Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟΔΥ: Αλλα 10 κρούσματα, 41 διασωληνωμένοι

Ακό­μα 10 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού στην χώρα μας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο καθη­γη­τής λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας Σωτή­ρης Τσιό­δρας. Συνο­λι­κά ανά­φε­ρε τα κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται 2.576, εκ των οποί­ων το 55,7% είναι άνδρες. Σύμ­φω­να με τον ίδιο οι νεκροί είναι πλέ­ον 139, καθώς κατέ­λη­ξε άλλος ένας ασθε­νής. Συνο­λι­κά, 41 ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι. Η διά­με­ση ηλι­κία τους είναι 67 ετών, το 29,3% είναι γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Το 88% έχει υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή είναι ηλι­κιω­μέ­νοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλ­θει 71 ασθε­νείς. Από τα θύμα­τα, 36 ήταν γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Η διά­με­ση ηλι­κία των θανό­ντων ήταν τα 74 έτη και το 71,4% είχε κάποιο υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή/και ηλι­κία 70 ετών και άνω. Συνο­λι­κά, συμπλή­ρω­σε στην Ελλά­δα έχουν ελεγ­χθεί 72.130 κλι­νι­κά δείγματα.

Ο Σωτ. Τσιό­δρας ανα­φέρ­θη­κε και στο θέμα της χρή­σης μάσκας από τον πλη­θυ­σμό, εξη­γώ­ντας ότι η αλλα­γή στά­σης της επι­τρο­πής οφεί­λε­ται στο ότι τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να τώρα στη­ρί­ζουν την χρή­ση της μάσκας, τότε όχι. «Θα είναι συμπλη­ρω­μα­τι­κό μέτρο, όχι για να μην κολ­λή­σου­με, αλλά για να μην μετα­δώ­σου­με τον ιό» είπε, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «τα ενδε­χό­με­να οφέ­λη ή μια ισχυ­ρή σύστα­ση για χρή­ση της μάσκας, ιδιαί­τε­ρα όταν υπάρ­χει συγ­χρω­τι­σμός, όπως στα μέσα μετα­φο­ράς, είναι ένα σημα­ντι­κό μέτρο». Σημεί­ω­σε επί­σης ότι είναι λάθος η χρή­ση μάσκας με βαλ­βί­δα υψη­λής προ­στα­σί­ας και ότι εξα­κο­λου­θεί να υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος από λάθος χρή­ση της μάσκας ή από την ψευ­δή αίσθη­ση ασφά­λειας. Έκα­νε λόγο για πάνι­νη, υφα­σμά­τι­νη ή χάρ­τι­νη μάσκα, σε συν­δυα­σμό με καλό πλύ­σι­μο των χεριών και είπε ότι από τον ΕΟΔΥ θα δοθούν οδη­γί­ες για τη φύλα­ξη και τον καθα­ρι­σμό των μασκών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο