί­σει το νομο­σχέ­διο για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, παρά τον βομ­βαρ­δι­σμό ψεμά­των της κυβέρ­νη­σης που στό­χο έχουν να πει­στούν οι νέοι ότι το άδι­κο νομο­σχέ­διο μπο­ρεί να λύσει τα σημε­ρι­νά αδιέξοδα.

Όμως οι νέοι και οι νέες βιώ­νουν ήδη τα προ­βλή­μα­τα και δεν ανέ­χο­νται να βλέ­πουν εξι­σώ­νο­νται τα πτυ­χία με τα πτυ­χία των σού­περ μάρ­κετ προ­σό­ντων και να συμπιέ­ζο­νται τα δικαιώ­μα­τά τους προς τα κάτω, μέσα στην εργα­σια­κή ζού­γκλα που δια­μόρ­φω­σαν όλες οι κυβερνήσεις.

Και ταυ­τό­χρο­να, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ προ­κα­λεί, είπε, λέγο­ντας ότι έτσι θα ανα­βαθ­μι­στεί δήθεν το δημό­σιο πανε­πι­στή­μιο. Είδα­με και τα δημό­σια σχο­λεία πόσο ανα­βαθ­μί­στη­καν από την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών, είδα­με και τα δημό­σια νοσο­κο­μεία αντί­στοι­χα, είδα­με και την απε­λευ­θέ­ρω­ση των σιδη­ρο­δρό­μων με τα τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, όπως το έγκλη­μα Τεμπών, υπο­γράμ­μι­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Δ. Κουτσούμπας.

Ταυ­τό­χρο­να, επι­σή­μα­νε ότι χιλιά­δες μαθη­τές και οι οικο­γέ­νειές τους ζουν μέσα στο άγχος και δεν ανέ­χο­νται να βλέ­πουν τους κόπους τους να δια­γρά­φο­νται επει­δή κάποιος που έχει λεφτά θα παίρ­νει το ίδιο πτυ­χίο. Επί­σης ανοί­γει ο δρό­μος για πανελ­λα­δι­κού τύπου εξε­τά­σεις από την Α’ λυκείου.

Ακό­μα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θύμι­σε στην κυβέρ­νη­ση τις μεγα­λειώ­δεις κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στο ΠΔ85/22 το οποίο επα­νέρ­χε­ται στο παρόν νομο­σχέ­διο με τη σφρα­γί­δα του νόμου στην κατά­φω­ρη αδι­κία σε βάρος των καλ­λι­τε­χνών. Μάλι­στα εξέ­φρα­σε επι­φυ­λά­ξεις για τις κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες για ίδρυ­ση πανε­πι­στη­μί­ου παρα­στα­τι­κών τεχνών, καθώς βρι­σκό­μα­στε μέσα σε ένα πλαί­σιο εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νων δημό­σιων πανε­πι­στη­μί­ων, με πολ­λές κατη­γο­ριο­ποι­ή­σεις. Έτσι, η κυβέρ­νη­ση «κλεί­νει το μάτι» ότι μπο­ρεί να ανω­τα­το­ποι­η­θούν και οι ιδιω­τι­κές καλ­λι­τε­χνι­κές σχολές.

«Δεν θα βρεί­τε συμ­μά­χους παρά την πίε­ση που ασκεί­τε», ξεκα­θά­ρι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προ­σθέ­το­ντας ότι μέσα και έξω από την Βου­λή «επα­να­φέ­ρου­με τη διεκ­δί­κη­ση για συγκρό­τη­ση συστή­μα­τος απο­κλει­στι­κά δημό­σιας δωρε­άν ανώ­τα­της καλ­λι­τε­χνι­κής εκπαί­δευ­σης» με κατάρ­γη­ση κάθε δια­χω­ρι­σμού των αποφοίτων.

Ανα­φέρ­θη­κε ακό­μα στους αγώ­νες των μαθη­τών των ΕΠΑΛ και των σπου­δα­στων των ΙΕΚ που βιώ­νουν πολ­λά χρό­νια τις αλλα­γές όλων των κυβερ­νή­σε­ων. Το απο­τέ­λε­σμα αυτών: τερά­στια ανερ­γία, ετε­ρο­α­πα­σχό­λη­ση, χαμη­λοί μισθοί, άγχος, όσο και κλί­νε­ται σε όλες τις πτώ­σεις η σύν­δε­ση με την αγο­ρά εργασίας.

Και τώρα εκεί που σπά­ει το κοντέρ της ενί­σχυ­σης και ανα­βάθ­μι­σης είναι στο άρθρο που θεσπί­ζε­τε ξανά η τζά­μπα εργα­σία με θεσμο­θέ­τη­ση πρα­κτι­κής για 22 μέρες από την Γ’ λυκεί­ου των ΕΠΑΛ.

Την ίδια ώρα η κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί είναι απαρ­χαιω­μέ­να εργα­στή­ρια, ανύ­παρ­κτα ανα­λώ­σι­μα, πρα­κτι­κή άσκη­ση είτε αμι­σθί είτε με μέχρι 200–300 ευρώ το μήνα, χωρίς συστη­μα­τι­κή επο­πτεία από υπουρ­γείο ή φορέα, χωρίς έλεγ­χο αν ο σπου­δα­στής καθο­δη­γεί­ται στην εργασία.

Και στη συνέ­χεια ο σπου­δα­στής παίρ­νει μια βεβαί­ω­ση σπου­δών για να δώσει εξε­τά­σεις πιστο­ποί­η­σης πλη­ρώ­νο­ντας και τα παρά­βο­λα και τα προ­σό­ντα του να είναι τελι­κά σαν απο­λυ­τή­ριο λυκείου!

Ο κόσμος της κατάρ­τι­σης είναι απέ­να­ντι στο νομο­σχέ­διο, ξεκα­θά­ρι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας και άλλα πράγ­μα­τα ζητά­ει και έχει ανά­γκη. Και πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ δίνει τη μονα­δι­κή σύγ­χρο­νη απά­ντη­ση που αντα­πο­κρί­νε­ται στις ανά­γκες των πολ­λών για σύγ­χρο­νες κτι­ρια­κές δομές για την ΕΕΚ, για μόνι­μους καθη­γη­τές, διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό, σύγ­χρο­να εργα­στή­ρια, ώστε να πλη­ρώ­νε­ται κανο­νι­κά η πρα­κτι­κή και ώστε η από­κτη­ση πτυ­χί­ου να εξα­σφα­λί­ζει το δικαί­ω­μα στο επάγγελμα.

Υπάρ­χουν οι δυνα­τό­τη­τες και προ­ϋ­πο­θέ­σεις οι νέοι να μαθαί­νουν και να ασκούν το επάγ­γελ­μα που επι­λέ­γουν, τόνι­σε και πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ δεν βλέ­πει τα παι­διά των ΙΕΚ και των ΕΠΑΛ ως ανα­λώ­σι­μους και ως πελάτες.

Ακό­μα, σχο­λί­α­σε ότι πάει πολύ πάει πολύ να παρου­σιά­ζε­στε ως υπε­ρα­σπι­στής των λαϊ­κών δικαιω­μά­των με αφορ­μή τη συζή­τη­ση για τον γάμο ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών, όταν το μόνο δικαιώ­μα­τα που ανα­γνω­ρί­ζει στη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια είναι να φεύ­γει από το σού­περ μάρ­κετ με τις τσά­ντες άδειες, όταν βάζει τιμή στα πτυ­χία, όταν παρα­βιά­ζει το αδιά­βλη­το της ψήφου με την επι­στο­λι­κή και όταν εμπλέ­κει πιο ενερ­γά τον λαό στη φωτιά του πολέ­μου στη Μ. Ανα­το­λή με την απο­στο­λή φρε­γά­τας στην Ερυ­θρά Θάλασσα.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ξεκα­θά­ρι­σε ότι σχε­τι­κά με τον γάμο ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών δεν μιλά­με για ανα­γνώ­ρι­ση μιας μορ­φής συμ­βί­ω­σης, αλλά μιλά­με για την τεκνο­θε­σία από κοι­νού γονι­κή μέρι­μνα, δηλα­δή κατάρ­γη­ση των εννοιών πατρό­τη­τας και μητρό­τη­τας γεγο­νός που οδη­γεί με μαθη­τι­κή ακρί­βεια σε «γονέα 1, 2, 3 και βάλε», αλλά και σε ακραία εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του γυναι­κεί­ου σώμα­τος με πραγ­μα­τι­κές μπίζ­νες για την παρέν­θε­τη μητρότητα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο