Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: H Λατινική Αμερική νέο επίκεντρο της πανδημίας

Τα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 ξεπέ­ρα­σαν τα 5 εκα­τομ­μύ­ρια παγκο­σμί­ως, με τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή να ξεπερ­νά την τελευ­ταία εβδο­μά­δα τις ΗΠΑ και την Ευρώ­πη σε αριθ­μό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των καθημερινά.

Η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας μοιά­ζει να εισέρ­χε­ται σε νέα φάση, αφού αρχι­κά κορυ­φώ­θη­κε στην Κίνα τον Φεβρουά­ριο πριν ακο­λου­θή­σουν ξεσπά­σμα­τα μεγά­λης έκτα­σης σε χώρες της Ευρώ­πης και στις ΗΠΑ.

Η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή κατέ­γρα­ψε περί­που το ένα τρί­το των 91.000 κρου­σμά­των μόλυν­σης αυτή την εβδο­μά­δα. Στην Ευρώ­πη και στις ΗΠΑ ανα­λο­γεί από ένα 20%.

Μεγά­λο μέρος αυτών των νέων κρου­σμά­των έχει επι­βε­βαιω­θεί στη Βρα­ζι­λία, που ξεπέ­ρα­σε τη Γερ­μα­νία, τη Γαλ­λία και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο για να γίνει η χώρα που κατα­τάσ­σε­ται τρί­τη σε αριθ­μό μολύν­σε­ων στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Τα κρού­σμα­τα στη Βρα­ζι­λία πλέ­ον αυξά­νο­νται καθη­με­ρι­νά με ρυθ­μό που υπο­λεί­πε­ται αυτόν μόνο μίας χώρας, των ΗΠΑ.

Τα πρώ­τα 41 κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού επι­βε­βαιώ­θη­καν στην Ουχάν της Κίνας τη 10η Ιανουα­ρί­ου. Σε όλο τον κόσμο, τα κρού­σμα­τα έφθα­σαν το ένα εκα­τομ­μύ­ριο την 1η Απρι­λί­ου. Έκτο­τε, περί­που ένα εκα­τομ­μύ­ριο κρού­σμα­τα προ­στί­θε­ται στο σύνο­λο κάθε περί­που δύο εβδο­μά­δες, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόιτερς.

Καθώς έχει πλέ­ον ξεπε­ρά­σει τα 5 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα, ο SARS-CoV‑2 έχει πλέ­ον προ­σβά­λει μέσα σε λιγό­τε­ρους από έξι μήνες όσους ανθρώ­πους παρου­σιά­ζουν οξεία μορ­φή γρί­πης κάθε χρό­νο: ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας υπο­λο­γί­ζει πως ο αριθ­μός αυτών των τελευ­ταί­ων κυμαί­νε­ται μετα­ξύ των 3 και των 5 εκατομμυρίων.

Η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού έχει στοι­χί­σει πάνω από 326.000 ανθρώ­πι­νες ζωές, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα δεδο­μένα. Ωστό­σο, ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των θυμά­των πιστεύ­ε­ται ότι είναι υψη­λό­τε­ρος, καθώς οι εξε­τά­σεις που γίνο­νται συνε­χί­ζουν να είναι συγκρι­τι­κά λίγες, ενώ πολ­λές χώρες δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νουν στους απο­λο­γι­σμούς τους όσους πεθαί­νουν εκτός νοσοκομείων.

Η Ευρώ­πη θρη­νεί πάνω από τα μισά θύμα­τα της παν­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Παρά το ότι τα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 συνε­χί­ζουν να αυξά­νο­νται, πολ­λές χώρες ανοί­γουν ξανά σχο­λεία και χώρους εργα­σί­ας, έπει­τα από εβδο­μά­δες μέτρων απο­τρο­πής της δια­σπο­ράς. Την ίδια ώρα, οι αγο­ρές ενθαρ­ρύ­νο­νται από τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα της κλι­νι­κής δοκι­μής εμβο­λί­ου σε ανθρώ­πους στις ΗΠΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο