Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν σε επικοινωνία με Νετανιάχου — Αμπάς — Σίσι — Άσαντ – Ραϊσί: Να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας

Δια­με­σο­λα­βη­τι­κό ρόλο για να απο­τρα­πεί «μια ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή στη Λωρί­δα της Γάζας» είναι έτοι­μη να ανα­λά­βει η Ρωσία όπως ανέ­φε­ρε ο Βλά­ντι­μιρ Πού­τιν που είχε το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας τηλε­φω­νι­κές επι­κοι­νω­νί­ες με τον πρω­θυ­πουρ­γό του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου και τους προ­έ­δρους της Αιγύ­πτου Άμπ­ντελ Φάταχ αλ-Σίσι, του Ιράν Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί, της Συρί­ας Μπα­σάρ αλ-Άσαντ και της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούντ Αμπάς.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του Κρεμ­λί­νου ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν ενη­μέ­ρω­σε τον Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου για τις προ­σπά­θειες που κατα­βάλ­λει η Ρωσία προ­κει­μέ­νου να εξο­μα­λυν­θεί η κατά­στα­ση και «να απο­τρα­πεί περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση της βίας και μια ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή στη Λωρί­δα της Γάζας». Η ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρει ακό­μα πως, «η ισραη­λι­νή πλευ­ρά ενη­με­ρώ­θη­κε για τα κύρια σημεία των τηλε­φω­νι­κών επα­φών που έγι­ναν νωρί­τε­ρα σήμε­ρα με τους ηγέ­τες της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής, της Αιγύ­πτου, του Ιράν και της Συρί­ας».

Πριν την συνο­μι­λία του τον Μπ. Νετα­νιά­χου ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας είχε συνο­μι­λή­σει με τους ηγέ­τες των άλλων κρα­τών χωρών στους οποί­ους εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του για την “κατα­στρο­φι­κή αύξη­σητου αριθ­μού των θυμά­των μετα­ξύ των αμά­χων στη Γάζα και για ενδε­χό­με­νη κλι­μά­κω­ση της σύγκρου­σης μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και της παλαι­στι­νια­κής Χαμάς που θα μπο­ρού­σε να εξε­λι­χθεί σε “περι­φε­ρεια­κό πόλε­μο”.

Σύμ­φω­να με το Κρεμ­λί­νο, ο Πού­τιν εξέ­φρα­σε την «εντο­νό­τα­τη ανη­συ­χία του απέ­να­ντι στην κλι­μά­κω­ση των ευρεί­ας κλί­μα­κας εχθρο­πρα­ξιών, που συνο­δεύ­ε­ται από την κατα­στρο­φι­κή αύξη­ση του αριθ­μού των θυμά­των μετα­ξύ των αμά­χων και την επι­δεί­νω­ση της ανθρω­πι­στι­κής κρί­σης στη Λωρί­δα της Γάζας»,

Οι ηγέ­τες του Ιράν, της Αιγύ­πτου, της Συρί­ας και της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής εξέ­φρα­σαν ομό­φω­να την ανά­γκη «άμε­σης κατά­παυ­σης του πυρός και την επί­τευ­ξη ανθρω­πι­στι­κής εκε­χει­ρί­ας ώστε να παρα­σχε­θεί επει­γό­ντως βοή­θεια σε όλους όσοι χρή­ζουν ανά­γκης», πρό­σθε­σε το Κρεμ­λί­νο σε ανακοίνωση.

Οι ομό­λο­γοι του Πού­τιν «υπο­γράμ­μι­σαν τη σοβα­ρό­τη­τα της ανθρω­πι­στι­κής κατά­στα­σης στη Γάζα και την ανά­γκη άρσης του απο­κλει­σμού για την επεί­γου­σα προ­μή­θεια φαρ­μά­κων, τρο­φί­μων και άλλων ζωτι­κής σημα­σί­ας αγα­θών».

«Σοβα­ρές ανη­συ­χί­ες εκφρά­στη­καν και ως προς την πιθα­νό­τη­τα η σύγκρου­ση να εξε­λι­χθεί σε περι­φε­ρεια­κό πόλε­μο», πρό­σθε­σε επί­σης το Κρεμλίνο.

Ο Πού­τιν δήλω­σε ότι είναι πρό­θυ­μος να «συντο­νί­σει τις προ­σπά­θειες με όλους τους εποι­κο­δο­μη­τι­κούς εταί­ρους ώστε να τερ­μα­τι­στούν το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό οι εχθρο­πρα­ξί­ες και να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί η κατά­στα­ση”, και μέσω του σχε­δί­ου από­φα­σης που κατα­τέ­θη­κε στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ από τη Ρωσία, που στο­χεύ­ει στην επί­τευ­ξη “άμε­σης, ισορ­ρο­πη­μέ­νης και μη πολι­τι­κο­ποι­η­μέ­νης ανθρω­πι­στι­κής εκε­χει­ρί­ας».

Ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν επα­νέ­λα­βε άλλη μια φορά ότι η βιώ­σι­μη λύση προ­ϋ­πο­θέ­τει την «ίδρυ­ση ανε­ξάρ­τη­του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους».

Πηγή 902.gr

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο