Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα εγκαινίασε νέο υπερυπολογιστή απίστευτης κλίμακας  _με εκατομμύρια πυρήνες

Με την αντι­πα­ρά­θε­ση ΗΠΑ — Κίνας (και στο βάθος “κήπος” η ΕΕ) να απλώ­νε­ται όπως είναι γνω­στό σε όλα τα μέτω­πα σε ένα ιμπε­ρια­λι­στι­κό κου­βά­ρι δεν θα μπο­ρού­σαν να λεί­ψουν οι εξο­ντω­τι­κές κυρώ­σεις μονο­πω­λια­κών ομί­λων και κυβέρ­νη­σης ΗΠΑ στις κινε­ζι­κές εται­ρεί­ες υψη­λής τεχνο­λο­γί­ας _μεταξύ άλλων και των λεγό­με­νων υπε­ρυ­πο­λο­γι­στών. Προ­σπά­θεια μάλ­λον ανε­πι­τυ­χής με αιχ­μή δόρα­τος  τη Huawei (μπλο­κά­ρι­σμα πρό­σβα­σης σε κόμ­βους αιχ­μής_leading-edge nodes άρα και της ανά­πτυ­ξης σύγ­χρο­νων chip, αφού είναι αδύ­να­το να δημιουρ­γη­θούν αντα­γω­νι­στι­κοί επε­ξερ­γα­στές χωρίς αυτά)

Αλλά το Jiangnan Computing Lab, το οποίο ανα­πτύσ­σει επε­ξερ­γα­στές Sunway, και το Εθνι­κό Κέντρο Υπο­λο­γι­στών στο Wuxi συνέ­χι­σαν να κατα­σκευά­ζουν νέους υπε­ρυ­πο­λο­γι­στές και πρό­σφα­τα υπέ­βα­λαν ακό­μη και τα απο­τε­λέ­σμα­τα της τελευ­ταί­ας τους μηχα­νής για το βρα­βείο Gordon Bell του Association for Computing Machinery.

σσ. Σε πολ­λη απλή γλώσ­σα “υπε­ρυ­πο­λο­γι­στής _ ” είναι κάτι που δια­φέ­ρει σημα­ντι­κά από τους καθη­με­ρι­νούς προ­σω­πι­κούς μας υπο­λο­γι­στές όσον αφο­ρά κυρί­ως στον αριθ­μό των Flops ‑υπο­λο­γι­σμών _ Floating-point arithmetic που μπο­ρεί να εκτε­λέ­σει ανά δευ­τε­ρό­λε­πτο _FLoating-point Operations Per Second 
Οι υπε­ρυ­πο­λο­γι­στές απο­τε­λού­νται συνή­θως από εκα­το­ντά­δες ως εκα­τομ­μύ­ρια επε­ξερ­γα­στές και χρη­σι­μο­ποιού­νται σε μεγά­λα εργαστήρια 
Η υπο­λο­γι­στι­κή ικα­νό­τη­τα των σημε­ρι­νών υπε­ρυ­πο­λο­γι­στών κινεί­ται στα 1000+ PetaFlops peta = P 1.000.000.000.000.000 = 1015 _ προς σύγκρι­ση tera = 1012, με τα γνω­στά μας giga =109.

Ο νέος υπε­ρυ­πο­λο­γι­στής Sunway που κατα­σκευά­στη­κε από το Εθνι­κό Κέντρο Υπε­ρυ­πο­λο­γι­στών στο Wuxi (μια οντό­τη­τα στη μαύ­ρη λίστα στις ΗΠΑ) χρη­σι­μο­ποιεί περί­που 19,2 εκα­τομ­μύ­ρια πυρή­νες σε 49.230 κόμ­βους, ανα­φέ­ρει το Supercomputing.org. Για να κάνου­με μια σύγκρι­ση, ο Frontier, ο υπε­ρυ­πο­λο­γι­στής με τις υψη­λό­τε­ρες επι­δό­σεις στον κόσμο, χρη­σι­μο­ποιεί μονο 9.472 κόμ­βους και κατα­να­λώ­νει 21 MW ισχύ­ος (σσ. 10.000 είναι η μέγι­στη ζήτη­ση όλης της Ελλά­δας, δλδ. ο Frontier είναι σαν μια μεσαία πόλη της χώρας μας). Φυσι­κά, το Εθνι­κό Κέντρο Υπε­ρυ­πο­λο­γι­στών στο Wuxi δεν απο­κα­λύ­πτει την κατα­νά­λω­ση ενέρ­γειας του τελευ­ταί­ου του συστήματος.

Είναι ενδια­φέ­ρον ότι ο νέος υπε­ρυ­πο­λο­γι­στής φαί­νε­ται να βασί­ζε­ται στον ήδη γνω­στό επε­ξερ­γα­στή Sunway 390 πυρή­νων που προ­έρ­χο­νται από τους επε­ξερ­γα­στές Sunway SW26010 και κυκλο­φο­ρούν από το 2021. Επο­μέ­νως, το νέο σύστη­μα αύξη­σε όχι την αρχι­τε­κτο­νι­κή τους από­δο­ση, αλλά τον αριθ­μό των επε­ξερ­γα­στών και είναι πιθα­νό η ισχύ του να είναι, με την πραγ­μα­τι­κή από­δο­ση του μηχα­νή­μα­τος επί­σης άγνω­στη, αν και η κλι­μά­κω­ση έχει τα όριά της ακό­μη και στον κόσμο των υπερυπολογιστών.

Το Εθνι­κό Κέντρο Υπε­ρυ­πο­λο­γι­στών στο Wuxi δεν έχει απο­κα­λύ­ψει τους αριθ­μούς από­δο­σης του νέου υπε­ρυ­πο­λο­γι­στή του και είναι δύσκο­λο να γίνουν εκτι­μή­σεις. Ο λόγος που το ονο­μά­σα­με «exascale» είναι επει­δή ο προ­κά­το­χός του, το Sunway Oceanlite από το 2021, εκτι­μή­θη­κε ότι προ­σφέ­ρει υπο­λο­γι­στι­κή από­δο­ση ~1 ExaFLOPS (σσ. βλ παρα­πά­νω τι σημαίνει).

Εν τω μετα­ξύ, οι μηχα­νι­κοί απο­κά­λυ­ψαν το workload εργα­σί­ας του μηχα­νή­μα­τος _Προφανώς, η ομά­δα δημιούρ­γη­σε έναν νέο κώδι­κα για όπως κατά την αντι­με­τώ­πι­ση συμπιε­στών ρευ­μά­των σε στρο­βι­λο­μη­χα­νές (προ­σο­μοιώ­σεις υψη­λού whirlpool). Το εφάρ­μο­σαν στο μεγά­λο πρό­βλη­μα πρό­κλη­ση στη NASA χρη­σι­μο­ποιώ­ντας έναν προηγ­μέ­νο αδό­μη­το επι­λύ­τη για μια ακο­λου­θία στρο­βί­λων υψη­λής πίε­σης με 1,69 δισε­κα­τομ­μύ­ρια στοι­χεία πλέγ­μα­τος και 865 δισε­κα­τομ­μύ­ρια βαθ­μούς ελευ­θε­ρί­ας (μετα­βλη­τές) … νού­με­ρα που φέρ­νουν ίλιγγο

Δεδο­μέ­νου του πόσο περί­πλο­κη είναι η προ­σο­μοί­ω­ση, είναι σίγου­ρο πως το μηχά­νη­μα είναι πράγ­μα­τι υπε­ρι­σχυ­ρό. Εν τω μετα­ξύ, δεν υπάρ­χει καμία πλη­ρο­φο­ρία εάν η προ­σο­μοί­ω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με ακρί­βεια (FP64) ή θυσιά­στη­κε η ακρί­βεια για χάρη της απόδοσης.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο