Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η επόμενη μέρα

Με την ενί­σχυ­ση του σημα­ντι­κού βήμα­τος που έγι­νε στον πρώ­το γύρο, η εκλο­γή κομ­μου­νι­στών δημάρ­χων εκεί όπου η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» πέρα­σε στον β’ γύρο επι­σφρά­γι­σε την επι­τυ­χία και σκόρ­πι­σε χαμό­γε­λα ευρύ­τε­ρα στον λαό.

Αυτό το ελπι­δο­φό­ρο απο­τέ­λε­σμα έρχε­ται σε συνέ­χεια των θετι­κών στοι­χεί­ων που ανα­δεί­χθη­καν την πρώ­τη Κυρια­κή: 10% το ποσο­στό της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» πανελ­λα­δι­κά στις Περι­φέ­ρειες, πάνω από 480.000 ψήφοι, 110.000 περισ­σό­τε­ρες σε σχέ­ση με το 2019, μεγά­λη ενί­σχυ­ση σε αστι­κά κέντρα και εργα­τι­κές — λαϊ­κές συνοι­κί­ες, σε περιο­χές όπου το προη­γού­με­νο διά­στη­μα δόθη­καν σημα­ντι­κοί αγώ­νες, με πανελ­λα­δι­κή απή­χη­ση.

Στην πρά­ξη λοι­πόν, σε πρώ­το και δεύ­τε­ρο γύρο, πήραν απά­ντη­ση εκβια­σμοί, συκο­φα­ντί­ες και ψευ­το­δι­λήμ­μα­τα, σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις ακό­μα και ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, που επι­στρα­τεύ­τη­καν ειδι­κά στους δήμους όπου η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» έδι­νε τη μάχη του β’ γύρου, με τους εργα­ζό­με­νους να δεί­χνουν την εμπι­στο­σύ­νη τους στους υπο­ψη­φί­ους του ΚΚΕ, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι πράγ­μα­τι μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν σημα­ντι­κά στη­ρίγ­μα­τα στην πάλη τους. Ότι δεν θα είναι τα «καλά παι­διά» της εκά­στο­τε κυβέρ­νη­σης και του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού.

Ειδι­κά στην Πάτρα, η επα­νε­κλο­γή του Κ. Πελε­τί­δη για τρί­τη φορά, παρά την ομο­βρο­ντία της επί­θε­σης από τις άλλες δυνά­μεις, έχει ευρύ­τε­ρη σημα­σία, που ξεπερ­νά­ει τα όρια της πόλης, ως ανα­γνώ­ρι­ση και επι­βρά­βευ­ση του λαού σε μια μαχη­τι­κή, διεκ­δι­κη­τι­κή δημο­τι­κή αρχή.

Την «επό­με­νη μέρα», λοι­πόν, και ενώ η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τσα­κώ­νο­νται για το ποιος «πήρε το μήνυ­μα», ποιος «νίκη­σε», αν και πώς η χρε­ο­κο­πη­μέ­νη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία έχει ακό­μα «ψωμιά να φάει», ο λαός απο­κτά νέα στη­ρίγ­μα­τα στον αγώ­να του.

«Φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Πρό­τα­ση για «κοι­νό ψηφο­δέλ­τιο στις ευρωεκλογές»

Τα συνολικά αποτελέσματα, η άνοδος του κύρους του ΚΚΕ και της μαχητικής συμπόρευσης μαζί του, επιβεβαιώνουν ότι αν και ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός, σταθεροποιείται και δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, νέες και περισσότερες δυνάμεις καταγράφουν διαθέσεις χειραφέτησης απ’ αυτήν.

Αυτό εκφρά­στη­κε και σε αγω­νι­στι­κές διερ­γα­σί­ες το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, σε αρχαι­ρε­σί­ες σωμα­τεί­ων, στον κοι­νό βημα­τι­σμό που έγι­νε κατορ­θω­τός ανά­με­σα σε εκα­το­ντά­δες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις μπρο­στά σε κορυ­φαί­ες απερ­για­κές και άλλες μάχες. Αλλά και στις βου­λευ­τι­κές και τοπι­κές εκλο­γές, με την ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ.

Το αποτέλεσμα λοιπόν των εκλογών αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για όλο τον λαό, που ξέρει ότι όποια δύναμη κατάφερε να πάρει το ΚΚΕ, αυτή επιστρέφει πολλαπλασιαστικά στον αγώνα του.

Νίκη όλου του λαού η εκλο­γή κομ­μου­νι­στών δημάρ­χων: Σε Και­σα­ρια­νή, Χαϊ­δά­ρι και Πετρού­πο­λη βρέ­θη­κε την Κυρια­κή το βρά­δυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ _VIDEO+ΦΩΤΟ

Ειδι­κά στους δήμους όπου ανα­δεί­χθη­κε πλειο­ψη­φία η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», η νέα δημο­τι­κή αρχή θα απο­τε­λεί την πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση σε κρά­τος και κυβερ­νή­σεις, στο ίδιο το αντι­λαϊ­κό θεσμι­κό πλαί­σιο συγκρό­τη­σης και λει­τουρ­γί­ας της Τοπι­κής Διοί­κη­σης, που με τον πρό­σφα­το νόμο έγι­νε ακό­μα πιο αντιδραστικό.

Τέτοιες δυνά­μεις έχει ανά­γκη ο λαός ειδι­κά μπρο­στά στα ακό­μα πιο δύσκο­λα που θα έχει να αντι­με­τω­πί­σει από τα αδιέ­ξο­δα που οξύ­νει η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και των άλλων δυνά­με­ων, κυρί­ως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που συγκλί­νουν μαζί της στα βασικά.

Όσο και να ερί­ζουν από τη μία τα στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης και από την άλλη τα άλλα κόμ­μα­τα του συστή­μα­τος για το ποιος μπο­ρεί καλύ­τε­ρα να ενσω­μα­τώ­σει τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια και δια­μαρ­τυ­ρία, αυτή δεν κρύ­βε­ται. Αυτό απο­τυ­πώ­νει άλλω­στε έως έναν βαθ­μό και η μεγά­λη απο­χή, η οποία περι­κλεί­ει σημα­ντι­κό ποσο­στό δια­μαρ­τυ­ρί­ας απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή που τσα­κί­ζει τον λαό.

Το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών μεγα­λώ­νει την ευθύ­νη του ΚΚΕ και κάθε εκλεγ­μέ­νου της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» σε Περι­φέ­ρειες και δήμους να βρε­θούν στο πλάι του λαού, στην πρώ­τη γραμ­μή της διεκ­δί­κη­σης για να μπουν εμπό­δια σε επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχέ­δια που τσα­κί­ζουν τις λαϊ­κές ανά­γκες, να πάρει ο λαός ανά­σες ανα­κού­φι­σης, σε σύγκρου­ση με την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, την κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα, τους εκλεγ­μέ­νους τους στην Τοπι­κή Διοίκηση.

Οι ακόμα μεγαλύτεροι αγώνες είναι μπροστά! 
Η μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες θα δυναμώσει!

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο