Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΥΒΑ: Οι αρχές θα επιβάλουν το νόμο φτάνοντας στους υποκινητές και τους διοργανωτές

Αντιμέτωπη με το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ

Μετά την ξεκά­θα­ρη λαϊ­κή απά­ντη­ση, ο συνταγ­μα­τάρ­χης Moraima Bravet Garófalo, επι­κε­φα­λής της Γενι­κής Διεύ­θυν­σης Ποι­νι­κής Έρευ­νας του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών (Dirección General de Investigación Criminal del Ministerio del Interior ‑Minint), δήλω­σε κατηγορηματικά:
«Στις κατα­γραμ­μέ­νες μία προς μία και ταξι­νο­μη­μέ­νες ως εγκλη­μα­τι­κές βίαιες πρά­ξεις, και δημό­σια πρό­κλη­ση, τα γεγο­νό­τα της 11ης Ιου­λί­ου, σε διά­φο­ρα μέρη της εθνι­κής επι­κρά­τειας, θα δοθεί και ποι­νι­κή απά­ντη­ση σύμ­φω­να με τους νόμους του έθνους και τις ηθι­κές αρχές που το διέ­πουν»

Τα παρα­πά­νω στο ενη­με­ρω­τι­κό πρό­γραμ­μα Hacemos Cuba της τηλε­ό­ρα­σης όπου ανέ­φε­ρε επί­σης ότι επι­διώ­κε­ται «με ένα σύνο­λο ερευ­νη­τι­κών, ειδι­κών (εγκλη­μα­τι­κών) και επι­χει­ρη­σια­κών δρά­σε­ων» να απο­δεί­ξου­με ότι πρό­κει­ται για έγκλη­μα.
Δηλ. να τεκ­μη­ριώ­σει, να στοι­χειο­θε­τή­σει με βάση τους νόμους και να παρου­σιά­σει, τόσο στην Εισαγ­γε­λία όσο και στα Δικα­στή­ρια, τα απα­ραί­τη­τα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία που δεί­χνουν τη συμ­με­το­χή πολι­τών –οι περισ­σό­τε­ροι σεση­μα­σμέ­νοι, που πιά­στη­καν κυριο­λε­κτι­κά στα πρά­σα για διά­πρα­ξη βίαιων εκδη­λώ­σε­ων και βαν­δα­λι­σμών.

Ο Bravet Garófalo στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στο ότι η δια­δι­κα­σία έρευ­νας περι­λαμ­βά­νει την ανα­ζή­τη­ση όλων των συμ­με­τε­χό­ντων έως ότου φτά­σουν στους υπο­κι­νη­τές, τους διορ­γα­νω­τές και σε αυτούς που χρη­μα­το­δό­τη­σαν αυτές τις ενέρ­γειες με σκο­πό να δεί­ξουν στον κόσμο μια ψεύ­τι­κη εικό­να εσω­τε­ρι­κού χάους και ανα­τα­ρα­χής στη χώρα.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις χιλιά­δες φωτο­γρα­φί­ες και τα βίντεο που κυκλο­φο­ρούν στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα, σχο­λί­α­σε: «δεν είναι αυτή η Κού­βα, ούτε είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που έχου­με ζήσει όλα αυτά τα χρό­νια της Επα­νά­στα­σης, όπου κυριαρ­χεί η ηρε­μία και η τάξη των πολιτών».
Ο συνταγ­μα­τάρ­χης είπε επί­σης ότι με τις ψευ­δείς δηλώ­σεις που κυκλο­φο­ρούν στο Δια­δί­κτυο σε σχέ­ση με τα γεγο­νό­τα της περα­σμέ­νης Κυρια­κής, προ­σπά­θη­σαν να τα χει­ρα­γω­γή­σουν ως δήθεν ειρη­νι­κές διαδηλώσεις.
«Ήταν το αντί­θε­το, χαρα­κτη­ρί­ζο­νται παρα­πά­νω από απλά βίαια (περιε­λάμ­βα­ναν ληστεί­ες σε αγο­ρές και κατα­στή­μα­τα, λιθο­βο­λι­σμούς κρα­τι­κών ιδρυ­μά­των, σπι­τιών, αυτο­κι­νή­των και μοτο­σι­κλε­τών) και πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν με τη χρή­ση –εκτός από τις πέτρες, μαχαι­ριών, για να επι­τε­θούν και στις δυνά­μεις της τάξης».

🇨🇺 Η Κούβα παρέχει κάθε εγγύηση στους κρατούμενους

Οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς που συνε­λή­φθη­σαν για τις προ­α­να­φερ­θεί­σες πρά­ξεις βαν­δα­λι­σμού είχαν ήδη παρα­βα­τι­κές κατα­γρα­φές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εγκλη­μά­των όπως κατο­χή όπλων, ληστεί­ες, ανάρ­μο­στη συμπε­ρι­φο­ρά, τραυ­μα­τι­σμοί, απει­λές, περι­φρό­νη­ση των αρχών κλπ.
Ο αξιω­μα­τού­χος του Minint εξή­γη­σε ότι ορι­σμέ­νοι από τους εμπλε­κό­με­νους, παρό­λο που είχαν ποι­νι­κό μητρώο, απο­λάμ­βα­ναν τα οφέ­λη του σωφρο­νι­στι­κού καθε­στώ­τος που προ­βλέ­πο­νται στον κου­βα­νι­κό ποι­νι­κό κώδι­κα, της απε­λευ­θέ­ρω­σης υπό όρους.
Εξυ­πα­κού­ε­ται ότι «λόγω της συμ­με­το­χής τους σε αυτές τις βίαιες πρά­ξεις, χάνουν αυτό το ευερ­γε­τι­κό προ­νό­μιο», είπε.
Τόνι­σε επί­σης ότι δεν υπάρ­χουν αγνο­ού­με­νοι (σσ. τα ΜΚΔ μιλά­νε και για «εξα­φα­νι­σμέ­νους») και ότι όλοι οι συγ­γε­νείς αυτών που κρα­τού­νται ενη­με­ρώ­θη­καν για το που και πως, επί­σης «έχουν παρα­λη­φθεί και παρα­δο­θεί στους κρα­τού­με­νους όλα τα είδη προ­σω­πι­κής υγιει­νής κλπ., που μέλη της οικο­γέ­νειας κά. έχουν πάει στις αστυ­νο­μι­κές μονά­δες αυτές τις μέρες» και «έχουν παρα­σχε­θεί όλες οι πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με την πορεία της δια­δι­κα­σί­ας στην οποία βρί­σκο­νται αυτά τα άτομα».
Όσον αφο­ρά τη μετα­χεί­ρι­σή τους δήλω­σε ότι, «στον ισχύ­ο­ντα δια­δι­κα­στι­κό νόμο και σε νόμο που πρέ­πει να εγκρι­θεί σύντο­μα (νόμος περί ποι­νι­κών), η ομο­λο­γία του κατη­γο­ρου­μέ­νου δεν απο­τε­λεί ντε φάκτο από­δει­ξη στην ποι­νι­κή δια­δι­κα­σία», που σημαί­νει ότι «το άτο­μο είναι ελεύ­θε­ρο να δηλώ­σει ΝΑΙ ή ΟΧΙ και δεν μπο­ρού­με να το ανα­γκά­σου­με για το αντίθετο».

Πρό­σθε­σε ότι κατά τη διάρ­κεια των ερευ­νών πραγ­μα­το­ποιεί­ται εξα­το­μι­κευ­μέ­νη μετα­χεί­ρι­ση του ατό­μου και αξιο­λο­γεί­ται ο βαθ­μός συμ­με­το­χής καθε­νός από αυτούς, όπως προ­βλέ­πε­ται στον Ποι­νι­κό Κώδικα.
«Μπο­ρεί να μπερ­δευ­τεί ένα άτο­μο με τα γεγο­νό­τα ‑το εκτι­μού­με αυτό, αλλά πρέ­πει να το ερευ­νή­σου­με», δήλω­σε προ­σθέ­το­ντας ότι υπάρ­χουν διά­φο­ρες κυρώ­σεις ανά­λο­γα με το βαθ­μό συμ­με­το­χής στις πρά­ξεις και τις περι­στά­σεις, μετα­ξύ άλλων πρό­στι­μα ή προει­δο­ποι­ή­σεις.
«Περι­πτώ­σεις στις οποί­ες υπάρ­χει βία και επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον αστυ­νο­μι­κών έχουν τη σημα­σία τους, είναι καθα­ρό ότι δεν μπο­ρού­με να επι­τρέ­ψου­με τέτοιου είδους συμπε­ρι­φο­ρές», είπε.

🇨🇺  Όλα τα στοιχεία θα παρθούν υπόψη

Η εμφά­νι­ση βαν­δα­λι­σμού με παρα­βί­α­ση των μέτρων περιο­ρι­σμού της κινη­τι­κό­τη­τας εν μέσω του περί­πλο­κου επι­δη­μιο­λο­γι­κού σενα­ρί­ου που αντι­με­τω­πί­ζει η χώρα, λόγω παν­δη­μί­ας COVID-19, είναι επι­βα­ρυ­ντι­κά στοι­χεία για τα γεγο­νό­τα που συνέ­βη­σαν στην Κού­βα την περα­σμέ­νη Κυριακή.
Ο συνταγ­μα­τάρ­χης επε­σή­μα­νε ότι στις τρέ­χου­σες επι­δη­μιο­λο­γι­κές περι­στά­σεις το έγκλη­μα της ληστεί­αςπολύ περισ­σό­τε­ρο της ένο­πλης ταξι­νο­μεί­ται δια­φο­ρε­τι­κά όπως ακρι­βώς ως μια εξαι­ρε­τι­κή κατά­στα­ση όπως προ­βλέ­πε­ται στο Σύνταγ­μα, ως «δημό­σια κατα­στρο­φή», που προ­κα­λεί­ται εν μέσω παν­δη­μί­ας.
Ανέ­φε­ρε και τα παρα­δείγ­μα­τα γεγο­νό­των που συνέ­βη­σαν στους δήμους Cárdenas και Colón, στο δήμο Matanzas, όπου ληστεύ­τη­καν αγο­ρές και κατα­στή­μα­τα, η οποία ήταν η πιο περί­πλο­κα εκτε­θει­μέ­νη επαρ­χία της χώρας με τον SARS-COV‑2.

«Δυστυ­χώς, έχου­με επί­σης εντο­πί­σει ανη­λί­κους σε αυτά τα γεγο­νό­τα, οι οποί­οι δεν τιμω­ρού­νται, θα προ­σπα­θή­σου­με με εκπαι­δευ­τι­κή παρέμ­βα­ση να διορ­θώ­σου­με τη συμπε­ρι­φο­ρά τους», είπε.
Από αυτή την άπο­ψη, διευ­κρί­νι­σε ότι ο οργα­νι­σμός ανη­λί­κων είναι υπεύ­θυ­νος για αυτές τις περι­πτώ­σεις, στις οποί­ες λαμ­βά­νε­ται υπό­ψη ότι πολ­λά από αυτά τα παι­διά προ­έρ­χο­νται από δυσλει­τουρ­γι­κές οικο­γέ­νειες, ζουν σε περι­θω­ρια­κά περι­βάλ­λο­ντα, τα οποία επη­ρε­ά­ζουν τη συμπε­ρι­φο­ρά τους, ή ότι οι γονείς τους έχουν δια­συν­δέ­σεις με κακο­ποιά στοιχεία.
«Στην περί­πτω­ση ενός ενή­λι­κα που χρη­σι­μο­ποιεί έναν έφη­βο για να δια­πρά­ξει έγκλη­μα, αυτό είναι επι­βα­ρυ­ντι­κό φυσι­κά» ‑διευ­κρί­νι­σε.

Ο Moraima Bravet δια­βε­βαί­ω­σε ότι «παρό­λο που λίγες μόνο ημέ­ρες έχουν περά­σει από την έναρ­ξη της διε­ρευ­νη­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, έχουν ήδη εντο­πι­στεί άτο­μα που είχαν χρη­μα­το­δο­τη­θεί για την εκτέ­λε­ση τέτοιων πρά­ξε­ων και μπο­ρεί να ειπω­θεί με σιγου­ριά ότι αυτές οι ενέρ­γειες είχαν εκπο­νη­θεί εκ των προ­τέ­ρων».
(…)
«Είμα­στε πεπει­σμέ­νοι ότι πίσω από αυτά τα γεγο­νό­τα βρί­σκε­ται το χέρι του εχθρού, και να είναι σίγου­ροι πως θα φτά­σου­με στους υπο­κι­νη­τές και τους διορ­γα­νω­τές», επέ­μει­νε ο συνταγ­μα­τάρ­χης Moraima Bravet, ο οποί­ος έκλει­σε την ομι­λία του με ένα από­σπα­σμα του αρχη­γού του Fidel Castro, όταν το 1993 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν παρό­μοιες ενέρ­γειες στη χώρα:
(…)

Ένα πράγ­μα που πρέ­πει να γνω­ρί­ζει ο εχθρός με αδιαμ­φι­σβή­τη­το τρό­πο είναι ότι η μάχη είναι μέχρι θανά­του, ότι δεν αφή­νου­με χώρο σε ψευ­δαι­σθή­σεις ότι η χώρα πρό­κει­ται να καταρρεύσει.
Έχου­με πει ότι τα όπλα της Επα­νά­στα­σης δεν παρα­δί­δο­νται χωρίς μάχη.

ℹ️  Δεί­τε και
El Estado y las leyes cubanas tienen la obligación de salvaguardar la tranquilidad y seguridad ciudadanas
Οι νόμοι του κρά­τους και της Κού­βας έχουν την υπο­χρέ­ω­ση να δια­φυ­λάσ­σουν την κανο­νι­κό­τη­τα στη ζωή και την ασφά­λεια των πολιτών

Οι εξελίξεις

Με άμε­ση κινη­το­ποί­η­ση και συγκε­ντρώ­σεις υπε­ρά­σπι­σης της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης την περα­σμέ­νη Κυρια­κή σε όλες τις πόλεις του νησιού, μετά από κάλε­σμα του ΚΚ Κού­βας, μέλη του Κόμ­μα­τος και της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας, εργα­ζό­με­νοι και λαϊ­κές δυνά­μεις, δια­δή­λω­σαν με το σύν­θη­μα «Οι δρό­μοι ανή­κουν στους επα­να­στά­τες και όχι στους μισθο­φό­ρους», δίνο­ντας απά­ντη­ση στο νέο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχέ­διο των ΗΠΑ ενά­ντια στην Κού­βα και τον λαό της, το οποίο εκδη­λώ­θη­κε την ίδια μέρα με οργά­νω­ση αντι­δρα­στι­κών «δια­μαρ­τυ­ριών» με αντι­κομ­μου­νι­στι­κά και αντε­πα­να­στα­τι­κά συν­θή­μα­τα που καλού­σαν σε ανα­τρο­πή της κυβέρνησης.

Από τότε, κάθε μέρα που περ­νά­ει έρχο­νται στην επι­φά­νεια νέα στοι­χεία για τις δήθεν «αυθόρ­μη­τες δια­μαρ­τυ­ρί­ες»: Απο­κα­λύ­πτο­νται η άμε­ση εμπλο­κή των ΗΠΑ και ο ρόλος της αντι­κου­βα­νι­κής μαφί­ας που δρα στο έδα­φός τους, όπως και δυνά­με­ων μέσα στην Κού­βα που στη­ρί­ζουν τα σχέ­διά τους, για την προ­ε­τοι­μα­σία και τη χρη­μα­το­δό­τη­ση μιας «επαγ­γελ­μα­τι­κής» γιγά­ντιας καμπά­νιας χει­ρα­γώ­γη­σης στο δια­δί­κτυο και σε άλλα ΜΜΕ, επι­χει­ρώ­ντας να εκμε­ταλ­λευ­τούν δυσκο­λί­ες και ελλεί­ψεις στην Κού­βα, για τις οποί­ες κύριος ένο­χος είναι ο ίδιος ο απάν­θρω­πος 60χρονος οικο­νο­μι­κός απο­κλει­σμός της από τις ΗΠΑ.

🇺🇸  Μεθοδευμένο προβοκατόρικο σχέδιο

Η εν λόγω μεγά­λης κλί­μα­κας καμπά­νια, με ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, ξεκί­νη­σε από τα μέσα Ιού­νη. Στο επί­κε­ντρο της όλης επι­χεί­ρη­σης στο δια­δί­κτυο εμφα­νί­ζο­νται η επι­χεί­ρη­ση «Proactivo Miami Foundation», στην οποία χορή­γη­σε κεφά­λαια η αμε­ρι­κα­νι­κή Πολι­τεία της Φλό­ρι­ντα, καθώς και στε­λέ­χη του δικτύ­ου «ADN Cuba», που χρη­μα­το­δο­τεί­ται αδρά από την αμε­ρι­κα­νι­κή υπη­ρε­σία USAID.

Ξεκι­νώ­ντας από τις 15 Ιού­νη, επι­στρά­τευ­σαν πλή­θος από αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­να ρομπότ και «τρολ», που δημο­σί­ευ­σαν εκα­τομ­μύ­ρια μηνύ­μα­τα σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα, λαν­σά­ρο­ντας κυρί­ως μέσω του «Twitter» την καμπά­νια περί «ανθρω­πι­στι­κής επέμ­βα­σης» στην Κού­βα (τη γνω­στή «καμου­φλα­ρι­σμέ­νη» ορο­λο­γία για τη δικαιο­λό­γη­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών στρα­τιω­τι­κών επεμ­βά­σε­ων), επι­κα­λού­με­νοι την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας και τις ελλεί­ψεις σε μια σει­ρά από αγαθά.

Στις 5 Ιού­λη προ­στέ­θη­κε το λίγο πιο επε­ξερ­γα­σμέ­νο σύν­θη­μα του «ανθρω­πι­στι­κού δια­δρό­μου» (για να συγκα­λύ­πτε­ται κάπως η έννοια της επέμ­βα­σης), ενώ στις 9 Ιού­λη, δύο μέρες πριν από την ανοι­χτή εκδή­λω­ση του προ­βο­κα­τό­ρι­κου σχε­δί­ου, ενερ­γο­ποί­η­σαν τις ετι­κέ­τες (hashtags) #SOS Matanzas (η επαρ­χία που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο από τον κορο­νο­ϊό) και #SOS Cuba, αξιο­ποιώ­ντας τις για την προ­πα­γάν­δι­ση των «δια­μαρ­τυ­ριών».

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, λογα­ρια­σμός που δημιουρ­γή­θη­κε στην Ισπα­νία και χρη­σι­μο­ποί­η­σε το hashtag #SOS Cuba δημο­σί­ευ­σε στις 10 και τις 11 Ιού­λη περισ­σό­τε­ρα από 1.000 tweets, με αυτο­μα­το­ποί­η­ση 5 retweets ανά δευτερόλεπτο…
Παρα­πέ­ρα, περισ­σό­τε­ροι από 1.500 λογα­ρια­σμοί που δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­καν στο ίδιο hashtag δημιουρ­γή­θη­καν μετα­ξύ 10 και 11 Ιούλη!

Τη μέρα των γεγο­νό­των, στις 11/7, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν επί­σης ευρέ­ως παρα­ποι­η­μέ­νες εικό­νες από συγκε­ντρώ­σεις σε άλλες χώρες και άλλες περιό­δους (από την Αίγυ­πτο και την «Αρα­βι­κή Ανοι­ξη», την Αργε­ντι­νή κ.ά.), για να τις παρου­σιά­σουν ως μαζι­κές αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις στην Κού­βα. Οι δε «δια­μαρ­τυ­ρί­ες» στην ίδια την Κού­βα προ­βλή­θη­καν ως «ειρη­νι­κές δια­δη­λώ­σεις», ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα κατέ­λη­ξαν σε πολ­λές περι­πτώ­σεις σε επι­θέ­σεις στις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας, σε βαν­δα­λι­σμούς και πλιά­τσι­κο σε καταστήματα.

Επι­χει­ρώ­ντας δε να εμφα­νί­σουν όλη αυτήν την ενορ­χη­στρω­μέ­νη καμπά­νια κατά της Κού­βας ως προ­ερ­χό­με­νη μέσα από αυτήν, χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν τεχνι­κές αλλα­γής της γεω­γρα­φι­κής τοπο­θε­σί­ας των λογα­ρια­σμών που συμ­με­τεί­χαν, εμφα­νί­ζο­ντας ψευ­δώς το 60% από αυτούς να βρί­σκο­νται εντός του νησιού.

Η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση τονί­ζει πως παρό­τι όλα αυτά επι­ση­μάν­θη­καν έγκαι­ρα στο «Twitter», η αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία δεν ενερ­γο­ποί­η­σε τους κανο­νι­σμούς για το spam, την «πολι­τι­κή δημο­σί­ευ­σης» κ.ο.κ., τους οποί­ους κατά τ’ άλλα ενερ­γο­ποιεί με ανυ­πό­στα­τες κατη­γο­ρί­ες για να κλεί­σει λογα­ρια­σμούς Κουβανών.

Από κοντά, το «κερα­σά­κι» της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης έβα­λε η εκτε­τα­μέ­νη λαθρο­χει­ρία, με την κυκλο­φο­ρία φωτο­γρα­φιών από τις δια­δη­λώ­σεις υπέρ της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης, με λεζά­ντες περί… «πρω­το­φα­νών αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων», πρα­κτι­κή που, πέρα από τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, ακο­λου­θή­θη­κε εκτε­τα­μέ­να από πολ­λά διε­θνή «έγκρι­τα» ΜΜΕ. Από τον «χορό» αυτό της παρα­ποί­η­σης δεν θα μπο­ρού­σαν να λεί­πουν και ελλη­νι­κά ΜΜΕ, μέχρι και σε πρω­το­σέ­λι­δά τους!

🇺🇸  Καθόλου τυχαία η επιλογή της χρονικής στιγμής

Το «έργο» βέβαια είναι γνω­στό και ξανα­παιγ­μέ­νο, οι επι­θέ­σεις των ΗΠΑ ενα­ντί­ον της Κού­βας και του λαού της είναι ανα­ρίθ­μη­τες και διαρ­κείς, ωστό­σο ο χρό­νος εκδή­λω­σης του νέου ιμπε­ρια­λι­στι­κού σχε­δί­ου δεν είναι καθό­λου τυχαίος.
Σφίγ­γο­ντας τον 60χρονο απο­κλει­σμό κατά της Κού­βας, που έχει προ­κα­λέ­σει συνο­λι­κή ζημιά πάνω από 145 δισ. δολά­ρια, η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν δια­τη­ρεί στο ακέ­ραιο και τα 243 πρό­σθε­τα μέτρα που επέ­βα­λε την περί­ο­δο 2017 — 2021 η κυβέρ­νη­ση Τραμπ. Με τη ζημιά να έχει ανέ­βει πλέ­ον στα 5 δισ. δολά­ρια μόνο το τελευ­ταίο έτος, οι πρό­σθε­τες κυρώ­σεις αφο­ρούν, μετα­ξύ άλλων, την προ­σθή­κη νέων εμπο­δί­ων στην πρό­σβα­ση της Κού­βας σε καύ­σι­μα (με ό,τι συνε­πά­γε­ται συνο­λι­κό­τε­ρα αυτό για την οικο­νο­μία), νέες απα­γο­ρεύ­σεις σχε­τι­κά με τον Του­ρι­σμό, επι­πλέ­ον κυρώ­σεις σε επι­χει­ρή­σεις που συναλ­λάσ­σο­νται με την Κού­βα και πολ­λά άλλα.

Οι… «ευαί­σθη­τες» για το «διε­θνές δίκαιο» και τα «δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα» κυβερ­νή­σεις των ΗΠΑ, γρά­φο­ντας στα παλιά τους τα παπού­τσια και τις 29 συνε­χό­με­νες απο­φά­σεις με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία στις ετή­σιες Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις του ΟΗΕ για την άρση του απο­κλει­σμού, αντι­με­τω­πί­ζουν την παν­δη­μία και τις συνέ­πειές της ως «ευκαι­ρία», για να εντεί­νουν την προ­σπά­θεια να προ­κα­λέ­σουν ασφυ­ξία στην Κού­βα και τον λαό της.
Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, από τα 243 πρό­σθε­τα μέτρα κατά της Κού­βας, τα 50 εφαρ­μό­στη­καν κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας. Το ασφυ­κτι­κό­τε­ρο εμπάρ­γκο, η παγκό­σμια οικο­νο­μι­κή κρί­ση το 2020, η παν­δη­μία και οι συνέ­πειες στον Του­ρι­σμό που συνει­σφέ­ρει ένα σημα­ντι­κό μέρος εσό­δων στην Κού­βας, συνέ­βα­λαν στην εκδή­λω­ση ύφε­σης 11% το 2020, οδη­γούν σε ελλεί­ψεις αγα­θών, σε προ­βλή­μα­τα στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση κ.τ.λ. Ολα τα παρα­πά­νω σπεύ­δει να εκμε­ταλ­λευ­τεί η προ­πα­γάν­δα των ΗΠΑ, για να εμφα­νι­στεί από βασι­κός ένο­χος ως… «σωτή­ρας»!

Αντί­στοι­χα, τα καλέ­σμα­τα περί «ανθρω­πι­στι­κής επέμ­βα­σης» αξιο­ποιούν την τωρι­νή έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας στην Κού­βα, κάνο­ντας το μαύ­ρο άσπρο. Απο­κρύ­πτουν πως παρά τις μεγά­λες δυσκο­λί­ες από τον απο­κλει­σμό, που βάζει εμπό­δια ακό­μα και στην πρό­σβα­ση σε ιατρι­κό εξο­πλι­σμό και φάρ­μα­κα, η Κού­βα μπό­ρε­σε να ανα­πτύ­ξει 5 εμβό­λια κατά του κορο­νοϊ­ού, αξιο­ποί­η­σε το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας για να αντι­με­τω­πί­σει πολύ καλύ­τε­ρα την παν­δη­μία σε σχέ­ση με τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία των καπι­τα­λι­στι­κών χωρών, πρό­σφε­ρε διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη με ιατρι­κές μπρι­γά­δες σε άλλες χώρες. Χωρίς να μένου­με σε καμία περί­πτω­ση μόνο σε αυτό το στοι­χείο, δεν γίνε­ται να μην επι­ση­μαν­θεί ότι με όλες αυτές τις δυσκο­λί­ες η Κού­βα των 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων έχει συνο­λι­κά 1.700 θανά­τους από Covid-19, όταν η Ελλά­δα με ίδιο πλη­θυ­σμό έχει 12.800, ενώ στις ΗΠΑ με τους εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεκρούς άνοι­γαν μαζι­κούς τάφους…

Πέφτουν ξανά οι μάσκες

Με την εξέ­λι­ξη του νέου ιμπε­ρια­λι­στι­κού σχε­δί­ου κατά της Κού­βας, καταρ­ρέ­ει με πάτα­γο για άλλη μια φορά η απά­τη περί «προ­ο­δευ­τι­κής στρο­φής» στις ΗΠΑ με την κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν, ξεσκε­πά­ζε­ται ξανά ο ρόλος της ΕΕ απέ­να­ντι στην Κού­βα, πέφτουν οι μάσκες διά­φο­ρων «φίλων της Κού­βας» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που η κυβέρ­νη­σή του δια­τη­ρεί εν μέσω παν­δη­μί­ας τον 60χρονο βάρ­βα­ρο απο­κλει­σμό, ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος, Τζο Μπάι­ντεν, έσπευ­σε άμε­σα να «αξιο­ποι­ή­σει» το νέο προ­βο­κα­τό­ρι­κο σχέ­διο, δηλώ­νο­ντας προ­κλη­τι­κά ότι «οι ΗΠΑ συμπα­ρα­στέ­κο­νται στον λαό της Κού­βας και στο αίτη­μά του για ελευ­θε­ρία και απαλ­λα­γή από την τρα­γι­κή λαβή της παν­δη­μί­ας και τις δεκα­ε­τί­ες κατα­στο­λής και οικο­νο­μι­κών δει­νών που υπέ­στη από το αυταρ­χι­κό καθε­στώς».
Αλλά και ο εκπρό­σω­πος της λεγό­με­νης… «προ­ο­δευ­τι­κής» πτέ­ρυ­γας των Δημο­κρα­τι­κών, Μπ. Σάντερς, ανα­πα­ρά­γο­ντας ουσια­στι­κά την ίδια προ­πα­γάν­δα, μίλη­σε για «δικαί­ω­μα στη δια­μαρ­τυ­ρία» και κάλε­σε την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση να «σεβα­στεί τα δικαιώ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης και να απέ­χει από πρά­ξεις βίας».Cuba democracia

🇪🇺  Αντί­στοι­χα, από την ΕΕ, ο επι­κε­φα­λής της ευρω­ε­νω­σια­κής διπλω­μα­τί­ας, Ζ. Μπο­ρέλ, εμφα­νί­στη­κε ως υπε­ρα­σπι­στής του «δικαιώ­μα­τος ειρη­νι­κής έκφρα­σης του κου­βα­νι­κού λαού» και κάλε­σε την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση «να ακού­σει αυτές τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες δυσαρέσκειας»…
Ακό­μα πιο απρο­κά­λυ­πτα, ο πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου, Ντ. ΜακΑ­λι­στερ, κατα­δί­κα­σε την «κατα­στο­λή των ειρη­νι­κών δια­δη­λώ­σε­ων», επα­νέ­λα­βε τα περί «κου­βα­νι­κής δικτα­το­ρί­ας», όπως και τη στή­ρι­ξη σε «μια ειρη­νι­κή και δημο­κρα­τι­κή μετάβαση»…

🙈  Από τον «χορό» βέβαια δεν θα μπο­ρού­σε να λεί­πει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώ­ντας για «δια­μαρ­τυ­ρί­ες Κου­βα­νών πολι­τών» που «πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν με σεβα­σμό στην ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης», ξορ­κί­ζο­ντας κατά τ’ άλλα «κάθε ξένη επέμ­βα­ση για την εκμε­τάλ­λευ­ση της κατά­στα­σης»

Πηγή-Περισσότερα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο