Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να το χαίρεστε το «επιτελικό κράτος» σας, κύριε Μητσοτάκη — Γράφει ο Νίκος Μόττας

Μιλώ­ντας σήμε­ρα στη Λάρι­σα, ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­στρά­τευ­σε τη γνω­στή «καρα­μέ­λα» των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων όταν θέλουν να δικαιο­λο­γή­σουν την πατα­γώ­δη απο­τυ­χία τους στην προ­στα­σία του λαού: Φταί­ει η «πρω­το­φα­νής κλι­μα­τι­κή κρί­ση», η «πρω­το­φα­νής καται­γί­δα», τα «πρω­το­φα­νή πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να», κλπ.

Σε κάθε τρα­γω­δία που βιώ­νει ο λαός, η προ­σπά­θεια των κυβερ­νή­σε­ων και των φερέ­φω­νων τους να κατο­χυ­ρώ­σουν το ακα­τα­λό­γι­στο στον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό κινεί­ται σε δύο άξο­νες: 1) Ακραία κατά­στα­ση και 2) Ατο­μι­κή ευθύνη.

Το περί­φη­μο «επι­τε­λι­κό κρά­τος», για το οποίο περη­φα­νεύ­ε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός, βού­λια­ξε στα λασπό­νε­ρα που έπνι­ξαν την Θεσ­σα­λία, με απο­λο­γι­σμό του­λά­χι­στον 15 νεκρούς και ανυ­πο­λό­γι­στες καταστροφές.

Πρό­κει­ται για το ίδιο κρά­τος που, μετα­ξύ άλλων:

Αδυ­να­τεί να προ­στα­τεύ­σει τη χώρα από κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές, όπως στην Αττι­κή, την Εύβοια, τον Έβρο, τη Φθιώ­τι­δα και αλλού, αφή­νο­ντας ανθρώ­πους ανή­μπο­ρους απέ­να­ντι στην πύρι­νη λαί­λα­πα, και μετα­τρέ­πο­ντας κατοι­κί­ες και εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες στρέμ­μα­τα σε στάχτη.

Αδυ­να­τεί – εν έτει 2022 – να ελέγ­ξει εάν δυο αμα­ξο­στοι­χί­ες κινού­νται μετω­πι­κά (!), οδη­γώ­ντας σε εθνι­κές τρα­γω­δί­ες όπως αυτή στα Τέμπη με 57 νεκρούς.

Αδυ­να­τεί να προ­στα­τεύ­σει την πρω­τεύ­ου­σα της χώρας από τον χιο­νιά, αφή­νο­ντας εκα­το­ντά­δες οδη­γούς και επι­βά­τες κολ­λη­μέ­νους στην Αττι­κή Οδό.

Αδυ­να­τεί να προ­στα­τεύ­σει το λαό από την παν­δη­μία, έχο­ντας δια­χρο­νι­κά απο­ψι­λώ­σει το Δημό­σιο Σύστη­μα Υγεί­ας, αφή­νο­ντας Νοσο­κο­μεία χωρίς επαρ­κές υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό και υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή, την ίδια στιγ­μή που δίνει «γη και ύδωρ» στους επι­χει­ρη­μα­τί­ες που θησαυ­ρί­ζουν μετα­τρέ­πο­ντας την Υγεία σε εμπόρευμα.

Όχι, αυτό το κρά­τος δεν είναι ούτε «ανί­κα­νο», ούτε «ανύ­παρ­κτο», όπως επι­χει­ρούν να το παρου­σιά­σουν κάποιοι προ­κει­μέ­νου να κρύ­ψουν την ταξι­κή του φύση.

Είναι το κρά­τος του κεφα­λαί­ου που ως βασι­κή του αρχή έχει την λογι­κή του «κόστους — οφέλους».

Που προ­τι­μά να έχει απώ­λειες σε ανθρώ­πι­νες ζωές και να μοι­ρά­ζε — εάν και όταν το θυμη­θεί — ψευ­το­α­πο­ζη­μιώ­σεις, παρά να δαπα­νή­σει πόρους για έργα απο­τε­λε­σμα­τι­κών μέσων προ­στα­σί­ας του λαού. 

Που βάζει στο περι­θώ­ριο τις ανά­γκες των πολ­λών και υπο­βαθ­μί­ζει την κρα­τι­κή μέριμνα. 

Που βάζει την «αντο­χή της οικο­νο­μί­ας», τις ανά­γκες και τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου πάνω από την ανθρώ­πι­νη ζωή.

Είναι κρά­τος ΙΚΑΝΟ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ όταν πρό­κει­ται να κατα­στεί­λει, με ΜΑΤ και πάνο­πλες αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις, απερ­γί­ες και διαδηλώσεις.

Είναι κρά­τος πραγ­μα­τι­κά ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ, όταν πρό­κει­ται να περά­σει σωρεία αντι­λαϊ­κών νομο­σχε­δί­ων που τσα­κί­ζουν εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, όπως για παρά­δειγ­μα το νέο εργα­σια­κό νομο­σχέ­διο-έκτρω­μα του υπουρ­γεί­ου Εργασίας.

Είναι κρά­τος που δου­λεύ­ει στην ΕΝΤΕΛΕΙΑ όταν, για παρά­δειγ­μα, συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια ΝΑΤΟ-ΕΕ, στέλ­νο­ντας οπλι­σμό στην Ουκρα­νία και στρα­τεύ­μα­τα στον… Περ­σι­κό Κόλπο.

Γι’ αυτό, λοι­πόν, το «επι­τε­λι­κό» αστι­κό κρά­τος, μπο­ρού­με να πού­με στον κ. Μητσο­τά­κη και την κυβέρ­νη­ση: Να το χαί­ρε­στε το κρά­τος σας!

Σε ότι μας αφο­ρά, χρέ­ος και ευθύ­νη μας είναι να παλέ­ψου­με για την ανα­τρο­πή του, μαζί με το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα που το τρέ­φει και το διαιωνίζει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο