Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Μαρίκα Νίνου — Σαν άστρο» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από τις 11 Φεβρουαρίου

Το Θέα­τρο Τέχνης Καρό­λου Κουν από τις 11 Φλε­βά­ρη θα φιλο­ξε­νή­σει την παρά­στα­ση «Μαρί­κα Νίνου — Σαν άστρο» της Μαριάν­νας Κάλμπαρη.

Η αρμε­νι­κής κατα­γω­γής Μαρί­κα Νίνου γεν­νή­θη­κε εκα­τό χρό­νια πριν, το 1922, πάνω σε ένα καρά­βι με το οποίο φυγα­δεύ­τη­καν πρό­σφυ­γες από τη Σμύρ­νη. Πέθα­νε μόλις το 1957. Υπήρ­ξε μια από τις λίγες γυναί­κες που διεκ­δί­κη­σαν και κατέ­κτη­σαν τη θέση τους στο ανδρο­κρα­τού­με­νο ρεμπέ­τι­κο πάλ­κο. Μέσα στα επτά χρό­νια της καριέ­ρας της ως λαϊ­κής τρα­γου­δί­στριας, η Νίνου πρό­λα­βε όχι μόνο να συνερ­γα­στεί με σπου­δαί­ους συν­θέ­τες και να πει αξέ­χα­στα τρα­γού­δια, αλλά και να δημιουρ­γή­σει έναν ολό­κλη­ρο μύθο γύρω από την ερμη­νευ­τι­κή ικα­νό­τη­τα και τη μνη­μειώ­δη σκη­νι­κή της παρου­σία, που ήταν πρω­τό­γνω­ρη για τα δεδο­μέ­να του ελλη­νι­κού λαϊ­κού τρα­γου­διού της εποχής.

Η παρά­στα­ση χρη­σι­μο­ποιεί μια πρω­τό­τυ­πη φόρ­μα, που συν­δυά­ζει τη ζωντα­νή μου­σι­κή και το τρα­γού­δι με τη δρα­μα­το­ποι­η­μέ­νη αφή­γη­ση και τον χορό — ακρο­βα­σία. Η δρα­μα­τουρ­γία, με άξο­να γνω­στά και λιγό­τε­ρο γνω­στά ρεμπέ­τι­κα τρα­γού­δια που ερμη­νεύ­ο­νται επί σκη­νής, ζωντα­νεύ­ει μια επο­χή που χάθη­κε μαζί με τα ήθη και τους πρω­τα­γω­νι­στές της, μέσα από πρω­τό­τυ­πα κεί­με­να, αλλά και αυθε­ντι­κές γρα­πτές ή προ­φο­ρι­κές μαρτυρίες.

Συντε­λε­στές: Δρα­μα­τουρ­γία — Σκη­νο­θε­σία: Μαριάν­να Κάλ­μπα­ρη. Συνερ­γά­της στη Δρα­μα­τουρ­γία — Σκη­νο­θε­σία: Γιάν­νος Περ­λέ­γκας. Πρω­τό­τυ­πα κεί­με­να: Μαριάν­να Κάλ­μπα­ρη. Μου­σι­κή Επι­μέ­λεια: Γιάν­νος Περλέγκας.

Παί­ζουν (αλφα­βη­τι­κά): Ευγε­νία Απο­στό­λου, Βερό­νι­κα Δαβά­κη, Δημή­τρης Μαγ­γί­νας, Γιάν­νος Περ­λέ­γκας, Μάνος Στεφανάκης.

Μου­σι­κοί επί σκη­νής: Αυγε­ρι­νή Γάτση, Στρά­τος Γκρίν­τζα­λης, Μπά­μπης Παπα­δη­μη­τρί­ου, Γιάν­νος Περλέγκας.

Χορός — ακρο­βα­σία: Χρι­στί­να Σουγιουλτζή

Παρα­στά­σεις από Τετάρ­τη έως Κυριακή.

Εισι­τή­ρια: viva.gr και κρα­τή­σεις στα τηλέ­φω­να 210–3228706 και 210–3222464.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο