Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα: Τουλάχιστον 60 νεκροί και 115 τραυματίες στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο

Περισ­σό­τε­ροι από 60 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 115 τραυ­μα­τί­στη­καν από την τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση σε αίθου­σα συναυ­λιών στα περί­χω­ρα της Μόσχας, για την οποία την ευθύ­νη ανέ­λα­βε η τζι­χα­ντι­στι­κή οργά­νω­ση Ισλα­μι­κό Κρά­τος (ΙΚ). Τρία παι­διά βρί­σκο­νται μετα­ξύ των νεκρών.

Από τη Μόσχα σχο­λια­ζουν πως δεν μπο­ρεί να ληφθεί ως επί­ση­μη ανά­λη­ψη ευθύ­νης μία ανάρ­τη­ση στο Telegram, από έναν λογα­ρια­σμό που δεν έχει την παρα­μι­κρή μορ­φή αξιοπιστίας.

Οι ρωσι­κές αρχές εξα­κο­λου­θούν να ανα­ζη­τούν τους δρά­στες, οι οποί­οι σύμ­φω­να με την ανάρ­τη­ση του ΙΚ στο Telegram κατά­φε­ραν να δια­φύ­γουν και να επι­στρέ­ψουν στη βάση τους.

Επί­σης, στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δημο­σιεύ­ο­νται φωτο­γρα­φί­ες και βίντεο από τους δρά­στες μέσα στο λευ­κό όχη­μα, με το οποίο έφθα­σαν στο συναυ­λια­κό χώρο ενώ εικό­νες στο δια­δί­κτυο κατα­γρά­φουν έναν οπλο­φό­ρο στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του μακε­λειού, μετά το συμβάν.

Δύο ύπο­πτοι για την τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση συνε­λή­φθη­σαν στην περι­φέ­ρεια Μπριάνσκ της Ρωσί­ας, μετά την κατα­δί­ω­ξη οχή­μα­τος από την αστυ­νο­μία, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα σε ανάρ­τη­σή του στο Telegram ο βου­λευ­τής Αλε­ξά­ντερ Κιν­στάιν, άλλοι ύπο­πτοι διέ­φυ­γαν σε κοντι­νό δάσος πεζοί, πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Υγεί­ας Μιχα­ήλ Μου­ρά­σκο, 115 τραυ­μα­τί­ες νοση­λεύ­ο­νται, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πέντε παι­διών. Η κατά­στα­ση 60 ενη­λί­κων και ενός παι­διού χαρα­κτη­ρί­ζε­ται σοβα­ρή, εγεί­ρο­ντας φόβους ότι ο αριθ­μός των θυμά­των «ενδέ­χε­ται να αυξηθεί».

Ένο­πλοι με στο­λές παραλ­λα­γής εισέ­βα­λαν λίγο μετά τις 8 το βρά­δυ στο κατά­με­στο Crocus City Hall — μια αίθου­σα συναυ­λιών στο Κρασ­νο­γκόρσκ, βορειο­δυ­τι­κά της Μόσχας — και άρχι­σαν να πυρο­βο­λούν αδια­κρί­τως, σκορ­πώ­ντας τον θάνα­το. Ακο­λού­θη­σαν εκρή­ξεις και ξέσπα­σε πυρ­κα­γιά που εξα­πλώ­θη­κε ταχύ­τα­τα στο κτίριο.

Ένας μου­σι­κός παρα­γω­γός που βρι­σκό­ταν στα καμα­ρί­νια, αφη­γή­θη­κε ότι «λίγο πριν από την έναρ­ξη» της συναυ­λί­ας, ακού­στη­καν πυρο­βο­λι­σμοί και κραυ­γές και είδε πανι­κό­βλη­τους θεα­τές που έτρε­ξαν να βγουν έξω.

Σε βίντεο που δημο­σιεύ­τη­καν στην πλατ­φόρ­μα Telegram κατα­γρά­φο­νται στιγ­μιό­τυ­πα από την εισβο­λή των ενό­πλων, πυρο­βο­λι­σμοί στο αμφι­θέ­α­τρο, θεα­τές να ανα­ζη­τούν κατα­φύ­γιο πίσω από τα καθί­σμα­τα και άλλους να σπεύ­δουν προς την έξοδο.

Η πυρ­κα­γιά τέθη­κε υπό έλεγ­χο έπει­τα από αρκε­τές ώρες και αφό­του τμή­μα της ορο­φής κατέρρευσε.

Ο ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν ενη­με­ρώ­νε­ται για τις εξε­λί­ξεις από τον επι­κε­φα­λής της Ομο­σπον­δια­κής Υπη­ρε­σί­ας Ασφα­λεί­ας (FSB), Αλε­ξά­ντρ Μπόρτ­νι­κοφ και ευχή­θη­κε «ταχεία ανάρ­ρω­ση» στους τραυματίες.

Τα Ηνω­μέ­να Έθνη, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και πολ­λοί ξένοι ηγέ­τες κατα­δί­κα­σαν την αιμα­τη­ρή επί­θε­ση, εκφρά­ζο­ντας συλ­λυ­πη­τή­ρια στις οικο­γέ­νειες των θυμά­των του μακελειού.

Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι ανέ­φε­ραν ότι η Ουά­σινγ­κτον δια­θέ­τει πλη­ρο­φο­ρί­ες που επι­βε­βαιώ­νουν τον ισχυ­ρι­σμό της τζι­χα­ντι­στι­κής οργά­νω­σης Ισλα­μι­κό Κρά­τος ότι μαχη­τές της εξα­πέ­λυ­σαν την πολύ­νε­κρη επί­θε­ση. Υπεν­θύ­μι­σαν εξάλ­λου ότι οι ΗΠΑ είχαν προει­δο­ποι­ή­σει πριν από δύο εβδο­μά­δες τη Ρωσία για την τρο­μο­κρα­τι­κή απειλή.

Ιστότοπος Svoboda.ogr: ΗΠΑ και Βρετανία είχαν προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μόσχα

Η πρε­σβεία των ΗΠΑ από τις 7 Μαρ­τί­ου είχε προει­δο­ποι­ή­σει για απει­λή τρο­μο­κρα­τι­κών ενερ­γειών στη Ρωσία τα προ­σε­χή εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα, ανα­φέ­ρει στη Μόσχα ο ιστό­το­πος Svoboda.org (ρωσι­κή ιστο­σε­λί­δα του Radio Liberty/Radio Free Europe), με αφορ­μή την πολύ­νε­κρη επίθεση.

«Η πρε­σβεία παρα­κο­λου­θεί τις ανα­φο­ρές για τα επι­κεί­με­να σχέ­δια εξτρε­μι­στών να επι­τε­θούν σε μεγά­λες συγκε­ντρώ­σεις ανθρώ­πων στη Μόσχα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων συναυ­λιών. Συνι­στά­ται στους Αμε­ρι­κα­νούς πολί­τες να απο­φεύ­γουν να βρί­σκο­νται κοντά σε πλή­θος κόσμου τις επό­με­νες 48 ώρες», ανέ­φε­ρε η ιστο­σε­λί­δα της αμε­ρι­κα­νι­κής πρεσβείας.

Επι­πλέ­ον, το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ αύξη­σε το επί­πε­δο επι­κιν­δυ­νό­τη­τας για τα ταξί­δια στη Ρωσία στο μέγι­στο βαθ­μό, στο τέσ­σε­ρα, έγρα­φε η εφη­με­ρί­δα Kommersant.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή προει­δο­ποί­η­ση αναρ­τή­θη­κε και στον ιστό­το­πο του βρε­τα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Λετο­νί­ας κάλε­σε το πρωί της Παρα­σκευ­ής (8ης Μαρ­τί­ου) τους πολί­τες του να μην ταξι­δέ­ψουν στη Ρωσία και όσους βρί­σκο­νται στη χώρα να την εγκα­τα­λεί­ψουν το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό ή του­λά­χι­στον να απο­φύ­γουν τις μαζι­κές συγκεντρώσεις.

Αργό­τε­ρα κατά τη διάρ­κεια της Παρα­σκευ­ής (8 Μαρ­τί­ου), η Νότια Κορέα, ο Κανα­δάς, η Γερ­μα­νία, η Τσε­χία, η Σου­η­δία και ο Κανα­δάς προ­χώ­ρη­σαν στην ίδια προει­δο­ποί­η­ση προς τους πολί­τες τους, κυρί­ως λόγω των πλη­ρο­φο­ριών από τη διπλω­μα­τι­κή απο­στο­λή των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Οι ρωσι­κές αρχές δεν σχο­λί­α­σαν τις πλη­ρο­φο­ρί­ες. Στη Μόσχα στις 8 Μαρ­τί­ου είχε προ­γραμ­μα­τι­σθεί πλή­θος εκδη­λώ­σε­ων με θέμα την Διε­θνή Ημέ­ρα της Γυναίκας.

Στις 19 Μαρ­τί­ου — γρά­φει σήμε­ρα ο ιστό­το­πος Svoboda.org — ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν χαρα­κτή­ρι­σε τις δηλώ­σεις των δυτι­κών χωρών σχε­τι­κά με το ενδε­χό­με­νο τρο­μο­κρα­τι­κών επι­θέ­σε­ων στη Ρωσία «προ­κλη­τι­κές», οι οποί­ες απο­σκο­πούν «στον εκφο­βι­σμό και την απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της κοινωνίας».

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο