Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Τεράστια κοροϊδία οι “εκπτώσεις” των εφοπλιστών και οι “συστάσεις” της κυβέρνησης

Σε ανα­κοί­νω­σή του, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια, αναφέρει:

«Οι δήθεν “εκπτώ­σεις” των ακτο­πλοϊ­κών εται­ρειών στις δήθεν “συστά­σεις” της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, απο­δει­κνύ­ο­νται μια τερά­στια και προ­κλη­τι­κή κοροϊ­δία, ένα κακο­παιγ­μέ­νο θέα­τρο. Πρό­κει­ται για περιο­ρι­σμέ­νες εκπτώ­σεις, για περιο­ρι­σμέ­νες κατη­γο­ρί­ες επι­βα­τών και για περιο­ρι­σμέ­νες ημέ­ρες και δρο­μο­λό­για. Και όλα αυτά τη στιγ­μή που τα ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια και ναύ­λα των οχη­μά­των, από τον Αύγου­στο του 2021 μέχρι σήμε­ρα, έχουν αυξη­θεί 4 φορές, με τη συνο­λι­κή αύξη­ση να φτά­νει ακό­μα και το 50%!

Με βάση τα επί­ση­μα στοι­χεία, μόνο για τη μετα­κί­νη­ση απαι­τεί­ται ένας ολό­κλη­ρος μισθός, χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται τα πανά­κρι­βα έξο­δα δια­μο­νής, δια­τρο­φής και κίνη­σης στα νησιά. Δεν μπο­ρεί η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, να βλέ­πει καθη­με­ρι­νά να λεη­λα­τεί­ται το εισό­δη­μά της από τις δυσβά­στα­χτες αυξή­σεις στην ενέρ­γεια και τα προ­ϊ­ό­ντα λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης και όταν έχει ανά­γκη να πάρει μια ανά­σα ξεκού­ρα­σης, οι δια­κο­πές να απο­τε­λούν «όνει­ρο θερι­νής νυκτός», λόγω των πανά­κρι­βων εισιτηρίων.

Είναι τέτοιο το μέγε­θος της πρό­κλη­σης που οι εφο­πλι­στές ξεκα­θά­ρι­σαν ότι δεν υπάρ­χει θέμα για καθο­λι­κή μεί­ω­ση των εισι­τή­ριων, ενώ δεν διστά­ζουν να απαι­τούν πρό­σθε­τα προ­νό­μια, όπως κρα­τι­κή επι­δό­τη­ση για το σύνο­λο των ακτο­πλοϊ­κών γραμ­μών, να μηδε­νι­στεί ο ΦΠΑ και παρό­τι απο­λαμ­βά­νουν φορο­α­παλ­λα­γή στα καύ­σι­μα, επι­πλέ­ον απαι­τούν να επι­δο­τη­θούν κατά το ήμι­συ για κάθε πλοίο.

Όλα τα παρα­πά­νω οφεί­λο­νται στην προ­στα­σία που απο­λαμ­βά­νουν οι εφο­πλι­στές απ’ όλες τις κυβερ­νή­σεις, η πολι­τι­κή των οποί­ων θωρα­κί­ζει την τερά­στια κερ­δο­φο­ρία του εφο­πλι­στι­κού κεφα­λαί­ου. Έχουν πλή­ρη φορο­λο­γι­κή ασυ­λία και λαμ­βά­νουν συνε­χώς τερά­στιες χρη­μα­το­δο­τή­σεις. Μόνο για την παν­δη­μία εισέ­πρα­ξαν 79 εκατ. ευρώ! Η στα­θε­ρή χρο­νιά­τι­κη επι­δό­τη­ση για το ακτο­πλοϊ­κό δίκτυο που εισπράτ­τουν, έχει φτά­σει τα 139 εκατ. ευρώ, ενώ αντί­στοι­χα κερ­δί­ζουν έμμε­σα εκατ. ευρώ από την επι­δό­τη­ση του Μετα­φο­ρι­κού Ισο­δύ­να­μου. Επι­πλέ­ον, προ­βλέ­πε­ται να πάρουν και 370 εκατ. ευρώ για ανα­νέ­ω­ση του στό­λου από τα ΕΣΠΑ και άλλα 300 εκατ. ευρώ από το πρό­γραμ­μα «Νέαρ­χος»!

Προ­κει­μέ­νου να μη θιχτεί στο ελά­χι­στο η κερ­δο­φο­ρία τους, τους επι­τρέ­πουν τη χει­με­ρι­νή περί­ο­δο να απο­σύ­ρουν από τις γραμ­μές σχε­δόν τα 2/3 των πλοί­ων, με απο­τέ­λε­σμα ένα σημα­ντι­κό μέρος των ναυ­τερ­γα­τών να οδη­γεί­ται στην ανερ­γία και οι κάτοι­κοι των νησιών να αντι­με­τω­πί­ζουν μεγά­λη ταλαι­πω­ρία και επι­κίν­δυ­νες κατα­στά­σεις, για να κατα­φέ­ρουν να μετα­κι­νη­θούν από και προς στο νησί τους, ενώ δεκά­δες μικρά νησιά μένουν για μέρες απο­κλει­σμέ­να και αποκομμένα.

Απ’ την άλλη μεριά, αυτή η πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων, με βάση τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, διαρ­κώς επι­δει­νώ­νει τις εργα­σια­κές συν­θή­κες και τους μισθούς των ναυ­τερ­γα­τών. Δεν εφαρ­μό­ζο­νται ούτε τα ελά­χι­στα που προ­βλέ­πο­νται στις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας. Οι οργα­νι­κές συν­θέ­σεις δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες, ενώ από 1 Νοέμ­βρη μέχρι 30 Απρί­λη μειώ­νουν κατά 60% τα πλη­ρώ­μα­τα των γενι­κών υπη­ρε­σιών. Επι­βάλ­λουν εντα­τι­κά δρο­μο­λό­για και εξο­ντω­τι­κά ωρά­ρια εργα­σί­ας, με υπο­συ­ντή­ρη­τα και υπε­ρή­λι­κα πλοία (1 στα 4 πάνω από 30 ετών), υπο­νο­μεύ­ο­ντας διαρ­κώς την ασφά­λεια και προ­στα­σία της ζωής των ναυ­τερ­γα­τών και των επιβατών.

Συντο­νι­σμέ­να εφο­πλι­στές, κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, αλλά και οι πολι­τι­κές δυνά­μεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που υπη­ρε­τούν τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, με πρό­σχη­μα την έλλει­ψη ναυ­τερ­γα­τών, θέλουν να εφαρ­μό­σουν πλή­ρως την “απε­λευ­θέ­ρω­ση” των θαλάσ­σιων ενδο­με­τα­φο­ρών, για να συντρι­βούν οι ΣΣΕ, να εργά­ζο­νται φθη­νοί ανα­σφά­λι­στοι ναυ­τερ­γά­τες, χωρίς δικαιώματα.

Το ΚΚΕ απευ­θύ­νει κάλε­σμα αγώ­να στο λαό, στους ναυ­τερ­γά­τες και όλους τους εργα­ζό­με­νους στη ναυ­τι­λία, στους νησιώ­τες, διεκδικώντας:

–Να μειω­θούν τώρα όλα τα ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια και τα ναύ­λα (οχη­μά­των — εμπο­ρευ­μά­των) κατά 50% για όλους, χωρίς να δοθούν νέες επι­δο­τή­σεις και προ­νό­μια στους εφο­πλι­στές. Να επι­στρα­φούν τα χρή­μα­τα σε όσους έχουν ήδη πλη­ρώ­σει τα πανά­κρι­βα εισιτήρια.

–Δωρε­άν μετα­κι­νή­σεις για άνερ­γους, φοι­τη­τές και στρα­τευ­μέ­νους, για ΑΜΕΑ, χρο­νί­ως πάσχοντες.

–Μειω­μέ­να εισι­τή­ρια για συντα­ξιού­χους, ανα­πλη­ρω­τές, πολύ­τε­κνους κ.ά.

–Εξα­σφά­λι­ση συχνής σύν­δε­σης των νησιών με την ηπει­ρω­τι­κή χώρα και μετα­ξύ τους, με πλοία σύγ­χρο­να και ασφα­λή, με βελ­τί­ω­ση και δια­μόρ­φω­ση σύγ­χρο­νων λιμε­νι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, απο­κλει­στι­κά δημόσιων.

–Να δια­σφα­λι­στεί η δου­λειά των ναυ­τερ­γα­τών, με αύξη­ση των μισθών, βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας, κατο­χυ­ρω­μέ­να με Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, συν­δι­κα­λι­στι­κή οργάνωση.

–Να επα­νέλ­θει ο μειω­μέ­νος συντε­λε­στής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.

Απο­δει­κνύ­ε­ται ξανά ότι οι φθη­νές, σύγ­χρο­νες και ασφα­λείς συγκοι­νω­νί­ες (θαλάσ­σιες, χερ­σαί­ες, αερο­πο­ρι­κές) απαι­τούν σύγκρου­ση με την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου, με τη στρα­τη­γι­κή της ΕΕ, το κρά­τος, τις κυβερ­νή­σεις και τα κόμ­μα­τα που τους υπηρετούν».

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο