Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Με αισχρές συκοφαντίες, η κυβέρνηση δεν θα τη βγάλει καθαρή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στη Βου­λή στις 31 Ιανουα­ρί­ου 2024 επί του νομο­σχε­δί­ου για την «οπα­δι­κή βία», πραγ­μα­το­ποιώ­ντας μια ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά, επι­σή­μα­νε ότι η κυβέρ­νη­ση «πιστεύ­ει ότι την βολεύ­ει ιδε­ο­λο­γι­κά να τσου­βα­λιά­ζει εντε­λώς ανό­μοια πράγ­μα­τα κάτω από την ταμπέ­λα της “βίας”, της “παρα­νο­μί­ας”, για να στο­χο­ποιεί συλ­λή­βδην όλη τη νεο­λαία και κυρί­ως όσους αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στην ανάλ­γη­τη πολι­τι­κή της».

«Τις τελευ­ταί­ες μέρες μάλι­στα, η κυβέρ­νη­σή σας και προ­σω­πι­κά ο κ. Μητσο­τά­κης, δίνε­τε τα ρέστα σας. Φτά­σα­τε στο σημείο να ονο­μά­ζε­τε τις κατα­λή­ψεις στα πανε­πι­στή­μια, “παρά­νο­μες πρά­ξεις” και πως μια τέτοια συλ­λο­γι­κή από­φα­ση των φοι­τη­τών είναι το ίδιο με τη “ληστεία” του διπλα­νού μπα­κά­λι­κου. Ντρο­πή!» πρό­σθε­σε. «Με τέτοιους μπα­κα­λί­στι­κους λαϊ­κι­σμούς δεν θα τα βγά­λε­τε εύκο­λα πέρα με τη νεο­λαία που είναι ό,τι πιο ελπι­δο­φό­ρο δια­θέ­τει αυτός ο τόπος. Είστε βαθιά γελα­σμέ­νοι αν νομί­ζε­τε ότι με τις αισχρές συκο­φα­ντί­ες κατά όσων αγω­νί­ζο­νται θα τη βγά­λε­τε τελι­κά καθα­ρή! Το μόνο που δεί­χνε­τε είναι αδυ­να­μία και δεν πρό­κει­ται να πετύ­χε­τε τίπο­τα. Για­τί οι φοι­τη­τές, όπως και οι αγρό­τες, έχουν δίκιο και εσείς έχε­τε άδι­κο. Γι’ αυτό και θα χάσε­τε» είπε απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρνηση.

«Έχουν δίκιο οι φοι­τη­τές οι οποί­οι μαζί, μέσα από πρω­τό­γνω­ρες μαζι­κές συνε­λεύ­σεις, τα μεγά­λα συλ­λα­λη­τή­ρια, ενα­ντιώ­νο­νται, με τις μορ­φές που εκεί­νοι κάθε φορά επι­λέ­γουν, στην ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων. Έχουν δίκιο, για­τί ζητούν πτυ­χία με αξία και όχι πτυ­χία σε τιμο­κα­τά­λο­γο. Για­τί ζητούν να στη­ρι­χθούν επι­τέ­λους τα δημό­σια πανε­πι­στή­μια, οι πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες τους, κόντρα σε ό,τι επι­βά­λει η παρα­πέ­ρα υπο­βάθ­μι­ση των σπου­δών τους» τόνισε.

«Έχουν δίκιο και οι αγρό­τες, οι οποί­οι αγω­νί­ζο­νται με τα μπλό­κα τους σε όλη την Ελλά­δα ενά­ντια στο ξεκλή­ρι­σμά τους από τις κυβερ­νή­σεις και την ΕΕ. Διεκ­δι­κούν ανα­πλή­ρω­ση του χαμέ­νου εισο­δή­μα­τος, 100% απο­ζη­μιώ­σεις για τις ζημιές, μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής, κατώ­τε­ρες εγγυ­η­μέ­νες τιμές» ανέ­φε­ρε στη συνέχεια.

Εγκά­λε­σε την κυβέρ­νη­ση για «τακτι­κή δια­στρέ­βλω­σης της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας» καθώς, όπως είπε, «πετά­τε στην εξέ­δρα τις ευθύ­νες σας για την τερά­στια αύξη­ση του κόστους παρα­γω­γής, μιλώ­ντας για “εισα­γό­με­νο” πρό­βλη­μα. Προ­σπα­θεί­τε να κρύ­ψε­τε ότι η ουσία, η αιτία πίσω από τις τερά­στιες αυξή­σεις στην ενέρ­γεια, είναι η πολι­τι­κή της “πρά­σι­νης μετά­βα­σης”, την οποία υπη­ρε­τεί­τε εσείς, αλλά και όλα τα άλλα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν την προη­γού­με­νη περί­ο­δο. Μας λέτε, ότι τα προ­βλή­μα­τα των αγρο­τών είναι πανευ­ρω­παϊ­κά, για αυτό βγαί­νουν τα τρα­κτέρ σε όλη την Ευρώ­πη. Κανείς δεν λέει το αντί­θε­το. Ακρι­βώς αυτό συμ­βαί­νει, αυτό λέμε κι εμείς…».

Υπεν­θύ­μι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφι­σαν τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ τον Οκτώ­βριο του 2020 στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο. «Μια πολι­τι­κή που βάζει περισ­σό­τε­ρα εμπό­δια στην επι­βί­ω­ση των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών, καθώς βασι­κό της κρι­τή­ριο είναι η απα­ρέ­γκλι­τη ευθυ­γράμ­μι­ση της αγρο­τι­κής παρα­γω­γής στις προ­τε­ραιό­τη­τες των μονο­πω­λί­ων της ΕΕ (με τον “ψηφια­κό μετα­σχη­μα­τι­σμό”, με τις απο­φά­σεις για την “εξω­στρέ­φεια” κλπ, κλπ.)».

«Και είναι πραγ­μα­τι­κή ευκαι­ρία ενό­ψει και των Ευρω­ε­κλο­γών στις 9 του Ιού­νη, αρκε­τός κόσμος να σκε­φτεί εάν αυτή η πολι­τι­κή της ΕΕ μπο­ρεί να εμπε­ριέ­χει έστω ένα φιλο­λαϊ­κό ίχνος. Και ακρι­βώς να γίνει ευκαι­ρία για να δυνα­μώ­σει πολύ περισ­σό­τε­ρο το ΚΚΕ, το μόνο κόμ­μα που αντι­πα­λεύ­ει την πολι­τι­κή της ΕΕ που όλοι σας, ως κυβέρ­νη­ση και αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση εναλ­λάξ, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έχε­τε συν­δια­μορ­φώ­σει και εξει­δι­κεύ­σει στην Ελλά­δα» τόνι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Χαρα­κτή­ρι­σε ως «μέτρο κοροϊ­δία» την εξαγ­γε­λία της κυβέρ­νη­σης από τον Νοέμ­βριο για δια­κα­νο­νι­σμούς στο αγρο­τι­κό ρεύ­μα για κατα­να­λώ­σεις πριν τον Σεπτέμ­βριο του 2023, ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Τι μας λέτε; Ότι ο πνιγ­μέ­νος αγρό­της της Κάρ­λας, της Καρ­δί­τσας, του Δομο­κού, αλλού, με το χωρά­φι του μπα­ζω­μέ­νο, είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να πλη­ρώ­νει τα πάγια και την τρε­χού­με­νη κατα­νά­λω­ση με 17 λεπτά την κιλο­βα­τώ­ρα, από 7 που ήταν το 2020, ενώ εισό­δη­μα από την παρα­γω­γή του θα έχει μετά από 2–3 χρό­νια, κάτι που δεν είναι και καθό­λου σίγου­ρο βέβαια. Και σαν να μην έφτα­νε όλο αυτό, απο­φα­σί­σα­τε ότι από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό θα πλη­ρω­θεί το επι­τό­κιο στους παρό­χους, μην τυχόν και απει­λη­θούν τα κέρ­δη τους»

«Όσο, για τη δήθεν κρα­τι­κή αρω­γή και τα 5.000 έως 10.000 ευρώ που εξαγ­γεί­λα­τε χθες ότι θα δώσε­τε, σάς λέμε: Δώστε πρώ­τα τις 2.000 ευρώ που ακό­μα χρω­στά­τε σε εκα­το­ντά­δες αγρό­τες σε όλες τις πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες περιο­χές και μετά δίνε­τε και τα υπό­λοι­πα» πρόσθεσε.

Χαρα­κτή­ρι­σε ως «υπο­κρι­τι­κή» τη δήλω­ση της κυβέρ­νη­σης ότι είναι «ανοι­χτή για διά­λο­γο», για­τί, όπως εξή­γη­σε, «ενώ οι διεκ­δι­κή­σεις των αγρο­τών είναι γνω­στές και χιλιο­δια­τυ­πω­μέ­νες, εσείς αρνεί­στε να απα­ντή­σε­τε επί της ουσί­ας, στα συγκε­κρι­μέ­να αιτή­μα­τα που προ­βάλ­λουν». «Έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους οι αγρό­τες και το ξέρε­τε. Όπως δίκιο έχουν και οι εργα­ζό­με­νοι να διεκ­δι­κούν αυξή­σεις στους μισθούς. Για­τί η ακρί­βεια και ο πλη­θω­ρι­σμός κατα­βρο­χθί­ζουν το εισό­δη­μά τους. Και την “αύξη­ση” στον κατώ­τα­το μισθό ‑ο οποί­ος θυμί­ζω είναι πολύ κάτω κι από τα επί­πε­δα του 2009- την έχει φάει ήδη η μαρ­μά­γκα της ακρί­βειας. Για­τί για να συζη­τά­με για πραγ­μα­τι­κές αυξή­σεις στους μισθούς θα πρέ­πει να μιλά­με πρώ­τα απ’ όλα για την κατάρ­γη­ση του νόμου Βρού­τση-Αχτσιό­γλου, με τον οποίο καταρ­γή­θη­καν οι ελεύ­θε­ρες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις» υπο­γράμ­μι­σε, τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας.

 

Σαρλ Πιερ Μπω­ντλαίρ: Τ’ απα­γο­ρευ­μέ­να και τα επιλήψιμα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο