Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβερνητικές ανακοινώσεις: Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι – Το κράτος πληρώνει τους τόκους δανείων επιχειρήσεων

Μεγά­λες διευ­κο­λύν­σεις στις επι­χει­ρή­σεις αλλά έξω από το περι­βό­η­το «δίχτυ προ­στα­σί­ας» παρα­μέ­νουν επί της ουσί­ας οι εργα­ζό­με­νοι, σύμ­φω­να με τα όσα ανα­κοί­νω­σαν και για τον μήνα Απρί­λιο οι υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών Χρ. Σταϊ­κού­ρας, Ανά­πτυ­ξης Αδ. Γεωρ­γιά­δης και Εργα­σί­ας, Γ. Βρού­τσης.

Οι εργα­ζό­με­νοι δεν προ­στα­τεύ­ο­νται καθώς δεν ακυ­ρώ­νο­νται οι απο­λύ­σεις που είχαν γίνει από τις αρχές Μαρ­τί­ου, ενώ δεν ακυ­ρώ­νο­νται ούτε οι νεώ­τε­ρες απο­λύ­σεις που έγι­ναν, δηλα­δή,  μέχρι και σήμε­ρα 30 Μαρ­τί­ου στις επι­χει­ρή­σεις που εντά­χθη­καν στα μέτρα του Απρί­λη. Αυτό συναι­νεί ότι είναι ξεκρέ­μα­στοι οι του­λά­χι­στον 120.000 εργα­ζό­με­νοι που απολύθηκαν.

Η κυβέρ­νη­ση επι­μέ­νει να δοθεί το δώρο Πάσχα το Καλο­καί­ρι και όχι στις προ­βλε­πό­με­νες δια νόμου ημε­ρο­μη­νί­ες πλην των επι­χει­ρή­σε­ων που λει­τουρ­γούν και πλέ­ον είναι λιγό­τε­ρες από το 25% του συνό­λου των νομι­κών προ­σώ­πων. Το νεώ­τε­ρο που ανα­κοι­νώ­θη­κε είναι ότι το κρά­τος θα ανα­λά­βει το μέρος του δώρου Πάσχα που δεν θα κατα­βά­λουν οι επι­χει­ρή­σεις για το διά­στη­μα που ισχύ­σει η ανα­στο­λή της σύμ­βα­σης εργασίας.

Παρα­μέ­νει σε ισχύ η δυνα­τό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων για μεί­ω­ση των μισθών κατά 50% μέσω της εξά­μη­νης εκ περι­τρο­πής εργα­σί­ας που προ­βλέ­πει η ΠΝΠ. Ούτε λέξη δεν ειπώ­θη­κε για αυτό στις ανα­κοι­νώ­σεις των υπουρ­γών, όπως δεν ακού­στη­κε το παρα­μι­κρό για κατάρ­γη­ση των πλει­στη­ρια­σμών λαϊ­κών κατοικιών.

Εμπαιγ­μός και για τους επι­στή­μο­νες διό­τι παρά τις αντι­δρά­σεις η κυβέρ­νη­ση δεν τους εντάσ­σει στο πενι­χρό επί­δο­μα των 800 ευρώ αλλά επι­μέ­νει στο voucher κατάρ­τι­σης των 600 ευρώ, το οποίο είναι μόνο για τον Απρί­λιο και θα εκτα­μιευ­θεί σε δύο δόσεις από τα μέσα του μήνα.

Για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες ειπώ­θη­κε πως αν συνε­χι­στεί η παν­δη­μία και οι επι­πτώ­σεις της θα εντα­χθούν το Μάιο στο επί­δο­μα των 800 ευρώ. Ανα­κοι­νώ­θη­κε πως αν κατα­βά­λουν εμπρό­θε­σμα τις υπο­χρε­ώ­σεις τους θα έχουν 25% έκπτω­ση, η τετρά­μη­νη ανα­στο­λή πλη­ρω­μής χρε­ών ισχύει.

Γαλα­ντό­μο είναι το κρά­τος και πάλι προς τις επι­χει­ρή­σεις. Όπως ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός ανά­πτυ­ξης από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό θα γίνει η πλη­ρω­μή των τόκων των ενή­με­ρων δανεί­ων επι­χει­ρή­σε­ων για τους μήνες Μάρ­τιο – Απρί­λιο και Ιού­νιο. Μέτρο που μπο­ρεί να επε­κτα­θεί για δυο μήνες. ΟΙ επι­χει­ρή­σεις έχουν έκπτω­ση 25% αν κατα­βά­λουν εμπρό­θε­σμα τις οφει­λές τους.

Επί­σης το κρά­τος κατα­βά­λει το πρώ­το δισε­κα­τομ­μύ­ριο ευρώ για να τεθεί σε λει­τουρ­γία το Ταμείο Εγγυο­δο­σί­ας για να δοθούν δάνεια κίνη­σης των επι­χει­ρή­σε­ων και δημιουρ­γεί­ται ειδι­κός μηχα­νι­σμός για την επι­στρο­φή της προ­κα­τα­βο­λής φόρου.

Για τις επι­τα­γές και την ανα­στο­λή πλη­ρω­μής για 75 μέρες ανα­κοι­νώ­θη­κε πως θα υπάρ­ξουν πρό­σθε­τες ρυθ­μί­σεις διό­τι προ­κλή­θη­καν προ­βλή­μα­τα ρευ­στό­τη­τας σε εξα­γω­γι­κές επιχειρήσεις.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο