Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η εκκλησία του κοιμητηρίου του Μπέργκαμο άδεια. Επιτέλους» — Σταθερά τα κρούσματα, μείωση των νεκρών στην Ιταλία

«Η εκκλη­σία του κοι­μη­τη­ρί­ου του Μπέρ­γκα­μο άδεια. Επι­τέ­λους», έγρα­ψε σήμε­ρα στο Twitter ο δήμαρ­χος της πόλης Τζιόρ­τζιο Γκό­ρι, αναρ­τώ­ντας μια φωτο­γρα­φία από το εσω­τε­ρι­κό του ναού, που έχει πλέ­ον αδειά­σει από τα φέρε­τρα με τις σορούς των θυμά­των του νέου κορο­νοϊ­ού, που είχαν κατα­κλύ­σει τον χώρο κατά τη διάρ­κεια των εβδο­μά­δων της πανδημίας.

Η φωτο­γρα­φία και τα όσα έγρα­ψε αντι­κα­το­πτρί­ζουν τη χαλά­ρω­ση της πίε­σης προς τη χώρα, ιδί­ως στη Λομ­βαρ­δία, καθώς η Ιτα­λία δεί­χνει να εξέρ­χε­ται από την οξεία φάση της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, ο απο­λο­γι­σμός της οποί­ας είναι 23.000 νεκροί, οι μισοί και πλέ­ον στην περι­φέ­ρεια της Λομβαρδίας.

Το Μπέρ­γκα­μο, θεω­ρεί­ται στην Ιτα­λία η μαρ­τυ­ρι­κή πόλη της νόσου Covid-19.

Κατά τη διάρ­κεια της κρί­σης, τα δημο­τι­κά γρα­φεία τελε­τών δεν μπό­ρε­σαν να ακο­λου­θή­σουν τον ρυθ­μό των θανά­των και οι σοροί των θυμά­των μετα­φέρ­θη­καν σε άλλες περιο­χές για να απο­τε­φρω­θούν. Ακό­μη και χθες, ένα τέτοιο κομ­βόι ανα­χώ­ρη­σε από το κεντρι­κό κοι­μη­τή­ριο του Μπέργκαμο.

«Είδα­με τη ζήτη­ση για απο­τε­φρώ­σεις να αυξά­νε­ται μέρα με την ημέ­ρα και ο μονα­δι­κός τρό­πος να δια­χει­ρι­στού­με την κατά­στα­ση, που θα επέ­τρε­πε επί­σης να μειώ­σου­με τα έξο­δα για τους συγ­γε­νείς τους, ήταν να μετα­φέ­ρου­με τις σορούς σε άλλες περιο­χές» εξη­γού­σε στα τέλη Μαρ­τί­ου ο Γκόρι.

Μειώνονται οι εισαγωγές σε νοσοκομεία

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των περι­στα­τι­κών κορο­νοϊ­ού σε ολό­κλη­ρη την Ιτα­λία είναι 175.925. Οι νεκροί έφτα­σαν τους 23.227 Παράλ­λη­λα, 44.927 άνθρω­ποι έχουν ιαθεί. Το τελευ­ταίο 24ωρο έχα­σαν την ζωή τους 482 ασθε­νείς και κατα­γρά­φη­καν 3.491 νέα κρού­σμα­τα, ενώ 2.200 ασθε­νείς έγι­ναν αρνη­τι­κοί στον ιό.

Σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας βρί­σκο­νται 2.733 ασθε­νείς και, συνο­λι­κά, 25.007 έχουν εισα­χθεί σε νοσο­κο­μείο. Για 80.031 έχει απο­φα­σι­στεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομ­βαρ­δία τα συνο­λι­κά περι­στα­τι­κά είναι 65.381 και οι νεκροί 12.050. Στην Εμί­λια Ρομά­νια τα κρού­σμα­τα είναι 22.184, με τους νεκρούς να έχουν φτά­σει τους 2.965. Στην περι­φέ­ρεια Βένε­το, οι θετι­κοί στον ιό είναι 15.692, με 1.059 νεκρούς.

Ο ρυθ­μός μετά­δο­σης του ιού δεν παρου­σιά­ζει ουσια­στι­κή μετα­βο­λή (μόνο 2 λιγό­τε­ρα κρού­σμα­τα) ενώ το τελευ­ταίο 24ωρο έχα­σαν την ζωή τους 93 λιγό­τε­ροι άνθρω­ποι. Οι ασθε­νείς στις ΜΕΘ, για 15η ημέ­ρα, συνε­χί­ζουν να μειώ­νο­νται, όπως και οι εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία. Οι θερα­πευ­μέ­νοι είναι 363 λιγό­τε­ροι από το περα­σμέ­νο 24ωρο. Σύμ­φω­να με πολ­λούς σχο­λια­στές, η μεγά­λη πρό­κλη­ση, τώρα, είναι να μπο­ρέ­σει να ελεγ­χθεί επαρ­κώς η κατά­στα­ση των ασθε­νών σε κατ΄οίκον περιο­ρι­σμό, για να υπάρ­ξει η βεβαιό­τη­τα ότι έχουν θερα­πευ­θεί, και μόνον στην συνέ­χεια να ξαναρ­χί­σουν να έχουν επα­φές με μέλη της οικο­γέ­νεί­ας τους.

Λομβαρδία: Εξαπλάσιος αριθμός νεκρών απ’ ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Στο Μιλά­νο και σε όλη την Λομ­βαρ­δία, ο κορο­νο­ϊ­ός προ­κά­λε­σε εξα­πλά­σιο αριθ­μό νεκρών, απ΄ότι ο Δεύ­τε­ρος Παγκό­σμιος Πόλε­μος, με τους βομ­βαρ­δι­σμούς, στον άμα­χο πλη­θυ­σμό. Πριν οκτώ δεκα­ε­τί­ες, είχα­με 2.000 χιλιά­δες θύμα­τα», δήλω­σε σήμε­ρα ο Ντο­μέ­νι­κο Αρκού­ρι, ειδι­κός επί­τρο­πος για την δια­χεί­ρι­ση της κατά­στα­σης έκτα­κτης ανάγκης.

«Οφεί­λου­με όλοι να είμα­στε αλλη­λέγ­γυοι, αλλά και να έχου­με επί­γνω­ση ότι ζού­με μια μεγά­λη τρα­γω­δία, την οποία δεν έχου­με ακό­μη αφή­σει πίσω μας», πρό­σθε­σε. «Χωρίς την ανα­γκαία ασφά­λεια, η προ­σπά­θεια οικο­νο­μι­κής ανά­καμ­ψης θα ακυ­ρω­θεί εν ριπή οφθαλ­μού», τόνι­σε ο Ιτα­λός επί­τρο­πος για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού, σύμ­φω­να με τον οποίο «απα­γο­ρεύ­ε­ται κάθε είδος αυτο­σχε­δια­σμού, διό­τι πρέ­πει να προ­στα­τευ­θεί η υγεία όσων περισ­σό­τε­ρων πολι­τών γίνεται».

Όσο για την ηλε­κτρο­νι­κή εφαρ­μο­γή που ανα­μέ­νε­ται να ελέγ­χει τις μετα­κι­νή­σεις των θετι­κών στον ιό πολι­τών, μια ενέρ­γεια που ανοί­γει επι­κίν­δυ­νους δρό­μους για τα ατο­μι­κά και συλ­λο­γι­κά  δικαιώ­μα­τα των λαών και ήδη εφαρ­μό­ζε­ται σε αρκε­τές χώρες, ο Ντο­μέ­νι­κο Αρκού­ρι είπε ότι «θα αρχί­σει σύντο­μα η πει­ρα­μα­τι­κή εφαρ­μο­γή σε ορι­σμέ­νες περιο­χές της Ιτα­λί­ας και αμέ­σως μετά οι αρχές θα προ­σπα­θή­σουν να δια­δώ­σουν την χρή­ση της σε όλη την χώρα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο