Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμβόλιο AstraZeneca: Γερμανία και Ισπανία περιορίζουν την χρήση του στους άνω των 60 ετών

Το Ινστι­τού­το Πάουλ Έρλιχ, το γερ­μα­νι­κό ινστι­τού­το που είναι υπεύ­θυ­νο για τα εμβό­λια και τα βιοϊ­α­τρι­κά φάρ­μα­κα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι θα επι­μεί­νει στη σύστα­σή του για περιο­ρι­σμό της χρή­σης του εμβο­λί­ου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτο­μα άνω των 60 ετών.

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (EMA) χθες, Τετάρ­τη, μετέ­θε­σε την από­φα­ση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca, το οποίο φέρε­ται να ευθύ­νε­ται για περι­πτώ­σεις σπά­νιων θρομ­βο­εμ­βο­λών σε ανθρώ­πους στους οποί­ους χορη­γή­θη­κε το σκεύασμα.

Το Ινστι­τού­το Πάουλ Έρλιχ ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ότι η σύστα­σή του βασί­ζε­ται σε εντα­τι­κές ανα­λύ­σεις της παρού­σας κατά­στα­σης της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος είναι και η από­φα­ση της Ισπα­νί­ας, η οποία επί­σης πρό­τει­νε τη χορή­γη­ση του συγκε­κρι­μέ­νου εμβο­λί­ου σε ανθρώ­πους άνω των 60 .

Τη σύστα­ση αυτή έκα­νε το ισπα­νι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας προς τις τοπι­κές κυβερ­νή­σεις, οι οποί­ες έχουν τον τελευ­ταίο λόγο για το ζήτημα.

“Με τις δια­θέ­σι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες μέχρι τώρα και για λόγους πρό­λη­ψης προ­τεί­νε­ται να χορη­γεί­ται το εμβό­λιο σε ανθρώ­πους 60 ετών και άνω”, δήλω­σε αργά χθες το βρά­δυ από την Μαδρί­τη η υπουρ­γός Υγεί­ας της χώρας Καρο­λί­να Νταρίας.

Από την πλευ­ρά της, η Αυστρα­λία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι θα προ­τεί­νει τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της Pfizer αντί εκεί­νου της AstraZeneca για την ηλι­κια­κή ομά­δα κάτω των 50 ετών.

Ο αρχί­α­τρος Πολ Κέλι είπε συγκε­κρι­μέ­να ότι ενώ ο κίν­δυ­νος είναι υπερ­βο­λι­κά μικρός, οι ειδι­κοί στην χώρα άλλα­ξαν την σύστα­σή τους ανα­φο­ρι­κά με εκεί­νους που βρί­σκο­νται σε μεγα­λύ­τε­ρο κίνδυνο.

Η Αυστρα­λία θα συνε­χί­σει να χορη­γεί το εμβό­λιο της AstraZeneca, αλλά σε άτο­μα άνω των 70 ετών.

Χθες το Βέλ­γιο ανα­κοί­νω­σε ότι παγώ­νει προ­σω­ρι­νά τους εμβο­λια­σμούς με το εμβό­λιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 55 ετών, κάτι ανά­λο­γο με αυτό που απο­φά­σι­σε η Γαλλία.

Άλλες χώρες της ΕΕ έπα­ψαν εντε­λώς τη χρή­ση του συγκε­κρι­μέ­νου εμβο­λί­ου στα μέσα Μαρ­τί­ου και έκτο­τε δεν έχουν ξεκι­νή­σει την εκ νέου χορή­γη­σή του.

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο