Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λουτζ Λονγκ, ο αθλητής που αψήφισε τον Χίτλερ, σκοτώθηκε στο μέτωπο, σαν σήμερα

Μια ημέ­ρα σαν σήμε­ρα, το 1943, σκο­τώ­θη­κε στην Ιτα­λία και συγκε­κρι­μέ­να στη μάχη του Σαν Πιέ­τρο (συμ­μα­χι­κή από­βα­ση στη Σικε­λία), ο Λουτζ Λονγκ, αντί­πα­λος του Τζέ­σε Όου­ενς στο μήκος, στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Βερο­λί­νου το 1936. Ο Λονγκ είχε στα­λεί στην πρώ­τη γραμ­μή ως… τιμω­ρία για την ήττα του από τον Όουενς.

Οι Αγώ­νες είχαν ανα­τε­θεί από το 1931 στη Γερ­μα­νία, σε μια προ­σπά­θεια επα­νέ­ντα­ξής της στο διε­θνές πολι­τι­κό και αθλη­τι­κό γίγνε­σθαι. Όμως, το 1932 ο Χίτλερ πήρε την εξου­σία και θέλη­σε μέσω αυτών να δεί­ξει την υπε­ρο­χή της άριας φυλής και να προ­ω­θή­σει τον εθνικοσοσιαλισμό.

Τα μηνύ­μα­τα δεν ήταν καθό­λου καλά καθώς είχε πυρ­πο­λη­θεί η Μπού­ντε­σταγκ, είχαν ανα­στα­λεί οι πολι­τι­κές και ατο­μι­κές ελευ­θε­ρί­ες των πολι­τών και ήδη είχε ανοί­ξει το πρώ­το στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης. Οι δημο­κρα­τι­κοί και οι σοσια­λι­στές ζητούν από τη ΔΟΕ να αφαι­ρέ­σει τη διορ­γά­νω­ση από τα χέρια του Χίτλερ, αλλά η ΔΟΕ δεν συμ­με­ρί­ζε­ται τις ανη­συ­χί­ες τους.

Έτσι ο Χίτλερ προ­χω­ρά απτό­η­τος και ξοδεύ­ο­ντας 25 εκ. δολά­ρια κατα­σκευά­ζει τέλειες για την επο­χή εγκα­τα­στά­σεις. Η προ­πα­γάν­δα δίνει και παίρ­νει και ως ένα από τα μέσα που χρη­σι­μο­ποιεί είναι και η τηλε­ό­ρα­ση που κάνει την εμφά­νι­σή της σε πει­ρα­μα­τι­κό επίπεδο.

Ο Χίτλερ υπο­λό­γι­ζε όμως χωρίς τον ξενο­δό­χο, ο οποί­ος στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση ήταν ο Τζέ­σε Όου­ενς, ο Αφρο­α­με­ρι­κα­νός υπε­ρα­θλη­τής που έγι­νε ο ήρω­ας των αγώ­νων κατα­κτώ­ντας τέσ­σε­ρα χρυ­σά μετάλ­λια και ανα­γκά­ζο­ντας τον Χίτλερ να απο­χω­ρή­σει από το στά­διο. Οι Ναζί έγι­ναν «θηρία», αλλά το πλή­θος χει­ρο­κρό­τη­σε θερ­μά τον μαύ­ρο αθλη­τή, ενώ ο Γερ­μα­νός Λούτζ Λονγκ, μεγά­λος αντί­πα­λος του Όου­ενς στον αγω­νι­στι­κό χώρο, τον συνε­χά­ρη θερ­μά μπρο­στά στα μάτια των ναζί επι­σή­μων, με απο­τέ­λε­σμα να το πλη­ρώ­σει με την ίδια του τη ζωή, στην πρώ­τη γραμ­μή του πολέμου.

Πολ­λά χρό­νια μετά, ο Όου­νες θα απο­κα­λύ­ψει ότι έχο­ντας ήδη δύο άκυ­ρα άλμα­τα και φοβού­με­νος μην απο­κλει­στεί, δέχθη­κε τη βοή­θεια του Λονγκ, ο οποί­ος έβα­λε σαν σημά­δι την πετσέ­τα του στο διά­δρο­μο για να φαί­νε­ται το όριο από μακριά.

Το 1964, η Διε­θνής Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή απέ­νει­με μετά θάνα­τον στον Λουτζ Λονγκ το μετάλ­λιο Πιερ ντε Κου­μπερ­τέν για το ήθος και το αθλη­τι­κό πνεύ­μα που επέ­δει­ξε κατά τη διάρ­κεια των αγώ­νων του Βερο­λί­νου. Παράλ­λη­λα, το όνο­μά του έχει δοθεί σε δρό­μους τόσο στη γενέ­τει­ρά του Λει­ψία όσο και στο Μόναχο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο