Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάνος Χατζιδάκις: Ο «άγνωστος» φίλος μου Μίκης Θεοδωράκης (Ηχητικό ντοκουμέντο)

«Ο Θεο­δω­ρά­κης είναι βαθειά και πλα­τειά μου­σι­κός και λει­τουρ­γεί παράλ­λη­λα σ’άλλες λιγό­τε­ρο γνω­στές στιγ­μές, με ακρί­βεια και με συνεί­δη­ση των πηγών του και των στό­χων του, με ευαι­σθη­σία και με τεχνι­κή απα­ρά­μιλ­λη. Αυτές είναι οι στιγ­μές που τον τοπο­θε­τούν στο μέλ­λον, σίγου­ρα και παντοτινά».

Πόσο όμορ­φο, αλή­θεια, είναι να ακούς έναν σπου­δαίο να μιλά­ει για έναν άλλον σπου­δαίο. ‘Εναν γίγα­ντα της μου­σι­κής να ανα­φέ­ρε­ται σε έναν άλλον γίγα­ντα, ομό­τε­χνο του. Τον Μάνο Χατζι­δά­κι να πλέ­κει το εγκώ­μιο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Σήμε­ρα λοι­πόν θέλω να σας απο­κα­λύ­ψω έναν φίλο μου συν­θέ­τη, πολύ σημα­ντι­κό, που είμαι βέβαιος πως δεν ξέρε­τε, τον Μίκη Θεοδωράκη…».

Στο παρα­κά­τω ηχη­τι­κό ντο­κου­μέ­ντο — που «ανέ­βη­κε» στο δια­δί­κτυο από τον Μάνο Ορφα­νου­δά­κη — ακού­με ένα από­σπα­σμα εκπο­μπής του Μ. Χατζι­δά­κι στο Τρί­το Πρό­γραμ­μα το 1978, όπου μιλά­ει για έναν «άγνω­στο φίλο» του, τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, επι­λέ­γο­ντας κάποια από τα αγα­πη­μέ­να του τραγούδια.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο