Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: υπεράσπιση των κοινωνικών προγραμμάτων της Επανάστασης _υπεράσπιση του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης

Μετα­ξύ σφύ­ρας και άκμο­νος (εμπάρ­γκο, οικο­νο­μι­κή και νομι­σμα­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση, προ­βλή­μα­τα στην ενέρ­γεια και στις μετα­φο­ρές _μεταξύ άλλων) το νησί παλεύ­ει με νύχια και με δόντια να κρα­τη­θεί στα πόδια του, σε σοσια­λι­στι­κή κατεύ­θυν­ση και φυσι­κά το Ατέ­χνως έχει επα­νει­λημ­μέ­να στα­θεί _κριτικά ή ασχο­λί­α­στα, σε τέτοια ζητήματα.

Τα προ­βλή­μα­τα συζη­τιού­νται ανοι­χτά, τόσο επι­τε­λι­κά (Κόμ­μα – Κυβέρ­νη­ση), όσο και στις μαζι­κές οργα­νώ­σεις, ενώ καθη­με­ρι­νά τόσο η Granma όργα­νο του ΚΚ Κού­βας, όσο και άλλα μέσα (δια­δι­κτυα­κά και μη _πχ Cubadebate)

65 χρό­νια μετά τον θρί­αμ­βο, η Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση παρα­μέ­νει στα­θε­ρή στις μάχες της

Σημείο γρα­φής το παρα­κά­τω (από την Granma):

Στην Κού­βα, έχουν εντο­πι­στεί 1.236 κοι­νό­τη­τες σε ευά­λω­τες κατα­στά­σεις και το 96% από αυτές βρί­σκο­νται σε δια­δι­κα­σία συνο­λι­κής μετα­μόρ­φω­σης. Γενι­κά, εκεί εκτε­λού­νται έργα μετα­σχη­μα­τι­σμού με στό­χο την εξεύ­ρε­ση λύσε­ων στα κύρια προ­βλή­μα­τα και έτσι την επί­τευ­ξη αλλα­γών στο στυλ και τον τρό­πο ζωής των ανθρώ­πων που ζουν σε αυτά

Αυτό ανα­κοί­νω­σε η υπουρ­γός Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, του νησιού της επα­νά­στα­σης, σε συνά­ντη­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χτες, στην οποία αξιο­λο­γή­θη­κε το συνο­λι­κό έργο μετα­σχη­μα­τι­σμού σε κοι­νό­τη­τες, ομά­δες, οικο­γέ­νειες, σπί­τια και άτο­μα. Επι­κε­φα­λής της σύσκε­ψης ήταν ο πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez.

Ο αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης έκρι­νε ότι η προ­σο­χή που δίνε­ται με αυτή την έννοια είναι θέμα προ­τε­ραιό­τη­τας, εν μέσω της εφαρ­μο­γής όλων των οικο­νο­μι­κών μέτρων που έχουν σχε­δια­στεί ως μέρος των κυβερ­νη­τι­κών προ­βλέ­ψε­ων για τη διόρ­θω­ση στρε­βλώ­σε­ων και την τόνω­ση της οικο­νο­μί­ας το 2024. Η υπε­ρά­σπι­ση των κοι­νω­νι­κών προ­γραμ­μά­των στην τρέ­χου­σα οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση, εκτί­μη­σε, υπε­ρα­σπί­ζε­ται τον σοσια­λι­σμό, υπε­ρα­σπί­ζε­ται την κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη και, ως εκ τού­του, είναι απα­ραί­τη­το να τελειο­ποι­η­θεί σαν έργο και δράση.

Σχο­λιά­ζο­ντας τις κύριες πτυ­χές που ορι­στι­κο­ποι­ή­θη­καν το 2023, η Υπουρ­γός εξή­γη­σε ότι, μαζί με τη βελ­τί­ω­ση των ομά­δων πρό­λη­ψης στα λαϊ­κά συμ­βού­λια, συνέ­χι­σαν να προ­στί­θε­νται σε αυτά τα καθή­κο­ντα κοι­νω­νι­κοί λει­τουρ­γοί, κάτι που ευνο­εί την εξα­το­μι­κευ­μέ­νη προ­σο­χή στις οικο­γέ­νειες που βρί­σκο­νται σε ευά­λω­τες καταστάσεις.

Η άμε­ση και αρθρω­μέ­νη δου­λειά με τους αντι­προ­σώ­πους και τους θεσμούς που βρί­σκο­νται στην περι­φέ­ρεια είναι απα­ραί­τη­τη για να επι­τύ­χου­με όλα όσα προ­τεί­νου­με, τόνι­σε κατά τη διάρ­κεια της ανταλ­λα­γής από­ψε­ων (την οποία διηύ­θυ­νε μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου επι­κε­φα­λής υπουργός)
Στο πλαί­σιο των δρά­σε­ων που έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις κοι­νό­τη­τες, ξεχω­ρί­ζει η έντα­ξη 25.100 ατό­μων στην απα­σχό­λη­ση, εκ των οποί­ων 8.020 νέοι και 2.335 σε μαθή­μα­τα κατάρ­τι­σης. Ομοί­ως, 2.698 νέοι εντά­χθη­καν ξανά στη μελέ­τη και 1.390 επω­φε­λή­θη­καν από την παρά­δο­ση των επι­καρ­πια­κών γαιών.

Ιδιαί­τε­ρα όσον αφο­ρά τη φρο­ντί­δα για μητέ­ρες με τρία ή περισ­σό­τε­ρα παι­διά, τονί­στη­κε ότι, στο τέλος του περα­σμέ­νου έτους, 4.222 είχαν εντα­χθεί σε εργα­σία και 276 είχαν ξεκι­νή­σει σπου­δές, 829 συμ­με­τεί­χαν σε μαθή­μα­τα κατάρ­τι­σης για την απα­σχό­λη­ση. 2.600 επω­φε­λή­θη­καν από χρη­μα­τι­κά οφέ­λη, τόσο προ­σω­ρι­νά όσο και υπό όρους. Σε 5.398 δόθη­καν υλι­κά μέσα. 573 έλα­βαν σπί­τι και 878 είχαν τη δυνα­τό­τη­τα να ενσω­μα­τώ­σουν τα μικρά τους στον παι­δι­κό σταθ­μό. Αυτά τα νού­με­ρα αθροι­ζό­με­να είναι πάνω από το 80% των εκεί κατοίκων.

Σε σχέ­ση με την προ­στα­σία από την Κοι­νω­νι­κή Βοή­θεια σε αυτές τις κοι­νό­τη­τες, επε­σή­μα­νε ότι 186.112 οικο­γέ­νειες επω­φε­λή­θη­καν από αυτήν το 2023, τόσο με χρη­μα­τι­κά επι­δό­μα­τα, υπη­ρε­σί­ες ή πόρους (σσ. χωρίς να διευ­κρι­νί­ζο­νται ποσά κλπ λεπτομέρειες)

Μετα­ξύ άλλων δρά­σε­ων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στις κοι­νό­τη­τες, ανα­φέρ­θη­κε στην παρο­χή επι­δο­τή­σε­ων για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση εποι­κο­δο­μη­τι­κών δρά­σε­ων… μικρές επι­σκευ­ές σε σπί­τια και κατα­σκευ­ές άλλων, αλλα­γές δαπέ­δων,  καθώς και συμ­βό­λαια για την από­κτη­ση κρε­βα­τιών, στρω­μά­των, επί­πλων κλπ. σχε­τι­κού εξοπλισμού.
Στο τέλος της συνά­ντη­σης, ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας εκτί­μη­σε ότι, ακό­μη και μέσα στους περιο­ρι­σμούς που έχει η χώρα, η προ­σπά­θεια δεν  στα­μα­τά καθό­λου στις ευά­λω­τες κοι­νό­τη­τες, στις οποί­ες έχουν βελ­τιω­θεί οι συν­θή­κες δια­βί­ω­σης. Ανέ­φε­ρε την ανά­κτη­ση ιατρεί­ων, απο­κα­τά­στα­ση αγω­γών ύδρευ­σης, κατα­σκευή πεζο­δρο­μί­ων και δρό­μων που δεν υπήρ­χαν πριν, το άνοιγ­μα κατα­στη­μά­των, φαρ­μα­κεί­ων, μετα­ξύ άλλων, όλα αυτά εν μέσω μιας πολύ δύσκο­λης χρο­νιάς για την Κού­βα (από οικο­νο­μι­κή άποψη).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο