Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Μητσοτάκης από Λάρισα: «Κούφιες» υποσχέσεις για ενισχύσεις-ψίχουλα και χιλιοειπωμένες δικαιολογίες

Ένα ακό­μα ρεσι­τάλ ευχο­λο­γί­ων και «κού­φιων» υπο­σχέ­σε­ων έδω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης προς τους πλημ­μυ­ρο­πα­θείς της Θεσ­σα­λί­ας, μιλώ­ντας στη Λάρι­σα, πλαι­σιω­μέ­νος από υπουρ­γούς της κυβέρνσης.

Ταυ­τό­χρο­να, δεν παρέ­λει­ψε να «ξανα­παί­ξει την κασέ­τα» των «πρω­το­φα­νών κατα­στά­σε­ων από τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να», που προ­κλή­θη­καν από την «πρω­το­φα­νή καται­γί­δα που ξεπέ­ρα­σε κάθε πεσι­μι­στι­κό σενά­ριο», ενώ φυσι­κά δεν θα μπο­ρού­σε να λεί­ψει η «πρω­το­φα­νής κλι­μα­τι­κή κρίση».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε ότι «θα φρο­ντί­σου­με ότι όλοι οι πολί­τες είναι ασφα­λείς και υγιείς», την ώρα που υπάρ­χει άγνω­στος αριθ­μός αγνο­ου­μέ­νων και ήδη 15 νεκροί…

Ανα­πα­ρά­γο­ντας την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία της «ατο­μι­κής ευθύ­νης» που απο­τε­λεί απλά απο­ποί­η­ση ευθύ­νης του κρά­τους για τις κατα­στρο­φές, κάλε­σε «τους πάντες να ακούν όλοι τις εντο­λές για να γίνο­νται όλα στη σωστή κατεύθυνση».

Κατά τ’ άλλα, για ακό­μα μια φορά ο Κ. Μητσο­τά­κης υπο­σχέ­θη­κε άμε­ση υπο­στή­ρι­ξη, κρα­τι­κή αρω­γή, με ελά­χι­στη γρα­φειο­κρα­τία», προ­σθέ­το­ντας ότι το κρά­τος θα είναι δίπλα σε όσους υπέ­στη­σαν ζημιές». Λόγια που είχε επα­να­λά­βει μετά τις κατα­στρο­φι­κές τους καλο­και­ριού, αλλά και προη­γού­με­νες κατα­στρο­φές όπως στη Θεσ­σα­λία το 2021…

Την ίδια ώρα, επι­χεί­ρη­σε να παρου­σιά­σει ως «Μεσ­σία» την ΕΕ, την οποία θα καλέ­σει την Τρί­τη από το Στρα­σβούρ­γο, σε συνά­ντη­ση με την πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, «να στα­θεί η Ευρώ­πη οικο­νο­μι­κά δίπλα στην Ελλά­δα για να αντι­με­τω­πί­σει την καταστροφή».

Μάλι­στα, ο πρω­θυ­πουρ­γός παρα­δέ­χτη­κε ανε­ρυ­θρί­α­στα ότι «δαπα­νού­με πολ­λούς ευρω­παϊ­κούς πόρους για να χρη­μα­το­δο­τή­σου­με την μετά­βα­ση σε οικο­νο­μία χαμη­λού άνθρα­κα», την περι­βό­η­τη πρά­σι­νη μετά­βα­ση, αλλά «δαπα­νού­με λίγους πόρους ως Ευρώ­πη για να αντι­με­τω­πί­σου­με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής», περι­γρά­φο­ντας την πολι­τι­κή κόστους – οφέ­λους της ΕΕ και των κρα­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων που επι­λέ­γουν μόνο έργα που αφο­ρούν στην κερ­δο­φο­ρία των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, ενώ έργα για την προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού παρα­πέ­μπο­νται στις ελλη­νι­κές καλένδες.

Ακό­μα, δεν έχα­σε την ευκαι­ρία να… δια­φη­μί­σει ότι η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία «πήρε την πολυ­πό­θη­τη ανα­βάθ­μι­ση», της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας, παρα­δε­χό­με­νός όμως μόνος του ο πρω­θυ­πουρ­γός ότι «είναι το τελευ­ταίο που ενδια­φέ­ρει τους κατοί­κους στη Θεσσαλία».

Επί­σης, ανα­κοί­νω­σε ότι θα παρα­στεί και θα μιλή­σει στην Διε­θνή Έκθε­ση Θεσ­σα­λο­νί­κης το ερχό­με­νο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, δίνο­ντας μάλι­στα και το στίγ­μα του τι θα πει, λέγο­ντας ότι «δεν θα ωραιο­ποι­ή­σου­με τίπο­τα, δεν θα μηδε­νί­σου­με τίποτα»…

Ψίχουλα η «άμεση υποστήριξη»

Τα γνω­στά «ψίχου­λα» περι­λαμ­βά­νουν τα μέτρα υπο­στή­ρι­ξης των πλημ­μυ­ρο­πα­θών, όπως τα εξει­δί­κευ­σε ο Χρή­στος Τρια­ντό­που­λος, υφυ­πουρ­γός Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προστασίας.

Όπως είπε, αύριο ανοί­γει η πλατ­φόρ­μα πρώ­της αγω­γής με τις ενι­σχύ­σεις να κυμαί­νο­νται από 4.000 μέχρι 10.000 ευρώ για ανθρώ­πους που έχει βυθι­στεί κυριο­λε­κτι­κά όλο τους το βιος.

Μάλι­στα, η κυβέρ­νη­ση, παρά τα παχιά λόγια, θα καλύ­ψει μέχρι 80% την επι­σκευή και ανα­κα­τα­σκευή σπι­τιών που υπέ­στη­σαν τερά­στιες ζημιές, ενώ για όσων τα σπί­τια κατα­στρά­φη­καν θα δοθεί επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου και συγκα­τοί­κη­σης από 300 έως 500 ευρώ. Ακό­μα, ανα­κοί­νω­σε ανα­στο­λή συμ­βά­σε­ων σε επι­χει­ρή­σεις που επλή­γη­σαν και επί­δο­μα μόλις 543 ευρώ για τους εργα­ζό­με­νους που θα χάσουν τη δου­λειά τους. Ενώ η «στή­ρι­ξη» σε πλη­γεί­σες επι­χει­ρή­σεις και κτη­νο­τρο­φι­κές και αγρο­τι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις θα είναι μέχρι 70% των ζημιών.

Τέλος, προ­α­νήγ­γει­λε «έργα ανα­πτυ­ξια­κής και δομι­κής φύσης», με τους μεγά­λους κατα­σκευα­στι­κούς ομί­λους να τρί­βουν τα χέρια τους…

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο