Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις διεκδικήσεις και προτάσεις φορέων γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών

Σε ανα­κοί­νω­σή του σχε­τι­κά με τις ανα­κοι­νώ­σεις της υπουρ­γού Παι­δεί­ας για τη λει­τουρ­γία των εκπαι­δευ­τι­κών δομών, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Οι ανα­κοι­νώ­σεις της υπουρ­γού Παι­δεί­ας δεν καθη­συ­χά­ζουν τις αγω­νί­ες των γονιών, των εκπαι­δευ­τι­κών, μαθη­τών και φοι­τη­τών. Είναι φανε­ρό ότι η κυβέρ­νη­ση δεν λαμ­βά­νει υπό­ψη τις διεκ­δι­κή­σεις, τις πρα­κτι­κές προ­τά­σεις που κατα­θέ­τουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών, των εκπαι­δευ­τι­κών, των μαθη­τών, των φοιτητών.

Αν δεν στη­ρι­χθεί με κυβερ­νη­τι­κή ευθύ­νη η λει­τουρ­γία, η υλι­κο­τε­χνι­κή και κτι­ρια­κή υπο­δο­μή, αλλά πάνω απ’ όλα το έμψυ­χο δυνα­μι­κό των εκπαι­δευ­τι­κών δομών, τα όποια μέτρα της κυβέρ­νη­σης δε θα μπο­ρούν να εγγυ­η­θούν την ασφα­λή και ομα­λή λει­τουρ­γία των χώρων της Παιδείας.

Το ΚΚΕ κατα­θέ­τει — άλλη μια φορά — άμε­σα μέτρα που πρέ­πει να ληφθούν προ­κει­μέ­νου η όποια λει­τουρ­γία των εκπαι­δευ­τι­κών δομών να γίνει με κρι­τή­ριο την προ­στα­σία της υγεί­ας όλων των εμπλε­κό­με­νων στην εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία. Αλλά και για να στη­ρι­χτεί το έργο των εκπαι­δευ­τι­κών, στο βαθ­μό που παρα­μέ­νουν κλει­στές οι υπό­λοι­πες εκπαι­δευ­τι­κές δομές.

1. Για το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων απαιτείται:

  • Να πλη­ρού­νται όλες οι συν­θή­κες υγεί­ας και ασφά­λειας. Αυτό σημαί­νει: Ότι τηρεί­ται αυστη­ρά η ανα­λο­γία των πέντε (5) τετρα­γω­νι­κών μέτρων για κάθε μαθητή/εκπαιδευτικό ανά τάξη. Ότι παρέ­χο­νται δωρε­άν με κρα­τι­κή ευθύ­νη όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα ατο­μι­κής υγιει­νής (αλκο­ο­λού­χα δια­λύ­μα­τα, μάσκες, γάντια, κ.α.). Ότι πραγ­μα­το­ποιού­νται παντού απο­λυ­μάν­σεις. Ότι άμε­σα προ­σλαμ­βά­νε­ται προ­σω­πι­κό με αλλα­γή του θεσμι­κού καθε­στώ­τος για καθα­ριό­τη­τα κατά τη διάρ­κεια του σχο­λι­κού ωρα­ρί­ου. Ότι εξε­τά­ζε­ται σοβα­ρά το ενδε­χό­με­νο να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν με ευθύ­νη του κρά­τους και των υγειο­νο­μι­κών αρχών μαζι­κά τεστ.
  • Να προ­στα­τευ­τούν ιδιαί­τε­ρα οι ευπα­θείς ομά­δες. Αυτό σημαί­νει: Ότι λαμ­βά­νο­νται μέτρα προ­στα­σί­ας των εκπαι­δευ­τι­κών που ανή­κουν στις ευπα­θείς ομά­δες, ακό­μα και με παρο­χή ειδι­κής άδειας. Ότι με ιδιαί­τε­ρο τρό­πο συνε­χί­ζε­ται η μαθη­σια­κή δια­δι­κα­σία για τους μαθη­τές, τους φοι­τη­τές, κ.α. που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομάδες.
  • Να μην αντι­με­τω­πί­ζε­ται με ημί­με­τρα η ανα­γκαία μεί­ω­ση του αριθ­μού μαθη­τών ανά τάξη. Απαι­τεί­ται τώρα συνο­λι­κός επα­να­σχε­δια­σμός. Δεν μπο­ρεί η εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία να ξεκι­νή­σει τον Σεπτέμ­βρη με εκ περι­τρο­πής διδα­σκα­λία. Αυτό σημαί­νει: Ότι ξεκι­νούν από σήμε­ρα δια­δι­κα­σί­ες μαζι­κών μόνι­μων διο­ρι­σμών, του­λά­χι­στον των χιλιά­δων ανα­πλη­ρω­τών και ωρο­μί­σθιων εκπαι­δευ­τι­κών όλων των ειδι­κο­τή­των που βρί­σκο­νται τώρα στα σχο­λεία. Ότι άμε­σα σχε­διά­ζε­ται πλά­νο ανεύ­ρε­σης χώρων, ανέ­γερ­σης σύγ­χρο­νων και ασφα­λών σχο­λι­κών κτι­ρί­ων, ακό­μα και άμε­σων ανα­γκαί­ων επι­νοι­κιά­σε­ων κατάλ­λη­λων χώρων. Ότι άμε­σα ξανα­νοί­γουν όλα τα σχο­λεία που είτε καταρ­γή­θη­καν, είτε συγ­χω­νεύ­τη­καν δια­δο­χι­κά από τις κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Και φυσι­κά καμία σκέ­ψη για αύξη­ση του αριθ­μού μαθη­τών ανά τάξη, όπως προ­βλέ­πει το νομο­σχέ­διο που κατέ­θε­σε η κυβέρνηση
  • Να ληφθούν όλα τα ανα­γκαία παι­δα­γω­γι­κά και εκπαι­δευ­τι­κά μέτρα για την ομα­λή μετά­βα­ση των μαθη­τών στην εκπαι­δευ­τι­κή μορ­φω­τι­κή δια­δι­κα­σία. Αυτό σημαί­νει: Ότι με κρα­τι­κή ευθύ­νη αντι­με­τω­πί­ζο­νται η ψυχο­κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη των μαθη­τών με τους ανα­γκαί­ους ειδι­κούς. Ότι, επε­κτεί­νο­νται άμε­σα οι δομές ενι­σχυ­τι­κής διδα­σκα­λί­ας και πρό­σθε­της διδα­κτι­κής στή­ρι­ξης για τους μαθη­τές που το χρειά­ζο­νται. Ότι δημιουρ­γού­νται δημό­σιες και δωρε­άν δομές ουσια­στι­κής αξιο­ποί­η­σης του ελεύ­θε­ρου χρόνου.
  • Να ληφθούν ουσια­στι­κά μέτρα στή­ρι­ξης των εργα­ζό­με­νων γονιών. Αυτό σημαί­νει ότι: Παρέ­χε­ται άδεια ειδι­κού σκο­πού, χωρίς αφαί­ρε­ση κανο­νι­κής άδειας.
  • Να υπάρ­χει ειδι­κή μέρι­μνα για τη δωρε­άν μετα­κί­νη­ση των μαθη­τών που ανα­γκά­ζο­νται να πηγαί­νουν σε σχο­λεία μακριά από τη γει­το­νιά τους. Αυτό μπο­ρεί να σημαί­νει είτε επι­πρό­σθε­τα δρο­μο­λό­για για την απο­φυ­γή του συνω­στι­σμού σε Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, είτε επί­δο­μα για τα έξο­δα μετα­κί­νη­σης στους γονείς.
  • Να υπάρ­χει ειδι­κή μέρι­μνα για τη μετα­φο­ρά των εκπαι­δευ­τι­κών (μόνι­μων και ανα­πλη­ρω­τών) που θα μετα­κι­νη­θούν προς τις περιο­χές που υπη­ρε­τούν, καθώς και για τη στέ­γα­ση και τη σίτι­ση τους με ευθύ­νη του κράτους.

2. Για τη δια­δι­κα­σία των Πανελ­λα­δι­κών εξετάσεων.

Η κυβέρ­νη­ση καθυ­στέ­ρη­σε σοβα­ρά να ανα­κοι­νώ­σει την ακρι­βή ημε­ρο­μη­νία των πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σε­ων. Το ΚΚΕ έχει κατα­θέ­σει ανα­λυ­τι­κή πρό­τα­ση για τις βέλ­τι­στες συν­θή­κες διε­ξα­γω­γής τους. Επι­μέ­νου­με στα εξής:

Υπό τις παρού­σες συν­θή­κες γίνε­ται ακό­μα πιο επι­τα­κτι­κό να στα­μα­τή­σουν οι πει­ρα­μα­τι­σμοί, οι ασά­φειες στη δια­τύ­πω­ση των θεμά­των (δια­τύ­πω­ση και ζητού­με­να) των πανελ­λα­δι­κών. Είναι ευθύ­νη του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας να δώσει σαφείς οδη­γί­ες στην Κεντρι­κή Επι­τρο­πή Εξε­τά­σε­ων, τα μέλη της οποί­ας — με αίσθη­μα επι­στη­μο­νι­κής, παι­δα­γω­γι­κής και κοι­νω­νι­κής ευθύ­νης — πρέ­πει να ακολουθήσουν.

Είναι ανα­γκαίο με άμε­ση νομο­θε­τι­κή παρέμ­βα­ση να προ­βλε­φτεί το δικαί­ω­μα επα­νά­λη­ψης της δια­δι­κα­σί­ας όσες φορές επι­θυ­μούν οι υπο­ψή­φιοι, με δυνα­τό­τη­τα κατο­χύ­ρω­σης βαθ­μο­λο­γί­ας μαθη­μά­των και για τις επό­με­νες χρονιές.

Απαι­τεί­ται να αρθούν οι περιο­ρι­σμοί για την εξε­τα­στι­κή του Σεπτέμ­βρη, που αφο­ρά μαθη­τές που ασθέ­νη­σαν. Αυτό σημαί­νει ότι δημιουρ­γού­νται εξε­τα­στι­κά κέντρα, ανά νομό και όχι μόνο σε Αθή­να και Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπως ισχύ­ει σήμε­ρα. Επί­σης, να προ­βλε­φθεί ότι αυτή η κατη­γο­ρία μαθη­τών εξε­τά­ζε­ται μόνο στο μάθη­μα που δεν δόθη­κε εξέ­τα­ση και όχι σε όλα εξαρ­χής. Χρειά­ζε­ται επί­σης με κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση να δοθούν άδειες για να πάρουν μέρος στις εξε­τά­σεις εργα­ζό­με­νοι μαθη­τές ή για όσους το επι­θυ­μούν, να έχουν το δικαί­ω­μα έντα­ξης σε αυτή την εξε­τα­στι­κή μια σει­ρά εργα­ζό­με­νοι μαθη­τές (π.χ. των εσπε­ρι­νών) οι οποί­οι δεν θα μπο­ρέ­σουν να δώσουν εξε­τά­σεις το καλο­καί­ρι λόγω της σεζόν.

3. Να ληφθούν ουσια­στι­κά μέτρα για την τηλεκ­παί­δευ­ση, αυστη­ρά όπου αυτή απαι­τεί­ται να συνε­χι­στεί. Αυτό σημαίνει:

  • Δωρε­άν σύν­δε­ση γρή­γο­ρου internet και εξα­σφά­λι­ση Η/Υ ή tablet για τους μαθη­τές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς που δεν έχουν. Δια­φο­ρε­τι­κά, είναι σαν να απο­κλεί­ο­νται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο από την ισό­τι­μη συμ­με­το­χή στις πανελ­λα­δι­κές χιλιά­δες μαθη­τές που δεν έχουν την απα­ραί­τη­τη οικο­νο­μι­κή δυνατότητα.
  • Να στη­ρι­χτεί το έργο των εκπαι­δευ­τι­κών με δημιουρ­γία κεντρι­κής ομά­δας τεχνι­κής υπο­στή­ρι­ξης στο υπουρ­γείο Παιδείας.
  • Δημιουρ­γία Κεντρι­κής Ψηφια­κής Πλατ­φόρ­μας Διδα­κτι­κού Υλι­κού από το υπουρ­γείο, στην οποία θα έχουν πρό­σβα­ση όλοι οι μαθη­τές και οι εκπαι­δευ­τι­κοί και θα περι­λαμ­βά­νει δρα­στη­ριό­τη­τες και ύλη για όλες τις ηλικίες.

4. Για τη λει­τουρ­γία των ΑΕΙ.

Οι ανα­κοι­νώ­σεις της Υπουρ­γού για τη λει­τουρ­γία των ΑΕΙ δια­τη­ρούν την αγω­νία χιλιά­δων φοι­τη­τών για την πορεία των σπου­δών τους, για τον ακρι­βή καθο­ρι­σμό των όρων πραγ­μα­το­ποί­η­σης των εξε­τα­στι­κών και την από­κτη­ση του πτυ­χί­ου τους.

Τόσο η κυβέρ­νη­ση όσο και οι διοι­κή­σεις των ΑΕΙ να πάρουν μέτρα για να μη χαθεί κανέ­να εξά­μη­νο σε καμιά Σχο­λή, να διε­ξα­χθούν η εξε­τα­στι­κή του εαρι­νού εξα­μή­νου και διπλή το Σεπτέμ­βρη για όλους τους φοι­τη­τές, χωρίς επι­πλέ­ον επι­βά­ρυν­ση, οικο­νο­μι­κή και ψυχο­λο­γι­κή, των φοιτητών.

Απαι­τεί­ται:

  • Να ληφθούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα υγιει­νής στις αίθου­σες διδα­σκα­λί­ας και εξέ­τα­σης, με το ανα­γκαίο υγειο­νο­μι­κό υλι­κό που θα παρέ­χε­ται δωρε­άν στους φοι­τη­τές και διδά­σκο­ντες-επι­τη­ρη­τές (μάσκες, γάντια, αλκο­ο­λού­χα απο­λυ­μα­ντι­κά διαλύματα).
  • Να εξα­σφα­λι­στούν και να δια­μορ­φω­θούν κατάλ­λη­λα οι απα­ραί­τη­τοι χώροι εξέ­τα­σης, ώστε να τηρού­νται οι ανα­γκαί­ες απο­στά­σεις μετα­ξύ των εξε­τα­ζό­με­νων φοι­τη­τών. Τα Πανε­πι­στη­μια­κά Ιδρύ­μα­τα να αξιο­ποι­ή­σουν ως κέντρα εξέ­τα­σης όλες τις αίθου­σες, τους συνε­δρια­κούς χώρους και τα κτί­ρια που έχουν στη ιδιο­κτη­σία τους, εξο­πλί­ζο­ντάς τα κατάλληλα.
  • Να προ­σλη­φθεί άμε­σα προ­σω­πι­κό καθα­ριό­τη­τας και φύλα­ξης, που θα καλύ­πτει τις σημε­ρι­νές έκτα­κτες ανά­γκες των Πανε­πι­στη­μί­ων, αλλά και αυτές που θα προ­κύ­ψουν με το νέο άνοιγ­μα των Σχο­λών από Σεπτέμβρη.
  • Προ­στα­τεύ­ο­νται ιδιαί­τε­ρα και εξαι­ρού­νται από τις εξε­τά­σεις και επι­τη­ρή­σεις οι ακα­δη­μαϊ­κοί δάσκα­λοι, το έκτα­κτο προ­σω­πι­κό και όσοι είναι επι­φορ­τι­σμέ­νοι με αυτό το καθή­κον, που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομά­δες. Ομοί­ως ισχύ­ει και για τους φοι­τη­τές που ανή­κουν σε ευπα­θείς κατη­γο­ρί­ες, για τους οποί­ους πρέ­πει ειδι­κά να προ­βλε­φθούν εναλ­λα­κτι­κοί τρό­ποι εξέτασης.

Για την εξεταστική:

Ειδι­κό­τε­ρα για την εξε­τα­στι­κή του εαρι­νού εξα­μή­νου αλλά και την επα­να­λη­πτι­κή του Σεπτέμ­βρη, το ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει τα εξής:

  • Επι­βάλ­λε­ται να υπάρ­ξει ξεχω­ρι­στή φρο­ντί­δα για τους «επί πτυ­χίω» φοι­τη­τές, για τους οποί­ους πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στούν όλοι οι όροι για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση εξε­τά­σε­ων μέχρι τέλος Ιου­λί­ου. Να εξα­σφα­λι­στούν οι όροι της διοι­κη­τι­κής και λοι­πής απαι­τη­τής στή­ρι­ξης, για τις ορκω­μο­σί­ες και τη λήψη του πτυ­χί­ου, χωρίς καθυ­στε­ρή­σεις και πρό­σθε­τη ταλαι­πω­ρία για τους φοιτητές.
  • Επει­δή η δια­νο­μή των συγ­γραμ­μά­των ήδη έχει καθυ­στε­ρή­σει πολύ, να εξα­σφα­λι­στεί ΤΩΡΑ δωρε­άν πρό­σβα­ση όλων των φοι­τη­τών, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, σε ηλε­κτρο­νι­κά περιο­δι­κά και ψηφιο­ποι­η­μέ­νες βιβλιο­θή­κες από τους χώρους δια­μο­νής τους.
  • Να εξα­σφα­λι­στεί ασφα­λής και δωρε­άν μετα­κί­νη­ση για τους φοι­τη­τές που σπου­δά­ζουν εκτός τόπου κατοι­κί­ας χρειά­ζε­ται να επι­στρέ­ψουν στον τόπο σπου­δών τους.
  • Να δοθεί έκτα­κτο επί­δο­μα στέ­γα­σης στους φοι­τη­τές για τους μήνες που τα ΑΕΙ βρί­σκο­νταν σε ανα­στο­λή λειτουργίας.
  • Να εντα­χθούν στο επί­δο­μα των 800 ευρώ οι φοι­τη­τές που ανε­στά­λη η πρα­κτι­κή τους λόγω της πανδημίας».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο