Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Αγόρασαν σχεδόν όλα τα αποθέματα του remdesivir, δε μένει τίποτα για τον υπόλοιπο κόσμο

Με 1.199 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας του κορο­νοϊ­ού τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, ο ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός θυμά­των που σχε­τί­ζο­νται με την Covid-19 στις ΗΠΑ άρχι­σε ξανά να αυξά­νε­ται, σύμ­φω­να με τον τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό του πανε­πι­στη­μί­ου Τζον Χόπ­κινς που δημο­σί­ευ­σε χθες Τρί­τη στις 20:30 τοπι­κή ώρα (03:30 Τετάρ­τη, ώρα Ελλάδας).

Ο αριθ­μός των ημε­ρή­σιων θανά­των δεν είχε ξεπε­ρά­σει τους 1.000 από τις 10 Ιου­νί­ου. Συνο­λι­κά 127.322 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα που πλήτ­τε­ται περισ­σό­τε­ρο στον κόσμο από την Covid-19.

Σύμ­φω­να με το πανε­πι­στή­μιο της Βαλ­τι­μό­ρης, 42.528 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα κατα­γρά­φη­καν τις προη­γού­με­νες 24 ώρες.

Χθες το Τέξας κατέ­γρα­ψε ένα νέο θλι­βε­ρό ρεκόρ ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των, ανα­φέ­ρο­ντας 6.975 νέες μολύν­σεις. Από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας, οι αρχές του Τέξας έχουν κατα­γρά­ψει συνο­λι­κά 159.986 κρού­σμα­τα και 2.424 θανά­τους. Μέχρι χθες, περισ­σό­τε­ροι από 6.500 ασθε­νείς που δια­γνώ­στη­καν με τον ιό νοση­λεύ­τη­καν στην πολι­τεία αυτή.

Στην Καλι­φόρ­νια, περισ­σό­τε­ροι από 1.000 κρα­τού­με­νοι δια­γνώ­στη­καν με κορο­νο­ϊό στην παλαιό­τε­ρη φυλα­κή της πολι­τεί­ας, στο Σαν Κου­έ­ντιν, σύμ­φω­να με τις τοπι­κές αρχές.

«Είναι προ­φα­νές πως δεν έχου­με τον από­λυ­το έλεγ­χο αυτή τη στιγ­μή», προει­δο­ποί­η­σε χθες ο Άνθο­νι Φάου­τσι, ο διευ­θυ­ντής του αμε­ρι­κα­νι­κού Ινστι­τού­του Μολυ­σμα­τι­κών Ασθε­νειών. «Δεν θα εκπλα­γώ εάν φθά­σου­με τα 100.000 την ημέ­ρα, εάν δεν αντι­στρέ­ψου­με την τάση», δήλω­σε ενώ­πιον της αμε­ρι­κα­νι­κής Γερου­σί­ας. «Ανη­συ­χώ πάρα πολύ, καθώς η κατά­στα­ση θα μπο­ρού­σε εξε­λι­χθεί πολύ άσχημα».

Σύμ­φω­να με ανά­λυ­ση που δημο­σί­ευ­σε σήμε­ρα το Reuters, τα κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού υπερ­δι­πλα­σιά­στη­καν σε 14 πολι­τεί­ες των ΗΠΑ κατά τη διάρ­κεια του Ιου­νί­ου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Καλι­φόρ­νια, της Φλό­ρι­ντα και του Τέξας.

Η Αρι­ζό­να σημεί­ω­σε το μεγα­λύ­τε­ρο άλμα σε μολύν­σεις μέσα στον περα­σμέ­νο μήνα με 294%, ακο­λου­θού­με­νη από τη Νότια Καρο­λί­να με 200% και το Αρκάν­σας με 179%. Τα κρού­σμα­τα υπερ­δι­πλα­σιά­στη­καν επί­σης στην Αλα­μπά­μα, την Αλά­σκα, το Αϊντά­χο, τη Νεβά­δα, τη Βόρεια Καρο­λί­να, την Οκλα­χό­μα, το Όρε­γκον και τη Γιούτα.

Σε εθνι­κό επί­πε­δο, οι μολύν­σεις αυξή­θη­καν κατά του­λά­χι­στον 46% και οι θάνα­τοι αυξή­θη­καν κατά 21%.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, 21 αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες ανέ­φε­ραν ποσο­στά ανθρώ­πων που εξε­τά­στη­καν και βρέ­θη­καν θετι­κοί στον ιό πάνω από το επί­πε­δο 5% που έχει καθο­ρί­σει ως ανη­συ­χη­τι­κό ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας. Η Αρι­ζό­να έχει το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό στη χώρα με 24%.

Οι μολύν­σεις αυξή­θη­καν κατά λιγό­τε­ρο από 10% τον Ιού­νιο σε μόλις τέσ­σε­ρες πολι­τεί­ες — Νέα Υόρ­κη, Μασα­χου­σέ­τη, Κονέ­κτι­κατ και Νιου Τζέρσεϊ.

Δεν μένει remdesivir για τον υπόλοιπο κόσμο

Από την πλευ­ρά τους, οι αρχές της χώρας αγό­ρα­σαν σχε­δόν όλα τα απο­θέ­μα­τα του remdesivir, του πρώ­το φαρ­μά­κου για το οποίο η Ευρω­παϊ­κή Υπη­ρε­σία Φαρ­μά­κων έχει ειση­γη­θεί αδειο­δό­τη­ση για «υπό όρους κυκλο­φο­ρία», για τους επό­με­νους τρεις μήνες, με απο­τέ­λε­σμα να μην μένει για την Ευρώ­πη και το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του υπό­λοι­που κόσμου.

«Έχουν πρό­σβα­ση στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος, οπό­τε δεν υπάρ­χει τίπο­τα για την Ευρώ­πη», δήλω­σε ο καθη­γη­τής Άντριου Χιλ από το Πανε­πι­στή­μιο του Λίβερπουλ.

Εμπει­ρο­γνώ­μο­νες ανη­συ­χούν γι’ αυτή τη μονο­με­ρή δρά­ση των ΗΠΑ για το remdesivir αλλά και το ζήτη­μα της δια­θε­σι­μό­τη­τας ενός εμβο­λί­ου, όταν αυτό βρεθεί.

Σημειώ­νε­ται ότι το αντι­ι­κό φάρ­μα­κο είχε εφευ­ρε­θεί για τον Έμπο­λα χωρίς όμως να επι­φέ­ρει τα επι­θυ­μη­τά αποτελέσματα.

Τέλος, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος έγρα­ψε χθες στο Twitter ότι «θυμώ­νει όλο και περισ­σό­τε­ρο» με την Κίνα βλέ­πο­ντας τον βαρύ απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας Covid-19 στον κόσμο και ειδι­κό­τε­ρα στις ΗΠΑ. H κυβέρ­νη­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η Κίνα απέ­κρυ­ψε την κλί­μα­κα και την σοβα­ρό­τη­τα της παν­δη­μί­ας στην αρχή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο