Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμβόλιο AstraZeneca: «Τα οφέλη του υπερέχουν των κινδύνων των παρενεργειών» λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Τα οφέ­λη του εμβο­λί­ου εξα­κο­λου­θούν να υπερ­τε­ρούν των κιν­δύ­νων, δήλω­σε η εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την έκτα­κτη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που οργα­νώ­θη­κε αφού αρκε­τές ευρω­παϊ­κές χώρες ανέ­στει­λαν τους εμβο­λια­σμούς με το εμβό­λιο της AstraZeneca κατά της  Covid-19 λόγω ανη­συ­χιών για την εμφά­νι­ση αιμα­τι­κών θρόμβων.

«Παρα­μέ­νου­με  στα­θε­ρά πεπει­σμέ­νοι ότι τα οφέ­λη του εμβο­λί­ου της AstraZeneca στην πρό­λη­ψη της Covid-19, με τον συν­δε­ό­με­νο με αυτήν κίν­δυ­νο νοση­λεί­ας και θανά­του, υπερ­τε­ρούν του κιν­δύ­νου των παρε­νερ­γειών», δήλω­σε η Εμερ Κουκ.

Η Εμερ Κουκ δήλω­σε ότι η ευρω­παϊ­κή ρυθ­μι­στι­κή πραγ­μα­το­ποιεί έρευ­να αξιο­λο­γώ­ντας κάθε ένα από τα περι­στα­τι­κά που έχουν ανα­φερ­θεί, και τα οποία είναι πολύ σπά­νια, και ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρώ­σει την έρευ­να την Πέμπτη.

Πάντως τόνι­σε ότι δεν υπάρ­χουν ενδεί­ξεις ότι το εμβό­λιο της AstraZeneca έχει προ­κα­λέ­σει την δημιουρ­γία θρόμ­βων προ­σθέ­το­ντας ότι ο αριθ­μός των περι­στα­τι­κών που έχουν ανα­φερ­θεί είναι αντί­στοι­χος με τον αριθ­μό που συνα­ντά­ται στον γενι­κό πλη­θυ­σμό.  «Αυτήν την στιγ­μή, τίπο­τε δεν δεί­χνει ότι τα προ­βλή­μα­τα προ­κλή­θη­καν από τον εμβο­λια­σμό. Δεν μνη­μο­νεύ­ο­νται στις κλι­νι­κές δοκι­μές και δεν κατα­γρά­φο­νται ως γνω­στές και ανα­με­νό­με­νες παρε­νέρ­γειες», δήλω­σε η εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια του EMA.

Η Επι­τρο­πή Ασφα­λεί­ας του EMA συνέρ­χε­ται σήμε­ρα για να αξιο­λο­γή­σει τις νέες πλη­ρο­φο­ρί­ες και θα κατα­λή­ξει σε συμπέ­ρα­σμα κατά την διάρ­κεια ειδι­κής συνε­δρί­α­σης την Πέμ­πτη», είπε. «Κατά συνέ­πεια πρό­κει­ται για μία δια­δι­κα­σία εν εξε­λί­ξει. Δεν βρί­σκο­μαι εδώ για να δώσω ενη­μέ­ρω­ση για μία επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να», προει­δο­ποί­η­σε κατά την διάρ­κεια της έκτα­κτης συνέ­ντευ­ξης Τύπου. 

Η Εμερ Κουκ διευ­κρί­νι­σε επί­σης ότι η ευρω­παϊ­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή εξε­τά­ζει «τις ανε­πι­θύ­μη­τες συνέ­πειες που συν­δέ­ο­νται με όλα τα εμβό­λια».  Η Συμ­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα Εμπει­ρο­γνω­μό­νων του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας συνέρ­χε­ται επί­σης σήμε­ρα για να συζη­τή­σει για το εμβό­λιο της AstraZeneca και του Πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο