Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Στογιάνκα Μουτάφοβα, “η γηραιότερη ηθοποιός στον κόσμο”, πέθανε σε ηλικία 97 ετών

Η ηθο­ποιός Στο­γιάν­κα Μου­τά­φο­βα, η οποία διέ­πρε­πε στο χιου­μο­ρι­στι­κό ρεπερ­τό­ριο και δήλω­νε ότι είναι “η γηραιό­τε­ρη εν ενερ­γεία ηθο­ποιός στον κόσμο” πέθα­νε σήμε­ρα σε ηλι­κία 97 ετών, έπει­τα από 70 χρό­νια στα­διο­δρο­μί­ας στο σανί­δι και στη μεγά­λη οθό­νη, ανα­κοί­νω­σε η οικο­γέ­νειά της.

O θρύ­λος του βουλ­γα­ρι­κού θεά­τρου και κινη­μα­το­γρά­φου πρω­τα­γω­νί­στη­σε σε περισ­σό­τε­ρα από 100 θεα­τρι­κά έργα και σε 30 ταινίες.

Γεν­νή­θη­κε στη Σόφια στις 2 Φεβρουα­ρί­ου του 1922. Με την ευκαι­ρία των 90ών γενε­θλί­ων της, αυτό το λατρε­μέ­νο εθνι­κό μνη­μείο στη Σόφια είχε παρου­σιά­σει το θεα­τρι­κό έργο “Κυρία Φυσι­κή Κατα­στρο­φή” παί­ζο­ντας καθη­μέ­νη και όρθια, όπου στη­ρι­ζό­ταν σε μαγκού­ρα για να συνεχίσει.

Ο ρόλος αυτός που ήταν ένας από τους γνω­στό­τε­ρούς της και πιο αγα­πη­μέ­νους, τής χάρι­σε το προ­σω­νυ­μιο “Κυρία Φυσι­κή Καταστροφή”.

“Κυρία Φυσι­κή Κατα­στρο­φή” είναι επί­σης ο τίτλος της βιο­γρα­φί­ας που έγρα­ψε για την Μου­τά­φο­βα η κόρη της

Στα 94 χρό­νια της, η ακού­ρα­στη ηθο­ποιός άρχι­σε μια φιλό­δο­ξη περιο­δεία στη Bόρεια Αμε­ρι­κή και την Ευρώ­πη παί­ζο­ντας θέα­τρο στις ΗΠΑ, στον Κανα­δά, στη Γερ­μα­νία, την Ολλαν­δία, την Ελβε­τία και τη Βρε­τα­νία, με στό­χο και να συνα­ντή­σει Βούλ­γα­ρους του εξωτερικού.

“Έχω μια ιδιο­συ­γκρα­σία αλη­τό­βιου” έλε­γε ειρω­νι­κά στην αυτο­βιο­γρα­φία της. “Ποτέ δεν κου­ρά­στη­κα να παί­ζω. Εγώ, ζω για το θέατρο”.

Σήμε­ρα, το εθνι­κό κοι­νο­βού­λιο τήρη­σε ενός λεπτού σιγή στη μνή­μη της. “Η Στο­γιάν­κα Μου­τά­φο­βα απο­τε­λεί από μόνη της χρυ­σή επο­χή του βουλ­γά­ρι­κου θεά­τρου”, δήλω­σε ο πρό­ε­δρος της χώρας Ρού­μεν Ράντεφ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο