Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ογδόντα χώρες και περιοχές έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τις εξαγωγές μασκών

Ογδό­ντα χώρες και τελω­νεια­κά εδά­φη έχουν απα­γο­ρεύ­σει ή επι­βάλ­λει περιο­ρι­σμούς στις εξα­γω­γές χει­ρουρ­γι­κών μασκών, γαντιών μιας χρή­σης, στο­λών, άλλων μέσων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας και εξο­πλι­σμού, για να απο­φύ­γουν τον κίν­δυ­νο ελλεί­ψε­ων, αφό­του ξέσπα­σε η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, δια­πί­στω­σε χθες Πέμ­πτη ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Εμπο­ρί­ου (ΠΟΕ).

Ο οργα­νι­σμός, που απο­τε­λεί μέρος του συστή­μα­τος των Ηνω­μέ­νων Εθνών, εξή­γη­σε ότι απα­γο­ρεύ­σεις και οι περιο­ρι­σμοί έχουν επι­βλη­θεί σε 72 χώρες μέλη του και 8 χώρες μη μέλη του, όμως μόλις 13 κυβερ­νή­σεις έχουν ενη­με­ρώ­σει τον ΠΟΕ, όπως υπο­χρε­ού­νται βάσει των κανο­νι­σμών του.

Η έλλει­ψη δια­φά­νειας για τις απα­γο­ρεύ­σεις και τους περιο­ρι­σμούς και η έλλει­ψη διε­θνούς συνερ­γα­σί­ας υπο­νο­μεύ­ουν τις προ­σπά­θειες να επι­βρα­δυν­θεί η εξά­πλω­ση του νέου κορο­νοϊ­ού, που έχει μολύ­νει του­λά­χι­στον 2,6 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους σε παγκό­σμιο επί­πε­δο κι έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε περί­που 185.000 από αυτούς, προει­δο­ποί­η­σε ο ΠΟΕ.

«Αν και η θέσπι­ση μέτρων περιο­ρι­σμού των εξα­γω­γών είναι κατα­νοη­τή, η έλλει­ψη διε­θνούς συνερ­γα­σί­ας στο πεδίο αυτό υπάρ­χει κίν­δυ­νος να κόψει την πρό­σβα­ση χωρών που εξαρ­τώ­νται από τις εισα­γω­γές σε ιατρι­κά προ­ϊ­ό­ντα που χρειά­ζο­νται απελ­πι­στι­κά και να πυρο­δο­τή­σουν σοκ προ­σφο­ράς», ανέ­λυ­σε ο ΠΟΕ σε έκθε­σή του. Ενώ «η επέμ­βα­ση σε εδραιω­μέ­νες αλυ­σί­δες εφο­δια­σμού» εγεί­ρει επί­σης κίν­δυ­νο να δημιουρ­γη­θούν προ­βλή­μα­τα στον έγκαι­ρο εφο­δια­σμό αυτών των ειδών εκεί όπου χρειά­ζο­νται «επει­γό­ντως», πρόσθεσε.

Γενι­κά, η επι­βο­λή απα­γο­ρεύ­σε­ων ή περιο­ρι­σμών στις εξα­γω­γές απα­γο­ρεύ­ε­ται από τον ΠΟΕ. Προ­βλέ­πο­νται όμως εξαι­ρέ­σεις, περι­πτώ­σεις όπου επι­τρέ­πε­ται η λήψη προ­σω­ρι­νών μέτρων, για να «προ­λη­φθούν ή να καλυ­φθούν κρί­σι­μες ελλεί­ψεις τρο­φί­μων ή άλλων προ­ϊ­ό­ντων που είναι απα­ραί­τη­τα στο εξα­γω­γι­κό συμ­βαλ­λό­με­νο μέρος».

Η επι­βο­λή περιο­ρι­σμών στις διε­θνείς μετα­κι­νή­σεις ήδη επι­βρά­δυ­νε τις ροές αγα­θών που είναι ανα­γκαία για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, όμως οι απα­γο­ρεύ­σεις και οι περιο­ρι­σμοί στις εξα­γω­γές κατέ­στη­σαν ακό­μη δυσκο­λό­τε­ρο για τις κυβερ­νή­σεις και τις επι­χει­ρή­σεις να προ­σαρ­μο­στούν και να ανα­ζη­τή­σουν νέους προ­μη­θευ­τές, σημειώ­νε­ται στο κείμενο.

Οι ηγέ­τες της Ομά­δας των Είκο­σι (G20) ισχυ­ρό­τε­ρων οικο­νο­μι­κών δυνά­με­ων του πλα­νή­τη συμ­φώ­νη­σαν τον περα­σμέ­νο μήνα ότι τα όποια έκτα­κτα μέτρα ληφθούν στο πλαί­σιο της αντί­δρα­σης στην παν­δη­μία θα πρέ­πει να είναι «στο­χευ­μέ­να, ανα­λο­γι­κά, δια­φα­νή και προ­σω­ρι­νά»· μολα­ταύ­τα, νέες απα­γο­ρεύ­σεις και περιο­ρι­σμοί ενέ­σκη­ψαν ακό­μη και μετά τη δέσμευ­ση αυτή.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, οι ΗΠΑ ζήτη­σαν από την Κίνα να χαλα­ρώ­σει τους κανο­νι­σμούς ελέγ­χου ποιό­τη­τας εξα­γό­με­νων αγα­θών για τα μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, έπει­τα από πολ­λές δια­μαρ­τυ­ρί­ες για το ότι το ρυθ­μι­στι­κό πλαί­σιο επι­βρα­δύ­νει δρα­μα­τι­κά τον εφοδιασμό.

Το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς μετέ­δω­σε χθες ότι η Γαλ­λία διευ­ρύ­νει τον κατά­λο­γο των φαρ­μά­κων στα οποία επι­βάλ­λει περιο­ρι­σμούς ως προς τις εξα­γω­γές, παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες εκκλή­σεις από τους εταί­ρους της στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση να άρει το μέτρο, διό­τι υπάρ­χει κίν­δυ­νος να οδη­γή­σει σε ελλεί­ψεις στα άλλα κρά­τη μέλη.

Ο ΠΟΕ εκτι­μά ότι οι απα­γο­ρεύ­σεις και περιο­ρι­σμοί μπο­ρεί να εξω­θή­σουν και άλλες κυβερ­νή­σεις να ακο­λου­θή­σουν τον ίδιο δρό­μο, οδη­γώ­ντας σε περαι­τέ­ρω μεί­ω­ση των δια­θέ­σι­μων προμηθειών.

«Οι μακρο­πρό­θε­σμες συνέ­πειες ίσως είναι σημα­ντι­κές», σημεί­ω­σε στην έκθε­σή του, προει­δο­ποιώ­ντας πως η εφαρ­μο­γή υπερ­βο­λι­κά ευρέ­ων μέτρων που θα παρα­μεί­νουν σε ισχύ θα μπο­ρού­σε να εξαρ­θρώ­σει ανε­πα­νόρ­θω­τα υπάρ­χου­σες αλυ­σί­δες εφο­δια­σμού και σε αντί­δρα­ση να εγερ­θούν δασμο­λο­γι­κοί και μη δασμο­λο­γι­κοί φραγ­μοί στις εμπο­ρι­κές συναλλαγές.

Οι πολι­τι­κές εντά­σεις εξαι­τί­ας των απα­γο­ρεύ­σε­ων και των περιο­ρι­σμών απει­λούν να απο­δυ­να­μώ­σουν την παγκό­σμια αντί­δρα­ση στην παν­δη­μία, επι­τρέ­πο­ντας να εμφα­νί­ζο­νται διαρ­κώς νέες εστί­ες, κάτι που θα έπλητ­τε τους πάντες, ενώ θα μπο­ρού­σαν επί­σης να οδη­γή­σουν σε καθυ­στε­ρή­σεις στις παρα­δό­σεις απα­ραί­τη­των ειδών εκεί όπου χρειάζονται.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο