Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ιταλία ζει ένα φρικιαστικό σενάριο, στις ΗΠΑ λείπουν τα βασικά, φόβοι για την Αφρική

Τα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό κατέ­γρα­ψαν νέα εκθε­τι­κή αύξη­ση χθες Κυρια­κή στην Ευρώ­πη — ιδί­ως στην Ιτα­λία, όπου η κατά­στα­ση πλέ­ον χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ανεί­πω­τη «τρα­γω­δία» — αλλά και στις ΗΠΑ, όπου εντεί­νο­νται οι φόβοι για τον κίν­δυ­νο τα νοσο­κο­μεία να μην είναι πλέ­ον σε θέση να αντε­πε­ξέλ­θουν σύντομα.

Υπό πίε­ση, η Διε­θνής Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή (ΔΟΕ) μισά­νοι­ξε χθες την πόρ­τα στην ανα­βο­λή των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων που κανο­νι­κά θα διε­ξα­χθούν το καλο­καί­ρι στο Τόκιο, αλλά έδω­σε στον εαυ­τό της περι­θώ­ριο τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες για να αποφασίσει.

Ένα δεύ­τε­ρο κύμα μοιά­ζει να χτυ­πά­ει την Ασία, ενώ τα βλέμ­μα­τα στρέ­φο­νται επί­σης στην Αφρική.

«Μεί­νε­τε σπί­τι»: η προ­τρο­πή για την απο­φυ­γή των συγκε­ντρώ­σε­ων και των κοι­νω­νι­κών επα­φών, που διευ­κο­λύ­νουν τον επι­πο­λα­σμό, επα­να­λαμ­βά­νε­ται, ολο­έ­να περισ­σό­τε­ρο και πιο εκτε­νώς, σε όλο τον κόσμο.

Από την Ουχάν της κεντρι­κής Κίνας, από όπου άρχι­σε η παν­δη­μία, ως τη Νέα Υόρ­κη, περί­που ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι καλού­νται να μεί­νουν στα σπί­τια τους για να απο­φύ­γουν τη μόλυν­ση από τον ιό, ο οποί­ος έχει πλέ­ον προ­σβά­λει πάνω από 324.000 ανθρώ­πους, τους μισούς εξ αυτών στην Ευρώπη.

Κάπου 14.400 από τους ανθρώ­πους που μολύν­θη­καν έχα­σαν τη ζωή τους, ανά­με­σά τους πάνω από 7.500 στην Ευρώ­πη. Η χώρα που έχει δεχθεί το πιο βαρύ πλήγ­μα (5.476 νεκροί) είναι η Ιτα­λία, η οποία ζει ένα φρι­κια­στι­κό σενά­ριο, που τρέ­μουν όλοι οι υπό­λοι­ποι, με ορι­σμέ­νες περιο­χές με επί­πε­δα εξά­πλω­σης εκτός κάθε ελέγ­χου και από­λυ­το κορε­σμό των δομών υγείας.

Καθώς η παν­δη­μία στοί­χι­σε τη ζωή σε 651 ανθρώ­πους μέσα στις προη­γού­με­νες 24 ώρες, ο πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε ανήγ­γει­λε την δια­κο­πή «κάθε παρα­γω­γι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας που δεν είναι απο­λύ­τως απαραίτητη».

Για τον περι­φε­ρειάρ­χη της Λομ­βαρ­δί­ας, η κατά­στα­ση έχει πάρει πλέ­ον δια­στά­σεις «τρα­γω­δί­ας». Χθες Κυρια­κή, στους έρη­μους δρό­μους της Ρώμης ο ήχος που κυριαρ­χού­σε ήταν αυτός από τις καμπά­νες των εκκλη­σιών, ενώ αστυ­νο­μι­κοί έλεγ­χαν τους λιγο­στούς διερχόμενους.

Η Μέρκελ σε καραντίνα

Η χώρα που υφί­στα­ται το δεύ­τε­ρο βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα στην Ευρώ­πη, η Ισπα­νία, κατέ­γρα­ψε σχε­δόν 400 νέους θανά­τους μέσα σε 24 ώρες (+30%), γεγο­νός που αύξη­σε το σύνο­λο των νεκρών που θρη­νεί η χώρα στους 1.720. Ένα γιγα­ντιαίο νοσο­κο­μείο εκστρα­τεί­ας τέθη­κε σε λει­τουρ­γία στη Μαδρί­τη, ενώ η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε ότι παρα­τεί­νει τον περιο­ρι­σμό του πλη­θυ­σμού ως την 11η Απριλίου.

Ο ισπα­νός τενό­ρος Πλά­θι­ντο Ντο­μίν­γκο ανα­κοί­νω­σε ότι έχει μολυν­θεί, αν και δια­βε­βαί­ω­σε πως είναι «καλά». Διευ­κρί­νι­σε πως δεν βρί­σκε­ται στην Ισπανία.

Στη Γαλ­λία, όπου πάνω από 670 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους, το «κύμα» χτυ­πά τη χώρα, συνό­ψι­σε ο πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν, αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι τα μέτρα περιο­ρι­σμού θα παραταθούν.

Στη γει­το­νι­κή Βρε­τα­νία, ο τόνος άλλα­ξε: «Οι αριθ­μοί (…) επι­τα­χύ­νο­νται. Βρι­σκό­μα­στε μερι­κές εβδο­μά­δες από [μια επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση παρό­μοια με] την Ιτα­λία», προει­δο­ποί­η­σε χθες ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον. Αντι­μέ­τω­πη με την εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού, η κυβέρ­νη­σή του διέ­τα­ξε να κλεί­σουν σχο­λεία, παμπ, σινε­μά και αθλη­τι­κοί χώροι, αλλά δεν επέ­βα­λε γενι­κευ­μέ­νο περιο­ρι­σμό της κίνη­σης του πληθυσμού.

Η Γερ­μα­νία απα­γό­ρευ­σε χθες τις συγκε­ντρώ­σεις περισ­σο­τέ­ρων των δύο ανθρώ­πων σε δημό­σιους χώρους. Η καγκε­λά­ριος Άγγε­λα Μέρ­κελ, η οποία είχε έλθει σε επα­φή με για­τρό που επι­βε­βαιώ­θη­κε πως έχει μολυν­θεί, τέθη­κε σε καραντίνα.

Κίνδυνος «ελλείψεων»

Στις ΗΠΑ, ο κορο­νο­ϊ­ός στοί­χι­σε τη ζωή, για πρώ­τη φορά, σε πάνω από 100 ανθρώ­πους μέσα σε 24 ώρες, γεγο­νός που αύξη­σε τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας σε πάνω από 400 νεκρούς εκεί μέχρι χθες.

Ενώ πάνω από το ένα τρί­το των Αμε­ρι­κα­νών αντι­με­τω­πί­ζει κάποιο βαθ­μό περιο­ρι­σμού της κίνη­σης, ο Δημο­κρα­τι­κής δήμαρ­χος της Νέας Υόρ­κης, ο Μπιλ ντε Μπλέι­ζιο, στη­λί­τευ­σε χθες τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας από τον Ρεπου­μπλι­κά­νο πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ, κρού­ο­ντας τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για τους θανά­τους «ανθρώ­πων που θα μπο­ρού­σαν να ζήσουν», να έχουν σωθεί.

«Βρι­σκό­μα­στε, ειλι­κρι­νά, δέκα ημέ­ρες πριν από τη γενι­κευ­μέ­νη έλλει­ψη ανα­πνευ­στή­ρων, χει­ρουρ­γι­κών μασκών, υλι­κών απα­ραί­τη­των ώστε ένα νοσο­κο­μείο να μπο­ρεί να συνε­χί­ζει να λει­τουρ­γεί», προει­δο­ποί­η­σε ο δήμαρ­χος μιλώ­ντας στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CNN.

Ο κυβερ­νή­της της Νέας Υόρ­κης Άντριου Κουό­μο από την πλευ­ρά του στη­λί­τευ­σε το γεγο­νός ότι πολ­λές αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες αντα­γω­νί­ζο­νται η μια την άλλη όσον αφο­ρά τις αγο­ρές εξο­πλι­σμού και ανα­λω­σί­μων που χρειά­ζο­νται απελπιστικά.

Ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ από την πλευ­ρά του επέ­κρι­νε μέσω Twitter «ορι­σμέ­νους» κυβερ­νή­τες πολι­τειών που «επιρ­ρί­πτουν την ευθύ­νη για τα δικά τους σφάλ­μα­τα και τις δικές τους παρα­λεί­ψεις στην ομο­σπον­δια­κή κυβέρνηση».

Ενώ ο Δρ. Άντο­νι Φάου­τσι, ο επι­κε­φα­λής ειδι­κός του Λευ­κού Οίκου, δια­βε­βαί­ω­σε ότι η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση θα στεί­λει μαζι­κά στη Νέα Υόρ­κη, στην Καλι­φόρ­νια και στην πολι­τεία της Ουά­σινγ­κτον, εστί­ες της παν­δη­μί­ας στις ΗΠΑ, εξο­πλι­σμό και υλικό.

Φόβοι για την Αφρική

Στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, η Χιλή επέ­βα­λε νυχτε­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση κυκλοφορίας.

Η χώρα της περι­φέ­ρειας που έχει δεχθεί το πιο βαρύ πλήγ­μα (1.128 κρού­σμα­τα, από τα οποία 18 θανα­τη­φό­ρα), η Βρα­ζι­λία, με 210 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους, κρα­τά­ει την ανά­σα της. Την ώρα που ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου συνε­χί­ζει να υπο­βαθ­μί­ζει την παν­δη­μία, οι κυβερ­νή­τες των πολι­τειών ανα­λαμ­βά­νουν πρω­το­βου­λία και ανα­κοι­νώ­νουν μέτρα περιορισμού.

Η Ασία, όπου ο αριθ­μός των κρου­σμά­των έχει ξεπε­ρά­σει τα 95.000, εκφρά­ζο­νται φόβοι πως πλήτ­τε­ται από το δεύ­τε­ρο κύμα μολύν­σε­ων. Ενώ ο αριθ­μός των κρου­σμά­των δεν παύ­ει να μειώ­νε­ται στην ίδια την ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας έκα­νε λόγο χθες για 46 νέα κρού­σμα­τα το Σάβ­βα­το, εκ των οποί­ων 45 «εισα­γό­με­να», πράγ­μα που αφή­νει να εννοη­θεί πως η χώρα από όπου ξεκί­νη­σε η παν­δη­μία κιν­δυ­νεύ­ει να υπο­στεί το χτύ­πη­μα του φαι­νο­μέ­νου του μπούμερανγκ.

Εκα­τομ­μύ­ρια Ινδοί άρχι­σαν χθες να τελούν υπό πει­ρα­μα­τι­κό περιο­ρι­σμό στη χώρα του 1,2 δισεκ. κατοί­κων όπου κατα­γρά­φο­νται 320 κρού­σμα­τα — αριθ­μός όμως μάλ­λον υπο­τι­μη­μέ­νος, κατά πολύ, από τις αρχές.

Αν κι έχει υπο­στεί βαρύ πλήγ­μα με περί­που 1.700 νεκρούς, κατά τα επί­ση­μα στοι­χεία, τα οποία αμφι­σβη­τού­νται από αρκε­τούς, το Ιράν δεν έχει ακό­μα εφαρ­μό­σει γενι­κευ­μέ­νο περιο­ρι­σμό της κίνη­σης των προσώπων.

Το γει­το­νι­κό Ιράκ αντί­θε­τα ανα­κοί­νω­σε χθες πλή­ρη απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας στις 18 επαρ­χί­ες της χώρας, το σύστη­μα υγεί­ας της οποί­ας είναι δια­λυ­μέ­νο, μετά τον θάνα­το 20 ανθρώπων.

Κι αν η Αφρι­κή, μέχρι τώρα συγκρι­τι­κά αλώ­βη­τη, χτυ­πη­θεί με τη σει­ρά της;

«Ας φανού­με υπεύ­θυ­νοι», αλλιώς «θα πεθά­νου­με όλοι και θα πάμε στην κόλα­ση!», δήλω­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος της Ζιμπά­μπουε, ο Νικ Μαν­γκουά­να, ανα­φε­ρό­με­νος στην κοσμο­συρ­ροή στις εκκλη­σί­ες της Χαρά­ρε χθες, παρά την απα­γό­ρευ­ση των συγκε­ντρώ­σε­ων πλέ­ον των εκα­τό ανθρώπων.

Με τηλε­βό­ες στα χέρια, αστυ­νο­μι­κοί στο Λάγκος, την αχα­νή μεγα­λού­πο­λη των είκο­σι εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων, προ­σπα­θού­σαν επί­σης να απο­τρέ­ψουν τους πιστούς να πάνε στις εκκλη­σί­ες, που είναι σχε­δόν πάντα κατά­με­στες τις Κυρια­κές στη Νιγηρία.

Η ωρο­λο­για­κή βόμ­βα είναι επί­σης οικο­νο­μι­κή: για να στη­ρί­ξουν την οικο­νο­μία, ολό­κλη­ροι τομείς της οποί­ας έχουν παρα­λύ­σει, προ­μη­νύ­ο­ντας κοι­νω­νι­κή τρα­γω­δία, οι ΗΠΑ εξε­τά­ζουν το ενδε­χό­με­νο να δώσουν τη δυνα­τό­τη­τα στην ομο­σπον­δια­κή κεντρι­κή τρά­πε­ζα να δανεί­ζει απευ­θεί­ας επι­χει­ρή­σεις και να διευ­κο­λύ­νει τις δανεια­κές χορη­γή­σεις από τις τρά­πε­ζες για να εξα­σφα­λι­στεί η ρευ­στό­τη­τα στην αγο­ρά. Το ποσό για το οποίο γίνε­ται λόγος δεν έχει προη­γού­με­νο: 4 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο