Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕ: Ρεκόρ στις στρατιωτικές δαπάνες — Εκ των… πρωταθλητριών η Ελλάδα

Το ένα «ρεκόρ» μετά το άλλο σπά­νε οι πολε­μι­κές δαπά­νες στις οποί­ες προ­χω­ρούν τα μεγά­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, στο φόντο της όξυν­σης της μετα­ξύ τους αντι­πα­ρά­θε­σης, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι η προ­ο­πτι­κή μία γενι­κευ­μέ­νης πολε­μι­κής σύρ­ρα­ξης είναι μέσα στους σχε­δια­σμούς τους.

Σε αυτό το πλαί­σιο, μετά το ρεκόρ των πολε­μι­κών δαπα­νών που προ­βλέ­πει ο στρα­τιω­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός των ΗΠΑ, σήμε­ρα ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Άμυ­νας (ΕΟΑ), ανα­κοί­νω­σε ότι οι αντί­στοι­χες δαπά­νες των χωρών της ΕΕ έφτα­σαν τα 214 δισεκ. ευρώ το 2021, για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία, ποσό αυτό ανα­λο­γεί στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών μελών του ΕΟΑ.

Οι ευρω­παϊ­κές αμυ­ντι­κές δαπά­νες αυξή­θη­καν κατά 6% σε σχέ­ση με 2020, ανα­φέ­ρει ο ΕΟΑ στην ετή­σια Ανα­φο­ρά Αμυ­ντι­κών Δεδο­μέ­νων του (Defence Data Report), αύξη­ση που είναι η μεγα­λύ­τε­ρη αφό­του η Ευρώ­πη άρχι­σε να ενι­σχύ­ει τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες το 2015 μετά την προ­σάρ­τη­ση της ουκρα­νι­κής Κρι­μαί­ας από τη Ρωσία.

Ο ΕΟΑ δημιουρ­γή­θη­κε το 2004 και μέλη του είναι όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία.

Σύμ­φω­να με τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Άμυ­νας, οι χώρες που κατέ­γρα­ψαν τις μεγα­λύ­τε­ρες αυξή­σεις στις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες τους είναι η Ιτα­λία, η Φιν­λαν­δία, η Ελλά­δα και η Σλο­βε­νία.

Μάλι­στα ο ΕΟΑ προ­σθέ­τει ότι οι αυξή­σεις στις αμυ­ντι­κές δαπά­νες είναι πιθα­νό να συνε­χι­στούν τα επό­με­να χρό­νια. Μέλη του ΕΟΑ δαπά­νη­σαν επί­σης περισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα για κοι­νές προ­μή­θειες, οι οποί­ες αυξή­θη­καν από το 11% στο 18%, αν και εξα­κο­λου­θούν να απέ­χουν πολύ από το στό­χο, που είναι 35%.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο