Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Είναι κατάλληλο για επίσκεψη από τους μαθητές το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας; — Τι είδαν οι πρεσκεκλημένοι του δεσπότη; (Συνέντευξη)

Με το Βλα­χο­γιάν­νειο Μου­σείο Βέροιας ασχο­λη­θή­κα­με στην εκπο­μπή «Ατέ­χνως» στο ραδιό­φω­νο της ΕΡΤopen, με αφορ­μή την πρω­το­βου­λία του μητρο­πο­λί­τη να καλέ­σει εκπρο­σώ­πους της τοπι­κής κοι­νω­νί­ας για να δια­πι­στώ­σουν ιδί­οις όμμα­σι αν το μου­σείο φιλο­ξε­νεί μισαλ­λό­δο­ξα, εμφυ­λιο­πο­λε­μι­κά, χου­ντι­κά και αντι­κομ­μου­νι­στι­κά εκθέ­μα­τα. Με σκο­πό να καθη­συ­χά­σει την τοπι­κή κοι­νω­νία, να απο­δεί­ξει ότι οι αντι­δρώ­ντες είναι ψεύ­τες, κυρί­ως όμως να κατα­στή­σει το εν λόγω «Μου­σείο» χώρο επί­σκε­ψης σχο­λι­κών μονάδων.

Στην πρό­σκλη­ση του μητρο­πο­λί­τη αντα­πο­κρί­θη­καν την Κυρια­κή 6 Ιανουα­ρί­ου  και οι τέσ­σε­ρις βου­λευ­τές του Νομού (εκ των οποί­ων οι τρεις του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Ημα­θί­ας, οι Δήμαρ­χοι Βέροιας, Νάου­σας και Αλε­ξάν­δρειας, ο Πρό­ε­δρος του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Βέροιας, οι Περι­φε­ρεια­κοί Σύμ­βου­λοι, ο Αστυ­νο­μι­κός Διευ­θυ­ντής Ημα­θί­ας, ο Διευ­θυ­ντής της Α/θμιας Εκπαί­δευ­σης Ημα­θί­ας και ο εκπρό­σω­πος του Στρατηγού.

Σήμε­ρα, και αφού μεσο­λά­βη­σε χτες η εκπο­μπή μας με συνο­μι­λη­τή μας έναν εκ των καλε­σμέ­νων του μητρο­πο­λί­τη, η Μητρό­πο­λη Βέροιας, Ναού­σης και Καμπα­νί­ας εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση για την επί­σκε­ψη των τοπι­κών παρα­γό­ντων όπου με περί­τε­χνο τρό­πο περι­γρά­φε­ται συμ­φω­νία όλων των προ­σκε­κλη­μέ­νων: «μελέ­τη­σαν με προ­σο­χή και ενδια­φέ­ρον όλα τα εκθέ­μα­τα και είχαν την ευκαι­ρία να δια­πι­στώ­σουν ότι το Μου­σείο δεν λει­τουρ­γεί διχα­στι­κά, όπως σκο­πί­μως, κακό­βου­λα και κακό­πι­στα δια­δί­δε­ται από ορι­σμέ­νους, αλλά απε­να­ντί­ας σέβε­ται από­λυ­τα τον ρόλο και την απο­στο­λή του. Δεν δια­στρε­βλώ­νει σε καμιά περί­πτω­ση την Ιστο­ρία, δεν παρου­σιά­ζει μονο­με­ρώς τα γεγο­νό­τα, δεν εξυ­μνεί πρό­σω­πα και κατα­στά­σεις που δίχα­σαν τον λαό μας στις σκο­τει­νές περιό­δους της Ιστο­ρί­ας μας, αλλά υπη­ρε­τεί με συνέ­πεια και αντι­κει­με­νι­κό­τη­τα την ιστο­ρι­κή μνήμη».

Εκφρά­ζο­νται όλοι οι προ­σκε­κλη­μέ­νοι του δεσπό­τη από τη συγκε­κρι­μέ­νη ανα­φο­ρά και συνο­λι­κά με όσα ανα­φέ­ρει το Δελ­τίο Τύπου της Μητρό­πο­λης; Ιδιαί­τε­ρα δε οι τρεις βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαιώ­νουν ότι το Μου­σείο λει­τουρ­γεί «δεν λει­τουρ­γεί διχα­στι­κά, όπως σκο­πί­μως, κακό­βου­λα και κακό­πι­στα δια­δί­δε­ται από ορι­σμέ­νους»; (Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι δεν συμπλη­ρώ­θη­καν 6 μήνες από τότε που το κόμ­μα τους έλε­γε σε ανα­κοί­νω­σή του ανα­φε­ρό­με­νο στο Μου­σείο: «Ένο­χη και ύπο­πτη είναι και η λει­τουρ­γία του Βλα­χο­γιάν­νειου “Μου­σεί­ου” που μέσα από ιστο­ρι­κές δήθεν ανα­φο­ρές, προ­ω­θού­σε την μισαλ­λο­δο­ξία και τον διχα­σμό του Ελλη­νι­κού λαού. Αν δεν το γνω­ρί­ζα­τε οφεί­λα­τε να ελέγ­ξε­τε τη λει­τουρ­γία του, από τη στιγ­μή που υπήρ­χαν σχε­τι­κά δημο­σιεύ­μα­τα από το 2012 στον τοπι­κό τύπο»). Περι­μέ­νου­με την τοπο­θέ­τη­σή τους. Η σιω­πή τους θα σημά­νει ταύ­τι­ση με όσα ο μητρο­πο­λί­της ανα­φέ­ρει στην ανακοίνωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκε­κρι­μέ­νο Μου­σείο λει­τουρ­γεί από το 2012  (και) με την ανο­χή τους (και του κόμ­μα­τός τους από το 2015) και ενώ υπεν­θυ­μί­ζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μητρο­πο­λί­τη τα δημο­σιεύ­μα­τα από το 2012, τόσο οι ίδιοι όσο και το κόμ­μα τους τα αγνό­η­σαν. Χρειά­στη­κε η καταγ­γε­λία του Συν­δέ­σμου Φυλα­κι­σθέ­ντων εξο­ρι­σθέ­ντων της περιό­δου της Δικτα­το­ρί­ας για να το θυμη­θούν και αφού απέ­κτη­σε ευρύ­τη­τα η αντίδραση.

Επι­λέ­ξα­με να μιλή­σουν στην εκπο­μπή Ατέ­χνως με τον προϊ­στά­με­νο Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης Ημα­θί­ας κ. Διο­νύ­ση Δια­μα­ντό­που­λο, μιας και το συγκε­κρι­μέ­νο Μου­σείο επι­σκε­πτό­ταν κατά το παρελ­θόν μαζι­κά σχο­λεία της περιο­χής, ακό­μη και νηπια­γω­γεία!!! Πόσο κατάλ­λη­λο είναι το Μου­σείο για να το επι­σκέ­πτο­νται οι μαθη­τές, ήταν ο πυρή­νας των ερω­τή­σε­ων και των ζητη­μά­των που θέσα­με στον κ. Διαμαντόπουλο.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι το «Μου­σείο» φιλο­ξε­νεί τη συλ­λο­γή του ιδιώ­τη, από­στρα­του στρα­τιω­τι­κού, Κανέλ­λου Ντό­ντου, ο οποί­ος δια­χει­ρί­ζε­ται και τη σελί­δα στο facebook με την επω­νυ­μία Ιστο­ρι­κός Συλ­λέ­κτης Βέροιας, βρί­θει μισαλ­λό­δο­ξων, αντι­κομ­μου­νι­στι­κών, φιλο­χου­ντι­κών εκθε­μά­των με περι­γρα­φές  και σχό­λια όπως το ακό­λου­θο: «Μαθή­μα­τα ιστο­ρί­ας. Ο κόσμος δε γνω­ρί­ζει ότι η αιτία για το ολο­καύ­τω­μα στα Καλά­βρυ­τα ήταν η κίνη­ση ορι­σμέ­νων κομ­μου­νι­στών να σκο­τώ­σουν δυο τρεις Γερ­μα­νούς και να εξα­φα­νι­στούν….”». Κάτω από άλλο έκθε­μα γράφει:«Ως άθλιοι οι κομ­μου­νι­στές πάντα επέ­λε­γαν τις γιορ­τές για να σκο­τώ­σουν εκμε­ταλ­λευό­με­νοι τη χαλα­ρό­τη­τα των ημερών».

Μου­σείο και σελί­δα στο facebook συμ­βάλ­λουν (ως προ­έ­κτα­ση του ένα στο άλλο)  τόσο στη νόθευ­ση της ιστο­ρί­ας όσο και στην καλ­λιέρ­γεια κλί­μα­τος μισαλ­λο­δο­ξί­ας, αντι­κομ­μου­νι­σμού, αλυ­τρω­τι­σμού κλπ.

Ρωτή­σα­με τον κ. διευ­θυ­ντή της Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαίδευσης:

  1. Είναι παι­δα­γω­γι­κό ένα τέτοιο «Μου­σείο» που ακό­μη και αν εξέ­λει­παν τα προ­κλη­τι­κά εκθέ­μα­τα, να το επι­σκέ­πτο­νται νήπια; Πρό­κει­ται για ένα «Μου­σείο» με έντο­νο το στρα­τιω­τι­κό και  μιλι­τα­ρι­στι­κό του χαρα­κτή­ρα. Σε μια ηλι­κία που τα παι­διά πρέ­πει να γνω­ρί­ουν τη σημα­σία και τα αγα­θά της ειρή­νης, τα δεί­χνου­με στρα­τιω­τι­κές στο­λές, όπλα, χει­ρομ­βομ­βί­δες κλπ.
  2. Ο κ. Δια­μα­ντό­που­λος μας δια­βε­βαί­ω­σε ότι έχουν απο­συρ­θεί τα εκθέ­μα­τα εκεί­να τα οποία προ­κά­λε­σαν τη δικαιο­λο­γη­μέ­νη αντί­δρα­ση. Υπεν­θυ­μί­σα­με στον κ. Δια­μα­ντό­που­λο ότι η συγκε­κρι­μέ­νη έκθε­ση είναι κυλιό­με­νη, κατά δήλω­ση του δια­χει­ρι­στή του «Μου­σεί­ου», και ασχέ­τως με το ποια εκθέ­μα­τα είδαν οι καλε­σμέ­νοι του μητρο­πο­λί­τη κατά την επί­σκε­ψή τους, αυτά μπο­ρεί να αλλά­ζουν αύριο αξιο­ποιώ­ντας όλο τον «πλού­το» των εκθε­μά­των που έχει στη διά­θε­σή του και παρα­πέ­μπουν στις πιο μαύ­ρες επο­χές. Έτσι άλλα εκθέ­μα­τα είδε ο ίδιος, δια­φο­ρε­τι­κά θα δουν οι μαθητές.
  3. Στο συγκε­κρι­μέ­νο «μου­σείο» κάνει ξενά­γη­ση ένας άνθρω­πος που δεν έχει κρύ­ψει ότι η ιδε­ο­λο­γία του ταυ­τί­ζε­ται με τα εκθέ­μα­τά του (άλλω­στε έχου­με και τη δια­δι­κτυα­κή του δρά­ση, ανα­φέ­ρα­με παρα­πά­νω δύο παρα­δείγ­μα­τα) . Μπο­ρεί αυτός να κάνει ξενά­γη­ση στους μαθη­τές; Είναι σα να βάζου­με έναν αμε­τα­νό­η­το βια­στή να μιλή­σει στα παι­διά για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα (Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι ο μητρο­πο­λί­της «βάπτι­σε» τον κ. Καν­νέ­λο ως πατριώ­τη!!!).
  4. Ακό­μη και αν δεχτού­με ότι δε θα υπάρ­χουν μεμ­πτά εκθέ­μα­τα, δε θα κάνει την ξενά­γη­ση ο κ. Ντό­ντος, τα εκθέ­μα­τα (από μόνα τους) που κάθε φορά φιλο­ξε­νού­νται και οι περι­γρα­φές «αφη­γού­νται» την ιστο­ρία μιας περιό­δου ευαί­σθη­της. Η αφή­γη­ση της ιστο­ρί­ας μιας έκθε­σης που έχει στή­σει ο κ. Ντό­ντος θα συμ­βάλ­λει στην ανά­γκη να ζουν οι λαοί αρμο­νι­κά και να λύνουν τις όποιες δια­φο­ρές προ­κύ­πτουν στο πέρα­σμα του χρό­νου με διά­λο­γο μόνοι τους ή θα είναι μια «αφή­γη­ση» που θα καλ­λιερ­γεί τον αλυ­τρω­τι­σμό και τον εθνι­κι­σμό; (Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι πρό­κει­ται για ένα «Μου­σείο» από το οποίο εκλεί­πει κάθε ίχνος επι­στη­μο­νι­κής, κοι­νω­νι­κής, εκπαι­δευ­τι­κής ευθύ­νης. Ένα Μου­σείο που λει­τουρ­γεί με την «ευχή» του Μητρο­πο­λί­τη και την ευθύ­νη (!) ενός από­στρα­του αξιω­μα­τι­κού, ο οποί­ος αυτο­προσ­διο­ρί­ζε­ται ως συλλέκτης).
  5. Μπο­ρού­με να παρα­βλέ­ψου­με τη σύν­δε­ση του «Μου­σεί­ου» με τη δια­δι­κτυα­κή προ­έ­κτα­σή του, τον «Ιστο­ρι­κό Συλ­λέ­κτη Βέροιας»; Ένα παι­δί που θα επι­σκε­φτεί το «Μου­σείο» πιθα­νό­τα­τα μετά ή κάποια στιγ­μή θα επι­σκε­φτεί την εν λόγω σελί­δα. (Ο ίδιος ο κ. Ντό­ντος καλ­λιερ­γεί αυτή τη σύν­δε­ση, ο ίδιος είναι «ψυχή» και των δύο και περι­φέ­ρει τα «εκθέ­μα­τά» του πότε στο ένα και πότε στο άλλο).

Ο κ. Δ. Δια­μα­ντό­που­λος απά­ντη­σε σε όλα τα ερω­τή­μα­τά μας. Είχα­με μια ζωη­ρή, ενδια­φέ­ρου­σα συζή­τη­ση, χρή­σι­μη τόσο για την τοπι­κή κοι­νω­νία όσο και όσους αντι­δρούν (δικαί­ως κατά την άπο­ψή μας) στο εν λόγω «Μου­σείο».

Ο υπο­γρά­φων, άκου­σε με ενδια­φέ­ρον τα όσα είπε ο κ. Δια­μα­ντό­που­λος, συνε­χί­ζει να έχει την ίδια άπο­ψη, ότι η τοπι­κή εκπαι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα έχει ευθύ­νη να προ­φυ­λά­ξει τα παι­διά από την έκθε­ση τους στη μισαλ­λο­δο­ξία, στον αλυ­τρω­τι­σμό, από οτι­δή­πο­τε υπο­νο­μεύ­ει τη δημο­κρα­τία και νοθεύ­ει την ιστο­ρία. Αυτό θα συμ­βεί με τυχόν επί­σκε­ψη στο εν λόγω «Μου­σείο».

Με ενδια­φέ­ρον ανα­μέ­νου­με τη συζή­τη­ση της Ερώ­τη­σης του ΚΚΕ στη Βου­λή όπου εκεί θα τοπο­θε­τη­θεί για το θέμα ο καθ’ ύλην αρμό­διος υπουρ­γός Παι­δεί­ας Κ. Γαβρόγλου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο