Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκινά ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60–64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca

Ξεκι­νά σήμε­ρα ο εμβο­λια­σμός ενα­ντί­ον του ιού SARS-CoV‑2, για τις ηλι­κί­ες 60–64 με το εμβό­λιο της Astra Zeneca στα δύο μεγά­λα εμβο­λια­στι­κά κέντρα σε Αθή­να και Θεσσαλονίκη.
Σε εξέ­λι­ξη είναι οι εμβο­λι­σμοί για τους ανθρώ­πους στην πρώ­τη γραμ­μή της υγεί­ας και για τα άτο­μα άνω των 75 ετών με τα εμβό­λια Pfizer και Moderna.

Ανάπτυξη δύο παράλληλων εμβολιαστικών συστημάτων

Έχουν ανα­πτυ­χθεί δύο παράλ­λη­λα συστή­μα­τα. Το ένα σύστη­μα διε­νερ­γεί εμβο­λια­σμούς στις ηλι­κί­ες από 75 και άνω  και το δεύ­τε­ρο σύστη­μα είναι τα εμβο­λια­στι­κά κέντρα τα οποία θα διε­νερ­γούν εμβο­λια­σμούς απο­κλει­στι­κά και μόνο με το εμβό­λιο της AstraZeneca στις ηλι­κί­ες κάτω των 64 ετών.
Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, απο­φά­σι­σαν να διε­νερ­γή­σουν εμβο­λια­σμούς με το εμβό­λιο της Astra Zeneca σε άτο­μα ηλι­κί­ας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριό­τε­ρος λόγος είναι ότι δεν υπάρ­χουν επαρ­κή επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να για μεγα­λύ­τε­ρες ηλι­κί­ες. Το μεσο­διά­στη­μα μετα­ξύ πρώ­της και δεύ­τε­ρης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

Τα δυο παράλ­λη­λα συστή­μα­τα δεν θα δια­σταυ­ρώ­νο­νται. Αυτό σημαί­νει ότι κάποιος πολί­της που ανή­κει στην κατη­γο­ρία 60–64 θα μπο­ρεί να κλεί­νει ραντε­βού μόνο στα εμβο­λια­στι­κά κέντρα τα οποία διε­νερ­γούν εμβο­λια­σμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβο­λια­στι­κά κέντρα των υπό­λοι­πων κατη­γο­ριών. Ανα­λό­γως, και οι πολί­τες των άλλων κατη­γο­ριών δεν θα μπο­ρούν να κλεί­νουν ραντε­βού στα εμβο­λια­στι­κά κέντρα που διε­νερ­γούν εμβο­λια­σμούς με το εμβό­λιο της AstraZeneca.

Ενεργοποίηση δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών

Από σήμε­ρα ενερ­γο­ποιεί­ται στην Αθή­να και τη Θεσ­σα­λο­νί­κη τμή­μα των δύο μεγά­λων εμβο­λια­στι­κών κέντρων, που λει­τουρ­γούν στη HELEXPO και στη Διε­θνή Έκθε­ση στη Θεσσαλονίκη. 

Στην Αθή­να ο εμβο­λια­στι­κός σταθ­μός στε­γά­ζε­ται στο εκθε­σια­κό κέντρο Helexpo στο Μαρού­σι και σε πλή­ρη ανά­πτυ­ξη θα λει­τουρ­γή­σουν 96 εμβο­λια­στι­κά κέντρα. Η δυνα­μι­κό­τη­τα του για το Φεβρουά­ριο είναι 2.400 εμβο­λια­σμοί τη μέρα και σε πλή­ρη ανά­πτυ­ξη είναι 5.760 εμβο­λια­σμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. Σήμε­ρα ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν 48 εμβο­λια­στι­κά κέντρα. Το ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας του σταθ­μού  θα είναι από Δευ­τέ­ρα έως και Σάβ­βα­το 08:00 έως 20:00 με δυνα­τό­τη­τα επέ­κτα­σης του ωραρίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο