Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Ο Λένιν ψηλά στο λόφο μνημείο ‑σύμβολο της αδελφοσύνης μεταξύ δύο λαών

Μια μέρα σαν σήμε­ρα, το 1984 – ακρι­βώς πριν από 40 χρό­νια – εγκαι­νιά­στη­κε το πρώ­το μνη­μείο του Βλα­ντι­μίρ Ίλιτς Λένιν στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή από τον Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρουζ και τον Στρα­τη­γό Raúl Castro. Η τοπο­θε­σία που επι­λέ­χθη­κε ήταν το πάρ­κο που φέρει το ένδο­ξο όνο­μά του στην Αβάνα.

Το μνη­μειώ­δες έργο, που σχε­δί­α­σε η Celia Sánchez Manduley (σσ. Θέλια Σάν­τσες Κου­βα­νή επα­να­στά­τρια, πολι­τι­κός, ερευ­νή­τρια και αρχειο­νό­μος, στέ­λε­χος της Επα­νά­στα­σης και στε­νή συνερ­γά­τι­δα του Φιντέλ) και υλο­ποι­ή­θη­κε από τον επί­τι­μο καλ­λι­τέ­χνη της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, Lev E. Kerbel, βρί­σκε­ται σε ένα όμορ­φο κου­βα­νέ­ζι­κο φυσι­κό περι­βάλ­λον που σχε­διά­στη­κε από τον αρχι­τέ­κτο­να Antonio Quintana (σσ. Λεβ Γιε­φί­μο­βιτς Κέρ­μπελ Σοβιε­τι­κός γλύ­πτης του σοσια­λι­στι­κού ρεα­λι­σμού _οι δημιουρ­γί­ες του Kerbel περιε­λάμ­βα­ναν αγάλ­μα­τα των Καρλ Μαρξ, Βλα­ντι­μίρ Λένιν, Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν, που στάλ­θη­καν από τη Σοβιε­τι­κή Κυβέρ­νη­ση ως δώρα σε σοσια­λι­στι­κές χώρες και χώρες του Τρί­του Κόσμου και σε όλο τον κόσμο)

Βρί­σκε­ται στον ψηλό­τε­ρο λόφο στο πάρ­κο Λένιν, σμι­λε­μέ­νο από γκρι μαρ­γα­ρι­τα­ρέ­νιο μάρ­μα­ρο, επι­λεγ­μέ­νο και φερ­μέ­νο από το λατο­μείο Sierra de Las Casas, στο νησί της νεο­λαί­ας (Isla de la Juventud).
το κάτω δεξί μπρο­στι­νό μέρος, έχει σκα­λι­σμέ­να τα λόγια του ιστο­ρι­κού ηγέ­τη της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης: “Ο Λένιν ήταν από την πρώ­τη στιγ­μή όχι μόνο πολι­τι­κός θεω­ρη­τι­κός, αλλά άνθρω­πος της δρά­σης, άνθρω­πος της συνε­χούς και αδιά­κο­πης επα­να­στα­τι­κής πρα­κτι­κής

Κού­βα 65 χρό­νια επα­νά­στα­σης: Σήμε­ρα όπως χθες το ίδιο νικη­φό­ρο καρα­βά­νι _Φωτο+video

Στην τελε­τή έναρ­ξης μίλη­σαν ο Κου­βα­νός δια­νο­ού­με­νος Armando Hart, τότε μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου και Υπουρ­γός Πολι­τι­σμού, και ο Piotr Démichev, τότε ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου και Υπουρ­γός Πολι­τι­σμού της ΕΣΣΔ.

Πηγή granma,
όργα­νο του ΚΚ Κούβας

Την ημέ­ρα της κηδεί­ας του Λένιν (27-Ιαν-1924), χιλιά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν στη Λόμα ντελ Φοντάν στον δήμο Ρέγκλα της Αβά­νας για να θρη­νή­σουν για τον Σοβιε­τι­κό επα­να­στά­τη. Ο αναρ­χο­σο­σια­λι­στής εκεί­νης της επο­χής, Αντό­νιο Μπος, μετο­νό­μα­σε τον λόφο σε “Colina Lenin” και φύτε­ψε μια ελιά. Εξή­ντα χρό­νια αργό­τε­ρα, το 1984, ένα μπρού­τζι­νο ανά­γλυ­φο του προ­σώ­που του Λένιν τοπο­θε­τή­θη­κε στην πλα­γιά του λόφου. Σχε­δια­σμέ­νο από την Κου­βα­νή καλ­λι­τέ­χνη Thelma Marin, το πρό­σω­πο περι­βάλ­λε­ται από 12 λευ­κές φιγού­ρες, που συμ­βο­λί­ζουν την κου­βα­νι­κή αλλη­λεγ­γύη στην Οκτω­βρια­νή Επανάσταση.

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο