Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ομιλία του Πρέσβη της Κούβας Αραμίς Φουέντε Ερνάντες για το Κουβανικό δημόσιο σύστημα υγείας

Η παρα­κά­τω ομι­λία εκφω­νή­θη­κε από τον Πρέ­σβη της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας κ. Αρα­μίς Φου­έ­ντε Ερνά­ντες στην εκδή­λω­ση που διορ­γά­νω­σε ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης στις 21 Δεκέμ­βρη 2022 με θέμα «Το Δημό­σιο Σύστη­μα Υγεί­ας της Κού­βας, η διε­θνι­στι­κή του διά­στα­ση και η αντι­με­τώ­πι­ση του Covid-19».

Αγα­πη­τοί φίλοι και φίλες

Ευχα­ρι­στώ τους φίλους από τον Ελλη­νο­κου­βα­νι­κό Σύν­δε­σμο Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης της Θεσ­σα­λο­νί­κης για την πρό­σκλη­ση να σας συντρο­φέ­ψω σε αυτήν την σημα­ντι­κή συνά­ντη­ση που θα προ­σεγ­γί­σει το θέμα «Το σύστη­μα Δημό­σιας Υγεί­ας στην Κού­βα, η διε­θνι­στι­κή διά­στα­ση της Κού­βας και η αντι­με­τώ­πι­ση του COVID».

Το θέμα είναι ευρύ, για αυτό και θα προ­σπα­θή­σου­με να σας παρου­σιά­σου­με, πολύ συνο­πτι­κά κάποιες πλη­ρο­φο­ρί­ες με ουσια­στι­κά στοι­χεία που στη­ρί­ζουν τις αρχές και τις αξί­ες της πολι­τι­κής της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης γύρω από το θέμα της υγεί­ας και του διε­θνι­στι­κού της χαρακτήρα.

Όταν νίκη­σε η Επα­νά­στα­ση την 1η Ιανουα­ρί­ου του 1959, η κατά­στα­ση της δημό­σιας υγεί­ας στην Κού­βα ήταν ολέ­θρια και δυσκό­λε­ψε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο εξαι­τί­ας της φυγής από τη χώρα, κυρί­ως προς τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, των μισών για­τρών από όσων υπήρ­χαν εκεί­νη την επο­χή, παρα­μέ­νο­ντας στο νησί μόνο 3.000. Η επα­να­στα­τι­κή κυβέρ­νη­ση έπρε­πε να κάνει κολοσ­σιαί­ες προ­σπά­θειες για να δια­τη­ρή­σει την ιατρι­κή μέρι­μνα στον πλη­θυ­σμό και να βρει φόρ­μου­λες να δώσει, όσο το δυνα­τόν πιο γρή­γο­ρα, μια λύση στο πρό­βλη­μα. Η Κού­βα δέχθη­κε την αλλη­λέγ­γυα βοή­θεια δια­φό­ρων λατι­νο­α­με­ρι­κά­νων επαγ­γελ­μα­τιών και από άλλες περιο­χές ανα­πτύ­χθη­καν δρά­σεις για την γρή­γο­ρη εκπαί­δευ­ση επαγ­γελ­μα­τιών σε αυτόν τον τομέα.

Ωστό­σο, εκεί­νες οι δύσκο­λες περι­στά­σεις και οι μεγά­λοι περιο­ρι­σμοί, δεν εμπό­δι­σαν ώστε το πνεύ­μα διε­θνι­σμού και αλλη­λεγ­γύ­ης που πάντα χαρα­κτη­ρί­ζει την επα­νά­στα­ση και τον κου­βα­νι­κό λαό, να εκδη­λω­θεί και από τότε κιό­λας να αρχί­σει η συνει­σφο­ρά και συνερ­γα­σία της Κού­βας στον τομέα της υγεί­ας με δια­φο­ρους λαούς του κόσμου.

Η παρο­χή των ιατρι­κών υπη­ρε­σιών και η συνε­χής δου­λειά για το ανέ­βα­σμα της ποιό­τη­τάς της, όπως πολύ καλά τεκ­μαί­ρε­ται από το θέσπι­σμα του Νόμου για την Υγεία που ισχύ­ει σήμε­ρα στη χώρα, έχει υπο­στη­ρι­χτεί, μετα­ξύ άλλων, από την κατα­σκευή δεκά­δων αστι­κών και αγρο­τι­κών νοσο­κο­μεί­ων, εκα­το­ντά­δων άλλων βοη­θη­τι­κών κέντρων, διδα­σκα­λί­ας και επι­στη­μο­νι­κής έρευ­νας, προι­κι­σμέ­να με τις πιο μοντέρ­νες τεχνι­κές, στην ανά­πτυ­ξη της ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, στην επι­λο­γή και την εκπαί­δευ­ση του προ­σω­πι­κού υγεί­ας, τον κοι­νω­νι­κό χαρα­κτή­ρα της άσκη­σης της ιατρι­κής, σύμ­φω­να με τις ηθι­κές αρχές του σοσια­λι­σμού και της καθιε­ριω­μέ­νης ιατρι­κής ηθι­κής. Ως κεντρι­κή ιδέα, δίνε­ται προ­τε­ραιό­τη­τα στην προ­λη­πτι­κή ιατρι­κή. Η βασι­κή ιδέα είναι ότι η πρω­το­βάθ­μια περί­θαλ­ψη απο­τε­λεί τη βάση που στη­ρί­ζει το κου­βα­νι­κό σύστη­μα υγεί­ας και σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό αυτού του τομέα, πολ­λοί από τους δεί­κτες που σήμε­ρα μπο­ρεί να επι­δεί­ξει, τους οφεί­λει στα χρό­νια δου­λειάς ξεκι­νώ­ντας από την πρω­το­βάθ­μια μέρι­μνα υγεί­ας, στην οποία παί­ζει απο­φα­σι­στι­κό ρόλο το σύστη­μα του οικο­γε­νεια­κού για­τρού και νοσηλεύτριας.

Θα πρέ­πει να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι στο 72ο Άρθρο του, το Σύνταγ­μα της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας διευ­κρι­νί­ζει ότι: «Η δημό­σια υγεία είναι δικαί­ω­μα όλων των ανθρώ­πων και είναι ευθύ­νη του Κρά­τους να δια­σφα­λί­σει την πρό­σβα­ση, το δωρε­άν χαρα­κτή­ρα και την ποιό­τη­τα των παρο­χών περί­θαλ­ψης, προ­στα­σί­ας και απο­κα­τά­στα­σης. Το Κρά­τος, για να κατα­στή­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κό αυτό το δικαί­ω­μα, θεσπί­ζει ένα σύστη­μα υγεί­ας σε όλα τα επί­πε­δα προ­σβά­σι­μο στον πλη­θυ­σμό και ανα­πτύσ­σει προ­γράμ­μα­τα πρό­λη­ψης και εκπαί­δευ­σης, στα οποία συνει­σφέ­ρουν η κοι­νω­νία και οι οικογένειες».

Σήμε­ρα, στην Κού­βα υπάρ­χουν 13 πανε­πι­στή­μια ιατρι­κών επι­στη­μών, 24 τμή­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της Λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης Σχο­λής Ιατρι­κής, καθώς και πάρα πολ­λά κέντρα μετα­πτυ­χια­κών σπου­δών (CEP) και έρευ­νας στην υγεία. Τα προ­γράμ­μα­τα σπου­δών ακα­δη­μαϊ­κής μόρ­φω­σης είναι μονα­δι­κά για όλη την χώρα και η εφαρ­μο­γή τους πραγ­μα­το­ποιεί­ται ισό­τι­μα για όλους.

Η Κού­βα δια­θέ­τει πάνω από 100 χιλιά­δες ενερ­γούς για­τρούς, γεγο­νός που δίνει μια ανα­λο­γία 9 για­τρών ανά χίλιους κατοί­κους. Από την νίκη της Επα­νά­στα­σης μέχρι και την πιο πρό­σφα­τη απο­φοί­τη­ση έχουν εκπαι­δευ­τεί σχε­δόν 400.000 επαγ­γελ­μα­τί­ες του τομέα υγείας.

Το Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας της Κού­βας, δια­θέ­τει πάνω από 485 χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους, από τους οποί­ους οι 234 χιλιά­δες είναι επαγ­γελ­μα­τί­ες σε διά­φο­ρους κλα­δους των ιατρι­κών επιστημών.

Οι πολ­λα­πλοί οικο­νο­μι­κοί περιο­ρι­σμοί που έχουν αντί­κτυ­πο στον τομέα της υγεί­ας στην Κού­βα και που κατά κάποιο τρό­πο είναι άγνω­στοι ή κρύ­βο­νται, ‑απο­τέ­λε­σμα της παγκό­σμιας κρί­σης που προ­κά­λε­σε η παν­δη­μία του COVID-19 και κυρί­ως εξαι­τί­ας της σκλή­ρυν­σης σε ανεκ­δι­ή­γη­τα επί­πε­δα του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού που επι­βάλ­λει η Κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών‑, και που αντι­κα­το­πτρί­ζο­νται στην σημε­ρι­νή έλλει­ψη φαρ­μά­κων, ιατρι­κών ανα­λω­σί­μων και άλλων πόρων, δεν έχουν εμπο­δί­σει σε καμιά στιγ­μή την δυνα­μι­κή της επι­στη­μο­νι­κής ανά­πτυ­ξης του Εθνι­κού Συστή­μα­τος Υγείας.

Εκεί βρί­σκο­νται χει­ρο­πια­στά τα σημα­ντι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα και οι κατα­κτή­σεις που έχουν επι­τευ­χθεί από τον λαό μας στη σφαί­ρα της υγεί­ας. Ως μόνο μερι­κά παρα­γείγ­μα­τα, μπο­ρού­με να ανα­φέ­ρου­με την αύξη­ση του προσ­δό­κι­μου όριου ζωής από την γέν­νη­ση που φτά­νει σχε­δόν τα 79 έτη. Το επί­πε­δο ανο­σο­ποί­η­σης που φτά­νει το 98%. Έχουν εξα­λει­φθεί 14 μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες. 11 από αυτές με εμβό­λια, εκ των οποί­ων τα 8 είναι εθνι­κής παρα­γω­γής. Η παι­δι­κή θνη­σι­μό­τη­τα εδώ και πάνω από 10 χρό­νια είναι κάτω των 5 για κάθε 1000 παι­διά που γεν­νιού­νται ζωντανά.

Η Κού­βα δια­τη­ρεί τη συμ­μόρ­φω­ση με τους δεί­κτες επί­πτω­σης, γεγο­νός που της έδω­σε την πιστο­ποί­η­ση της πρώ­της χώρας του κόσμου στην εξά­λη­ψη της μετά­δο­σης από την μητέ­ρα στο παι­δί του ιού HIV και της συγ­γε­νούς σύφι­λης, το έτος 2015.

Χωρίς αμφι­βο­λία, σε όλο αυτό είναι παρού­σα η στρα­τη­γι­κή σκέ­ψη του Comandate en Jefe Fidel Castro Ruz σχε­τι­κά με την επι­στή­μη και την υγεία. Στην Κού­βα, η εφαρ­μο­γή του Εθνι­κού Σχε­δί­ου για την πρό­λη­ψη και τον έλεγ­χο του νέου κορω­νοϊ­ού, από κοι­νού με τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κο­λά μας και την εμπει­ρία που έχει απο­κτη­θεί, επέ­τρε­ψαν την απο­κα­τά­στα­ση του πάνω από το 94% αυτών που προ­σβλή­θη­καν, γεγο­νός το οποίο μάς τοπο­θε­τεί μετα­ξύ των εθνών που έχουν τα καλύ­τε­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα σε αυτόν τον δείκτη.

Το να αντι­κρού­σου­με την επί­πτω­ση του COVID-19 απαί­τη­σε μια εξαι­ρε­τι­κή προ­σπά­θεια των επαγ­γελ­μα­τιών Υγεί­ας, των επι­στη­μό­νων, της Κυβέρ­νη­σης και ολό­κλη­ρου του λαού μας.

Στις αναμ­φι­σβή­τη­τες υγειο­νο­μι­κές προ­κλή­σεις του να κάνου­με μέτω­πο ενά­ντια στον ιό, προ­στέ­θη­κε η σκλή­ρυν­ση του άδι­κου οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού, που για περισ­σό­τε­ρα από 60 χρό­νια έχει επι­βλη­θεί στην Κού­βα και περιο­ρί­ζει την πρό­σβα­ση στους ανα­γκαί­ους πόρους για την αντι­με­τώ­πι­ση της ασθέ­νειας και των επι­πτώ­σε­ών της.

Έχου­με ανα­πτύ­ξει 5 υπο­ψή­φια εμβό­λια με τα οποία κατορ­θώ­θη­κε η ανο­σο­ποί­η­ση της τερά­στιας πλειο­νό­τη­τας του πλη­θυ­σμού από 2 ετών και άνω, όπου συμπε­ρι­λαμ­βά­νει πάνω από μία ενι­σχυ­τι­κή δόση σε ένα υψη­λό ποσο­στό των πολι­τών μας.

Η παν­δη­μία στην Κού­βα βρί­σκε­ται υπό έλεγ­χο. Πρα­κτι­κά όλος ο πλη­θυ­σμός που απαι­τεί­ται είναι εμβο­λια­σμέ­νος, όχι μόνο με τις τρεις δόσεις των εμβο­λί­ων μας, αλλά επί­σης με μία ή δύο επι­πλέ­ον ενι­σχυ­τι­κές δόσεις. Τα παι­διά της Κού­βας από δύο ετών και άνω επί­σης έχουν ανο­σο­ποι­η­θεί και υπάρ­χουν δύο υπο­ψή­φια εμβό­λια που ακό­μα βρί­σκο­νται σε μελέ­τες, ένα εκ των οποί­ων έχει προ­βλε­φθεί για τον εμβο­λια­σμό των παι­διών από 6 μηνών και άνω. Απο­τε­λεί ένα πρω­τό­κο­λο αυθε­ντι­κά κου­βα­νι­κό, όπου το 85% των προ­ϊ­ό­ντων που χρη­σι­μο­ποιού­νται έχουν παρα­χθεί από την δική μας εθνι­κή βιο­τε­χνο­λο­γι­κή και φαρ­μα­κευ­τι­κή βιομηχανία.

Πολύ συνο­πτι­κά σας παρα­θέ­τω κάποιες από τις πρω­ταρ­χι­κές δρά­σεις και προ­γράμ­μα­τα που έχουν χαρα­κτη­ρί­σει την συνερ­γα­σία και την διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη της Κού­βας στο πεδίο της υγείας:

-1960. Προ­σω­πι­κό υγεί­ας της Κού­βας στή­ρι­ξε τον λαό της Χιλής μετά από ένα ισχυ­ρό σει­σμό που προ­κά­λε­σε τερά­στιες υλι­κές και ανθρώ­πι­νες ζημιές.

-1963. Μια μπρι­γά­δα από 56 επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας πρό­σφε­ρε τις αλλη­λέγ­γυ­ες υπη­ρε­σί­ες της στην Αλγε­ρία. Αυτή η δρά­ση θεω­ρεί­ται ως η ημε­ρο­μη­νία όπου και ξεκί­νη­σε η διε­θνι­στι­κή συνερ­γα­σία της Κού­βας στην υγεία.

-1970. Στή­ρι­ξη του Περού μετά από σει­σμό που προ­κά­λε­σε τερά­στιες ζημιές και απώ­λειες σε ανθρώ­πι­νες ζωές. Στην Κού­βα, ο λαός πραγ­μα­το­ποί­η­σε πάνω από 100 χιλιά­δες δωρε­ές αίμα­τος για να στη­ρί­ξει τους τραυ­μα­τί­ες από τον σεισμό.

-Δεκα­ε­τί­ες του ’70 και του ’80…ιατρικές μπρι­γά­δες και προ­σω­πι­κό υγεί­ας προ­σέ­φε­ραν τη συνερ­γα­σία τους σε διά­φο­ρες χώρες της Ασί­ας, της Αφρι­κής και της Λατι­νι­κής Αμερικής.

-Δεκα­ε­τία του ’90. Μπρο­στά στους ισχυ­ρούς τυφώ­νες που έπλη­ξαν διά­φο­ρες χώρες στην Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή στάλ­θη­καν εκα­το­ντά­δες για­τροί και άλλες ειδι­κό­τη­τες για να στη­ρί­ξουν την περί­θαλ­ψη στους πλη­γέ­ντες. Με βάση αυτό δημιουρ­γή­θη­κε με πρω­το­βου­λία του Comandante en Jefe Fidel Castro Ruz, η Λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη Ιατρι­κή Σχολή.

Μπή­κε σε εφαρ­μο­γή ένα σημα­ντι­κό σχέ­διο υπο­τρο­φιών για νέους από τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, που επε­κτά­θη­κε στην Ασία, τον Ειρη­νι­κό και την Αφρι­κή, που δια­τη­ρεί­ται ακό­μα και σήμε­ρα και που έχει συμπε­ρι­λά­βει επί­σης νέους που προ­έρ­χο­νται από φτω­χά τμή­μα­τα των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών. Σε αυτό το ίδρυ­μα εισέρ­χο­νται φοι­τη­τές από τις πιο υπο­βαθ­μι­σμέ­νες περιο­χές, από φτω­χές οικο­γέ­νειες και από διά­φο­ρες εθνο­λο­γι­κές ομά­δες και πραγ­μα­το­ποιούν τις σπου­δές τους, και ακό­μα και τις ειδι­κό­τη­τές τους, δωρεάν.

Πάνω από 30 χιλιά­δες ξένοι φοι­τη­τές από 141 χώρες έχουν απο­φοι­τή­σει με υπο­τρο­φία από κου­βα­νι­κά πανε­πι­στή­μια, κυρί­ως από την Αφρι­κή, την Ασία και την Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και αυτή τη στιγ­μή σπου­δά­ζουν πάνω από 8 χιλιά­δες, που προ­έρ­χο­νται από 121 έθνη. Επι­πλέ­ον, υπήρ­ξε συνει­σφο­ρά στο άνοιγ­μα 11 σχο­λών ιατρι­κής στο εξω­τε­ρι­κό με κου­βα­νι­κό προ­σω­πι­κό. Η Κού­βα επί­σης στη­ρί­ζει την εκπαί­δευ­ση νοση­λευ­τριών στην Καραϊβική.

-Ξεκί­νη­σε και επε­κτά­θη­κε για περισ­σό­τε­ρα από 20 χρό­νια, η εξει­δι­κευ­μέ­νη περί­θαλ­ψη σε κου­βα­νι­κά νοσο­κο­μεία των παι­διών που επλή­γη­σαν από την κατα­στρο­φή του Τσερ­νό­μπιλ. Περιε­θάλ­πη­σαν και σε ένα υψη­λό ποσο­στό θερα­πεύ­θη­καν πάνω από 26.000 παι­διά και επί­σης πολ­λοί από τους συγ­γε­νείς τους.

-2003. Ξεκί­νη­σε η Επι­χεί­ρη­ση Barrio Adentro (Μέσα στις Γει­το­νιές) στην Βενε­ζου­έ­λα, όπου δια­μορ­φώ­θη­κε μετέ­πει­τα ως έκφρα­ση της ALBA (Μπο­λι­βα­ρια­νή Εναλ­λα­κτι­κή για τις Αμερικές)

-2005. Με αφορ­μή τον κατα­στρε­πτι­κό τυφώ­να Κατρί­να, που επη­ρέ­α­σε διά­φο­ρες Πολι­τεί­ες των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, επί­σης με πρω­το­βου­λία του Comandante en Jefe Fidel Castro Ruz, δημιουρ­γή­θη­κε η Διε­θνής Δύνα­μη Εξει­δι­κευ­μέ­νων Για­τρών σε Κατα­στά­σεις Κατα­στρο­φών και Σοβα­ρών Επι­δη­μιών «Χέν­ρι Ριβ». Μέχρι σήμε­ρα, 10 χιλιά­δες συνερ­γα­ζό­με­νοι κου­βα­νοί απαρ­τί­ζουν αυτή τη Δύνα­μη, όπου μέσα στην δου­λειά τους ξεχω­ρί­ζει ο αγώ­νας ενά­ντια στον έμπο­λα στις αφρι­κα­νι­κές χώρες, ενά­ντια στην χολέ­ρα και τους σει­σμούς στην Αϊτή, η περί­θαλ­ψη των πλη­γέ­ντων από τον σει­σμό του Πακι­στάν και άλλα.

Από την άλλη πλευ­ρά, εν μέσω των συνε­χών ενερ­γειών για να απα­ξιώ­σουν και να θέσουν εμπό­δια στην ιατρι­κή κου­βα­νι­κή συνερ­γα­σία, έχου­με στη­ρί­ξει τη μάχη στην παν­δη­μία του SARCOV2 σε 44 χώρες, στις οποί­ες έχουν φτά­σει 58 μπρι­γά­δες της Δύνα­μης «Χέν­ρι Ριβ», που περι­λαμ­βά­νει κάποιες περιο­χές στην Ευρώπη.

-Στις κου­βα­νι­κές διε­θνι­στι­κές απο­στο­λές προ­στί­θε­ται το 2004 η “Misión Milagro”, (Επι­χεί­ρη­ση Θαύ­μα), ένα πρό­γραμ­μα που σκέ­φτη­καν ο Comandante Fidel Castro και ο Hugo Chávez για να περι­θάλ­ψουν ανθρώ­πους με οφθαλ­μο­λο­γι­κές θερα­πεύ­σι­μες ασθέ­νειες. Ξεκί­νη­σε να εφαρ­μό­ζε­ται στην ίδια τη Βενε­ζου­έ­λα επε­κτεί­νο­ντάς το σε 39 χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής και άλλες, προ­σφέ­ρο­ντας δωρε­άν θερα­πεία και επι­στρέ­φο­ντας την όρα­ση σε περισ­σό­τε­ρα από τρία εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους. Η Κού­βα εγκα­τέ­στη­σε 51 οφθαλ­μο­λο­γι­κά κέντρα σε 12 χώρες.

Σε αυτά τα 60 χρό­νια, πάνω από 407.000 συνερ­γά­τες υγεί­ας έχουν προ­σφέ­ρει τις υπη­ρε­σί­ες τους σε 164 έθνη. Σήμε­ρα μερι­κές 30 χιλιά­δες συνερ­γά­τες εργά­ζο­νται σε σχε­δόν 60 χώρες.

Κάθε διε­θνι­στι­κή απο­στο­λή στην Κού­βα στη­ρί­ζε­ται στην αρχή του εθε­λο­ντι­σμού. Κανείς δεν συμ­με­τέ­χει υπο­χρε­ω­τι­κά σε καμία από αυτές τις δράσεις.

Το Πρό­γραμ­μα των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την Ανά­πτυ­ξη και ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας έχουν κατα­τά­ξει την κου­βα­νι­κή ιατρι­κή συνερ­γα­σία ως παρά­δειγ­μα καλής πρα­κτι­κής στην τρι­με­ρή συνερ­γα­σία και την εφαρ­μο­γή των Στό­χων Βιώ­σι­μης Ανά­πτυ­ξης της Ατζέ­ντας 2030.

Ευχα­ρι­στώ πολύ.

Θεσ­σα­λο­νί­κη: Με επι­τυ­χία η εκδή­λω­ση για το Σύστη­μα Υγεί­ας της Κού­βας και τη διε­θνι­στι­κή της αλληλεγγύη

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο